kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το μέλλον της Κυβέρνησης θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα καταφέρει να ενισχύσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς.  Η ισχυρή ανάπτυξη θα δημιουργήσει δυναμική και κυρίως θα βοηθήσει να θεραπευτούν γρηγορότερα  οι πληγές της κρίσης

Από σήμερα ξεκινούν πάλι οι πλειστηριασμοί. Οι διαδικασίες επιταχύνονται και μια ιδέα του τι πρόκειται να ακολουθήσει δίνει  το γεγονός ότι ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί 45.535 πλειστηριασμοί

2

Η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, όταν δηλαδή το επιτόκιο στα 2ετή ομόλογα είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του 10ετούς, τρόμαξε τους επενδυτές. Και δικαιολογημένα, αφού η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων προηγείται κάθε οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείται σταθερή και ασφαλής ένδειξη επικείμενης ύφεσης και είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχίες.

3


Πρόσφατα πήρε μεγάλη δημοσιότητα η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την "Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας", την πρώτη δηλαδή ημέρα του χρόνου χωρίς υποχρεώσεις προς το δημόσιο. 

1

H Κυβέρνηση δια του αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργού Οικονομίας  Γ. Ζαββού θα επιδιώξει να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατόν τα σχήματα που πρότειναν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία  βοηθούν τις τράπεζες να τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια.

9

Η ΔΕΗ ως μεγάλος κρατικός οργανισμός με συνδικαλιστικά κεκτημένα είχε πάντα προβλήματα. Όμως το 2014 παρουσίασε κερδοφορία 80 εκατ. και το κυριότερο υπήρχε ένα -εγκεκριμένο από την ΕΕ- σχέδιο, «η μικρή ΔΕΗ» που θεωρητικά προσέφερε μια διέξοδο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ προ των θυρών της εξουσίας, στις 2 Ιανουαρίου 2015, η μετοχή της ΔΕΗ είχε κλείσει στα 5,55 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της έφτανε το 1,287 δις. ευρώ.

7

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει με μια εκλογική ήττα -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις--μόνον επειδή φορολόγησε ανελέητα όσους θεώρησε ότι είναι ταξικοί εχθροί και δεν αποτελούν εκλογική πελατεία. 

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προκύψει με ισχυρή λαϊκή εντολή όχι μόνον για τους προφανείς πολιτικούς λόγους, αλλά και επειδή θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά αντιδημοφιλών και κοινωνικά δύσκολων ζητημάτων. 

23

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των κόκκινων δανείων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ριζικής επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης. 

Mιλώντας στο Action 24 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι ήταν μία από μία από τις αιτίες της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα τελευταία χρόνια -προφανώς λόγω της εδραίωσης στην πολιτική ζωή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- είχαν γίνει μόδα τα νέα πρόσωπα. Όποιος εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση, ήταν σχετικά νέος, είχε «καθαρό» πρόσωπο και επικοινωνιακές ικανότητες έκανε την έκπληξη στην καταμέτρηση των ψήφων.

5

O προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές διεξάγεται σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας. Μια πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων από την Κυβέρνηση που συνδυάζεται με διανομές επιδομάτων, σαν η χώρα να έχει βγει από την στενωπό, σαν να μην χρωστά 355 δισεκατομμύρια και σαν να έχουμε αποφύγει οριστικά και αμετάκλητα τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κατάρρευσης.