stefanakidis_vassilis

Βασίλης Στεφανακίδης

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει κάθε μέρα ένα θέμα, είτε αυτό αφορά παροχές είτε παραπομπές σε δίκη, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο αρχικός σχεδιασμός για τριπλές εκλογές τον Μάιο άλλαξε και πλέον αυτές έρχονται νωρίτερα. Εξ ου λοιπόν και όλη αυτή η μεθόδευση για αλλαγή ατζέντας στην κυβερνητική πρακτική.

Η πεμπτουσία της πρόθεσης συμφωνίας Τσίπρα -Ιερώνυμου, φρονώ πως είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, θα προκύψουν 10.000 κενές θέσεις στο Δημόσιο! Ένα ταλαίπωρο δημόσιο, το οποίο ομού με τις άλλες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και τις αλόγιστες σπατάλες επί δεκαετίες, μας χρεοκόπησαν αλλά μυαλό πάλι δεν έβαλαν αυτοί που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους.

5

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι τελευταίοι μήνες μιας κυβερνητικής θητείας εξαντλούνται σε παραχολογία και ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής με ένα και μοναδικό πρόταγμα: να αλλάξουν οι ψηφοφόροι άποψη για την κυβέρνηση και να σβηστούν οι κακές στιγμές της μέσα από ένα αλισβερίσι παροχών και αποφάσεων που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της χώρας.

1

Η υπόθεση του πρώην πλέον αντιπροέδρου της Jumbo κ. Ε. Παπαευαγγέλου, ο οποίος μηχανεύτηκε τρόπο παράκαμψης των capital controls των Κινέζων που επιθυμούν να απoκτήσουν golden visa ,έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο φαινομένων που όλα μαζί κατατάσσουν τη χώρα μας στις υψηλότερες θέσεις στον κατάλογο των διεφθαρμένων χωρών.

6

Η απόφαση αλλαγής έδρας της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν είναι ένα ακόμα δείγμα ότι αυτή η χώρα όχι απλώς δεν μπορεί να πείσει νέους επενδυτές, αλλά δεν μπορεί να κρατήσει ούτε καν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Τα αίτια δεν είναι άγνωστα. Ολοι τα ξέρουν και όλοι ξέρουν και τη λύση. Πλην όμως κανείς δεν τολμά.

6

Μπορεί τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών να ήταν καταιγιστικά και να μονοπώλησαν ως έναν βαθμό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, πλην όμως παράλληλα τρέχουν και κάποιες άλλες ειδήσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το μέλλον αυτής της χώρας και δεν πρέπει να τις υποτιμούμε ή να θεωρούμε ότι δεν μας αφορούν.

6

Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την εμμονή του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία έναντι οιουδήποτε τιμήματος μόνο και μόνο για να προλάβει να περάσει από τη Βουλή το Σκοπιανό. Κι είναι πολλά πράγματα που με την κοινή  λογική, δεν εξηγούνται.

5

Παρακολουθώντας κανείς συνολικά το δάσος και όχι το δέντρο του καθημερινού αλαλούμ στην κυβερνητική πρακτική, αλλά κυρίως στη συνοχή της, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι για να μπορεί να αντέχει στη θέση της έχει ακόμα ισχυρά στηρίγματα. 

5

Οι τελευταίες  αναταράξεις στο χρηματιστήριο και οι “επιθέσεις”  που δέχονται κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, έφεραν στην επιφάνεια κάποια κρυμμένα μυστικά. 

3

Παραμονές της λήξης του τρίτου μνημονίου, ο επικεφαλής του SSM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε διατυπώσει την άποψη ότι όσο η χώρα ήταν προστατευμένη από το πρόγραμμα είχε τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με τους θεσμούς για διάφορα θέματα και στο τέλος να βρίσκεται μια λύση ακόμα και με πολιτικούς όρους, χωρίς αυτή να έχει επίπτωση στην εικόνα της. Εφεξής όμως, η Ελλάδα θα έχει απέναντί της τις αγορές που είναι πολύ πιο σκληροί κριτές.

26

Κάποτε και όχι πολύ παλιά, οι τράπεζες ήταν οι βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας. Μετά την δημοσιονομική χρεοκοπία της χώρας, τα προβλήματα της οικονομίας πέρασαν μοιραία και αναπότρεπτα και στις τράπεζες καθώς πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.

6