tasos_karamitsos

Τάσος Καραμήτσος

Να κάνουμε μια κοινή παραδοχή για να αποτυπώσουμε ορισμένες σκέψεις για τα περίφημα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οταν μια χώρα περνάει έναν δεκαετή κύκλο ύφεσης, που φτάνει στην πρωτοφανή μείωση του 25% του παραγόμενου προϊόντος της (όσο περίπου δηλαδή και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), είναι λογικό να ανατραπούν τα πάντα.

27

Οσοι από εμάς σχολιάζουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το πρόβλημα του Μεταναστευτικού, έχουμε μια εικόνα από την τηλεόραση και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα για το τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στη Λέρο, πλην βεβαίως των ανθρώπων που ζουν εκεί και βιώνουν καθημερινά την όλη κατάσταση

4

Πρέπει να ήταν κάπου μέσα στον Αύγουστο που πέρασε όταν, υποθέτω, κάποιο στέλεχος του κ. Ιβάν Σαββίδη θα πήρε τηλέφωνο κάποιο ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος και θα του ζήτησε μια τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ. Κάποια νομική διευθέτηση σοβαρού ζητήματος της εταιρείας, η οποία μπορεί να πουλήθηκε στους Ιάπωνες από το γκρουπ του κ. Σαββίδη, αλλά προφανώς θα υπήρχαν οικονομικές ρήτρες που θα δέσμευαν τους παλαιούς με τους νέους ιδιοκτήτες. Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες είχε καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τροπολογία για την ίδια υπόθεση, αλλά μάλλον εκ παραδρομής (ή τσαπατσουλιάς) δεν έλυνε το πραγματικό πρόβλημα της εταιρείας.

6

Πριν από λίγες ημέρες οι «Financial Times» έγραφαν σε ένα ρεπορτάζ τους ότι οι ΗΠΑ εισπράττουν περί τα 15 δισ. δολάρια ετησίως από τους Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

28

Δεν γνωρίζω αν έκανε λάθος η κυβέρνηση που κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όταν εξελέγη ή έπραξε σωστά που το επανέφερε - την προηγούμενη Τετάρτη. Ούτε και αν... μπλέξαν οι γραμμές εκεί στα αρμόδια υπουργεία και δεν μπορούσε να συντονιστεί το ένα με το άλλο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το εφιαλτικό πρόβλημα της μαζικής εισβολής μεταναστών - αγνώστων λοιπών στοιχείων.

46

Το ότι ζούμε μία από τις πιο ταραγμένες εποχές της εικοσαετίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Προσοχή, το «κοκτέιλ της ιστορίας» μοιάζει ένα από τα πιο επικίνδυνα: άκρως απρόβλεπτος -έως αλλοπρόσαλλος- πλανητάρχης σε προεκλογική περίοδο, ο οποίος ταυτοχρόνως αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του καταγγελίες με ποινή καθαιρέσεως (impeachment). Ασταθής, απρόβλεπτος, επιθετικός, αλλά και «χοντρός παίκτης» στη διεθνή πολιτική σκακιέρα Τούρκος πρόεδρος, άνευ ουσιαστικής εσωτερικής αντίστασης στα 16 χρόνια που κυβερνάει κατά τρόπο δικτατορικό τη χώρα του. Τεράστια πολιτική ρευστότητα στην ευρύτερη γειτονιά, με πολέμους στη Συρία και στη Λιβύη. Προσθέστε σε όλα αυτά το «κερασάκι στην τούρτα» που είναι η συνεχής ανεύρεση εξόχως ενδιαφέροντων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή χρήμα, τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

36

Μπορεί το 2020 να είναι η αρχή μιας καλύτερης δεκαετίας για την Ελλάδα, για τους πολίτες της, για τους νέους που ψάχνουν δουλειά, για όσους έφυγαν μακριά για να επιβιώσουν, αλλά λαχταρούν κάποτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι και χωρίς αστερίσκους, ούτε... ναι μεν αλλά. Ετσι πρέπει να ξεκινάει κανείς τη σκέψη του, θετικά και αισιόδοξα, είτε είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη χώρα είτε ένας από όλους εμάς.

13

Δεν αμφιβάλλω ότι στην περίφημη υπόθεση με την εισβολή της Αστυνομίας στο Κουκάκι, για να ελευθερώσει ένα ακίνητο του Δημοσίου από κατάληψη, έγιναν κάποιες αχρείαστες χοντράδες από αστυνομικούς στους διπλανούς ενοίκους. Παρ’ όλα αυτά, έχω μια απορία κοινής λογικής. Εάν τύχαινε σε όλους εσάς που αγοράσατε ή κληρονομήσατε ένα σπίτι, να ζουν δίπλα σας τύποι που είχαν καταλάβει ένα δημόσιο κτίριο και να είχαν πόρτες με καρφιά, όταν θα ερχόταν η Αστυνομία για να τους βγάλει έξω και σας ζητούσε να περάσει από τη μεσοτοιχία σας, θα προβάλατε αντίσταση;

77

Πώς γίνεται ένα εκλογικό αποτέλεσμα που οδηγεί τη Βρετανία οριστικά εκτός Ενωμένης Ευρώπης να γίνεται δεκτό με ανακούφιση (έως ενθουσιασμό) από την παγκόσμια κοινότητα και να σημειώνουν άνοδο οι τιμές των νομισμάτων και τα χρηματιστήρια; Νομίζω ότι ο λόγος είναι προφανής, τελείωσε ένα… ατελείωτο πολυετές βασανιστήριο στο οποίο μπήκαν οι ίδιοι οι Βρετανοί πολιτικοί μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, όπως επίσης… εξαφανίστηκαν και οι απολύτως απαρχαιωμένες θέσεις ενός γραφικού αριστερού, του Κόρμπιν, για κρατικοποιήσεις, αυξήσεις φορολογίας κ.λπ., που απλώς ή δεν θα εφαρμόζονταν ποτέ ή αν εφαρμόζονταν θα κατέστρεφαν μια χώρα.

2

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα: έναν αέναο, ισχυρό και επιθετικό, αντίπαλο γείτονα, που οι επεκτατικές του διαθέσεις πάνε πίσω στους αιώνες. Οπως και η υπόθεση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με την Τουρκία που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση από τους απέναντί μας εδώ και μια τριακονταετία. Αλήθεια, δεν ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι, τώρα που η περιοχή έχει και πετρέλαιο προς εκμετάλλευση, οι Τούρκοι θα αναζητούσαν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και... στην Υδρα;

23

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, αλλά και οι άνθρωποι των αγορών διεθνώς έμειναν εμβρόντητοι από την είδηση που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μεγάλα και σοβαρά μέσα ενημέρωσης του κόσμου για την υπόθεση της Folli Follie. Η εμβληματική ελληνική εταιρεία με την τεράστια διεθνή δραστηριότητα αποδεικνυόταν -κατά εμφατικό τρόπο- μια τεράστια φούσκα με ένα «κενό» στο ταμείο της περί τα 2 δισ. ευρώ

12


Πριν από λίγους μήνες η τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα σε συνέντευξή της είχε πει ότι μπορεί με κάποιους χειρισμούς τα Εξάρχεια να γίνουν κάτι σαν τη Μονμάρτρη, η οποία εν γένει θεωρείται μία από τις πιο καλλιτεχνικές γειτονιές του Παρισιού.

8

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί απ’ όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία συζητούν ή και ανησυχούν για διάφορες γκάφες ή ανοησίες που κάθε τόσο γίνονται και ακούγονται στην καθημερινή διακυβέρνηση

5