Αγνοείστε τις σειρήνες
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Αγνοείστε τις σειρήνες

Οι σειρήνες, από τον καιρό της Οδύσσειας, υπήρξαν το αρνητικό πρότυπο της απατηλής συμπεριφοράς, των κακών και καταστροφικών προθέσεων και σκοπών. Παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, που πλησιάζοντας και ακούγοντας το γοητευτικό τραγούδι τους, είτε ξεχνούσαν τον προορισμό τους, είτε κατασπαράζονταν απ΄ αυτές.

Γιαυτό και ο πονηρός και κυρίως σώφρων Οδυσσέας, θέλοντας να τις ακούσει ζήτησε : «…αλλά θα πρέπει να με δέσετε σφιχτά, τόσο που να πονέσω, να μην μπορώ να κουνηθώ, όρθιο πάνω στο κατάρτι, με τα σχοινιά πλεγμένα γύρω μου. Κι αν σας παρακαλώ, αν σας φωνάζω να με λύσετε, εσείς θα πρέπει πιο σφιχτά να με τυλίξετε, μ᾽ ακόμη περισσότερα δεσμά.» Ὀδύσσεια (12.159-12.164).

Οι σύγχρονες σειρήνες είναι, έχουν αποδειχθεί, εξ΄ ίσου πονηρές, κακόβουλες και καταστροφικές. Προεξάρχοντες οι διαχρονικά επίκαιροι , πολύμορφοι, αδιάκοπα επαναλαμβανόμενοι και μηδέποτε παραιτούμενοι.

Οι διακονούντες κατ’ επάγγελμα το λαϊκισμό. Μάστιγα των κοινωνιών, παραμορφωτικός καθρέφτης που δεν επιτρέπει στους πολίτες να δουν την καθαρή εικόνα και να επιλέξουν με γνώμονα το αντικειμενικά σωστό. «Πειραγμένη» πυξίδα που δείχνει λάθος τις κατευθύνσεις του ορίζοντα και στέλνει τις κοινωνίες και τους λαούς στα βράχια. Κύριο χαρακτηριστικό τους η απατηλή συμπεριφορά και ο ακραίος αριβισμός. Στο βωμό της εξουσίας πάντοτε και των εξ αυτής ωφελημάτων.

Το θέμα είναι και γίνεται ολοένα πιο επίκαιρο. Άρχισαν ήδη, διαβάζω, να ηχούν τα τύμπανα και να ακούγονται τα γλυκά απατηλά τραγούδια των σύγχρονων σειρήνων. Ξεθάρρεψαν, οι μέχρι πρόσφατα παγωμένοι από το φόβο τους λαϊκιστές και διαπιστώνοντας ότι η πανδημία και η δημόσια υγεία ελέγχονται πλέον, με τα δρακόντεια και κυρίως έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης, σιγά – σιγά ξεμυτίζουν θεωρώντας δεδομένη την ασφάλεια της κοινωνίας. Για να επενδύσουν στην επόμενη μέρα.

Την επόμενη μέρα που το κυρίαρχο θέμα θα είναι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η υδρόγειος, και η χώρα μας βέβαια. Αποτέλεσμα των σκληρών πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας, που , σωστά σε εμάς, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων προτάχθηκε η προάσπιση της δημόσιας υγείας και της φυσικής επιβίωσης των πολιτών.

Άρχισαν ήδη, οι πανταχόθεν λαϊκιστές, σχεδιασμένα, τουτέστιν με δόλο, να εφαρμόζουν βήμα – βήμα την πολιτική αποδόμησης της τεράστιας εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Πρώτο βήμα, επιβεβλημένο από την παλλαϊκή αποδοχή των μέτρων της Κυβέρνησης και για να μην χάσουν κάποιους δικούς τους που τα θεωρούν σωστά, μια δήθεν γενική συναίνεση στα μέτρα και τις κυβερνητικές επιλογές. Επίδειξη δήθεν «αντικειμενικότητας και καλής πίστης». Με παράλληλο όμως κλεφτοπόλεμο, καταφανώς υποκινούμενο αφού δεν αποδοκιμάζονται, από μεμονωμένα στελέχη των παρατάξεων, μικρόψυχους πικρόχολους υβριστές, που δήθεν διαφοροποιούνται «στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων».

Το επόμενο βήμα , άρχισε ήδη, είναι στο πεδίο της οικονομίας. Με σχέδιο και μεθοδικά. Στη λογική πως οι λαοί ξεχνάνε γρήγορα, είναι εύπιστοι στα γλυκόλογα και κυρίως συμφεροντολόγοι. Ο Τσώρτσιλ, σκέφτονται, αν και νίκησε τους Γερμανούς, έχασε τις επόμενες εκλογές μετά τη νίκη, από την ψήφο των Άγγλων πολιτών που πίστεψαν τους εκεί λαϊκιστές που έταζαν λαγούς και πετραχήλια.

Πρώτο στάδιο τα fake news για δήθεν αδιαφανείς διαδικασίες και χαριστικές πράξεις στα πλαίσια των έκτακτων διαδικασιών και δαπανών αντιμετώπισης της πανδημίας. Πες – πες κάτι θα μείνει.
Κλείσιμο
Το δεύτερο και το σημαντικότερο, βάση της όλης τακτικής, η παροχολογία, το εύφορο και γόνιμο έδαφος του λαϊκισμού. Στην οικονομία που , λόγω του πεπερασμένου των πόρων, της δημόσιας ανοργανωσιάς και της ταχύτητας αντίδρασης, είναι σίγουρο πως κάποιος θα νοιώθει πως αδικείται, κάποιος θα παραλειφθεί, κάποιος θα ωφεληθεί παραπάνω κ.ο.κ.

Άρχισαν κι εδώ οι σειρήνες , τραγουδιστά, το κλάμα τους, θρήνο και οιμωγές, για τους πάντες και τα πάντα. Με μότο τον κακό καπιταλισμό και τα μεγάλα συμφέροντα που υποστηρίζουν οι της κυβέρνησης – όργανά τους - θυσιάζοντας το λαό αλλά και το συμφέρον των εργαζομένων για τους οποίους, δήθεν κόπτονται αυτοί. Γιατί εκεί, γιατί τόσο , γιατί όχι εκεί, γιατί στις επιχειρήσεις, γιατί στις μικρές, γιατί στις μεσαίες, ποιες είναι οι μικρές και ποιες οι μεσαίες, όχι στις μεγάλες , γιατί έτσι, γιατί όχι αλλιώς. Εν κατακλείδι δώστε, δώστε, δώστε, εξαντλήστε αποθέματα, δανειστείτε για να δώσετε. Παράλληλα, κάντε προσλήψεις στο δημόσιο για να ελαττώσετε την ανεργία.

Ο πρωθυπουργός απέδειξε πως έχει στέρεα και σφαιρική εικόνα και κυρίως σαφή και ξεκάθαρη άποψη, ιδεολογική και πρακτική, για την εν γένει κατάσταση και τις επιβεβλημένες λύσεις. Τα μέχρι τώρα μέτρα και παρεμβάσεις του, και στην οικονομία, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο έχουν αποδειχθεί εύστοχα, έγκαιρα, ευρηματικά και κυρίως αποτελεσματικά.

Είναι εμφανές πως ο κυρίαρχος στόχος , αφού θα έχει διασφαλισθεί και το επιτρέψει η πολιτική διασφάλισης της δημόσιας υγείας, είναι να ξαναπάρει μπρός η αναπόφευκτα φρεναρισμένη, εθνική οικονομία.

Να αντιμετωπισθεί η δεδομένη μεγάλη φετινή οικονομική ύφεση και να επιδιωχθεί άλμα ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζει καλά, είναι άλλωστε στο dna του , πως μοχλός οικονομικής εκτίναξης δεν μπορεί παρά να είναι ο ιδιωτικός τομέας, οι πρωτογενείς παραγωγικές δραστηριότητες, οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Που πρέπει να στηριχθούν παντοιοτρόπως και από τώρα που κινδυνεύουν, για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν ομαλά.

Το δημόσιο, με εξαίρεση κάποιους τομείς που αναδείχθηκαν υποστελεχωμένοι και πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες τους, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας με διορισμούς, μόνιμους ή ορισμένου χρόνου. Το μοντέλο έχει αποτύχει. Ασπιρίνες στον καρκίνο. Ούτε βέβαια πρέπει να γιγαντωθεί άλλο , όπως ζητούν άκριτα οι σειρήνες κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους τους. Τα δανεικά τελειώνουν εύκολα και αποδείχθηκαν βρόγχος.

Ο τόπος, η οικονομία, έχει ανάγκη από την υγιή δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα να απορροφήσει την έκρηξη της ανεργίας, να τροφοδοτήσει την κατανάλωση και να δώσει πόρους, φόρους και εισφορές στο κράτος για να μπορέσει να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και πρέπει να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα.

Ο πρωθυπουργός τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά και δεν χρειάζεται να ακούσει τις σειρήνες δεμένος στο κατάρτι. Ίσως όμως, αν χρειαστεί, θα πρέπει να δέσει στο κατάρτι, ακόμα και να αποκαθηλώσει, όσους φανούν εύπιστοι στα πλάνα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού και πιστέψουν πως έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους, μαέστρους και πρώτους διδάξαντες. Όπως έκαναν το ’14 με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτή τη φορά το κτύπημα ήταν πολύ βαρύ, υπάρχει προϊστορία και δείγμα γραφής και οι πολίτες έπαθαν, ωρίμασαν, είδαν, σύγκριναν, έμαθαν και σίγουρα καταλαβαίνουν το πραγματικό τους συμφέρον.

Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