Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μια εφιαλτική νύχτα σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μια εφιαλτική νύχτα σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών

Στο «κενό» έπεσαν οι προσπάθειες για εξεύρευση λύσης κατά τον δεύτερο γύρο συνομιλιών - Οι Ρώσοι επιμένουν στα περί πολέμου και οι Ουκρανοί στα περί προάσπισης της εδαφικής κυριαρχίας τους - Στο επίκεντρο των σφοδρών επιθέσεων η ουκρανική πρωτεύουσα - Ρώσοι στρατιώτες κατευθύνονται προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

kievo-vomva3_2
Στο ίδιο έργο θεατές οι Ουκρανοί πολίτες που θα βιώσουν ακόμη μια εφιαλτική νύχτα, με τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές να υπενθυμίζουν τη βαρβαρότητα της ρωσικής εισβολής. Οι σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι κάτοικοι παραμένουν βυθμισμένοι στον τρόμο και την αβεβαιότητα, ενώ το διπλωματικό θρίλερ κλιμακώνεται. 

Παρά τις προσπάθειες για διπλωματική λύση, οι ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν» τον κλοιό γύρω από πόλεις της Ουκρανίας, σφυροκοπώντας Μαριούπολη και Χάρκοβο, ενώ επιμένουν ότι έχουν καταλάβει τη Χερσώνα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας, ωστόσο συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από κοινού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκκένωσης των περιοχών. Θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο οι προσπάθειες να «περιχαρακωθεί» ο ρωσικός μεγαλοϊδεατισμός έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα. Η διεθνής κοινότητα εμπλέκεται σε ένα ράλι. Κυρώσεις, αποκλεισμοί, προειδοποιήσεις, όλα στοχεύουν να «φρενάρουν» τα μεγαλεπίβολα σχέδια επεκτατισμού του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Οι ελπίδες να βρεθεί κάποια συμβιβαστική οδός στον νέο γύρο συνομιλιών της Πέμπτης έπεσαν στο «κενό». Ναυάγιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η δεύτερη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός ύστερα από τις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. Ο πήχης, πάντως, δεν είχε τεθεί ποτέ ψηλά, καθώς μετά τον πρώτο αποτυχημένο γύρο συζητήσεων, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και του Κιέβου κρατούσαν μικρό καλάθι. 

Κλείσιμο
Μελανή ένδειξη το γεγονός ότι εν μέσω δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στις δύο πλευρές,  οι Ρώσοι εξακολουθούσαν να βομβαρδίζουν πόλεις, με πυρά να πλήττουν πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και ατμοηλεκτρικό στην πόλη Ακτίρκα

Παράλληλα, ο Πούτιν διαβεβαίωσε κατά τη συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του ότι δεν σταματά τον πόλεμο, ενώ ο Ουκρανό πρόεδρος διατράνωσε ξανά την πρόθεσή του να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Για τια αρχές της ερχόμενης εβδομάδες είναι προγραμματισμένος ο τρίτος γύρος συνομιλιών, με τον αριθμό των νεκρών αμάχων να αυξάνεται ανησυχητικά. 

Οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη σύρραξη, μαζί με την ανατολική Ουκρανία, είναι η πρωτεύουσα - το Κίεβο - όπου κάθε βράδυ σημειώνονται εκρήξεις,  η Χερσώνα με τα πυρά να πέφτουν απανωτά και η Ζαπορίζια λόγω του πηρηνικού σταθμού που διαθέτει. 

Το CNN σταχυολόγησε και παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά από επτά μέρες πολιορκίας...

Η Ρωσία «σφίγγει τη θηλιά» στο νότο της Ουκρανίας: Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο στρατηγικών πόλεων στη νότια Ουκρανία (μετά το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ), μετά από μέρες έντονων μαχών.

xartis_1


Η Μαριούπολη υπό «ασφυκτική» πολιορκία: Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι ο ρωσικός στρατός δημιουργεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη - λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές, αφήνοντάς την πόλη χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.

Μάχη στη Χερσώνα: Ο δήμαρχος της πόλης Χερσώνα με τους 290.000 κατοίκους στη νότια Ουκρανία ανέφερε ότι έπεσε την Τετάρτη στα χέρια των Ρώσων, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις την έχουν εγκαταλείψει. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασαφής, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ οι μάχες συνεχίζονται τόσο μέσα στους δρόμους της πόλης, όσο και στα περίχωρα.

Κύμα προσφύγων: Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια: Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι. Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

Ο δήμαρχος της πόλης Ενερχοντάρ δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ρώσοι στρατιώτες κατευθύνονται προς τον κοντινό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια -- τον μεγαλύτερο όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ρωσικά στρατεύματα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό, αφότου εισέβαλαν με τανκς στην πόλη Ενερχοντάρ.«Ακούγονται σφοδρά πυρά στην πόλη», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο δήμαρχος Νμίτρο Ορλόφ.xarakomata-arthro


Προετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό: Η πόλη στην οποία βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση, καθώς μια ντουζίνα ρωσικά πολεμικά πλοία την κυκλώνουν, μέσω της Κριμαίας. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν νάρκες στο παραλιακό μέτωπο και μεταλλικά οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των πολεμικών αρμάτων.

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για εκεχειρία: Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία την Πέμπτη. Ο πρώτος γύρος τη Δευτέρα διήρκεσε πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντική εξέλιξη. «Δημιουγήθηκαν προϋποθέσεις να βρεθούν κοινά σημεία», αλλά όχι κάτι περισσότερο, δήλωσε μετά τον «μαραθώνιο» της Δευτέρας ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι.

Η Μόσχα αλλάζει τακτική: Τα ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται, πλέον, σε πιο άμεσες επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας αφού οι προσπάθειες να περικυκλώσουν βασικούς στόχους, όπως το Κίεβο, δεν εξελίχθηκαν όπως εκτιμούσαν, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Έτσι, οδομαχίες και συγκρούσεις σώμα με σώμα σημειώνονται τις τελευταίες ώρες σε διάφορες πόλεις.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο: Στη βορειοανατολική Ουκρανία, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

xarris_2
Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας βαθαίνει: Οι κυρώσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να ανακοινώνονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προαναγγείλει κι άλλες, επτά ρωσικές τράπεζες έχουν ήδη αποσυνδεθεί απο το σύστημσ SWIFT, οι ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες αποκλείονται από τις διεθνείς διοπργανώσεις, ενώ η Formula 1 διέκοψε τη συμφωνία της για την διοργάνωση του φετινού ρωσικού Γκραν Πρι, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Η Κίνα αρνείται το υποτιθέμενο αίτημα προς τη Ρωσία για την έναρξη της εισβολής: Η Κίνα απέρριψε μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών που ισχυριζόταν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να καθυστερήσει την εισβολή της μέχρι την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Παράλληλα, το Πεκίνο (μαζί με την Άγκυρα) ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ρωσικά άρματα μπήκαν στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι εργαζόμενοι στον σταθμό κατοικούν στη διπλανή πόλη, την Ενεργκοντάρ.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Ειδήσεις σήμερα:

Μακρόν μετά την συνομιλία με Πούτιν: Ερχονται τα χειρότερα για την Ουκρανία

Την επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ - Σίσι

Απρόθυμοι δύο γιατροί να καταθέσουν για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης