kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Από τον Δεκέμβριο που η Κίνα παραδέχθηκε την επιδημία του κορονοιού και άρχισε να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες.

H έκπτωση 25% στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (με εξαίρεση τον ΦΠΑ) εφόσον πληρωθούν στην ώρα τους και οι φορολογούμενοι-ασφαλισμένοι δεν κάνουν χρήση των μέτρων αναστολής που ανακοινώθηκαν, είναι από τα πιο σωστά μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση αυτήν την περίοδο.

4

Αύριο Πέμπτη η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοιού. Με τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες να φλερτάρουν με την ύφεση και την επιδημία να παραλύει οικονομικές δραστηριότητες και μεγάλες περιοχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ δεν έχουν παρά μια επιλογή: Να αρχίσουν να πετούν λεφτά από τα ελικόπτερα.

5

Είναι απολύτως γελοία και βαθύτατα απογοητευτική η συζήτηση που γίνεται για το πόσους μετανάστες είχε η Μόρια επί των ημερών μας και πόσους σήμερα. Είναι μια συζήτηση που δείχνει την πολιτική υποκρισία και τον καιροσκοπισμό της πολιτικής μας ζωής.

2

O τρόμος που δημιουργεί το σενάριο της πανδημίας με την εξάπλωση του κορονοιού κυριαρχεί και καλύπτει την επικαιρότητα. Ωστόσο, ένα από τα επικρατέστερα (και μάλλον αισιόδοξο) σενάριο είναι ότι με τη βελτίωση του καιρού και την έναρξη δοκιμών του εμβολίου σε ανθρώπους, κάπου προς τα τέλη Απριλίου, η ψυχραιμία θα επανέλθει και η επιδημία σταδιακά θα ελεγχθεί.

Μια κυβέρνηση δεν χρειάζεται μόνον να ελέγχει όλους του αρμούς της εξουσίας, όπως είπε ο Α. Τσίπρας. Χρειάζεται επίσης να μην λένε τα στελέχη της ανοησίες όπως και πολλά ακόμη, αλλά  κυρίως χρειάζεται  τύχη. Και η τύχη είναι αυτό που χρειάζεται τώρα η κυβέρνηση γιατί οι προσπάθειες της    αυτήν την περίοδο  εξαρτώνται έντονα από  την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Γιατί χθες χτύπησε επίσημα το σήμα κινδύνου.

H Κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί στο πλήρες εύρος του, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.  Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Δευτέρα στο υπουργείο  Οικονομίας, όπου υπουργοί και τραπεζίτες βρέθηκαν σε άλλο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας διαφορετικές απόψεις.

Το  ζήτημα των κόκκινων δανείων όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, είναι μια βόμβα που η μια κυβέρνηση παραδίδει στην επόμενη  και όπως όλα δείχνουν τώρα  πλησιάζει η ώρα να εκραγεί. Η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει αφενός και ουσιαστικά με το νέο πτωχευτικό και αφετέρου με επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις στους  πολίτες να αξιοποιήσουν έως τις 30 Απρίλιου 2020  τη δυνατότητα  προσφυγής στο πλαίσιο για την προστασία της α' κατοικίας.  

19

Στην πολιτική η διαχείριση της εικόνας είναι σημαντικός παράγοντας. Και ο Κ. Μπακογιάννης το γνωρίζει καλά.

10

Η ανακοίνωση βγήκε πριν από μερικές ημέρες και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομίας (IIF) ένας σύνδεσμος χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων που ενώθηκαν ως «απάντηση» στην κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μια νέας παγκόσμιας κρίσης λόγω της συνεχούς αύξησης του παγκόσμιου χρέους. Τα στοιχεία που έδωσε το IIF αφορούν το τέλος Σεπτεμβρίου 2019 και καταγράφουν το παγκόσμιο χρέος στο επίπεδο ρεκόρ των 253 τρισ. δολαρίων ή στο 322% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το IIF μάλιστα διατυπώνει την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2019 το χρέος θα ξεπεράσει τα 257 τρισ. δολάρια.

1

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα με μεγάλους ομίλους να κυριαρχούν και να  αποκτούν μεγάλη επιρροή στη ζωή των ανθρώπων  είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η αίσθηση της  ευθύνης απέναντι στους πελάτες-καταναλωτές. Ιδιαίτερα μάλιστα από τις ισχυρές εταιρίες που έχουν δεσπόζουσα θέση στις αγορές που δραστηριοποιούνται

4


Η Κυβέρνηση έχει μεγάλη διαδρομή να καλύψει για να εξομαλυνθούν οι συνθήκες στην οικονομία. Ο λόγος φυσικά δεν είναι για τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίες εκτός απροόπτου θα έρθουν φέτος και το 2021.

16

Από τον Ιούλιο που έγινε η κυβερνητική  αλλαγή έγιναν βήματα στο μέτωπο της μείωσης των φόρων. Η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο τον οποίο αξιοποίησε μειώνοντας μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ ενώ μείωσε τον συντελεστή  φορολόγησης των κερδών όπως και την  προκαταβολή φόρου για όλες τις επιχειρήσεις

2