Ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ στο Netflix: «Κάθε φορά που ξυπνάω, κάποιος μου λέει ότι έκανα κάτι κακό...»

Ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ στο Netflix: «Κάθε φορά που ξυπνάω, κάποιος μου λέει ότι έκανα κάτι κακό...»

To docuseries βάζει στο μικροσκόπιο τα «24 πρόσωπα του Μπίλι Μίλιγκαν», ενός κατά συρροή βιαστή που απαλλάχτηκε στο δικαστήριο επικαλούμενος τη διάγνωσή του με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας

milli
Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix πρόκειται να ρίξει φως στην υπόθεση του διαβόητου Μπίλι Μίλιγκαν, ενός κατά συρροή βιαστή που απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον βάραιναν στο δικαστήριο επικαλούμενος παραφροσύνη, αφού ισχυρίστηκε ότι μέσα στο μυαλό του ζούσαν 24 ξεχωριστές προσωπικότητες.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Μπίλι Μίλιγκαν διαγνώστηκε με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (γνωστή σήμερα ως διασχιστική διαταραχή ταυτότητας) μετά τη σύλληψή του το 1977 για την απαγωγή, τη ληστεία και τον βιασμό τριών γυναικών στην πανεπιστημιούπολη του Ohio State University.

Το docuseries με τίτλο «Monsters Inside: The 24 Faces of Billy Milligan», που πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα στις 22 Σεπτεμβρίου, εξερευνά την υπόθεση του πρώτου κατηγορούμενου στις ΗΠΑ, ο οποίος χρησιμοποίησε την εν λόγω διάγνωση στην νομική του υπεράσπιση.

Τα τέσσερα επεισόδια της σειράς, τα οποία σκηνοθέτησε ο Ολιβιέ Μεγκατόν, περιλαμβάνουν συνεντεύξεις από μέλη της οικογένειας του Μίλιγκαν και φίλους του, αλλά και τοποθετήσεις από ειδικούς της ψυχιατρικής και επαγγελματίες από τον χώρο του Νόμου με καλή γνώση της υπόθεσης.

Στο trailer της επικείμενης σειράς βλέπουμε αρχειακά βίντεο του Μίλιγκαν, συμπεριλαμβανομένων σκηνών που τον δείχνουν να έχει «καταληφθεί» από μία από τις προσωπικότητές του. «Με ενοχλεί ακόμη όταν με φωνάζουν Μπίλι, αλλά δεν λέω πολλά. Στην πραγματικότητα δεν λέω τίποτα. Αλλά δεν είμαι ο Μπίλι», ακούγεται να λέει. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο παρελθόν είχαν εκφραστεί αμφιβολίες από κάποιους σχετικά με το εάν ο Μίλιγκαν έπασχε όντως από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας. Τα συγκεκριμένα άτομα ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για κάποιον ψεύτη και κοινωνιοπαθή, που εκμεταλλεύτηκε το σύστημα.




Ποιος ήταν ο Μπίλι Μίλιγκαν

Ο Μίλιγκαν γεννήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα το 1955, το μικρότερο παιδί του Τζον Μόρισον και της ερωμένης του, Ντόροθι Σαντς. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει δύο ακόμη παιδιά μαζί, ένα μεγαλύτερο αγόρι ονόματι Τζιμ Μίλιγκαν και μια κόρη, την Κάθι Τζο, παρότι ο Τζο Μόρισον ήταν ήδη παντρεμένος με μια άλλη γυναίκα.

Ο Μόρισον αυτοκτόνησε όταν ο Μπίλι ήταν 4 ετών και η μητέρα του αγοριού μετακόμισε με εκείνον και τα αδέλφια του στο Οχάιο. Εκεί παντρεύτηκε τον πρώην άνδρα της και τον χώρισε έναν χρόνο μετά. Το 1963 η Σαντς παντρεύτηκε τον Τσάλμερ Μίλιγκαν, και μετακόμισαν όλοι μαζί στο Λάνκαστερ.

Κλείσιμο
Ψυχιατρικές αναφορές που βασίζονται σε αναμνήσεις του Μίλιγκαν αναφέρουν ότι ο πατριός του τον βίαζε επανειλημμένα και τον βασάνιζε θάβοντάς τον και κρεμώντας τον από τα δάχτυλα. Σύμφωνα με έναν ψυχίατρο, η κακοποίηση που φέρεται να υπέστη το αγόρι οδήγησε αργότερα στη διάσχιση της ταυτότητάς του, παρόλο που ο Τσάλμερ Μίλιγκαν δεν αποδέχτηκε ποτέ τους ισχυρισμούς, ούτε και του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Ο Μίλιγκαν είχε πολλά μπλεξίματα ως νεαρός και κατέληξε σε μια ψυχιατρική κλινική όπου διαγνώστηκε με υστερική νεύρωση. Τρεις μήνες αργότερα τον πέταξαν έξω από το νοσοκομείο λόγω της προβληματικής του συμπεριφοράς. Αφού αποβλήθηκε από το σχολείο κατετάγη στο Ναυτικό, αλλά άντεξε μόλις ένα μήνα προτού τον διώξουν και από εκεί.

