pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Στην ντόπια αριστερή παράδοση και πρακτική κυριαρχούσε για χρόνια η δογματική θεώρηση της επιχειρηματικότητας ως έννοιας ξένης και εχθρικής με τη δική της ανάλυση περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Η επιχειρηματικότητα ήταν ταυτισμένη με την εκβιαστική επιδίωξη αποκλειστικά του ατομικού καπιταλιστικού, άρα δαιμονοποιημένου, κέρδους. 

2

“Η ζωή είναι μια μακρόχρονη προετοιμασία για κάτι που ποτέ δεν συμβαίνει” έγραφε ο Νομπελίστας Ιρλανδός ποιητής Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς. Ας το πάρουμε, λοιπόν, απόφαση. Η ανθρωπότητα βιώνει μια εντελώς νέα εμπειρία. Σφοδρή και εκτεταμένη που, αν  μέχρι χθες αποτελούσε αποκύημα της φαντασίας μετά-αποκαλυπτικών ταινιών, σήμερα υλοποιεί μια αινιγματικά ζοφερή κατάσταση. 

1

Καμία αντίρρηση. Όλοι συμφωνούν ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, Αλλά κανείς δεν φαντάζεται ότι από εδώ και μπρος θα ζήσει μέσα, από και στο διαδίκτυο, το σμαρτφόν, τη τηλεόραση.

5

«Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω: μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα» γράφει ο Γ. Σεφέρης. Κάπου οι λέξεις του συναντούν το « Έαρ μικρό έαρ βαθύ έαρ συντετριμμένο» του Ν. Καρούζου.

1

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. «Ο άνθρωπος είναι ον φύσει κοινωνικό και πολιτικό» έγραφε στα «Πολιτικά» του ο Αριστοτέλης.

2

Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Είναι το πρώτο σκληρό μάθημα που διδάσκεται κανείς όταν συνειδητοποιήσει πώς «δουλεύει» ο κόσμος. Έφτασε, όμως, απρόσμενα η ώρα να μάθει πόσο πιο άδικη γίνεται η ζωή μόλις διαπιστώσει ότι ο κόσμος που γνώριζε εδώ και 70 χρόνια δεν είναι πια ο ίδιος.

1

Το να είσαι μέσα στον κόσμο, τι ενόχληση! Το να μην είσαι, τι δράμα!, έλεγε  ο Σάρλ Μωρίς Ταλεϊράν-Περιγκόρ. Ο καταχωρισμένος εγχωρίως ως Ταλεϋράνδος, πολιτικός , διπλωμάτης αλλά και επίσκοπος , είχε την αριστοκρατική άνεση να κάνει οξυδερκείς παρατηρήσεις που αφορούσαν τον εαυτό του. Επειδή όμως ο κυνισμός του πήγαινε αγκαζέ με τη καταστολή, όποτε χρειαζόταν έδινε εντολή στη δεύτερη να μαντρώσει με τη βία το πόπολο. Τέτοιες βέβαια πρακτικές φαντάζουν παρωχημένες σήμερα. Ή, μήπως, όχι;

5

Τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο ή προεξοφλημένο. Πόσο μάλλον βέβαιο; Οι σύγχρονες φονικές επιδημίες, ωστόσο, δεν κρατούν αιώνια.

1

Μπαρ διεθνούς αεροδρομίου Μια ταξιδιώτισσα δίνει την πιστωτική της κάρτα στον σερβιτόρο ενώ ψαχουλεύει  ξηρούς καρπούς από ένα μπολ . Μια επαγγελματική συνάντηση ξεκινά με συνήθη ανταλλαγή χειραψιών. Σ’ ένα κατάμεστο λεωφορείο ένας άνδρας βήχει.

2

Στις ομαδικές συναθροίσεις παρατηρείται συνήθως μια απερίσκεπτη τάση για παρανόηση σοβαρών θεμάτων, μέσα σε ένα συλλογικό κλίμα ανεύθυνης επιπολαιότητας. Κατανοητό, εφόσον  ισχύει σε γήπεδα, συναυλίες ή μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απαράδεκτο, όμως, για εκκλησίες.  

5

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διεθνολόγος, ειδικός επί των γεωπολιτικών και εξπέρ στη διπλωματία για να καταλάβει μερικά απλά πράγματα γύρω από το μεταναστευτικό. Αρκεί να είναι ταξιδεμένος, παρατηρητικός και να χει κάνα δυο ενημερωμένους φίλους εδώ και εκεί, για να απαντήσει στο γιατί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Τουρκία δεν συρρέουν στα βουλγαροτουρκικά σύνορα.

12

Οι ζόμπι- ουτοπίες ξεδιπλώνονται εργαλειακά όταν ο κακόγουστος λαϊκισμός ανεβαίνει με πιρουέτες στη σκηνή. Απευθυνόμενος προς τους συντρόφους του στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια οπερετική παράσταση κακοφορμισμένης χίμαιρας. Δήλωσε πώς κερδίζοντας τις εκλογές, η δεύτερη φορά η Αριστερά (πρέπει) να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας.

7

Τα ΜΑΤ δεν συγκροτούνται από διμοιρίες αγίων με κράνη και ασπίδες. Ούτε η ΕΛΑΣ είναι μια σύναξη ουράνιων αγγέλων με στολή. Ωστόσο ο Έλληνας φορολογούμενος δεν “πληρώνει” όλους αυτούς τους εκπαιδευμένους επαγγελματίες που είναι επιφορτισμένοι με τήρηση της έννομης τάξης για να παίζουν διακοσμητικό ρόλο σαν σε περίτεχνη αγιογραφία εκκλησίας.

25