Πόλεμος στην Ουκρανία: Τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια στις φλόγες - Δείτε βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια στις φλόγες - Δείτε βίντεο

Εκκλήσεις από την ουκρανική κυβέρνηση για  κατάπαυση του πυρός ώστε οι πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά -  «Αν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ», προειδοποιεί ο ουκρανός ΥΠΕΞ - Το επίπεδο της ραδιενέργειας δεν έχει μεταβληθεί - Επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι

ζαπορυζια
Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια (κεντρική Ουκρανία), του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.



Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό, αλλά απηύθνε έκκληση στο ρωσικό στρατό να σταματήσει ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού.

Κλείσιμο


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.



Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.



Σε επείγον μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ανέφερε ότι «η Ρωσία θέλει να θυμίσει αυτά που έχουμε ζήσει με τον Τσερνόμπιλ. Οπού πέθαναν εκατοντάδες άνθρωποι και δεν παραδεχόταν το δυστύχημα. Χτυπάει το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Ο ρωσικός στρατός επιτίθεται σε άμαχους δίπλα στο εργοστάσιο. Κανένα κράτος στην ιστορία δεν έχει πυροβολήσει πυρηνικούς σταθμούς. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, το κάτος των τρομοκρατών (Ρωσία) προκαλεί πυρηνικό τρόμο. Κινδυνεύουμε με καταστροφή από την ραδιενεργή ακτινοβολία».



Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

«Αυτή τη στιγμή, η τρίτη μονάδα ισχύος έκλεισε στο εργοστάσιο και μόνο η τέταρτη μονάδα λειτουργεί. Οι συνθήκες ραδιενέργειας και πυρασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό είναι εντός φυσιολογικών ορίων»,  καθησυχάζει το  NEXTA.

Την πληροφορία για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή επιβεβαίωσε και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο, ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης, καθησύχασε και η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα. Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ukraine 24 ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.

Λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία  με τον ουκρανό ομόλογό του για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, δήλωσε στον Τύπο αμερικανός αξιωματούχος.  

Ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ρώσοι στρατιώτες κατευθύνονται προς τον κοντινό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ρωσικά στρατεύματα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό, αφότου εισέβαλαν με τανκς στην πόλη Ενερχοντάρ.



«Ακούγονται σφοδρά πυρά στην πόλη», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο δήμαρχος Νμίτρο Ορλόφ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στην ένατή της ημέρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Μακρόν μετά την συνομιλία με Πούτιν: Ερχονται τα χειρότερα για την Ουκρανία

Την επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ - Σίσι

Απρόθυμοι δύο γιατροί να καταθέσουν για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης