Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Σπάνια μια οικονομική είδηση που προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όσο αυτή προκάλεσε το ρεπορτάζ του Μηνά Τσαμόπουλου στο «Πρώτο Θέμα» της προηγούμενης Κυριακής σχετικά με τη σχολή εμποροπλοιάρχων στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου σήμερα φοιτούν 420 Ελληνες σπουδαστές.

12

Καθώς η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων έχει τόσο πολύ καθυστερήσει και έχει μπλοκάρει και την εξυγίανση των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά και το ξεκαθάρισμα πολλών επιχειρηματικών κλάδων, ίσως πρέπει με κάποιον τρόπο να δει η κυβέρνηση τι άλλο φταίει εκτός της αδράνειας των τραπεζών. Τις τραπεζικές εργασίες και τις σχέσεις των τραπεζών ορίζουν οι νόμοι του κράτους.

Κάθε χρόνο κουτσομπολεύουμε όλοι μαζί τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών μας. Κοιτάζουμε το θέμα από λάθος οπτική γωνία, του «πόθεν», και χάνουμε την ουσία. Και η ουσία είναι ότι κάποιοι άνθρωποι πληρώνονται πάρα πολλά λεφτά για να μας κοροϊδεύουν.

3

Μία από τις κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι να βάλει την οικονομία σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης και η ίδια, μαζί με επόμενες κυβερνήσεις, όταν υπάρξουν, να διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς για πολλά χρόνια. 

9

Οι αποφάσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια και να δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει μια παγκόσμια ύφεση δείχνουν την αγωνία της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας για τις διεθνείς εξελίξεις

1

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ξένους ηγέτες, τελευταία με Εμανουέλ Μακρόν και Ανγκελα Μέρκελ, έχουν διπλό στόχο. Αφενός να πείσουν τους ξένους ηγέτες ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και αφετέρου να ζητήσει μεγάλες επενδύσεις που θα φέρουν στην Ελλάδα οικονομική ανάπτυξη

4

Ο ι ομόφωνες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που ανοίγουν τον δρόμο για να ξεκινήσει το έργο του Ελληνικού, έχουν ευρύτερη σημασία για το σύνολο των επενδύσεων στη χώρα.

9

Καθώς η ελληνική οικονομία πασχίζει και ελπίζει να πετύχει μια σχετικά ταχεία οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια ώστε να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η δεκαετής ύφεση, η παγκόσμια αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ύφεσης. Το ερώτημα είναι αν μπορεί η Ελλάδα να κινηθεί αναπτυξιακά τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος κινείται σε χαμηλούς ή αρνητικούς ρυθμούς

6

Η νέα κυβέρνηση κινείται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, χωρίς να φοβάται τις δύσκολες αποφάσεις, όπως απέδειξε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

1

Μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας ορίζεται από την πληθυσμιακή εποχικότητά της. Ο πληθυσμός της Ελλάδας τριπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι λόγω τουρισμού και το πρόβλημα γίνεται πολύ έντονο στις τουριστικές περιοχές.

Πίσω απ’ όλα ανεξαιρέτως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα βρίσκεται πάντα ο δημόσιος τομέας. Τα δικά του τεράστια ελλείμματα χρηματοδοτήθηκαν επί δεκαετίες με διαρκώς αυξανόμενα χρέη, η κατάντια του μας οδήγησε στην πτώχευση, η δική του ανεπάρκεια περιόρισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, προστασίας του πολίτη, η δική του διαφθορά δημιούργησε αυτόν τον κυκεώνα νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που αναιρούν η μία την άλλη και οδηγούν διαρκώς σε αδιέξοδα, η αναξιοκρατία του, η ανύπαρκτη παραγωγικότητά του και η ανηθικότητά του μας έφτασαν στο χάλι της τελευταίας δεκαετίας. 

4