pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Για τους καλοπροαίρετους δεν υπάρχει καμία παγίδα, τίποτε το ύποπτο ή το περίεργο. Αναγκαίες, όμως, κάποιες διευκρινήσεις. Τα PCR τεστ ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης και τα κιτ μοριακής ανίχνευσης είναι το ίδιο πράγμα.

45

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, ομοίως και ο Μητροπολίτης Καστορίας. Επίσης εκοιμήθησαν οι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Κινσάσα, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως. Άπαντες ανεμβολίαστοι.

11

Μερίδα της ελληνικής κοινωνίας υπνοβατεί. Τείνει να ξεφύγει από την ομπρέλα της κοινής λογικής. Ρέπει στο κατακλυσμό από αυταπάτες, φαντασιώσεις, παραλογισμούς. Δέχεται μπαράζ, από αστροπελέκια ευκαιριακού λαϊκισμού

4

Παρά  την έξαρση της πανδημίας, δεν ήταν απλώς μια κατ’ εξαίρεση κατάσταση, Ούτε μόνο μια  αμφίπλευρη εκτόνωση δυσαρέσκειας, δυσπιστίας και σκεπτικισμού προς τη πολιτική τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

27

Μπορεί ένα “ντιμπέιτ” να θεωρείται ότι συνεισφέρει λιγότερα στη πολιτική απ΄ όσα κομίζει στη τηλεθέαση ως σόου, αλλά δεν παύει να είναι “ζωντανό”.  Άρα άμεσο.

3

Αποκάλυψη ή ανακάλυψη; Τίποτε από τα δυο. Μάλλον ανιχνευτικό εργαλείο με εξαρτήματα διπλής χρήσης. Κάτι σαν τρακτέρ δηλαδή. Με ελκυστήρα για τη ρυμούλκηση αφοσιωμένων οπαδών και ταυτόχρονα με πλατφόρμα φορτωμένη με άλλοθι σε περίπτωση ήττας.
Ο ορμητικός υποψήφιος της τελευταίας ώρας για τη προεδρία του ΚΙΝΑΛ επινόησε παρεμβάσεις στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του τελευταίου. Γενικόλογα, χωρίς αποδείξεις και τεκμήρια, δίχως ονόματα και διευθύνσεις τις απέδωσε εφευρετικά σε “εξωθεσμικά και άλλα κέντρα, αλλά και σε παράγοντες της δεξιάς"

2

«Κάθε δημοσιογράφος που δεν είναι πολύ βλάκας  ή πολύ εγωπαθής  για να παρατηρήσει τι συμβαίνει, ξέρει ότι αυτό που κάνει είναι ηθικά απαράδεκτο» έγραφε η η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Αν Μάλκομ στη πρώτη γραμμή του έργου της  «The Journalist and the Murderer».

4

Τίποτε το μοιραίο, το γραφτό, το κισμέτ ή το πεπρωμένο. Ήταν θέμα επιλογής. Στο έδαφος της αντικοινωνικότητας διασταυρώθηκε ο ανορθολογισμός με την ανοησία. Με ζοφερά αποτελέσματα. Των οποίων οι συνέπειες κουκουλώνονται με προφάσεις, φαρισαϊσμούς, δικαιολογίες.

10

Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει τι παίζει στη γειτονιά μας, τότε θα πρέπει να μας νοιάζει τι συμβαίνει πέραν των βορείων συνόρων μας. Για παράδειγμα, μας αφορά η πρόσφατη παραίτηση του  πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

14

Καθαρές κουβέντες. Όλες οι ζωές αξίζουν. Το ίδιο. Και εκείνη του “γύφτου” και εκείνη του “μπάτσου”. Καμιά δεν μετράει λιγότερο , καμιά δεν είναι πιο αναλώσιμη, καμιάς δεν της πρέπει απαξίωση, υποτίμηση, περιφρόνηση. Δυστυχώς στη Ελλάδα των παγιωμένων στρεβλών ιδεολογικών σχημάτων, της στρεψόδικης δαιμονοποίησης και της δημαγωγικής εκμετάλλευσης, όλα τσουβαλιάζονται στη γενίκευση και την υπεραπλούστευση

8

Η μνήμη, λένε, είναι γειτόνισσα των τύψεων. Η ρήση δεν ισχύει για αυτόκλητους σωτήρες και επίδοξους Σούπερμαν. Και οι δυο αφήνουν το παρελθόν στη λήθη και εναποθέτουν το μέλλον σε μια μυστηριώδη, υπερβατική Πρόνοια, πέρα από τα όρια της εμπειρικής γνώσης.

9

Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών. Κανονικότατα, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και όχι μόνο των εμβολιασμένων. Με μερικές, βέβαια, επουσιώδεις λεπτομέρειες για γαρνιτούρα στο κύριο πιάτο που τονώνει το αίσθημα του συνανήκειν

9

Πρόκειται αναμφίβολα για βελτίωση. Από το ερώτημα “έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;΄” έως την αναγνώριση ότι η χώρα διαθέτει ΑΟΖ, η εξέλιξη συνιστά μαθησιακή αναβάθμιση. Έστω κι αν μέχρι να την εμπεδώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε με  «παρών» στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της.

3

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ηλίθιο από το να ξαφνιάζεται κανείς από τη βλακεία . Πόσο μάλλον να τη δαιμονοποιεί και να τη ξορκίζει . Δεδομένου, ότι ανέκαθεν ήταν εκδηλωτικά παρούσα, αν όχι μεταδοτική, στο δημόσιο χώρο

23