kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μια κυβέρνηση δεν χρειάζεται μόνον να ελέγχει όλους του αρμούς της εξουσίας, όπως είπε ο Α. Τσίπρας. Χρειάζεται επίσης να μην λένε τα στελέχη της ανοησίες όπως και πολλά ακόμη, αλλά  κυρίως χρειάζεται  τύχη. Και η τύχη είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η κυβέρνηση γιατί οι προσπάθειες της    αυτήν την περίοδο  εξαρτώνται έντονα από  την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Γιατί χθες χτύπησε επίσημα το σήμα κινδύνου.

H Κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί στο πλήρες εύρος του, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.  Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Δευτέρα στο υπουργείο  Οικονομίας, όπου υπουργοί και τραπεζίτες βρέθηκαν σε άλλο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας διαφορετικές απόψεις.

Το  ζήτημα των κόκκινων δανείων όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, είναι μια βόμβα που η μια κυβέρνηση παραδίδει στην επόμενη  και όπως όλα δείχνουν τώρα  πλησιάζει η ώρα να εκραγεί. Η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει αφενός και ουσιαστικά με το νέο πτωχευτικό και αφετέρου με επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις στους  πολίτες να αξιοποιήσουν έως τις 30 Απρίλιου 2020  τη δυνατότητα  προσφυγής στο πλαίσιο για την προστασία της α' κατοικίας.  

18

Στην πολιτική η διαχείριση της εικόνας είναι σημαντικός παράγοντας. Και ο Κ. Μπακογιάννης το γνωρίζει καλά.

8

Η ανακοίνωση βγήκε πριν από μερικές ημέρες και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομίας (IIF) ένας σύνδεσμος χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων που ενώθηκαν ως «απάντηση» στην κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μια νέας παγκόσμιας κρίσης λόγω της συνεχούς αύξησης του παγκόσμιου χρέους. Τα στοιχεία που έδωσε το IIF αφορούν το τέλος Σεπτεμβρίου 2019 και καταγράφουν το παγκόσμιο χρέος στο επίπεδο ρεκόρ των 253 τρισ. δολαρίων ή στο 322% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το IIF μάλιστα διατυπώνει την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2019 το χρέος θα ξεπεράσει τα 257 τρισ. δολάρια.

1

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα με μεγάλους ομίλους να κυριαρχούν και να  αποκτούν μεγάλη επιρροή στη ζωή των ανθρώπων  είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η αίσθηση της  ευθύνης απέναντι στους πελάτες-καταναλωτές. Ιδιαίτερα μάλιστα από τις ισχυρές εταιρίες που έχουν δεσπόζουσα θέση στις αγορές που δραστηριοποιούνται

3


Η Κυβέρνηση έχει μεγάλη διαδρομή να καλύψει για να εξομαλυνθούν οι συνθήκες στην οικονομία. Ο λόγος φυσικά δεν είναι για τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίες εκτός απροόπτου θα έρθουν φέτος και το 2021.

13

Από τον Ιούλιο που έγινε η κυβερνητική  αλλαγή έγιναν βήματα στο μέτωπο της μείωσης των φόρων. Η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο τον οποίο αξιοποίησε μειώνοντας μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ ενώ μείωσε τον συντελεστή  φορολόγησης των κερδών όπως και την  προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις

1


Η έλλειψη σωστής και μερικές φορές στοιχειώδους οργάνωσης, σε συνδυασμό με την απουσία μηχανισμών αξιολόγησης είναι οι συνισταμένες που δημιουργούν έναν χαοτικό Δημόσιο τομέα, έρμαιο στις διαθέσεις των εκάστοτε υπουργών. Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες το υπουργείο Παιδείας έφερε ένα νομοσχέδιο -που είναι σε διαβούλευση ως τις 18 Δεκεμβρίου- το οποίο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση.

2

Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε κόκκινη κάρτα στα σχέδια να  περιοριστεί από τα  500 στα 300 ευρώ το όριο για επαγγελματικές και επιχειρηματικές συναλλαγές με μετρητά

8

Όσοι αντέδρασαν για την τροποποίηση της νομοθεσίας που εισάγει ως ανώτατο όριο για τη δέσμευση περιουσίας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος το 18μηνο, διάστημα μετά το οποίο χρειάζεται δικαστική επικύρωση ώστε να συνεχιστεί η δέσμευση, ας ρίξουν μια ματιά στις στατιστικές της δίκης για τη SIEMENS.

1

Tώρα που είναι σε εξέλιξη δημόσια συζήτηση για την επαναφορά της νομιμότητας στο κέντρο της Αθήνας, ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί  είναι η  συμπεριφορά των φρουρών ασφαλείας των διαφόρων ισχυρών ελλήνων στους δρόμους

7


Σύμφωνα με δημοσιεύματα χθες εκτός απροόπτου αναμενόταν να υπογραφεί συμφωνία για διετή μίσθωση των παραγωγικών μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες σε ξένη εταιρία.

2