Αφγανιστάν: Δύο νεκροί σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών
Λίγες δεκάδες ανθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση παρά την έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας - Πολλοί ξυλοκοπήθηκαν πριν συλληφθούν
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με αφορμή τις συλλήψεις γυναικών για «απρεπή ενδυμασία», δηλαδή όσες δεν ντύνονταν με τον τρόπο που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν.
Οι Αρχές στην επαρχία Χεράτ προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε σειρά συλλήψεων, στοχεύοντας γυναίκες και νεαρά κορίτσια που κατηγορούνται για «ακατάλληλο χιτζάμπ». Κάτοικοι αναφέρουν ότι πολλές οικογένειες δεν είχαν καμία πληροφορία σχετικά με την τύχη ή την κατάσταση των κρατουμένων.
Η καταστολή όσον αφορά τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών εξελίχθηκε σε μια σπάνια μαζική διαδήλωση στους δρόμους της επαρχίας, αναφέρει ο Guardian.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι περίπου 70 ανθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση την Τρίτη, παρά την έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας των Ταλιμπάν. Φώναζαν συνθήματα όπως «Εκπαίδευση, εργασία και ελευθερία» και κατήγγελλαν τις αυθαίρετες συλλήψεις των γυναικών.
«Ο κόσμος φοβόταν, αλλά βγήκε έξω», είπε ένας κάτοικος.
Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν απάντησαν πυροβολώντας το πλήθος και στη συνέχεια έστειλαν ειδικές μονάδες για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.
Κλείσιμο
Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν, τρία τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 13 άλλα συνελήφθησαν αφού ξυλοκοπήθηκαν από αξιωματούχους.
Τοπικοί ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι οι γυναίκες που συνελήφθησαν στην πραγματικότητα «φορούσαν κανονικά το χιτζάμπ».
Από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το 2021, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν αποκλειστεί από σχεδόν κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής: σχολεία, πανεπιστήμια, τις περισσότερες θέσεις εργασίας, ακόμη και πάρκα.
Οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει κάθε μορφή μη εξουσιοδοτημένης συγκέντρωσης και «απαντούν» με επιθέσεις, κρατήσεις και βασανιστήρια των διαδηλωτών.
Με την υπηρεσία Nexi DCC (Δυναμική Μετατροπή Νομίσματος), οι επιχειρήσεις κερδίζουν περισσότερα από τις πληρωμές με διεθνείς κάρτες, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να πληρώνουν στο νόμισμά τους.
Η Flora Food Greece συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Μεγάλη Αγκαλιά», προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη σε περισσότερες από 500 ανάδοχες οικογένειες που ανοίγουν το σπίτι και την καρδιά τους στα παιδιά που το έχουν ανάγκη
Κι αν ο τρόπος που κάνεις τις αγορές σου μπορούσε να προσαρμόζεται στη ζωή σου και όχι το αντίστροφο; Μια νέα πρόταση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την ευελιξία στις αγορές και σου δίνει την ευκαιρία να αγοράσεις αυτό που ταιριάζει και ανταποκρίνεται στις δυνατότητες σου.