LIVE

Κορωνοϊός

Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Η ενασχόληση μέρους του πολιτικού κόσμου με τις απόψεις της δεσποινίδος Λατινοπούλου σχετικά με το αν πρέπει να ξυρίζουμε τις τρίχες του σώματός μας, αν πρέπει να φοράμε φαρδιά ρούχα ή στενά κολάν, αν πρέπει να αφαιρούμε ή τουλάχιστον να κρύβουμε επιμελώς με μέικ απ τις ρυτίδες μας αποτελεί μια ισχυρότατη ένδειξη της παρακμής του επιπέδου της πολιτικής συζήτησης.

8

Ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν οι επιχειρηματίες και οι τράπεζες για τα επόμενα -αρκετά- χρόνια. Θεωρούν επίσης ότι οι αξίες των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα κινηθούν έντονα και σταθερά ανοδικά ξεπερνώντας σημαντικά το επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης.

1

Η μεγάλη πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων στη μέση της εβδομάδας αναβίωσε τις συζητήσεις για τις φούσκες στις διεθνείς αγορές. Συζητήσεις που γίνονται πάντα όταν μια αγορά ανεβαίνει πολύ ή πέφτει πολύ. Οι συζητήσεις αυτές είναι απολύτως βάσιμες - πάντα. Οι αγορές, όμως, δεν τις λαμβάνουν πάντα υπόψη τους. Συνήθως συνεχίζουν να ανεβαίνουν γρήγορα όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ή ακόμη και τεκμηριώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση φούσκας.

3

Η δυνατότητα της χώρας να απορροφήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το κλειδί για την οικονομική ευημερία. Οπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ωραίο είναι το ελληνικό σχέδιο, το ζήτημα είναι να υλοποιηθεί

Οι αποφάσεις που παίρνει ή μάλλον καλύτερα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια λόγω της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε. Ταυτόχρονα θα καθορίσουν την υστεροφημία των πολιτικών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία. Προς το παρόν δείχνουν ότι είναι μάλλον καλοί διαχειριστές και ως τέτοιοι θα καταγραφούν στην Ιστορία αν συνεχίσουν έτσι. Ομως το ζητούμενο είναι να γίνουν κάτι περισσότερο από αυτό, να γίνουν δηλαδή μεταρρυθμιστές.

1

Το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων από τη Δευτέρα του Πάσχα και σύντομα μετά το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία των πολιτών. 

2

Η πανδημία έφερε ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική των χωρών του δυτικού κόσμου. Οι πολιτικές λιτότητας εγκαταλείφθηκαν, τυπώνεται χρήμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δίνονται επιδοτήσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αναστέλλονται πληρωμές, έχει ξεκινήσει συζήτηση για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους. Ακόμη και το σκληρό ΔΝΤ εισηγείται αναπτυξιακές πολιτικές και κρατική στήριξη στις οικονομίες αλλάζοντας τα κριτήρια για να θεωρείται υγιής μια οικονομία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία για τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα.

Η αλλαγή των μέτρων για την πανδημία, μετά την κατάργηση του ψευτο-lockdown, απαιτεί μια άλλη φιλοσοφία, ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας, που δεν θα στηρίζεται στην απαγόρευση, αλλά στον αυτοέλεγχο και τον αυτοπεριορισμό των πολιτών. Ολοι έχουμε ενημερωθεί για την εξέλιξη της πανδημίας, όλοι γνωρίζουμε περί υγιεινής, αποστάσεων, μασκών και συνωστισμού και όλοι αποφασίζουμε κατά συνείδηση πώς θα τα εφαρμόσουμε. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικού ελέγχου και περιορισμού, όπως στα lockdown, δεν έχει κανέναν λόγο η κυβέρνηση να προσποιείται ότι «ελέγχει». Το μόνο που πετυχαίνει είναι να επιβαρύνει τους ήδη ψυχικά κουρασμένους πολίτες με διαδικασίες που δεν έχουν κανένα νόημα.

7

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, η αλήθεια όμως είναι ότι τα πράγματα με την πανδημία δεν πηγαίνουν καλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

2

Η εμπιστοσύνη των ξένων στην Ελλάδα έχει αποκατασταθεί μετά από 12 χρόνια ταλαιπωρίας και αμφισβήτησης κάθε ελληνικής προοπτικής. Αυτό διαφαίνεται από τις επιτυχημένες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από ελληνικές επιχειρήσεις. Το επιτόκιο δανεισμού που πέτυχε το Ελληνικό Δημόσιο σε ομόλογο διάρκειας 30 ετών είναι στο 1,9% και αντλήθηκαν 2,6 δισ. από τα 26 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν να μας διαθέσουν οι διεθνείς επενδυτές. Παράλληλα, η ΔΕΗ δανείστηκε με ομόλογο στις διεθνείς αγορές 650 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται ακόμη εκδόσεις ομολόγων μεγάλων ελληνικών ομίλων και αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

5

Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, η κυβέρνηση μιλάει για άνοιγμα της αγοράς σταδιακά από το τέλος Μαρτίου. Σε πολλούς αυτό ακούγεται παράδοξο - και είναι. Ομως έχει μια λογική βάση αυτή η προοπτική. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών στον μέγιστο βαθμό, διότι δυστυχώς ο ρυθμός δεν είναι ακόμη ο απαιτούμενος για να προστατευτούν έγκαιρα πριν από το άνοιγμα οι ευπαθείς ομάδες.

Οι κρατικές ενισχύσεις προς όλους θα συνεχιστούν για ολόκληρο το 2021 και μάλλον και για το 2022 με την έγκριση της Ε.Ε., ακόμη και αν η χώρα έχει ξεφύγει από τα κυλιόμενα lockdown.

6