Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Ποιος μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι από τις υποσχέσεις για σκισίματα των μνημονίων, αυτή η για «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση θα έφτανε να υπερθεματίζει για το ύψος των πλεονασμάτων του Προϋπολογισμού; Υποσχέθηκε τώρα στους εταίρους πλεόνασμα 1,14 δισ. ευρώ για φέτος, 800 εκατ. για το 2020, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022. Σύνολο 5,5 δισ. ευρώ στην τετραετία. Καταστροφή!

Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι το σημείο-κλειδί για τη βελτίωση της οικονομίας και την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης ολόκληρου του πληθυσμού.

Περισσότερο από τέσσερα χρόνια στην ηγεσία της χώρας ξόδεψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για να φτιάξει ένα σχέδιο λειτουργίας της αναπτυξιακής τράπεζας, μιας τράπεζας που, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέβηκε στην εξουσία, θα ήταν απαραίτητη για να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις.

4

Το περιοδικό «Economist» δημοσίευσε ένα κομμάτι για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο υπάρχουν αναφορές σε δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ αυτών, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Για εμένα, το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι γυρίσαμε σε μια κανονική κατάσταση».

40

Τα αποτελέσματα ορισμένων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες δείχνουν ότι ένα μέρος του ιδιωτικού τομέα κατάφερε ήδη να ξεπεράσει την κρίση και τα εμπόδια που προκαλούν η υπερφορολόγηση και η γραφειοκρατία και να αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό τα τελευταία χρόνια.

Καθώς διανύει τους τελευταίους μήνες (ίσως και τις τελευταίες εβδομάδες της, αν τελικά αποφασίσει να πάει σε εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές για να διασώσει κάποιο μεγαλύτερο ποσοστό) στην εξουσία η κυβέρνηση καταθέτει άρον-άρον νομοσχέδια, τάζει παροχές, δίνει κάτω από το τραπέζι δωράκια σε εύκολα εξαγοραζόμενους ψηφοφόρους, ανακοινώνει μεγαλεπήβολα σχέδια και απορροφά όλο το χρήμα από παντού για να το μοιράσει προς εξαγορά ψήφων.

73

Π ριν ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας θα δούμε μερικά σημάδια: θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα, θα πέσουν σημαντικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, θα εκδηλώσουν διάθεση να μας δανείσουν οι ξένοι επενδυτές, το Χρηματιστήριο θα ανεβαίνει ασταμάτητα, θα ξεκινήσουν επενδύσεις από Ελληνες και ξένους επενδυτές.

8

Οι πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη και την προστασία της α’ κατοικίας των δανειοληπτών από τις τράπεζες κατέδειξε ορισμένα πράγματα: καταρχήν, η κυβέρνηση επέβαλε στις τράπεζες τις απόψεις της, αυξάνοντας το όριο προστασίας, περιλαμβάνοντας επιχειρηματικά δάνεια στις ρυθμίσεις και πετυχαίνοντας κούρεμα δανείων ανάλογα με την αγοραία αξία των υποθηκευμένων ακινήτων. 

Μια ισχυρή διαμάχη εξελίσσεται στα παρασκήνια σχετικά με την αλλαγή του νόμου Κατσέλη, που τελικά αφορά συνολικά το ζήτημα των κόκκινων δανείων διότι επηρεάζει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

1

Οι δηλώσεις Δραγασάκη για τον κίνδυνο αναγκαστικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με κόστος για τους φορολογούμενους πυροδότησαν ξανά συζητήσεις στα καφενεία περί κουρέματος των καταθέσεων.

5