kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η Κυβέρνηση  στο μέτωπο της οικονομίας είναι αντιμέτωπη με μεγάλες αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να καταλάβει ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται, η ανάκαμψη  του τουρισμού  δεν κινείται στα αναμενόμενα επίπεδα. Με τις στατιστικές να δείχνουν την τουριστική κίνηση πέριξ του 15% των περυσινών επιδόσεων, ο Ιούλιος θα αποδειχθεί ένας ακόμη χαμένος μήνας. Οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις  για 10 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση διαψεύδονται και  οι προβλέψεις συγκλίνουν τώρα σε ένα όλο και μικρότερο μονοψήφιο νούμερο.

Mια από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης  ήταν η μείωση των φόρων. Δέσμευση που τηρήθηκε μόνον ως ένα βαθμό (μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% κλπ) καθώς ο σχεδιασμός ανατράπηκε  από την πανδημία. Οι προτεραιότητες ήταν λογικό να μεταβληθούν αφού οι κυβερνητικές αποφάσεις υποχρεωτικά εναρμονίστηκαν με την δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά στο μεταξύ οι φορολογικές αδικίες  και ανισότητες παραμένουν.

6

Καθώς είναι νωρίς ακόμη , οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημίας στον τουρισμό φέτος είναι παρακινδυνευμένες. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ισχυρή μείωση των τουριστικών εσόδων είναι δεδομένη και αναπόφευκτη.

2

Ο κ. Μπακογιάννης με τον μεγάλο περίπατο ξεκίνησε  ένα εμβληματικό έργο   που αλλάζει τη μορφή του κέντρου της Αθήνας. Μια σωστή πρωτοβουλία που μπορεί να δικαιώσει τις προσδοκίες ότι ο Δήμαρχος ως νέος πολιτικός θα φέρει έναν διαφορετικό αέρα.

6

Με βάση την ένταση του πλήγματος  που δέχτηκαν από την κρίση του κορονοιού, μπορούμε να κατατάξουμε τις επιχειρήσεις  σε τρείς διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτές που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών, όπου η ζημία ήταν καθολική και οι εταιρίες είναι σήμερα αντιμέτωπες με συντριπτική κατάρρευση των εσόδων τους. Η δεύτερη  κατηγορία είναι οι επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά (πχ εστίαση) καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με σημαντικά μειωμένο τζίρο. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες εταιρίες, που λειτουργούν έχοντας υποστεί μείωση  πωλήσεων της τάξης του 20 με 30%.

2

Η έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τον  COVID-19  της 8ης Ιουνίου, αναφέρεται σε 97 νέα κρούσματα και  ήταν λογικό να  δημιουργήσει ανησυχίες.  Μπορεί τα στοιχεία  που αναφέρονται στην έκθεση να αφορούν τέσσερις ημέρες, αλλά σε αυτήν περιλαμβάνεται μια φράση που πιθανόν αποκαλύπτει τι μας περιμένει στο μέλλον. Είναι το σημείο που αναφέρεται πως από τα 97 νέα κρούσματα «τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό».

1

Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο COVID-19  είναι δεδομένη. Αυτό το οποίο δεν γνωρίζουμε είναι πόσο θα αυξηθούν. Είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε  συμπεράσματα, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή και οι τράπεζες θα σχηματίσουν εικόνα μετά από τρείς μήνες, δηλαδή προς το Φθινόπωρο όταν θα έχει κριθεί η μάχη για τη διάσωση του τουρισμού.

Τα δέκα χρόνια κρίσης που ξεκίνησαν με τη χρεοκοπία του κράτους το 2010 και συνεχίζονται με την πανδημία του κορονοιού, απέδειξαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σταθερές. Η πρώτη είναι ότι ανεξαρτήτως έντασης, βάθους και αιτίας, στην κρίση ο δημόσιος τομέας θα τύχει σημαντικά καλύτερης μεταχείρισης σε σχέση με τον ιδιωτικό.

2

Η Ευρώπη παρουσίασε  επιτέλους το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τώρα περιμένουμε την αντίδραση των χωρών του Βορρά, για να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε.

Η πανδημία του  κορονοιού και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιτάχυναν τις αλλαγές στις συναλλακτικές πρακτικές. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ούτως ή άλλως ήταν η ανερχόμενη τάση. 

1

Η Capital Economics διατύπωσε χθες σοκαριστικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Θεωρεί ότι το πλήγμα για την χώρα μας θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη  και εκτιμά ότι δεν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2007 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

2

Αναζητώντας μια αισιόδοξη σκοπιά μέσα στη γενικότερη αναστάτωση που προκάλεσε η επιδημία και η βίαιη διακοπή της θετικής πορείας στην οικονομία, πρέπει να σταθούμε στο μπαράζ των θετικών δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ελλάδα την υγιειονομική κρίση.