kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η χώρα για να επιστρέψει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς χρειάζεται εκτός από επενδύσεις και επιχειρηματίες. Η χρεοκοπία της χώρας το 2010 και η οικονομική κρίση που ακολούθησε δημιούργησε μεγάλο κενό και στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

4

Το 2016 η ελληνική οικονομία αποτελούσε μόλις το 1,2% της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των κόκκινων δανείων στην ΕΕ που φθάνουν το 1 τρις. ευρώ.

1

«Συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΙΤΑΝ είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.  Ο κ. Παπαλεξόπουλος ενημέρωσε  τον κ. Δραγασάκη…» για την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Εuronext κλπ,  «καθώς και για τη μεταφορά της καταστατικής έδρας.  Όπως επισημάνθηκε η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εξωστρεφούς προσανατολισμού της εταιρίας…». « Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι η παρουσία στην Ελλάδα του ομίλου ΤΙΤΑΝ παραμένει σταθερή…» κλπ. 

5

"Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με στελέχη των τραπεζών. Είναι γεγονός ότι το ΑΕΠ ενισχύεται, αλλά η εξοντωτική υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάζει υπερπλεόνασμα, ώστε να έχει περιθώρια να ασκεί την κοινωνική πολιτική των επιδομάτων, δεν αφήνει περιθώριο στην οικονομία να αναπνεύσει. Η ελληνική οικονομία με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένους κλάδους όπως πχ τον τουρισμό, σέρνεται.

2

Η Ιταλία συγκρούεται με τις Βρυξέλλες σε μια ευθεία αντιπαράθεση  που μπορεί να προκαλέσει συστημικούς κλυδωνισμούς στο ευρωπαικό οικοδόμημα και είναι άγνωστο ποιά θα είναι η κατάληξη της.

6

Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Μόλις πέντε μήνες από τη διενέργεια των stress tests οι τράπεζες έρχονται και πάλι στο προσκήνιο και γίνονται οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της οικονομίας. Οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει η HSBC σε χθεσινή της έκθεση και τονίζει πως κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών μειώθηκε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι μετοχές τους εμφάνισαν απογοητευτικές επιδόσεις, έχοντας υποχωρήσει κατά 25% σε όρους δολαρίου.

1

H μεταμνημονιακή περίοδος δεν εξελίχθηκε για την Κυβέρνηση τόσο ανέφελα, όσο προσδοκούσε. Η έξοδος στις αγορές δεν στάθηκε δυνατή λόγω των απαγορευτικών επιπέδων στα οποία κυμαίνονται τα επιτόκια των ομολόγων.

2

Ενοχλήθηκε λέει η ηγεσία της ΕΛΑΣ από  την εικόνα του αστυνομικού φρουρού στην πρεσβεία του Ιράν. Κυρίως επειδή δεν ενημέρωσε  το κέντρο επιχειρήσεων   για την επίθεση και για τον τρόπο που ήταν ντυμένος, με το λευκό μπλουζάκι.

2

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει αλλά όχι με την ταχύτητα που περίμεναν στην Κυβέρνηση μετά και τα χρόνια της βαθειάς ύφεσης που προηγήθηκαν. Σερνόμαστε και αυτό φάνηκε και από τα πρόσφατα στοιχεία του ΑΕΠ, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,8%, έναντι 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2018 και 1,4% στο σύνολο του 2017. Η ανεργία υποχωρεί επειδή ενισχύονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι επενδύσεις αυξάνονται αλλά συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας.

1

Την επόμενη Δευτέρα φτάνουν στην Αθήνα οι ελεγκτές των δανειστών για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Με την άφιξη τους θα ξεκινήσουν και οι πρώτες επίσημες επαφές κυβέρνησης-δανειστών για το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

1

Ο ανασχηματισμός δεν επηρέασε το οικονομικό επιτελείο προφανώς επειδή οι προκλήσεις που έχει η χώρα στο μέτωπο της οικονομίας είναι πολλές και ο Α. Τσίπρας δεν ρίσκαρε μια ακόμη εστία αβεβαιότητας. Η έξοδος όμως από τα μνημόνια μέχρι στιγμής δεν έχει εξελιχθεί όπως προσδοκούσε η Κυβέρνηση.

1