stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Απορροφημένοι (και καλά κάνουμε) από την καθημερινή εξέλιξη της πανδημικής νόσου και από τα δικαιολογημένα “ζόρια” του εγκλεισμού μας στα σπίτια, μετράμε τις μέρες μέχρι να περάσει το κακό. Και θα περάσει κάποια στιγμή, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δίνει σύσσωμη τον αγώνα για την εξεύρεση του φαρμάκου και του εμβολίου.

3

Είναι πασιφανές πλέον ότι ο κόσμος μας, όπως τον ξέραμε και με όλες τις μεταβολές που έγιναν με τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, αλλάζει με γρηγορότερους ρυθμούς και από την ίδια την εξάπλωση του κορωνοϊού.

7

Σαφώς αυτό που προέχει αυτή την ώρα, είναι να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Όμως, όταν με το καλό περάσει αυτό ο υγειονομικός εφιάλτης, τρέμουμε όλοι για το τι μας περιμένει από οικονομικής άποψης γιατί ελλοχεύει ο  σοβαρότατος κίνδυνος να γλιτώσουμε από τον λοιμό και να μας βρει ο λιμός!

8

Ο κόσμος άλλαξε δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη και όλοι κρεμόμαστε από τις νέες ανακοινώσεις για τα κρούσματα, τους θανάτους και τις έρευνες για τα φάρμακα. Κάθε ώρα αγωνιούμε για τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του «εστεμμένου ιού», με πρώτο την απομόνωση του πληθυσμού στα σπίτια.

2

Βλέπαμε στις χολιγουντιανές ταινίες, την αχαλίνωτη φαντασία τους, με την εξάπλωση θανατηφόρων ιών από τη μια στιγμή στην άλλη και γελούσαμε γιατί απλώς θεωρούσαμε πως αυτά δεν γίνονται στην πραγματική ζωή. Κι όμως, ήρθε η στιγμή και τα βλέπουμε να περνούν μπροστά από τα μάτια μας σε real time.

3

Μπορεί το θέμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού covid 19 να έχει γίνει σχεδόν το αποκλειστικό θέμα απασχόλησης της κοινής γνώμης, εν τούτοις έχω την αίσθηση πως ελάχιστα έχουμε όλοι αντιληφθεί τι μας βρήκε ανπάντεχα.

Mεταξύ σφύρας και άκμονος για άλλη μία φορά η ελληνική κοινωνία και οικονομία.  Ή, για την ακρίβεια, μεταξύ Μεταναστευτικού και κορωνοϊού, τη στιγμή ακριβώς που προσπαθούσε να σηκώσει κεφάλι και να γιατρέψει τις πληγές που άφησαν τα μνημόνια και η χρεοκοπία.

2

Μπλέξαμε άσχημα. Όσο περνάνε οι μέρες και εντείνεται η κατάσταση στα σύνορα, με τις ορδές ταλαίπωρων μεταναστών-προσφύγων που στέλνει διαρκώς ο Ερντογάν, τόσο εντείνεται η ανησυχία πως η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

7

Τα γεγονότα της αισχρής και παράλογης επιχείρησης μαζικής εισβολής στην Ελλάδα, χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που προωθεί επίσημα το καθεστώς Ερντογάν, έρχονται συν τοις άλλοις, να αναδείξουν ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα στο εσωτερικό της χώρας.

26

Σίγουρα είναι αρνητικές και αποτρόπαιες οι εικόνες που είδαμε όλοι στη Χίο και στη Λέσβο με τα ΜΑΤ να επιτίθενται στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους που δεν θέλουν στον τόπο τους τα κλειστά κέντρα μεταναστών.

19

Από µια πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Manpower Group σε παγκόσµιο επίπεδο προκύπτει ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζοµένους µε κατάλληλες δεξιότητες για το αντικείµενο της δουλειάς τους.

39

Με τα μέχρι τώρα ευρήματα της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά το ρόλο του Μίμη Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα της σκευωρίας και της ύπαρξης ενός  παρεμβατικού παραδικαστικού κυκλώματος.

36

Αναμφίβολα, το γεγονός της κατιούσας πορείας των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την οικονομία, η οποία ξεκλειδώνει αλυσιδωτά μια σειρά από εξελίξεις τόσο όσον αφορά τον φθηνότερο δανεισμό των τραπεζών όσο και τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εξίσου θετικές είναι και οι εκθέσεις και οι αναφορές των οίκων αξιολόγησης, αλλά και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αφού επί δέκα χρόνια με κάθε ευκαιρία μάς έδειχναν με το δάχτυλο ως παράδειγμα αποφυγής.

2