stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Με αργό μεν ρυθμό αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, συνεχίζει η κυβέρνηση τις προσπάθειες αποκατάστασης των αδικιών που έφεραν στην ελληνική κοινωνία οι μνημονιακές πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Λίγο με τις μικρές μειώσεις φόρων, λίγο με τις μικρές αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και με νομοθετικές παρεμβάσεις σε καίριους τομείς που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως κάτι αλλάζει επί το θετικότερο.

2

Η ευρύτατη αποδοχή της υποψηφιότητας της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα της χώρας επιχειρείται να ερμηνευτεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα ως μια πράξη εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης.

4

Δεν ξέρω πως ιεραρχεί η κυβέρνηση τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και αν σε όλα έχει λύσεις για την αντιμετώπιση τους αλλά αυτό που διαισθάνομαι είναι πως το λεγόμενο μεταναστευτικό. το υποτίμησε και δεν το πήρε  όσο σοβαρά έπρεπε, από την πρώτη στιγμή

2

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την ελληνική κοινωνία είναι αναντίρρητα μια αναγκαιότητα και γίνεται, είναι αλήθεια, με αρκετή καθυστέρηση. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται βίαια, καθώς αποφάσεις και νόμοι που ψηφίζονται επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση, χωρίς εξαιρέσεις, των νέων ηλεκτρονικών μέσων στους Ελληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, οικονομικών δυνατοτήτων και εξοικείωσης με υπολογιστές, Internet, smartphones κ.λπ

1

Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας, πολλοί εγχώριοι αναλυτές υποστήριζαν πως ο μόνος πλέον αντίπαλος του, ήταν ο εαυτός του, καθώς μετά τα όσα είχαν προηγηθεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, χειρότερα δεν θα μπορούσε να τα πάει.

3

Οι πληγές που άφησε πίσω της η δεκαετής οικονομική, κοινωνική και αξιακή κρίση είναι πολλές και αρκετές από αυτές χαίνουσες ακόμη. Χρειάζονται υπομονή, επιμονή και σταθερή στοχοπροσήλωση από αυτούς που χαράσσουν την οικονομική πολιτική για να γίνουν ορατές διά γυμνού οφθαλμού η ανάταξη και η σταδιακή επιστροφή σε μια νέου τύπου κανονικότητα, και όχι φυσικά όπως την έχουμε στο μυαλό μας, ενθυμούμενοι τα προ κρίσης χρόνια που και τότε φυσικά γκρινιάζαμε και μεμψιμοιρούσαμε.

Ο ευθύς δρόμος στην πεδιάδα φαίνεται να τελειώνει για την κυβέρνηση και εφεξής πρέπει να αυξήσει την προσοχή της γιατί αρχίζουν οι στροφές και η ανάβαση. Στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού διαφάνηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι Αϊ-Βασίλης, που σε κάθε ευκαιρία μπορεί να μοιράζει δώρα στους φορολογούμενους και να τους επιστρέφει όλα όσα τους έχουν υπεξαιρέσει οι μνημονιακές πολιτικές. Ναι μεν ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει κάποιες προβλέψεις για μικρή αύξηση των κοινωνικών δαπανών, όπως και το φορολογικό νομοσχέδιο που προηγήθηκε, με μικρές μειώσεις φόρων, αλλά πέραν τούτων ουδέν.

6

Η εντεινόμενη κρίση με την Τουρκία, εκτός από την ακατάσχετη σεναριολογία που φθάνει μέχρι και στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, έφερε στο προσκήνιο και μια καινοφανή  άποψη από μερίδα πολιτικών, για αύξηση της θητείας των στρατιωτών για να αυξηθεί αριθμητικά η δύναμη των τριών όπλων

37

Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουμε ως λαός και κάθε φορά αποδεικνυόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων και προτιμάμε να ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, αδιαφορώντας ή παραβλέποντας τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα που μας κυκλώνουν.

4

Στην αρχή νόμισα πως ήταν κάποιο από τα συνήθη fake news. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα, διαβάζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, πως όσο κι αν μοιάζει με τρολάρισμα, η είδηση είναι αληθής.

35

Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, μπήκε δυναμικά στον τομέα της οικονομίας και σκόρπισε γρήγορα ένα αέρα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία μετά από πολλά χρόνια. Οι άμεσες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ, δημιούργησαν αίσθηση και όλοι, άλλος λίγο άλλος περισσότερο, είδαν έμπρακτα πως αυτά που έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά

9

Ενας μεγαλοεπενδυτής, ο Ινδοκαναδός Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος, είναι αλήθεια, επένδυσε πολλά λεφτά την περίοδο της κρίσης σε ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που οι πάντες είχαν γυρίσει την πλάτη σε οτιδήποτε ελληνικό, ήρθε προχθές ξανά στην Αθήνα και δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν όντως το πιστεύει αυτό ή αν το λέει με ιδιοτέλεια για να έρθουν άλλοι κι αυτός να αποτραβηχτεί σιγά-σιγά αποκομίζοντας τα κέρδη του από την επιμονή του και τα ρίσκα που πήρε μέσα στην κρίση

1Η επιλογή αλλά και ο τρόπος διορισμού των νέων Διοικήσεων των νοσοκομείων θεωρείται και είναι, το πρώτο σοβαρό φάουλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και μπορεί η υπόθεση του 80χρονου πολιτευτή που διορίστηκε στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, να πήρε και δικαίως ευρεία δημοσιότητα και να ανάγκασε το Μαξίμου να την ανακαλέσει , όμως αυτή η περίπτωση είναι η κορυφή του παγόβουνου.

4