Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Το 2019 είναι έτος εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αλλάξουμε κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση αυτονομίας, αν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και σε κάθε περίπτωση αν η όποια κυβέρνηση προκύψει θα έχει την αποφασιστικότητα και το πολιτικό θάρρος να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μπει η χώρα σε μια δυτικού τύπου κανονικότητα.

5

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την κατάσταση της οικονομίας σήμερα και οι συστάσεις του για το τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί η οικονομία πέρασαν φυσικά στο ντούκου για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό.

17

Κατά σύμπτωση, λίγες ημέρες πριν από τα γνωστά επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου που ακολουθούν πλέον σταθερά τα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου, και θα έπρεπε να μπουν στο εορτολόγιο ως «σταθερές εορτές», κάηκε το Παρίσι από τα «κίτρινα γιλέκα». Κίνημα το οποίο κανένα πολιτικό κόμμα της Γαλλίας δεν υιοθετεί και φυσικά κανένα δεν τολμά να καπελώσει.

3

Το θέμα των ελληνικών τραπεζών έχει πλέον χρονίσει και έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας με πολύ δυσάρεστες συνέπειες και στην κοινωνία.

Η επίτευξη υπερπλεονάσματος, για την οποία καμαρώνει η κυβέρνηση, κάνει στην οικονομία μεγαλύτερο κακό από αυτό που θα έκανε ένα μικρό έλλειμμα. Το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από τρεις παράγοντες. 

19

Ο Στάμος Ζούλας, που έφυγε προχθές σε ηλικία 81 ετών, ήταν ένας δημοσιογράφος που ως πολιτικός συντάκτης και διευθυντής σημαντικών εφημερίδων άφησε το στίγμα του στην ελληνική δημοσιογραφία για πολλές δεκαετίες. Πολλοί συνάδελφοι που συνεργάστηκαν μαζί του περισσότερο από εμένα, θα γράψουν για το δημοσιογράφο Στάμο Ζούλα. Εγώ όμως ήξερα τον “κύριο Στάμο” από τότε που γεννήθηκα. Ή μάλλον με ήξερε εκείνος, εγώ τον θυμάμαι από τα πέντε μου χρόνια και μετά.

1

Αυτές τις ημέρες, εκτός της επετείου του Πολυτεχνείου, έχουμε και την επέτειο της έναρξης της κρίσης. Η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2009 οφειλόταν στο υπερβολικό έλλειμμα του Προϋπολογισμού που τροφοδοτούσε ένα αντίστοιχα υπερβολικό χρέος. Αυτά έπνιξαν την οικονομία της χώρας και προκάλεσαν την απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, οι οποίες σταμάτησαν να τη χρηματοδοτούν.

4

Η κοροϊδία πάει σύννεφο, που λέγαμε και στο δημοτικό. Των εαυτών μας, εννοείται. Μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση ξεδιάντροπα κι εμείς κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας πιστεύοντας διαρκώς σε παραμύθια, ασχολούμενοι διαρκώς με ανοησίες.

2

Η δήλωση του παραιτηθένος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ. ήταν μια συμμαχία επιβίωσης και ότι τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει άλλες συμμαχίες έχει πολλαπλό ενδιαφέρον.

1

Είναι, όπως και να το κάνουμε, εντυπωσιακό. Την ώρα που η χώρα αναζητά επενδυτές και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πηγαινοέρχεται στους «δρόμους του μεταξιού» για να τους πείσει να έρθουν, φεύγει ξαφνικά ο Τιτάν από την Ελλάδα.

5