Κορωνοϊός: Αυξάνονται κρούσματα και διασωληνωμένοι - Απειλή και λόγω γρίπης

Κορωνοϊός: Αυξάνονται κρούσματα και διασωληνωμένοι - Απειλή και λόγω γρίπης

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τη δεύτερη δόση με Johnson & Johnson θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου 

kliniki_meth_art
Αυξάνεται συνεχώς το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στη χώρα, αφήνοντας το αποτύπωμά του έντονο στα νοσοκομεία. Το κύμα των ασθενών με λοίμωξη covid-19 σφυροκοπά τις κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους ανεμβολίαστους να αποτελούν τον κύριο όγκο του. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, ιδίως στους ηλικιωμένους, για να εμβολιαστούν για τον... διπλό εχθρό του εφετινού χειμώνα, τον κορωνοϊό και τη γρίπη, που όπως όλα δείχνουν θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας την άμυνα του πληθυσμού και την αντοχή των νοσοκομείων.

Το περασμένο 24ωρο που "επισφραγίστηκε" με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του τελευταίου διμήνου, πάνω από 4.000, έγιναν και περισσότερες από 270 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επιπλέον, 26 άτομα εισήχθησαν σε ΜΕΘ -που μεταφράζεται σε ημερήσια αύξηση της τάξης του 7% στους διασωληνωμένους- ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 380 άτομα σε πολύ σοβαρή κατάσταση λόγω Covid στις Μονάδες. Σχεδόν 9 στους 10 μέσα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Από τους χθεσινούς διασωληνωμένους, οι περισσότεροι είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Γεγονός που αποτελεί φυσικό -και θλιβερό- επακόλουθο της εμβολιαστικής εικόνας στα άτομα αυτής της ηλικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που έδωσε χθες κατά τη σχετική ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αρμόδιος για την εκστρατεία "Ελευθερία", κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στα άτομα ηλικίας 80 χρόνων και άνω οι εμβολιασμένοι αποτελούν το 75%, και η εικόνα βελτιώνεται ελαφρώς στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Ειδικότερα, στην ομάδα 75-79 χρόνων οι εμβολιασμένοι είναι το 86,4%, σε εκεινη των 70-74 το 80,8% και στην ομάδα 65-69 χρόνων το 82,9%. Δηλαδή ποσοστό που κυμαίνεται από 13,6% έως 25% στην πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού -καθώς η μεγάλη ηλικία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τη σοβαρή λοίμωξη Covid όπως και τα χρόνια νοσήματα που επίσης συνυπάρχουν συνήθως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας- είναι απολύτως απροστάτευτο έναντι του κορωνοιού. Οι εκτιμήσεις των ειδικών γίνονται ολο και πιο δυσοίωνες για τους μήνες που ακολουθούν με βάση τα στοιχεία που προστίθενται στη γνώση τους για τον κορωνοιό και τη λοίμωξη COvid-19.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί η νοσηρότητα λόγω του μη επαρκούς ποσοστού των εμβολιασμένων, της χαλαρής συμπεριφοράς έναντι των μέτρων προστασίας και των καιρικών συνθηκών που ευνοούν τη διατήρηση του κορωνοιού, στο περιβάλλον σε θερμοκρασία 6 βαθμών Κελσίου έως και 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριςη με τους 20 βαθμούς.
Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19


Απειλή και η γρίπη για τους ηλικιωμένους

Κλείσιμο
Παράλληλα, έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών και η γρίπη, καθώς διαφαίνεται πια η σύγχρονη κυκλοφορία των δύο ιών, του κορωνοιού και της γρίπης. Μελέτες στη Βρετανία έδειξαν πως η σύγχρονη λοίμωξη κορωνοιού και γρίπης αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% και διπλασιάζει και τον κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη τα άτομα που νοσούν.

Μάλιστα, τα στοιχεία για το στέλεχος της γρίπης που ήδη κυκλοφορεί και τα οποία γνωστοποίησε στην χθεσινή του έκθεση το ECDC, είναι ανησυχητικά. Παρατήρθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία - πρόκειται για ένα στέλεχος γρίπης, που προκαλεί σοβαρή νόσο κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα.

"Γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί σε όχι απόλυτα προβλέψιμο χρόνο, να έχει ως συνέπεια την παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη. Σήμερα αναφέρθηκαν περιπτώσεις στην Κροατία, αύριο μπορεί να σημειωθούν και σε δυο-τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέσα σε λίγο χρόνο να έχουμε μια τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από αυτήν που έχουμε τώρα. Πάντως φαίνεται ότι η περσινή χρονιά δεν θα είναι ίδια με την εφετινή" σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Υπενθύμισε ακόμη πως "οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Και για όλα τα λοιμώδη νοσήματα μετράνε πολύ και οι «σπίθες». Όπως αυτές στην Κροατία. Δηλαδή δεν περιμένουμε την «πυρκαγιά» για να δράσουμε και να λάβουμε τα μέτρα μας. Ας θυμόμαστε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον. Μπορούμε όμως να προστατευτούμε" κατέληξε η καθηγήτρια.

Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μέχρι χθες είχαν γίνει λίγο περισσότερες από 1 εκατομμύριο δόσεις, ένας αριθμός που υπολείπεται από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς, όπως υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

"Το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει" ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, κρούοντας το "καμπανάκι" σε ομάδες που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει ή δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους, όπως οι υγιειονομικοί των 20.000 μόλις εμβολιασμών αλλά και ευάλωτοι πληθυσμοί όπως οι έγκυοι (4.000 εμβολιασμοί μόνο) και οι παχύσαρκοι ενήλικοι και ανήλικοι (5.000 εμβολιασμοί).

Αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Johnson&Johnson

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά της λοίμωξης covid της Johnson&Johnson προχώρησε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα των ραντεβού για τη δεύτερη (αναμνηστική) δόση για τους για τους 18 ετών και άνω που εμβολιάστηκαν με το εν λόγω σκεύασμα, θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου 2021 και θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με το ίδιο εμβόλιο ή κάποιο της τεχνολογίας mRNA, Pfizer αρχικά και Moderna σε δεύτερο χρόνο.

Ως προς το τελευταίο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε χθες τη χορήγησή του ως επαναληπτική δόση, κατά το ήμισυ ωστόσο εκείνης του αρχικού εμβολιασμού (50mg αντί 100mg).

Τα οφέλη από το ετερόλογο εμβολιαστικό σχήμα (mix-and-match),τον συνδυαςμό εμβολίων mRNA και ιικού φορέα δηλαδή, είναι σημαντικά, ιδίως έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Nature, ο εμβολιαστικός συνδυασμός αποδεικνύεται σημαντικά αποτελεσματικός ως προς την πρόληψη της λοίμωξης ενδεχομένως χάρη στην ισχυρή κυτταρική (Τ-λεμφοκύτταρα) και χυμική (αντισώματα) ανοσία που εξασφαλίζει αντίστοιχα κάθε εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας το ετερόλογο σχήμα εφαρμόζεται μόνο για επαναληπτική δόση, με εμβόλια mRNA αποκλειστικά για την τρίτη δόση ανεξαρτήτως του αρχικού σχήματος του εμβολιασμού.



Ειδήσεις σήμερα

Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Ζωγράφου

Καταδίωξη στο Πέραμα: Γιατί το Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή «τέλος, απομακρυνθείτε»

Η τελευταία φωτογραφία της Χαλίνα πριν σκοτωθεί: Τι λέει ο ηλεκτρολόγος που την κράτησε αιμόφυρτη στα χέρια του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης