kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

O προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές διεξάγεται σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας. Μια πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων από την Κυβέρνηση που συνδυάζεται με διανομές επιδομάτων, σαν η χώρα να έχει βγει από την στενωπό, σαν να μην χρωστά 355 δισεκατομμύρια και σαν να έχουμε αποφύγει οριστικά και αμετάκλητα τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κατάρρευσης.

O φόβος της εκλογικής ήττας ανάγκασε τον Α. Τσίπρα να τα δώσει όλα. Μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης των πολιτών όχι μόνον για φέτος, αλλά και για το 2020. Ειδικά τα μέτρα για τον επόμενο χρόνο που όπως δείχνουν τα γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην Κυβέρνηση είναι η απόλυτη κοροϊδία.

Όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση, ότι δεσμεύσεις και υποσχέσεις να έχει δώσει προεκλογικά  θα υποχρεωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης να βρει αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα της ΔΕΗ.

5

Την φορολογική εξόντωση της αγοράς και των πολιτών όπως και την δραστική περιστολή των δαπανών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

1

Φέτος ο Πρωθυπουργός έχει βρεθεί περίπου στην ίδια  θέση που ήταν ο προκάτοχος του Αντώνης Σαμαράς το 2014. Τότε το πρόγραμμα είχε πλησιάσει κοντά στην ολοκλήρωση του  και εκκρεμούσε το περίφημο mail  Χαρδούβελη με τα νέα μέτρα των 900 εκατ. ευρώ.

3

Η απόφαση της ΕΚΤ να προσφέρει χρηματοδοτικά προγράμματα στις ευρωπαικές τράπεζες πυροδότησε ράλι στις αγορές ομολόγων. Η συγκυρία αυτή σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση του Eurogroup για επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα οδήγησαν τα ελληνικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά.

9

Ένα διπλό μήνυμα έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος με την ετήσια έκθεση της. Το ένα μήνυμα απευθύνεται στα κόμματα εξουσίας. 

Tα αίτια και το κόστος της ελληνικής κρίσης, τα λάθη πολιτικής που έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους πιστωτές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος και η διάρκειά της καταγράφονται στη μελέτη με τίτλο «Διδάγματα από την ελληνική κρίση».

2

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της επόμενης Κυβέρνησης θα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε το μνημόνιο, αλλά έχασε τη μάχη επειδή με τις ιδεοληψίες που τον διακατέχουν υπερφορολόγησε το σύμπαν. Και δεν το έκανε μόνον για να ανταποκριθεί στο στόχο των υψηλών πλεονασμάτων, αλλά και για να έχει περιθώρια να χρηματοδοτεί την επιδοματική πολιτική στις κοινωνικές ομάδες που αποτελούν την εκλογική δεξαμενή του.

4

Φέτος -κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους- και το 2020 θα γίνει η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Από τα περίπου 82-83 δις. που υπολογίζεται ότι θα έχουν υποχωρήσει τα κόκκινα δάνεια στο τέλος του 2018, θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 50 δις.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων  έχει φτάσει στο σημείο που η διαχείριση του θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις και θα αναδειχθεί σε μείζων πολιτικό ζήτημα.