Φώφη Γεννηματά: Αθέατες πτυχές στη μάχη των 14 ημερών - Η «τελευταία επιθυμία» και ο «αποχαιρετισμός»

Φώφη Γεννηματά: Αθέατες πτυχές στη μάχη των 14 ημερών - Η «τελευταία επιθυμία» και ο «αποχαιρετισμός»

«Η Φώφη ήξερε ότι θα έφευγε» αποκάλυψε ο Νικήτας Κακλαμάνης - «Λιποθυμούσε στις σκάλες και έλεγε “όχι ακόμη”» περιέγραψε ο Γιώργος Λιάνης - Μηνύματα ενότητας έστελνε η Φώφη Γεννηματά και μέσα από τον 10ο όροφο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», δίνοντας κουράγιο στους στενούς της συνεργάτες - Αύριο η κηδεία της- Ποιοι θα εκφωνήσουν επικηδείους

fofi-main45
Ένα εικοσιτετράωρο μετά την τραγική απώλεια της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο πολιτικός κόσμος της χώρας παραμένει σε καθεστώς σοκ, μαζί με την ελληνική κοινωνία που συμμετέχει συλλογικά στο εθνικό πένθος με χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης προς τους οικείους της και το κόμμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο βουβός θρήνος για μια γυναίκα, μητέρα, σύζυγο και πολιτικό που ενσάρκωσε την αξιοπρέπεια μέχρι τέλους εξακολουθεί άσβεστος, καθώς όσο οι ώρες περνούν στενοί συνεργάτες και φίλοι της Φώφης Γεννηματά ξεδιπλώνουν αθέατες πτυχές της καθημερινής της πορείας το τελευταίο διάστημα, που συγκλονίζουν για το θάρρος και τη γενναιότητά της να δώσει την μάχη για τη ζωή, ως την τελευταία στιγμή.

Πέρα από την παρρησία, με την οποία στάθηκε στον πολιτικό και προσωπικό της βίο 13 χρόνια, παλεύοντας μετωπικά με τον καρκίνο, η Φώφη Γεννηματά φέρεται πως είχε πλήρη επίγνωση της δύσκολης κλινικής της κατάστασης το τελευταίο διάστημα, χωρίς να καμφθεί ούτε λεπτό από τον αόρατο εχθρό. Καιρό πριν τις 12 Οκτωβρίου, οπότε εισέρχεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οι κακοί οιωνοί είχαν διαφανεί στον ορίζοντα, προμηνύοντας μια δύσκολη προσωπική μάχη, αφού οι δυνάμεις της άρχισαν να την προειδοποιούν έντονα.

«Η Φώφη ήξερε ότι θα έφευγε» αποκάλυψε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και θεράπων ιατρός του Γιώργου και της Κάκιας Γεννηματά, Νικήτας Κακλαμάνης, με τον οποίο η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατηρούσε στενή, ανθρώπινη σχέση. Μιλώντας για τον άδικο χαμό της, ο κ. Κακλαμάνης αποκάλυψε πως η Φώφη Γεννηματά «είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Ήξερε, μπορεί να την έκρυβε από όλους, αλλά ήξερε τη βαρύτητα της νόσου», δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, αποτυπώνοντας το ψυχικό σθένος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο, ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφος, Γιώργος Λιάνης έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμα άγνωστο περιστατικό από τις τελευταίες ημέρες της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ - πριν ακόμα την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό»- δείχνοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ίδια είχε αρχίσει να κυλά γρήγορα. Παρότι δεν την πτόησε ηθικά, ούτε αποτυπώθηκε, έστω ως υποψία, στην έντονη πολιτική δραστηριότητά της, η Φώφη Γεννηματά έδινε την μάχη με την αρρώστια με πίεση στην καθημερινότητά της, κάτι που παρέμεινε ως επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ των πολύ κοντινών συνεργατών της.

Εγγυήτρια της ενότητας

«Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ» περιέγραψε ο κ. Λιάνης, υπογραμμίζοντας την εσωτερική ανάγκη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ να εγγυηθεί, με κάθε κόστος, την ενότητα της παράταξης.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάνη, η Φώφη Γεννηματά «περίμενε την στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μην διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη». «Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για την διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάσταση της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα», τόνισε ο κ. Λιάνης, εξηγώντας πως η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε σχεδιάσει από καιρό τη στιγμή της οριστικής εξόδου της από την κεντρική πολιτική στιγμή, επιλέγοντας τον κατάλληλο χρόνο, εκείνον που δεν θα επέτρεπε να διασαλευθεί η προοπτική της παράταξης, ακόμη και αν η υγεία της είχε επιδεινωθεί σοβαρά.

