kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Όσοι αντέδρασαν για την τροποποίηση της νομοθεσίας που εισάγει ως ανώτατο όριο για τη δέσμευση περιουσίας από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος το 18μηνο, διάστημα μετά το οποίο χρειάζεται δικαστική επικύρωση ώστε να συνεχιστεί η δέσμευση, ας ρίξουν μια ματιά στις στατιστικές της δίκης για τη SIEMENS.

1

Tώρα που είναι σε εξέλιξη δημόσια συζήτηση για την επαναφορά της νομιμότητας στο κέντρο της Αθήνας, ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί  είναι η  συμπεριφορά των φρουρών ασφαλείας των διαφόρων ισχυρών ελλήνων στους δρόμους

7


Σύμφωνα με δημοσιεύματα χθες εκτός απροόπτου αναμενόταν να υπογραφεί συμφωνία για διετή μίσθωση των παραγωγικών μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες σε ξένη εταιρία.

2

Δέκα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν χθες που έληξε η σχετική προθεσμία, ενδιαφέρον για την απόκτηση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% της εταιρείας "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ". Το έντονο ενδιαφέρον είναι αποτέλεσμα των σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων που διακρίνουν  οι ξένοι επενδυτές στον ελληνικό τουρισμό. 

Λες και δεν είχαμε αρκετά και σοβαρά προβλήματα, ξαφνικά δημιουργήσαμε θέμα και με την ταινία Joker. Η χώρα ασχολείται σε βαθμό γελοιότητας για το αν τηρείται ή όχι το «ακατάλληλο» για τη συγκεκριμένη ταινία. 

3

Η RBS σε παλιότερη ανάλυση της είχε τοποθετήσει το -25% της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης, ακριβώς κάτω από το -29% των ΗΠΑ την περίοδο 1930-1933 και την ίδια αρνητική επίδοση της Ισπανίας στα χρόνια του Εμφυλίου

1

Η Κυβέρνηση έχει μια και μοναδική αποστολή πάνω στην οποία θα αξιολογηθεί και θα κριθεί από τους έλληνες πολίτες: Τη σημαντική μείωση των φόρων. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Για την ακρίβεια δεν του μένουν χρήματα γιατί σταθερά τα τελευταία χρόνια πληρώνει υπέρογκους, εξοντωτικούς φόρους.

2

Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είναι στην εξουσία μόνον τρείς μήνες, ούτε και η σοβαρότητα των θεμάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα (ΔΕΗ, θεσμοί, προσχέδιο προϋπολογισμού κά) δεν έχει στείλει ακόμη σαφή μηνύματα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.


Aν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του μήνα η ΕΕ θα δώσει την έγκριση της για τα εταιρικά σχήματα των τραπεζών (Αsset Protection Scheme –APS) που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια.

Εφαρμόζοντας απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχώρησε στις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στα σχολεία και στους τίτλους και τα πιστοποιητικά σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η υπουργός συμμορφώθηκε με απόφαση που έλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων τον Απρίλιο  2019 και την οποία  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προώθησε για εφαρμογή  ώστε να αποφύγει το πολιτικό  κόστος

5

Το μέλλον της Κυβέρνησης θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα καταφέρει να ενισχύσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς.  Η ισχυρή ανάπτυξη θα δημιουργήσει δυναμική και κυρίως θα βοηθήσει να θεραπευτούν γρηγορότερα  οι πληγές της κρίσης

Από σήμερα ξεκινούν πάλι οι πλειστηριασμοί. Οι διαδικασίες επιταχύνονται και μια ιδέα του τι πρόκειται να ακολουθήσει δίνει  το γεγονός ότι ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί 45.535 πλειστηριασμοί

2

Η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, όταν δηλαδή το επιτόκιο στα 2ετή ομόλογα είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του 10ετούς, τρόμαξε τους επενδυτές. Και δικαιολογημένα, αφού η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων προηγείται κάθε οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείται σταθερή και ασφαλής ένδειξη επικείμενης ύφεσης και είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχίες.

3


Πρόσφατα πήρε μεγάλη δημοσιότητα η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την "Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας", την πρώτη δηλαδή ημέρα του χρόνου χωρίς υποχρεώσεις προς το δημόσιο. 

1