LIVE

Κορωνοϊός

stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Στο υπόλοιπο της φετινής χρονιάς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό ποια θα είναι η νέα κανονικότητα στην οποία θα κληθούμε να ζήσουμε και ποιες θα είναι οι προσδοκίες μας για τα επόμενα χρόνια.

3

Άχαρη και αδιέξοδη όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων κατηγοριών συμπολιτών μας αλλά και τα αυξημένα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν  οι εμβολιασμένοι.

41

Η ασπίδα προστασίας της Ε.Ε. προς τις οικονομίες των χωρών-μελών και η δημοσιονομική χαλάρωση που έχει επιτραπεί σε όλες τις χώρες θα συνεχιστούν και το 2022. Ηδη όμως από τώρα έχουν αρχίσει οι, έστω χαλαρές, προειδοποιήσεις για επαναφορά της δημοσιονομικής πειθαρχίας από το 2023, καθώς διαπιστώνεται ότι τα χρέη των χωρών έχουν ξεφύγει και θα απειλήσουν ακόμα και τις κραταιές και νοικοκυρεμένες οικονομίες των χωρών της Ε.Ε.

2

Είναι παράδοξο μεν, πραγματικό δε. Η αξιωματική αντιπολίτευση, θέλοντας να καταγγείλει την κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής με βάση τα πρωτόκολλα που υπαγορεύονται από την πανδημία και προβλέπουν περιορισμένη συμμετοχή βουλευτών στην ολομέλεια, έφερε ως παράδειγμα ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή σωρηδόν νομοσχέδια και εφαρμόζει το πρόγραμμά της ωσάν να μην υπάρχει η πανδημία!

5

Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες και η κοινωνία μετά το overdose με τον κορωνοϊό, τις Εντατικές, τους νεκρούς και τα εμβόλια έχουν ανάγκη από ένα νέο αφήγημα. Ενα νέο όραμα και ρεαλιστικές προσδοκίες για την επόμενη μέρα καθώς η ζωή δεν είναι δυνατόν να αρχίζει και να τελειώνει στα της πανδημίας. Κι αυτό το νέο αφήγημα δεν μπορεί να είναι άλλο από τις καλύτερες μέρες που μπορούμε να περιμένουμε μετά τη λήξη του συναγερμού.

4

Η ζωή σιγά-σιγά επανέρχεται στους γνώριμους ρυθμούς και πλέον μπορούμε να κάνουμε πράγματα που μας είχαν λείψει στις ατέλειωτες μέρες της καραντίνας. Μικρές καθημερινές συνήθειες όπως μια βόλτα στα μαγαζιά και ένας καφές ή ένα ποτό με φίλους. Δουλειές που βγαίνουν από την αναστολή και δραστηριότητες της οικονομίας που μέρα τη μέρα επανεκκινούν. Μικρές αποδράσεις εκτός νομού χωρίς ειδικές άδειες και ελπίδες για ολική επαναφορά σε λίγους μήνες.

13

Tο να εμφανίζεται αισιόδοξη η κυβέρνηση -και η κάθε κυβέρνηση- για την προοπτική της οικονομίας είναι απόλυτα αναμενόμενο και φυσιολογικό γιατί είναι κομμάτι της ίδιας της ύπαρξής της. Οταν όμως όλοι ή σχεδόν όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, τα εγχώρια και διεθνή funds, οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αλλά και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν βγαίνουν και μιλούν για μια επενδυτική άνοιξη που έρχεται στη χώρα μας τα επόμενα 3-4 χρόνια, τότε μάλλον κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως όλα αυτά αποτελούν μια συνωμοσία αισιοδοξίας. Κάτι καλό έρχεται μετά το ουράνιο τόξο που θα ακολουθήσει την καταιγίδα της πανδημίας.

4

Μέρα τη μέρα, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνεται όλο και πιο ορατή. Με νέους κανόνες και νέο πλαίσιο λειτουργίας βεβαίως, πλην όμως, σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στη νέα κανονικότητα όχι όπως την ξέραμε αλλά όπως επιβάλλει το υγειονομικό περιβάλλον.

1

«Μητέρα των μαχών» χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, καταργεί το οκτάωρο και την αμειβόμενη υπερωρία. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΚΙΝ.ΑΛ. και φυσικά το ΚΚΕ φέρονται αποφασισμένοι να κατεβάσουν κόσμο στους δρόμους για ένα νομοσχέδιο που ακόμα δεν το έχουμε δει στην τελική του διατύπωση και δεν ξέρουμε αν είναι όντως έτσι ή απλώς εικάζεται ότι θα είναι έτσι.

5

Την τελευταία περίοδο, ζούμε στον αστερισμό της μισής αλήθειας για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η υπόλοιπη μισή αλήθεια είναι κατά πάσα βεβαιότητα σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κι αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να μας καθησυχάζει ή να μας ανησυχεί.

3

Ευχή όλων είναι αυτό το Πάσχα να είναι το τελευταίο που γιορτάζουμε με αυτούς τους ιδιότυπους κανόνες και απαγορεύσεις. Οπως ευχή όλων αλλά και ανάγκη να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στις ζωές μας, εκεί που τις αφήσαμε πριν από την πανδημία. Αν και αυτό επί του παρόντος μοιάζει ανέφικτο, καθώς δεν ξεμπερδέψαμε ακόμα με τον φονικό ιό, μπορούμε, τέλος πάντων, να ελπίζουμε σε μια έστω τροποποιημένη κανονικότητα.

2