«Είναι 'άνανδρο' κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με 'σύνθημα' ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης», κατέληξε ο κ. Λιάνης, «διαβάζοντας» ως την τελευταία επιθυμία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ την ενότητα του χώρου.

Παρότι η ίδια σήκωσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το βάρος της επίγνωσης της κλινικής της εικόνας, μηνύματα ενότητας της παράταξης έστελνε η Φώφη Γεννηματά και μέσα από τον 10ο όροφο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», δίνοντας κουράγιο στους στενούς της συνεργάτες, αλλά και κατευθύνσεις για το διάστημα που η ίδια θα απουσίαζε από το τιμόνι του κόμματος, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση.

«Κανείς δεν είχε αντιληφθεί»

«Μετράγαμε μέρες για να βγει από το νοσοκομείο, κανείς μας δεν είχε αντιληφθεί την πραγματικότητα, γιατί εκείνη, γενναία και αξιοπρεπής, δεν παραπονέθηκε ποτέ», δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ για μια «εικόνα αισιοδοξίας» κάνουν λόγο και όλοι όσοι επικοινώνησαν με τη Φώφη Γεννηματά τις ημέρες της νοσηλείας της, εξηγώντας τη «δυνατή της στάση» και στη διάρκεια παραμονής της στον «Ευαγγελισμό».

«Πάθαμε σοκ περιμέναμε θα φύγει σε λίγες μέρες, για να δούμε ποιες θεραπείες θα ακολουθήσει», ανέφερε συγκινημένος και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, οποίος υπήρξε ένας από τους λίγους αποδέκτες των μηνυμάτων της Φώφης Γεννηματά μέσα από το Νοσοκομείο. «Αυτό που μας έλεγε ήταν ''προσέξτε την ενότητα της παράταξης'', ''κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία''», «διαχειριστείτε την καθημερινότητα» και «κυρίως να προσέχετε να μην διασπαστεί η ενότητα» τόνισε ο κ. Πρωτόπαππας.

Ο «αποχαιρετισμός» στην παράταξη

Εκτός από τις οδηγίες προς τον κύκλο των στενών της συνεργατών, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθύνθηκε και προσωπικά μέσα από τον «Ευαγγελισμό» τόσο στο ακροατήριο της δημοκρατικής παράταξης, όσο και τον ελληνικό λαό στις 18 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή της επετείου της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Σε έναν τόνο ιδιαίτερα νοσταλγικό και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, η Φώφη Γεννηματά μοιράστηκε τις αναμνήσεις της, λέγοντας πως «στο άκουσμα της μεγάλης νίκης, χιλιάδες ανθρώπων ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Οι μνήμες μου είναι νωπές, να κατεβαίνουμε κατά χιλιάδες την Πανεπιστημίου. Ένα ορμητικό ποτάμι νέων με τις σημαίες ψηλά, με τη μέθη της νίκης και τα όνειρά μας για μια Ελλάδα που θα αγκαλιάζει όσους για δεκαετίες ήταν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Με τον ήλιο να φωτίζει κάθε απόκληρο, κάθε μη προνομιούχο, αποκλεισμένο, καταπιεσμένο».

«Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του. Η ελπίδα δεν διαψεύστηκε. Το έργο των κυβερνήσεων της Αλλαγής απλώνεται στο σήμερα και μας στήριξε στα δύσκολα. Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται» επισήμανε η ίδια στο μήνυμά της, γράφοντας τις τελευταίες γραμμές σε τρίτο πρόσωπο. «Η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή», κατέληξε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στέλνοντας το τελευταίο μήνυμα για την ενότητα της «παράταξης της Αλλαγής».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Άλμα σε κρούσματα και διασωληνώσεις - Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη, ανήμερα του Αγ. Δημητρίου

Φώφη Γεννηματά: Αύριο η κηδεία της - Ποιοι θα εκφωνήσουν επικηδείους

Καταδίωξη στο Πέραμα: «Τέλος, απομακρυνθείτε όλες οι ομάδες» έλεγε το Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., «δεν ακούνε πάνω στη μηχανή» η ΔΙΑΣ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης