Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Για πρώτη φορά η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς αρνητικών επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο. Οι κεντρικές τράπεζες δεν σκοπεύουν να ανατρέψουν αυτό το καθεστώς, ενώ είναι αμφίβολο ότι θα μπορούσαν να το κάνουν ακόμη κι αν ήθελαν

2


Η εξέλιξη ορισμένων βασικών δεικτών της οικονομίας τους τελευταίους μήνες έχει θετικές εκπλήξεις, αλλά φανερώνει και κάποια ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση του εισοδήματος ή, ακόμη καλύτερα, η αύξηση της εγχώριας ρευστότητας μεταφράζεται αυτομάτως σε ταχεία αύξηση των εισαγωγών και σε διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

2

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να μειώσει σε 300 ευρώ από 500 το ανώτατο όριο συναλλαγών που επιτρέπεται να γίνει με μετρητά είναι μια πολύ σωστή απόφαση, παρόλο που θα ενοχλήσει ορισμένους

9

Προχθές το κέντρο της Αθήνας έκλεισε για πολλοστή φορά από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το πανεπιστημιακό άσυλο και για άλλες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας -το οποίο πρέπει να επισημάνω ότι δεν συνέβαινε τόσο συχνά επί ΣΥΡΙΖΑ για ευνόητους λόγους- είναι μια τραγική εκδήλωση του ελέγχου της ελληνικής δημοκρατίας από τις πολύ μικρές μειοψηφίες, μια εθνική αδυναμία, μια απόδειξη του γεγονότος ότι στην Ελλάδα η δημοκρατία δεν λειτουργεί.

2

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναστείλει τον ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια όχι μόνο για τις νέες οικοδομές, αλλά και για όλες τις οικοδομές που πήραν άδεια από το 2006 και μετά έδωσε τέλος στην έντονη ανησυχία όλων των ασχολούμενων με τα ακίνητα.

2

Σπάνια μια οικονομική είδηση που προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όσο αυτή προκάλεσε το ρεπορτάζ του Μηνά Τσαμόπουλου στο «Πρώτο Θέμα» της προηγούμενης Κυριακής σχετικά με τη σχολή εμποροπλοιάρχων στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου σήμερα φοιτούν 420 Ελληνες σπουδαστές.

14

Καθώς η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων έχει τόσο πολύ καθυστερήσει και έχει μπλοκάρει και την εξυγίανση των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά και το ξεκαθάρισμα πολλών επιχειρηματικών κλάδων, ίσως πρέπει με κάποιον τρόπο να δει η κυβέρνηση τι άλλο φταίει εκτός της αδράνειας των τραπεζών. Τις τραπεζικές εργασίες και τις σχέσεις των τραπεζών ορίζουν οι νόμοι του κράτους.

Κάθε χρόνο κουτσομπολεύουμε όλοι μαζί τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών μας. Κοιτάζουμε το θέμα από λάθος οπτική γωνία, του «πόθεν», και χάνουμε την ουσία. Και η ουσία είναι ότι κάποιοι άνθρωποι πληρώνονται πάρα πολλά λεφτά για να μας κοροϊδεύουν.

3

Μία από τις κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι να βάλει την οικονομία σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης και η ίδια, μαζί με επόμενες κυβερνήσεις, όταν υπάρξουν, να διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς για πολλά χρόνια. 

9

Οι αποφάσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια και να δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει μια παγκόσμια ύφεση δείχνουν την αγωνία της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας για τις διεθνείς εξελίξεις

1

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ξένους ηγέτες, τελευταία με Εμανουέλ Μακρόν και Ανγκελα Μέρκελ, έχουν διπλό στόχο. Αφενός να πείσουν τους ξένους ηγέτες ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και αφετέρου να ζητήσει μεγάλες επενδύσεις που θα φέρουν στην Ελλάδα οικονομική ανάπτυξη

4

Ο ι ομόφωνες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που ανοίγουν τον δρόμο για να ξεκινήσει το έργο του Ελληνικού, έχουν ευρύτερη σημασία για το σύνολο των επενδύσεων στη χώρα.

9