Emmy Awards: «Το Στέμμα» και «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» σάρωσαν τα φετινά βραβεία

Emmy Awards: «Το Στέμμα» και «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» σάρωσαν τα φετινά βραβεία

Το Netflix ενίσχυσε την κυριαρχία του αποσπώντας 44 βραβεία και «ισοφαρίζοντας» το ρεκόρ του CBS από το 1974 - Σημαντικά βραβεία και για τα «Ted Lasso» και «Mare of Easttown», με την Κέιτ  Γουίνσλετ να αποσπά το βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου στην κατηγορία του δράματος

anya_taylor_joy_emy_slide
Δύο παραγωγές του Netflix, «Το Στέμμα» και «Το Γκαμπί της Βασίλισσας», αλλά και η σειρά «Ted Lasso» του Apple TV+ αναδείχθηκαν στους μεγάλους νικητές των φετινών βραβείων Emmy, που απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται για πολύ σημαντικές διακρίσεις για τις δύο πλατφόρμες streaming, που εδραιώνουν κάθε χρόνο και πιο πολύ την κυριαρχία τους στη βιομηχανία του θεάματος.

«Δεν έχω λόγια να περιγράψω τι νιώθω» είπε ο Πίτερ Μόργκαν, δημιουργός της βρετανικής «επικής» σειράς «The Crown», που συγκέντρωσε για μία ακόμη φορά πλήθος βραβείων υποκριτικής, σεναρίου και σκηνοθεσίας. Την ίδια φράση, αλλά με αρκετά διαφορετικό νόημα, θα μπορούσαν να ξεστομίσουν και τα στελέχη πολλών κορυφαίων καλωδιακών καναλιών που κάποτε κυριαρχούσαν στα βραβεία Emmy, και μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων - συμπεριλαμβανομένου του παρουσιαστή της χθεσινής τελετής απονομής, του CBS - που τα τελευταία χρόνια έχουν καταλήξει να παίζουν σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο του «χαμένου».



Το Netflix κέρδισε συνολικά 44 βραβεία φέτος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ τηλεοπτικού δικτύου που είχε θέσει το 1974 το CBS.

Κλείσιμο


Στους κερδισμένους της βραδιάς και το HBO, αφού η μίνι σειρά του «Mare of Easttown», ένα συναρπαστικό δικαστικό δράμα, κέρδισε τέσσερα Emmy, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Α Γυναικείου Ρόλου για την πρωταγωνίστρια Κέιτ Γουίνσλετ. Για μία ακόμη φορά, το «Saturday Night Live» έβγαλε... ασπροπρόσωπο το δίκτυο NBC, αποσπώντας αρκετά βραβεία.



Η τελετή απονομής αποδείχθηκε απογοητευτική για όσους επικρίνουν το «Λευκό Χόλιγουντ» για την άνιση αντιπροσώπευση μη-λευκών, μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Από τον αριθμό ρεκόρ εγχρωμων υποψηφίων προέκυψαν μόνο δύο μαύροι νικητές, συμπεριλαμβανομένου του RuPaul για το «RuPaul's Drag Race» και της Μικέιλα Κοελ για το «I May Destroy You».



Σύμφωνα με το Associated Press, o Cedric the Entertainer αποδείχθηκε αρκετά επαρκής παρουσιαστής στην τελετή απονομής, όμως οι αντιδράσεις του σχετικά μικρό κοινό (αποτέλεσμα των προληπτικών μέτρων για την πανδημία) ήταν κάπως χλιαρές απέναντι στα δικά του αστεία, αλλά και άλλων διασήμων.

Τα κορυφαία βραβεία στην κατηγορία του Δράματος απέσπασαν η Ολίβια Κόλμαν και ο Τζος Κόνορ του «Στέμματος», για τους ρόλους τους ως μητέρα (Βασίλισσα Ελισάβετ) και γιος (Πρίγκιπας Κάρολος) στο «Στέμμα». Ο χαρισματικός Τζέισον Σουντέικις, πρωταγωνιστής του «Ted Lasso» και η Τζιν Σμαρ από το «Hacks» ήταν οι νικητές των κορυφαίων βραβείων υποκριτικής στον τομέα της κωμωδίας.



«Θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα κέρδιζα» είπε ο Κόλμαν καθώς παραλάμβανε το βραβείο, το οποίο χαρακτήρισε «ένα υπέροχο φινάλε σε ένα φανταστικό ταξίδι» με τους συντελεστές της σειράς. Η ευχαριστήρια ομιλία της ήταν αρκετά σύντομη, καθώς δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή της, τον λόγο της οποίας μοιράστηκε με τους θεατές: «Έχασα τον μπαμπά μου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και θα του άρεσε πολύ να με έβλεπε εδώ». Ο νεαρός «Κάρολος», αποθέωσε στην ομιλία του την Έμα Κόργουιν, που υποδύθηκε στο πλευρό του την Πριγκίπισσα Νταϊάνα (και ήταν επίσης υποψήφια την Κυριακή) και ευχαρίστησε τη γιαγιά του (που πέθανε πριν από μερικούς μήνες) και τον παππού του για τα «σπουδαιότερα δώρα» που του χάρισαν, την καλοσύνη και την αφοσίωση.

