tasos_karamitsos_new

Τάσος Καραμήτσος

Οταν δεν έχεις θέση ως κόμμα, κυριαρχεί η μπουρδολογία κάθε γραφικού μέλους του κόμματός σου στο Facebook. Βγες λοιπόν και πες κάτι λογικό ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι έχεις θέσεις και... δεν πετάς πέτρες, όπως έκανες παλιά όταν έπιανε το κόλπο «σκίζω το μνη- μόνιο και καταργώ τον ΕΝΦΙΑ»

36


Πήραμε μια ανάσα τις τελευταίες ημέρες με την κατάργηση του lockdown, άνοιξε η αγορά και, απ’ ό,τι φαίνεται, η «ζημιά» μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλη όσο την υπολόγιζαν αυτοί που ασχολούνται με την πραγματική οικονομία.

10

Δύσκολο πράγμα η συνεννόηση μεταξύ εταίρων (στην Ευρωπαϊκή Ενωση), κι αυτό εμείς ως χώρα το μάθαμε καλά την τελευταία δεκαετία, κάναμε κι εμείς μοιραία λάθη τις εποχές των μνημονίων, μας έκαναν κι αυτοί πειραματόζωα, αλλά, τέλος πάντων, μας δάνεισαν και τρεις φορές, συνολικά, περί τα 300 δισ. ευρώ, υποθηκεύοντας, βεβαίως, όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία για 99 χρόνια.

31

Είναι, θεωρώ, η πιο σωστή επένδυση τώρα για μια ιδιωτική επιχείρηση να «ξαναχτίσει», μετά τα μνημόνια, μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Γιατί, απλούστατα, την πραγματική δουλειά που παράγει έργο και ιδέες που γεννούν στο τέλος κέρδη δεν την κάνουν… μόνα τους τα μηχανήματα, αλλά οι άνθρωποι που τα δουλεύουν και τα αξιοποιούν, με διάθεση για προσφορά

10

Λέει ο θυμόσοφος λαός ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», αλλά όπως είναι λογικό, όποιος δεν έχει βραχεί -όχι σε βροχή αλλά σε καταιγίδα-, ασφαλώς και φοβάται διπλά να μην του συμβεί στο τέλος, ή έστω στην αρχή του τέλους, μιας τρομακτικής υπόθεσης που ξεπερνάει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Αν τελικά είμαστε κάπου εκεί χρονικά στην πανδημία, κάτι που ουδείς γνωρίζει.

11

Οι σκεπτόμενοι πολίτες αντιλαμβάνονται εύκολα ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη -και ο ίδιος, που πήρε όλη την ευθύνη πάνω του από την πρώτη μέρα- χαίρει εμπιστοσύνης σε ποσοστό πολιτών που παραπέμπει σε επιτυχή έκβαση εθνικής κρίσης. Γιατί πρόκειται για εθνική περιπέτεια, με θετική έκβαση για την ώρα

55

Χρειάζεται πολλή υπομονή και κυρίως αλληλεγγύη από τους πιο πλούσιους στους πιο αδύναμους.

3

Ποιος να το περίμενε ότι ένας ιός από την Κίνα θα έφερνε στο προσκήνιο, και μάλιστα με τον πιο δραματικό τρόπο, τις βαθύτατες διαφορές που διχάζουν την Ενωμένη Ευρώπη; Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η απειλή της Ελλάδας με τους Βαρουφάκηδες το 2015, ο κίνδυνος να μπατάρει την ίδια χρονιά λόγω χρέους η Ιταλία, αλλά και το θετικό δημοψήφισμα για Brexit μία χρονιά αργότερα (το οποίο πρόσφατα κατέληξε σε έξοδο της Βρετανίας) θα αποδεικνύονταν παιχνιδάκια για την 63χρονη πορεία της Ενωμένης Ευρώπης μπροστά στον κορωνοϊό;

27

Οταν με το καλό περάσουν οι δύσκολες ημέρες που ζει η ανθρωπότητα -και αυτό θα συμβεί με απόλυτη βεβαιότητα διότι και το φάρμακο θα βρεθεί και κατόπιν το εμβόλιο (δεν είμαστε δα και στον Μεσαίωνα!) και μακάρι να συμβεί αυτό γρήγορα για να μη χαθούν περισσότεροι άνθρωποι-, ο κόσμος όντως θα είναι διαφορετικός.

94

Ενας τρόπος, λοιπόν, υπάρχει για να περιορίσουμε τα θύματα και αυτός, πέραν της κυβέρνησης, είναι η ατομική ευθύνη του καθενός, να προσέχει ο ένας τον άλλον. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα αποφύγουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το πλήρες κλείσιμο των συνόρων, έτσι θα γίνει παντού σε όλο τον κόσμο.

5

Να ξεκινήσουμε από το βασικό, ότι οι επόμενες 30-50 ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για το μείζον θέμα που όλοι τώρα αποκαλούν τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του αιώνα, γι’ αυτό τηρούμε με τρομακτική σχολαστικότητα μία και μοναδική βασική αρχή: «Μένουμε Σπίτι» όσο το δυνατόν περισσότερο και περιορίζουμε τις κοινωνικές μας επαφές. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που έως σήμερα έχει να προσφέρει ο επιστημονικός κόσμος στις δοκιμαζόμενες κοινωνίες για να μην εξαπλωθεί πιο γρήγορα ο ιός, να μην κολλήσει ο ένας τον άλλον.

20

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, κάνοντας μια σειρά από λογικές σκέψεις, με ψυχραιμία, για (το ένα από τα δύο μεγάλα ζητήματα που έπεσαν σαν βόμβες στο κεφάλι μας τις τελευταίες 15 ημέρες) τον κορωνοϊό. 

3

Είναι προφανές και ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα από την Παρασκευή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρότατης εθνικής κρίσης, η οποία λίγο έως πολύ αναμενόταν έστω και με διαφορετικό τρόπο, αλλά από την ίδια πηγή, την Τουρκία

171

Από την ώρα που ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στην Ευρώπη ήταν θέμα ημερών να έρθει και στην Ελλάδα. Από τη στιγμή μάλιστα που έφτασε -και μάλιστα τόσο μαζικά- στη γείτονα Ιταλία ήταν θέμα ωρών να εντοπιστούν κρούσματα και στη χώρα μας.

2