billy


Το 1972, μαζί με έναν φίλο του βρέθηκαν ένοχοι για βιασμό, και ο Μίλιγκαν εξέτισε ποινή έξι μηνών σε ένα αναμορφωτήριο στο Ζέινσβιλ. Το 1975 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για ένοπλη ληστεία και αφέθηκε ελεύθερος δύο χρόνια μετά με εγγύηση, τον Απρίλιο του 1977 - έξι μήνες πριν τους βιασμούς στην πανεπιστημιούπολη του OSU.

Στις 14 Οκτωβρίου του 1977, απείλησε με όπλο μια φοιτήτρια οπτομετρίας στο πάρκινγκ του campus και την οδήγησε σε δασώδη περιοχή. Αφού τη βίασε την ανάγκασε να του κόψει μια επιταγή και να την εξαργυρώσει για εκείνον. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά, διέπραξε δύο ακόμη βιασμούς. Λίγο καιρό μετά, ένα από τα θύματα τον αναγνώρισε στις φωτογραφίες που της έδειξαν οι Αρχές. Ένα από τα αποτυπώματα που άφησε στο αμάξι ενός θύματός του βοήθησε στην ταυτοποίησή του. Μία από τις κοπέλες που βιάστηκαν είπε ότι ο δράστης είχε γερμανική προφορά, ενώ μια άλλη τον περιέγραψε ως ένα άτομο «με παιδική συμπεριφορά».

Όταν συνελήφθη, ο Μίλιγκαν υποστήριξε ότι δεν θυμόταν τίποτα από τα εγκλήματά του. «Κάθε φορά που ξυπνάω, κάποιος μου λέει ότι έκανα κάτι κακό» ακούγεται να λέει στο trailer του docuseries.

Οι συνήγοροι του Μίλιγκαν ζήτησαν την αξιολόγησή του από ψυχιάτρους που αποφάνθηκαν ότι έπασχε από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, εξηγώντας ότι είχε τουλάχιστον 24 ξεχωριστές «προσωπικότητες» μέσα στο μυαλό του. Ένας από αυτούς κατέθεσε ότι ο Μίλιγκαν δεν ήταν ένοχος για τα εγκλήματα που διέπραξε εξαιτίας των πολλαπλών προσωπικοτήτων του. Σύμφωνα με μια ψυχιατρική έκθεση, η συνείδηση του νεαρού είχε καταληφθεί από έναν 23χρονο Γιουγκοσλάβο ονόματι Ράγκεν όταν αποφάσισε να κάνει τη ληστεία, ενώ οι βιασμοί διαπράχθηκαν όταν μια άλλη προσωπικότητά του, η 19χρονη λεσβία Ανταλάνα «είχε τα ηνία».

billy_2


Η ομάδα υπεράσπισης του Μίλιγκαν επικαλέστηκε παραφροσύνη στη δίκη, και τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες. Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο άτομο που επικαλέστηκε τη συγκεκριμένη διάγνωση στην υπερασπιστική του γραμμή και δεν βρέθηκε ένοχος.

Η διαβόητη δικαστική υπόθεση αποτέλεσε το έναυσμα για αλλαγές στη νομοθεσία του Οχάιο, που αφορούν στην υποχρέωση των συνηγόρων να παρέχουν επαρκείς αποδείξεις για την παραφροσύνη του εντολέα τους. Ο Μίλιγκαν πέρασε 11 χρόνια σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και αφέθηκε ελεύθερος το 1988, όταν ειδικοί αποφάνθηκαν ότι οι προσωπικότητές του είχαν «συνενωθεί». Στη συνέχεια μετακόμισε στην Καλιφόρνια, και μετά την αποτυχία ενός κινηματογραφικού πρότζεκτ με θέμα τη ζωή του, αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Στις 12 Δεκεμβρίου 2014, ο Μπιλι Μίλιγκαν πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 59 ετών.


Ειδήσεις σήμερα

Nirvana: Το «γυμνό μωρό» από το εξώφυλλο του «Nevermind» μηνύει την μπάντα για... παιδική πορνογραφία!

Στην Καμπούλ έφτασε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ

«Αρχιμαφιόζος» της Γιακούζα καταδικάστηκε για 1η φορά σε θάνατο: «Θα το μετανιώνεις για πάντα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης