stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Βιαστήκαμε, όπως φαίνεται, να θεωρήσουμε πως ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό και να αρχίσουμε να κάνουμε όνειρα ομαλής και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Βιαστήκαμε να πετάξουμε τις μάσκες και να αρχίσουμε τον συγχρωτισμό, τα γλέντια,τα πανηγύρια και τους ασπασμούς.

4

Είναι ένα θέμα ταμπού στο δημόσιο διάλογο και στην έκφραση ελεύθερης γνώμης και γι αυτό οι περισσότεροι το αποφεύγουν. Νομίζουν ότι έτσι αποφεύγουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν ως συντηρητικοί, στενόμυαλοι, απαρχαιωμένων αντιλήψεων και μύριων άλλων ετικετών που μπορούν κάποιοι “προοδευτικοί” να τους κολλήσουν. Αναφέρομαι στο θέμα κάποιων ειδεχθών και αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράττουν κάποια κτήνη εις βάρος απροστάτευτων παιδιών και γυναικών.

Να αρχίσουμε από τα αυτονόητα και μη αμφισβητούμενα. Η υγειονομική και κατ’ επέκταση οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δεν είναι αποτέλεσμα έργων και παραλείψεων της παρούσας κυβέρνησης. Η αντίδραση με μέτρα υγειονομικά και οικονομικά, ναι, είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

8

Μπορεί ο ουρανός της Ευρώπης να γέμισε χθες μετά από καιρό με αεροπλάνα. Μπορεί στα ελληνικά αεροδρόμια να στήθηκαν υδάτινες αψίδες και οργανοπαίκτες να καλωσόριζαν τους τουρίστες. Μπορεί οι τουριστικοί φορείς να κερνούσαν τους αφιχθέντες με τοπικά καλούδια για την έναρξη της προβληματικής φετινής τουριστικής περιόδου, όμως οι ρεαλιστές κρατούν μικρό καλάθι. Και τούτο γιατί, όλος ο αγώνας και όλη η προσπάθεια γίνεται μήπως και καταφέρουμε να υποδεχθούμε ένα 15-20% των περυσινών τουριστών.

1

H καταγεγραμμένη συνομιλία ανάμεσα  στον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και τον Νίκο Παππά που είδε το φως της δημοσιότητας και την μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες, σαφώς και από άποψη ποινική δεν μπορεί να πάει παρά πέρα, όπως τουλάχιστον λένε οι νομικοί.

25

Από την πρώτη μέρα του lockdown, η κυβέρνηση προσπάθησε με μπαράζ μέτρων, ρυθμίσεων, επιδομάτων, αναστολών πληρωμών και πάσης φύσεως ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία πως κανείς δεν θα μείνει μόνος και αβοήθητος μέσα στην κρίση.

4

Παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πως οι “επενδύσεις” του επικεφαλής της Ευρωομάδας τους, Δημητρη Παπαδημούλη, δημιουργούν πρόβλημα, αποφάσιζαν όμως να συνεχίζουν να τον στηρίζουν και να προβάλλουν τη μακρόχρονη πορεία και προσφορά του στο κόμμα τους.

32

Το τελικό γενικό συμπέρασμα από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, που προκάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι άλλο από αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποψιαζόμαστε.

32

Μπροστά στη βλακεία , η λογική σηκώνει τα χέρια και παραδίδεται άνευ όρων! Αναφέρομαι στα πρόσφατα  περιστατικά αδικαιολόγητου συγχρωτισμού που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, στα beach bar, σε βίλες και διάφορα μαγαζιά  ανά την επικράτειαπου συχνάζουν κυρίως  οι νέοι. 

4

Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αφήσει κανέναν αβοήθητο στην οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία. Και είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο διάστημα έκανε πράξη αυτή την υπόσχεση μοιράζοντας πολλά δισεκατομμύρια στην πλειονότητα αυτών που επλήγησαν από το lockdown της οικονομικής δραστηριότητας.

1

Μπορεί μέρα με τη μέρα, να απελευθερώνονται όλο και περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, πλην όμως η πολυπόθητη πρότερη κανονικότητα φαίνεται πως αργεί ακόμα.

1

Οσο περνάει ο καιρός και παύει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η εξέλιξη της πανδημίας (άλλωστε τα αποτελέσματα παραμένουν ακόμα θετικά), τόσο αναδύονται τα προβλήματα από την παρεπόμενη κρίση, την οικονομική. Θεωρητικά σχεδόν όλη η οικονομία επανεκκίνησε (με εξαίρεση τον τουρισμό που είναι άλλη υπόθεση), πλην όμως τα πρώτα αποτελέσματα τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στην εστίαση είναι απογοητευτικά.

3

Το σχέδιο ανάκαμψης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με το ποσό των 750 δισ. εκ των οποίων τα 500 ως επιχορήγηση και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανεισμού, είναι όντως εντυπωσιακό και πέραν των προσδοκιών.

6