Λάκης Γαβαλάς: Τίμησε τον σχεδιαστή Issey Miyake

Λάκης Γαβαλάς: Τίμησε τον σχεδιαστή Issey Miyake

Δείτε τη φωτογραφία που ανέβασε στα social media με αφορμή τον θάνατο του Ιάπωνα σχεδιαστή

gavalasmigiaki
Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο διάσημος Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας, Issey Miyake, μετά από ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ο Λάκης Γαβαλάς θέλησε να τιμήσει τον σχεδιαστή που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, με τον δικό του τρόπο.

Ο Έλληνας σχεδιαστής μόδας φόρεσε μία από τις δημιουργίες του Issey Miyake και πόζαρε στον φωτογραφικό φακό.Όπως ενημέρωσε μέσω της ανάρτησης, ο ίδιος μέχρι και τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ήταν ακόμη στην Πάρο, όπου και γιόρτασε τα 70ά γενέθλιά του πριν λίγες μέρες.

Το στιγμιότυπο ανέβασε μέσα από το προφίλ του στο Instagram και συγκεκριμένα σε story. Στην ίδια ανάρτηση έγραψε: «Το τέλος του Issey Miyake».


Δείτε τη φωτογραφία

lakisgabalas233


Ποιος ήταν ο διάσημος Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας, Issey Miyake

Γεννημένος στην επαρχία της Χιροσίμα το 1938, ο Miyake υπήρξε μάρτυρας του ατομικού βομβαρδισμού του 1945 ως παιδί ενώ βρισκόταν σε μια τάξη. Μάλιστα, ήταν απρόθυμος να μιλήσει για το γεγονός στη μετέπειτα ζωή του. Έγινε γνωστός διεθνώς με τα σχέδιά του λόγω των έντονων πλισέ υφασμάτων του, έχοντας δηλώσει ότι «η φωτεινότητα των έργων μου μπορεί να γεννήθηκε από την τραγωδία του αμερικανικού βομβαρδισμού της πόλης το 1945».

issey-miyake

Ωστόσο, έγινε διάσημος και για τα αρώματά του, συμπεριλαμβανομένου του «L'eau d'Issey».

Κλείσιμο
Παρήγαγε επίσης, το μαύρο ζιβάγκο που έγινε μέρος της χαρακτηριστικής εμφάνισης του Steve Jobs ο οποίος είχε χαρακτηριστικά πει στον συγγραφέα Walter Isaacson, σύμφωνα με τη The Sun: «Ζήτησα από τον Issey να μου φτιάξει μερικά από τα μαύρα ζιβάγκά του που μου άρεσαν και μου έκανε εκατό από αυτά!».

Γνωστός για την πρακτικότητά του, ο Miyake λέγεται ότι ήθελε να γίνει χορευτής προτού διαβάσει τα περιοδικά μόδας της αδερφής του από τα οποία πήρε έμπνευση ώστε να αλλάξει κατεύθυνση και να ακολουθήσει τον χώρο της μόδας από εκείνον του χορού. Και σπούδασε γραφιστική στο Τόκιο πριν πάει σε σχολή μόδας στο Παρίσι.

Στη συνέχεια ο Miyake μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1969 και γράφτηκε σε μαθήματα αγγλικών ενώ εργαζόταν για τον σχεδιαστή Geoffrey Beene. Ένα έτος αργότερα, επέστρεψε στο Τόκιο όπου ίδρυσε την high-end εταιρεία παραγωγής γυναικείας μόδας Miyake Design Studio.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ανέπτυξε έναν νέο τρόπο δημιουργίας των πλισέ ρούχων, τυλίγοντας τα υφάσματα ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και τοποθετώντας τα σε πρέσα θερμότητας, με τα ρούχα να κρατούν το σχήμα τους. Αποσύρθηκε από τον χώρο το 1997.

Το 2009, γράφοντας στους New York Times ως μέρος μιας εκστρατείας στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την πόλη, είπε: «Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν πρέπει να ζήσει ποτέ», προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια, η μητέρα του πέθανε από έκθεση στην ακτινοβολία.

«Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω πίσω μου, προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν και που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Για αυτό στράφηκα προς τον τομέα του σχεδιασμού ρούχων, είναι μια δημιουργική μορφή που είναι μοντέρνα και αισιόδοξη».

Του απονεμήθηκε η Λεγεώνα της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση το 2016, σε τελετή στο Εθνικό Κέντρο Τέχνης του Τόκιο. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, μακροχρόνιος φίλος του σχεδιαστή που επισκεπτόταν την Ιαπωνία για την έκθεσή του, χάρισε προσωπικά στον Miyake το μετάλλιό του.

Ο Λανγκ είπε ότι τα έργα του Miyake είναι γλυπτά και έχουν κίνηση, καθώς και μια αίσθηση απλότητας που αρμόζει σε έναν δεξιοτέχνη της τέχνης.


Ειδήσεις σήμερα:

Προφυλακίστηκε ο Πακιστανός - «Η Νικολέττα μου ζήτησε να γίνω χριστιανός και λογομαχήσαμε»

314 θάνατοι και 120 διασωληνωμένοι λόγω Covid την εβδομάδα 1-7 Αυγούστου

Πού θα κάνει έρευνες το Αμπντουλχαμίντ Χαν - «Δεν θέλουμε την άδεια κανενός», είπε ο Ερντογάν




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης