tasos_karamitsos_new

Τάσος Καραμήτσος

Ηταν μαθηματικώς βέβαιο για όλους όσοι παρακολουθούν συστηματικά τον δημόσιο βίο, ότι κάποια ώρα θα το βλέπαμε, θα το διαβάζαμε, θα το ακούγαμε κι αυτό.

4

Nα ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Οταν κάποιος δήμαρχος, κάποια νέα δημοτική αρχή ή κάποια κυβέρνηση επιχειρεί να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά μια περιοχή, μια πόλη, δεν μπορεί παρά να είσαι υπέρ ως πολίτης. Δεν θέλει πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος τα αυτονόητα, ότι δηλαδή χρειάζεται η Αθήνα πεζοδρομήσεις, πολεοδομικές και άλλες παρεμβάσεις για να γίνει πιο ανθρώπινη για τους Ελληνες και πιο ελκυστική για τους τουρίστες. Γιατί οι τουρίστες θα ξανάρθουν από του χρόνου και το ενδιαφέρον για την Αθήνα είναι τεράστιο. Αλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια η επισκεψιμότητά της έχει εκτοξευτεί κατά 30%-40%.

24

Η λύση είναι μία, απλή και σίγουρη προκειμένου να μην εξευτελίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και οι αρμόδιες αρχές... κυνηγώντας το τετραγωνικό μέτρο, αλλά κυρίως να τηρείται ο νόμος και να μην ξανακολλήσουμε από μόνοι μας. Μόνο καθιστοί στα μπαρ-εστιατόρια στις προβλεπόμενες αποστάσεις και τέλος

16

Η πικρή αλήθεια που έχει βιώσει ο κάθε Ελληνας επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα που να υποβοηθά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως… τους έδινε και μια στο κεφάλι να πάνε ακόμα πιο κάτω. 

2

Είναι, αναμφίβολα, πολύ καλό νέο για την Ελλάδα και φυσικά για όλη την Ενωμένη Ευρώπη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγάλη ενίσχυση των 500 δισ. ευρώ στις χώρες-μέλη της, προκειμένου να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους και ταυτοχρόνως να τις εκσυγχρονίσουν, επενδύοντας σε καινοτόμες δράσεις. Στη νέα τεχνολογία, στην πράσινη, οικολογική, ανάπτυξη, στην ψηφιακή πολιτική.

9

Οταν δεν έχεις θέση ως κόμμα, κυριαρχεί η μπουρδολογία κάθε γραφικού μέλους του κόμματός σου στο Facebook. Βγες λοιπόν και πες κάτι λογικό ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι έχεις θέσεις και... δεν πετάς πέτρες, όπως έκανες παλιά όταν έπιανε το κόλπο «σκίζω το μνη- μόνιο και καταργώ τον ΕΝΦΙΑ»

37


Πήραμε μια ανάσα τις τελευταίες ημέρες με την κατάργηση του lockdown, άνοιξε η αγορά και, απ’ ό,τι φαίνεται, η «ζημιά» μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλη όσο την υπολόγιζαν αυτοί που ασχολούνται με την πραγματική οικονομία.

11

Δύσκολο πράγμα η συνεννόηση μεταξύ εταίρων (στην Ευρωπαϊκή Ενωση), κι αυτό εμείς ως χώρα το μάθαμε καλά την τελευταία δεκαετία, κάναμε κι εμείς μοιραία λάθη τις εποχές των μνημονίων, μας έκαναν κι αυτοί πειραματόζωα, αλλά, τέλος πάντων, μας δάνεισαν και τρεις φορές, συνολικά, περί τα 300 δισ. ευρώ, υποθηκεύοντας, βεβαίως, όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία για 99 χρόνια.

31

Είναι, θεωρώ, η πιο σωστή επένδυση τώρα για μια ιδιωτική επιχείρηση να «ξαναχτίσει», μετά τα μνημόνια, μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Γιατί, απλούστατα, την πραγματική δουλειά που παράγει έργο και ιδέες που γεννούν στο τέλος κέρδη δεν την κάνουν… μόνα τους τα μηχανήματα, αλλά οι άνθρωποι που τα δουλεύουν και τα αξιοποιούν, με διάθεση για προσφορά

10

Λέει ο θυμόσοφος λαός ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», αλλά όπως είναι λογικό, όποιος δεν έχει βραχεί -όχι σε βροχή αλλά σε καταιγίδα-, ασφαλώς και φοβάται διπλά να μην του συμβεί στο τέλος, ή έστω στην αρχή του τέλους, μιας τρομακτικής υπόθεσης που ξεπερνάει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Αν τελικά είμαστε κάπου εκεί χρονικά στην πανδημία, κάτι που ουδείς γνωρίζει.

11

Οι σκεπτόμενοι πολίτες αντιλαμβάνονται εύκολα ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη -και ο ίδιος, που πήρε όλη την ευθύνη πάνω του από την πρώτη μέρα- χαίρει εμπιστοσύνης σε ποσοστό πολιτών που παραπέμπει σε επιτυχή έκβαση εθνικής κρίσης. Γιατί πρόκειται για εθνική περιπέτεια, με θετική έκβαση για την ώρα

55

Χρειάζεται πολλή υπομονή και κυρίως αλληλεγγύη από τους πιο πλούσιους στους πιο αδύναμους.

3

Ποιος να το περίμενε ότι ένας ιός από την Κίνα θα έφερνε στο προσκήνιο, και μάλιστα με τον πιο δραματικό τρόπο, τις βαθύτατες διαφορές που διχάζουν την Ενωμένη Ευρώπη; Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η απειλή της Ελλάδας με τους Βαρουφάκηδες το 2015, ο κίνδυνος να μπατάρει την ίδια χρονιά λόγω χρέους η Ιταλία, αλλά και το θετικό δημοψήφισμα για Brexit μία χρονιά αργότερα (το οποίο πρόσφατα κατέληξε σε έξοδο της Βρετανίας) θα αποδεικνύονταν παιχνιδάκια για την 63χρονη πορεία της Ενωμένης Ευρώπης μπροστά στον κορωνοϊό;

27

Οταν με το καλό περάσουν οι δύσκολες ημέρες που ζει η ανθρωπότητα -και αυτό θα συμβεί με απόλυτη βεβαιότητα διότι και το φάρμακο θα βρεθεί και κατόπιν το εμβόλιο (δεν είμαστε δα και στον Μεσαίωνα!) και μακάρι να συμβεί αυτό γρήγορα για να μη χαθούν περισσότεροι άνθρωποι-, ο κόσμος όντως θα είναι διαφορετικός.

94