kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Φέτος, με το σχέδιο που παραπέμπει στο ιταλικό μοντέλο, τις πωλήσεις κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογηθεί, οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο διαφαινόμενος συμβιβασμός Ιταλίας- Βρυξελλών οδήγησε σε πτώση τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Oσο ανακυκλώνονταν οι πληροφορίες για άμβλυνση των διαφορών, το ιταλικό spread πήρε την κατιούσα και χθες έφτασε στο 2,70%.

«Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, εκτός της συνέχισης της σταθερότητας, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη.

Οποιος τυχόν έχει απορίες γιατί οι Τούρκοι μας προκαλούν ανοικτά και γιατί δεν μας παίρνουν σοβαρά ούτε οι Σκοπιανοί, η απάντηση είναι απλή: Γιατί η χώρα έχει γίνει καφενείο.

Αν επιβεβαιωθούν τα όσα μετέδωσε το Bloomberg και πράγματι στο επόμενο Eurogroup συζητηθούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε οι τράπεζες να μπορούν σταδιακά να αποτυπώνουν λογιστικά τη μείωση των κεφαλαίων τους από την πώληση κόκκινων δανείων, τότε η Ευρωζώνη θα έχει κάνει μια στροφή προς τον ρεαλισμό.

8

Οφείλουμε να το παραδεχθούμε. Η Κυβέρνηση μπορεί «μέσα» να αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά «έξω» τα πάει περίφημα. Δεκαπέντε ημέρες τώρα έχει ανοίξει μια δημόσια συζήτηση να επιδοτηθούν από τον προυπολογισμό 10.000 ιερείς για να προλάβει η Κυβέρνηση άλλους 10.000 δημοσίους υπαλλήλους.

1

Η χώρα για να επιστρέψει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς χρειάζεται εκτός από επενδύσεις και επιχειρηματίες. Η χρεοκοπία της χώρας το 2010 και η οικονομική κρίση που ακολούθησε δημιούργησε μεγάλο κενό και στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

4

Το 2016 η ελληνική οικονομία αποτελούσε μόλις το 1,2% της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των κόκκινων δανείων στην ΕΕ που φθάνουν το 1 τρις. ευρώ.

2

«Συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΙΤΑΝ είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.  Ο κ. Παπαλεξόπουλος ενημέρωσε  τον κ. Δραγασάκη…» για την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Εuronext κλπ,  «καθώς και για τη μεταφορά της καταστατικής έδρας.  Όπως επισημάνθηκε η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εξωστρεφούς προσανατολισμού της εταιρίας…». « Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι η παρουσία στην Ελλάδα του ομίλου ΤΙΤΑΝ παραμένει σταθερή…» κλπ. 

5

"Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με στελέχη των τραπεζών. Είναι γεγονός ότι το ΑΕΠ ενισχύεται, αλλά η εξοντωτική υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάζει υπερπλεόνασμα, ώστε να έχει περιθώρια να ασκεί την κοινωνική πολιτική των επιδομάτων, δεν αφήνει περιθώριο στην οικονομία να αναπνεύσει. Η ελληνική οικονομία με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένους κλάδους όπως πχ τον τουρισμό, σέρνεται.

2

Η Ιταλία συγκρούεται με τις Βρυξέλλες σε μια ευθεία αντιπαράθεση  που μπορεί να προκαλέσει συστημικούς κλυδωνισμούς στο ευρωπαικό οικοδόμημα και είναι άγνωστο ποιά θα είναι η κατάληξη της.

6