Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Κ αθώς ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν φαίνεται να περιορίζεται αλλά σαφώς εξαπλώνεται παγκοσμίως, επιστρέφοντας μάλιστα σε χώρες όπου είχε αρχικά περιοριστεί, λόγω του ανοίγματος των συνόρων και της καθημερινότητας, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλοί -παντού- που δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις του στο μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και των κοινωνιών.

1

Η ελληνική οικονομία, όπως και η διεθνής, θα συνεχίσει να βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού τουλάχιστον μέχρις ότου διαφανεί ότι με σιγουριά η επιδημία περιορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι υπάρχουν φάρμακα αποτελεσματικά και εμβόλια που θεραπεύουν και προλαμβάνουν. Οι τοπικές επιτυχίες, όπως η περίπτωση της Ελλάδας, δεν αλλάζουν σημαντικά την πορεία των οικονομιών, περιορίζουν απλώς λιγάκι τις τοπικές επιπτώσεις.

5

O λοι ανεξαιρέτως οι ασχολούμενοι με την οικονομία εστιάζουν στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Κορυφαίοι Eλληνες επιχειρηματίες, τραπεζίτες, οικονομολόγοι, ακόμη και οι ίδιοι οι πολιτικοί, όλοι μιλάνε για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι και το κόστος ενέργειας που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Οι ίδιοι και πολλοί άλλοι από διάφορους χώρους, π.χ. δικηγόροι, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές στους νόμους και στο δικαστικό σύστημα. Αλλοι, που ασχολούνται με τον δημόσιο τομέα και τη λειτουργία του, υποστηρίζουν πως πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες δημόσιων προμηθειών και έργων. Ολοι μαζί φωνάζουν κατά της γραφειοκρατίας. Και ένας ευφάνταστος αναγνώστης μού πρότεινε να γράψω ένα άρθρο που να παρομοιάζει τον Ελληνα επιχειρηματία με τον δολοφονημένο Τζορτζ Φλόιντ του οποίου τον λαιμό πατάει το ελληνικό κράτος και τελικά πεθαίνει από ασφυξία. Ηταν τόσο σωστή η παρομοίωση που δεν χρειάζεται να γραφτεί άρθρο με επεξηγήσεις, η εικόνα του επιχειρηματία που πεθαίνει από την ασφυξία που του προκαλεί το ελληνικό κράτος τα λέει όλα.

2

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι μια επιτροπή οικονομολόγων υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη θα αναλάβει να κάνει προτάσεις για τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις είναι μάλλον αδιάφορη. Οχι επειδή ο κ. Πισσαρίδης δεν είναι καλός οικονομολόγος ή ότι η επιτροπή του δεν θα παράγει χρήσιμες προτάσεις, το αντίθετο μάλιστα.

1

Η Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε τον «κουμπαρά» και μοιράζει χρήμα με επιδοτήσεις και δάνεια με όρους ελάχιστου κόστους. Το συνολικό πακέτο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάπτυξη των οικονομιών της αγγίζει τα 2 τρισ., 1,85 τρισ. ευρώ για την ακρίβεια, εφόσον εγκριθεί τον Σεπτέμβριο από τα κράτη-μέλη.

1

Οι κρατικές ενισχύσεις που είναι αναγκασμένες λόγω κορωνοϊού να δίνουν όλες οι κυβερνήσεις στηρίζονται στο τύπωμα νέου χρήματος. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη τυπώνουν χρήμα, με τους συντηρητικούς οικονομολόγους να επισημαίνουν ότι το χρήμα αυτό θα φέρει πληθωρισμό και υπερχρέωση.

Οι προβλέψεις της Ευρώπης για την ύφεση στην Ελλάδα είναι ότι θα πλησιάσει το 10%, ποσοστό υψηλότερο από τις προβλέψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 4 δισ. ευρώ.

1

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας μέχρι σήμερα η πολιτική οικονομικών αντιμέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κλεισίματος της οικονομίας είναι εξίσου αποτελεσματική με αυτή στον υγειονομικό τομέα.

4

H προτεραιότητα της κυβέρνησης σήμερα είναι να ανοίξει σταδιακά την οικονομία και να επιτρέψει μια ημι-κανονικότητα προκειμένου να μην καταρρεύσει στο σύνολό της, αλλά και για δύο ιατρικούς λόγους.

8

Οι τρομοκρατικές προβλέψεις που δημοσιεύουν διάφοροι οργανισμοί και επενδυτικές τράπεζες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο βάσιμες όσο είναι και οι υπεραισιόδοξες που διατυπώνονται από άλλους φορείς.

2