Η Τζίλιαν Άντερσον και ο Τομπάιας Μένζις, που υποδύθηκαν την Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Πρίγκιπα Φίλιππο στο The Crown, κέρδισαν επίσης βραβεία για τις υπέροχες ερμηνείες τους σε Β'  ρόλους.



Στα highlights της βραδιάς συγκαταλέγεται φυσικά και η βράβευση του «Γκαμπί της Βασίλισσας» με το βραβείο καλύτερης μίνι σειράς. Το «The Queen’s Gambit» των Σκοτ Φρανκ και Άλαν Σκοτ, ακολουθεί τη δύσκολη διαδρομή της ορφανής ιδιοφυούς σκακίστριας Μπεθ Χάρμον (την οποία υποδύεται αριστοτεχνικά η Άνια Τέιλορ Τζόι) μέχρι την αναγνώριση και τη δόξα, μέσα από εμπόδια, τραυματικές εμπειρίες και μάχη με τις εξαρτήσεις.

«Αυτό που δεν μπορεί να προβλέψει κανένας αλγόριθμος, και δεν μπορεί να κατασκευάσει κανένα μπάτζετ δισεκατομμυρίου, είναι η διάδοση στόμα με στόμα. Αυτό το βραβείο είναι αφιερωμένο στους φαν που είπαν για την ταινία σε φίλους τους, οι οποίοι έγιναν με τη σειρά τους φαν και είπαν στους δικούς τους φίλους "πρέπει να δεις αυτή την ταινία με την ορφανή που παίζει σκάκι"», είπε ο executive producer της σειράς Γουίλιαμ Χόρμπεργκ όταν ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το βραβείο.



Φυσικά απέδωσε εύσημα και στην ταλαντούχα Τέιλορ Τζόι: «Έκανες ξανά σέξι το σκάκι και ενέπνευσες μια ολόκληρη γενιά κοριτσιών και νεαρών γυναικών να καταλάβει ότι η πατριαρχία δεν έχει καμία ελπίδα ενάντια στις "βασίλισσές" μας», είπε στην πρωταγωνίστρια της σειράς.

Δείτε παρακάτω την αναλυτική λίστα με τους νικητές:

-Καλύτερη Δραματική Σειρά-

«Το Στέμμα» (Netflix)


-Καλύτερη Κωμική Σειρά-

«Ted Lasso» (Apple TV+)

-Καλύτερη μίνι σειρά-

«Το Γκαμπί της Βασίλισσας» (Netflix)

-Καλύτερος Ηθοποιός σε δραματική σειρά-

Τζος Ο'Κόνορ, «Το Στέμμα» (Netflix)

-Καλύτερη Ηθοποιός σε δραματική σειρά-

Ολίβια Κόλμαν, «Το Στέμμα» (Netflix)

-Καλύτερος Ηθοποιός σε κωμική σειρά-

Τζέισον Σουντέικις, «Ted Lasso» (Apple TV+)

-Καλύτερη Ηθοποιός σε κωμική σειρά-

Τζιν Σμαρτ, «Hacks» (HBO)

-Καλύτερος Ηθοποιός σε μίνι σειρά ή τηλεταινία-

Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, «Halston» (Netflix)

-Καλύτερη Ηθοποιός σε μίνι σειρά ή τηλεταινία-

Κέιτ Γουίνσλετ, «Mare of Easttown» (HBO)

-Καλύτερος Ηθοποιός σε Β' Ανδρικό Ρόλο σε δραματική σειρά-

Τομπάιας Μένζις, «Το Στέμμα» (Netflix)


-Καλύτερη Ηθοποιός σε Β' Γυναικείο Ρόλο σε δραματική σειρά-

Τζίλιαν Άντερσον, «Το Στέμμα» (Netflix)


-Καλύτερος Ηθοποιός σε Β' Ανδρικό Ρόλο σε κωμική σειρά-

Μπρετ Γκόλντσταϊν, «Ted Lasso» (Apple TV+)


-Καλύτερη Ηθοποιός σε Β' Γυναικείο Ρόλο σε κωμική σειρά-

Χάνα Γουάντιγχαμ, «Ted Lasso» (Apple TV+)


-Εκπομπές και σειρές που συγκέντρωσαν τα περισσότερα βραβεία-


«Το Στέμμα» (Netflix) - 11

«Το Γκαμπί της Βασίλισσας» (Netflix) - 11

«Saturday Night Live» (NBC) - 8

«Ted Lasso» (Apple TV+) - 7

«The Mandalorian» (Disney+) - 7



Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Δείτε πού θα βρέξει

Γερμανία: Η στρατιωτική αντικατασκοπεία διενεργεί έρευνα για υποθέσεις εξτρεμισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης