«Αθάνατη» - Όλη η Ελλάδα αποχαιρέτησε με χειροκροτήματα τη Φώφη Γεννηματά

«Αθάνατη» - Όλη η Ελλάδα αποχαιρέτησε με χειροκροτήματα τη Φώφη Γεννηματά

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο «τελευταίο αντίο» - Τραγικές φιγούρες τα παιδιά της, ο σύζυγός της και η αδελφή της -  Στρατιωτικές τιμές στην ταφή- Πλήθος κόσμου και συγκίνηση στο λαϊκό προσκύνημα που προηγήθηκε

pompi-main
Στο Α' Νεκροταφείο υπό τον ήχο χειροκροτημάτων και του Πένθιμου Εμβατηρίου έγινε η ταφή της Φώφης Γεννηματά δίπλα στον πατέρα της.  Με βάση το πρωτόκολλο -η κηδεία της έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού- την ώρα της ταφής αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές και  εννέα στρατιώτες έριξαν από τρεις πυροβολισμούς στον αέρα. Η σημαία που κάλυπτε το φέρετρό της παραδόθηκε στον σύζυγό της και τα παράσημα στα τρία της παιδιά. 

Με ένα λουλούδι την αποχαιρέτησαν οι δικοί της άνθρωποι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Τασούλας, την αποχαιρέτησαν στην τελευταία της κατοικία ρίχοντας ένα λουλούδι. Παρόντες στην ταφή και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που θέλησαν να πουν το ύστατο χαίρε. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας. 

Κλίμα βαθιάς συγκίνησης επικράτησε στο τελευταίο «αντίο» προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής από την οικογένεια, τους συντρόφους, τους φίλους,  πολιτικούς όλων των παρατάξεων, αλλά και από απλό κόσμο. 

Μετά την εξόδιο ακολουθία, η σορός της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι προς το  Α' Νεκροταφείο. Στάση έγινε μπροστά στη Βουλή, με τον κόσμο να χειροκροτά, φωνάζοντας «Αθάνατη». Δίπλα της σε αυτήν την τελευταία διαδρομή βρέθηκαν τα παιδιά της, ο σύζυγός της και η αδελφή της μαζί με περίπου 300 άτομα που συνόδευσαν τη Φώφη Γεννηματά.

Στο Α' Νεκροταφείο μαζεύτηκε πολύς κόσμος. Οι στρατιώτες είχαν παραταχθεί από νωρίς όπως και η φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού. Στην κεφαλή της πομπής προς το Α' Νεκροταφείο βρισκόταν αξιωματικός, ενώ μετά την ταφή, η σημαία θα παραδοθεί στον σύζυγό της και τα παράσημα στα τρία της παιδιά.Οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, καθώς κυρήχθηκε εθνικό πένθος.  

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa8dcxkkcnd-se)
Κλείσιμο




kideia-fwfi__11_
kideia-fwfi__9_
kideia-fwfi__10_
kideia-fwfi__8_
kideia-fwfi__7_



Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ ακολούθησαν τα συλλυπητήρια προς τους συγγενείς  Φανερά συντετριμμένοι, ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης και τα τρία της παιδιά που μαζί με τους άλλους συγγενείς αποχαιρέτησαν τον δικό τους άνθρωπο.  Στη γενναιότητα, τη μαχητικότητα, αλλά και τους αγώνες που έδωσε, ως πολιτικός, σύζυγος, γυναίκα και μητέρα αναφέρθηκαν στους επικηδείους της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης αλλά και τα τρία της παιδιά, ο Γιώργος, η Κατερίνα, η Αιμιλία. 

Παρόντες στο τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Στην Μητρόπολη βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ένα λευκό τριαντάφυλλο, που το άφησε πάνω στο φέρετρο ενώ στη συνέχεια συλλυπήθηκε την οικογένειά της. Νωρίτερα έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης με ένα λευκό τριαντάφυλλο, με τη σύζυγό του Μαρέβα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κούτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. 




Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα και λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι, το φέρετρο μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, με κόσμο να πετά λουλούδια.

Πολιτικοί  έφταναν σταδιακά για να συλλυπηθούν την οικογένειά της. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa5l2e8k7s9-se)


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa550r9316x-se)


Ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Παρόντες και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Κώστας Σημίτης, με τη σύζυγό του Δάφνη ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο υποδέχθηκαν με χειροκρότημα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσήλθε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ παρόντες είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.  Εκεί βρέθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Γείτονας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. 



oikogeneia__1_
oikogeneia__2_
oikogeneia__3_

5411486__1_
5411487
5411494

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4wi8g1qs1-se)




oikogeneia-gennimata__2_
Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4zleux4fd-se)


Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποβασταζόμενη από τον γιο της Κώστα και την κόρη της Αλεξία. Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο. Ο κόσμος την υποδέχθηκε με χειροκροτήματα. Μόλις μπήκε στην εκκλησία, φανερά συγκλονισμένη έσπευσε στους συγγενείς της Φώφης για να τους συλλυπηθεί, έχοντας μια αγκαλιά για τον άντρα και τα παιδιά της. 

dora_fofi

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4ou0vjw95-se)




Στην κηδεία βρίσκονται επίσης ο πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Γιώργης Βαρδινογιάννης, η Γιάννα Αγγελοπούλου. «Αγωνίστηκε πάρα πολύ σκληρά» ήταν τα λόγια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. 


IMG_2191
IMG_2185
IMG_2186
IMG_2188
5411511
5411507
5411503

DSC_4172-01


arxigoi__1_
arxigoi__2_
DSC_4168-01
DSC_4119
DSC_4112
DSC_4115
DSC_4156
DSC_4127

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfa4x6k60std-st)


Δείτε live εικόνα έξω από τη Μητρόπολη 

Δείτε LIVE: Το τελευταίο αντίο στην Φώφη Γεννηματά



Η σορός της Φώφης Γεννηματά έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών, λίγο μετά τις 08:00 το πρωί. Οδηγήθηκε, με τη συνοδεία  της προσωπικής της γραμματέως και του αστυνομικού που είχε δίπλα της τα τελευταία χρόνια  στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης όπου από τις 10:00 τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

kideia_fwfis___3_
fwfi_kosmos__
proskinima__8_


Κόσμος με λουλούδια στα χέρια περιμένει υπομονετικά
Δηλώσεις κόσμου για τη Φώφη Γεννηματά

Πάνω στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά βρίσκεται η Ελληνική σημαία, η σημαία του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.
proskinima-mesa__1_

Από πολύ νωρίς στη Μητρόπολη βρέθηκε αρκετός κόσμος με δάκρυα στα μάτια και ένα λουλούδι για να πει το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά.

Κόσμος στο παρεκκλήσι

Κόσμος ο οποίος, όπως λέει στις κάμερες, δεν την γνώριζε προσωπικά, αλλά του ήταν πολύ αγαπητή.

Εκεί βρίσκονται και άνθρωποι, σύντροφοί της από το ΠΑΣΟΚ, με πράσινα περιβραχιόνια και μάσκες με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευθετήσουν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα.

Λίγο μετά τις 09:30, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, βρέθηκε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, για να πουν οι βουλευτές το «τελευταίο αντίο» στη πρόεδρό τους.  

papandrou_feretro
Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου

DSC_0917
DSC_0924
Το ΚΙΝΑΛ στη Μητρόπολη
Το ΚΙΝΑΛ στη Μητρόπολη

Στη Μητρόπολη Αθηνών για το «τελευταίο αντίο» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του.

samaras__3_
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά 


Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Δήλωση Αντώνη Σαμαρά

Από νωρίς βρέθηκαν εκεί βρέθηκαν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου  και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 
Γιώργος Γεραπετρίτης
Γιώργος Γεραπετρίτης
Θανάσης Πλεύρης
Θανάσης Πλεύρης
kideia_fwfis____1_
Δόμνα Μιχαηλίδου και Παναγιώτης Τσακλόγλου

Στη Μητρόπολη  οι πιο στενοί της συνεργάτες, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαππας και Νίκος Βοσδογάνης.
othonas_protopapas
Μανώλης Όθωνας και Χρήστος Πρωτόπαππας

PAVLOS_CHR
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης

Στις 2 μετά το μεσημέρι θα γίνει η κηδεία και στη συνέχεια, θα οδηγηθεί στην τελευταία κατοικία της στο Α’ νεκροταφείο και στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πραγματοποιηθεί, στάση μπροστά από τη Βουλή.
5411170
5411164

Το κατευόδιο στην Φώφη γίνεται μέσα σε πάνδημη οδύνη και απέραντη θλίψη, μα και με καθολική αναγνώριση της σπουδαίας γυναίκας και πολιτικού, που βάδισε στον δημόσιο βίο με αξιοπρέπεια και έδωσε με παραδειγματικό τρόπο τη μάχη μέχρι το τέλος. Μίας προσωπικότητας και ενός ανθρώπου που κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό όλων.

Φίλοι και άνθρωποι που την αγάπησαν μέσα από την παρουσία της στη δημόσια ζωή, πολιτικοί συνοδοιπόροι και αντίπαλοι, πολίτες κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης αποχαιρετούν συγκινημένοι τη γενναία και αξιοπρεπή μέχρι το τέλος πολιτικό, με χιλιάδες μηνύματα, τα οποία είτε καταφτάνουν από προχθές στη Χαριλάου Τρικούπη και την οικογένειά της είτε εκφράζονται από τα σόσιαλ μίντια.
proskinima-mesa__2_

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη. Επικήδειους θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, καθώς και ο 17χρονος γιος της Φώφης, Γιώργος Γεννηματάς.

Η σημερινή μέρα με απόφαση του πρωθυπουργού είναι μέρα εθνικού πένθους στη χώρα, ως εκ τούτου δεν θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαουδική Αραβία, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, η Πολιτεία θα τιμήσει τη Φώφη Γεννηματά για το παράδειγμα ακαταμάχητου σθένους και αδιάλειπτης προσφοράς, δίνοντας το όνομά της στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις για τα τελευταία 24ωρα της Φώφης πριν το μοιραίο είναι συγκλονιστικές, καθώς φανερώνουν έναν άνθρωπο που αγωνιούσε για την ενότητα της παράταξής της, είχε πλήρη επίγνωση για το επερχόμενο τέλος και τηρούσε στωικά και γενναία μία στάση που παραδειγματίζει.

Το μήνυμα που έστειλε μέσω συνεργατών της ως παρακαταθήκη ήταν «διασφαλίστε τη ενότητα, συμβάλλετε για να γίνει ομαλά η αλλαγή της ηγεσίας, δουλέψτε για το κόμμα».

Και έχοντας καθαρή εικόνα για την κατάσταση που αντιμετώπιζε έδινε η ίδια κουράγιο στους συνεργάτες και τους δικούς της ανθρώπους, που έμειναν δίπλα της στο νοσοκομείο μέχρι και την τελευταία στιγμή και στους οποίους ήθελε να εμπνεύσει τη δύναμη του φεύγει κανείς όρθιος -όπως ακριβώς εκείνη επέλεξε να αναχωρήσει για το ταξίδι στην αιωνιότητα.


5411166
5411168
5411169


Στεφάνια για τη Φώφη Γεννηματά 
kideia_fwfis___2_
kideia_fwfis___12_
kideia_fwfis___11_
kideia_fwfis___7_
kideia_fwfis___8_
kideia_fwfis__2_
kideia_fwfis__3_


Ειδήσεις σήμερα

Αυξάνονται κρούσματα και διασωληνώμενοι - Απειλή και λόγω γρίπης

Βροχές σήμερα σε Πελοπόννησο και Κρήτη - Με συννεφιά και κρύο η 28η Οκτωβρίου

Πώς θα λύσει η ΑΑΔΕ τον «γρίφο» με τις υπεκμισθώσεις ακίνητων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης