Γιατί να μην είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο;
Ζανετοπουλος

Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος

Γιατί να μην είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο;

Γιατί το κράνος να είναι υποχρεωτικό και δεν  να μην είναι το εμβόλιο?

Θα πηγαίνατε σε ένα εστιατόριο όπου θα ξέρατε πως οι μισοί εργαζόμενοι δεν είχαν εμβολιαστεί?

Θα προτιμούσατε ο σερβιτόρος που θα σας εξυπηρετήσει ή ο μάγειρας που θα παρασκευάσει το φαγητό σας να είναι εμβολιασμένος ή όχι?

Εάν είχατε να επιλέξετε ένα διαγνωστικό κέντρο για να κάνετε μια ακτινογραφία θα προτιμούσατε οι ιατροί, οι νοσοκόμοι να ήταν εμβολιασμένοι ή όχι?

Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές γιατί όλοι ξέρουμε τις απαντήσεις

Ενώ όμως οι απαντήσεις είναι απλές και λογικές, υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά προς συζήτηση γιατί η πολιτεία και οι κοινωνία δεν τρέχουν με τους ρυθμούς που η επιστήμη και η πανδημία επιβάλλουν

Η πανδημία σάρωσε και σαρώνει σαν πύρινη λαίλαπα όλη την ανθρωπότητα, κρούσματα και θάνατοι μας ζαλίζουν, κοινωνικοί αποκλεισμοί, καραντίνες και οικονομικές καταστροφές μας αποπροσανατολίζουν και μας ταρακουνούν.

Κλείσιμο
Και ενώ όλοι μας παλεύαμε να ανταποκριθούμε στα αναγκαστικά μέτρα περιορισμού, οι επιστήμονες έδιναν σάρκα και οστά στα όνειρά μας

ας τους σκεφτούμε όλους μαζί , μέσα σε εργαστήρια, μέσα σε κλινικές, ώρες ατελείωτες, νύχτες αξημέρωτες, νύχτες αγωνίας, εκπλήξεις, απογοητεύσεις, χαρές.

Και ύστερα η ώρα των δοκιμών σε ανθρώπους, πραγματικούς ανθρώπους που με μια χρηματική ανταμοιβή δέχθηκαν να πειραματιστούν για να βγουν τα συμπεράσματα για το εμβόλιο

Επιτυχία , λύτρωση, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά καλά, απίστευτα καλά

Τα εμβόλια λειτουργούν, μας προστατεύουν, μας δίνουν ελπίδα πως το καλοκαίρι θα είναι εδώ όπως το φανταζόμαστε, με γλέντια και αγκαλιές με τραγούδια και έρωτες.

Όλος ο κόσμος περιμένει να γίνει κοινωνός του εμβολίου, της λύτρωσης,] της ζωής,  του ξαναξεκινήματος ,και φυσικά ξεκινούν οι συζητήσεις ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όλοι σκέφτονται τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει σηκώσει το ψυχολογικό κόστος και τον σωματικό κάματο με τόση αυταπάρνηση και επιτυχία όλο αυτό το διάστημα

Ναι αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, και τους αξίζει αλλά και γιατί είναι εκείνοι που είναι εκτεθειμένοι συνέχεια στον ιό.

Όμως σιγά σιγά ακούγονται κάποιοι ψίθυροι που λένε πως η συμμετοχή στους εμβολιασμούς δεν είναι καθολική.

Δηλαδή υπάρχουν γιατροί και νοσοκόμες που δεν εμβολιάζονται? Σήμερα? Δεν πιστεύουν στο εμβόλιο? Το αμφισβητούν? Περιμένουν δηλαδή να το κάνουν όλοι οι άλλοι και μετά να δουν?

Και εάν στο μεταξύ νοσήσουν και μεταδώσουν την ασθένεια στους ασθενείς τους?

Τι και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί ότι ο εμβολιασμένος μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό?

Ναι υπάρχει η πιθανότητα κάποιος που έχει εμβολιασθεί να συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό (πράγμα που είναι εξαιρετικά απίθανο γιατί το υιικό του φορτίο μειώνεται σε μεγάλο βαθμό)

Όμως αν δεν εμβολιαστεί τον μεταδίδει ΣΙΓΟΥΡΑ.

Αυτοί που δεν εμβολιάζονται είναι επιστήμονες? Υπάρχουν απόφοιτοι της ιατρικής που δεν εμβολιάζονται?

Μήπως ανήκουν σε κάποια αίρεση που δεν τους επιτρέπει να εμβολιαστούν?

Τα παιδιά τους τα έχουν εμβολιάσει ?

Μπορούν να γράψουν ο καθένας τους μια σελίδα με τις επιστημονικές τους αντιρρήσεις που να δικαιολογούν αυτή τους την άρνηση?

Έστω ανώνυμα, να μπορέσουμε και εμείς να καταλάβουμε τι σκέφτονται.

Που στηρίζετε η άρνηση τους να εμβολιαστούν?

Όσοι γιατροί και νοσηλευτές δεν εμβολιάζονται πιστεύετε πως έχουν την πνευματική και επιστημονική συγκρότηση για να θεραπεύουν και να στηρίζουν ασθενείς?

Και η κοινωνία που επιβάλλει την χρήση κράνους, και ζώνης ασφαλείας, που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, επιβάλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στα παιδιά, ξοδεύει δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση της πανδημίας, για πόσο θα καθυστερεί την συζήτηση ώστε να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό στους υγειονομικούς?

Οι ταχύτητες έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας αλλά κυρίως λόγω της τεχνολογικής προόδου που κατάφερε το αδύνατο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή να παράξει αποτελεσματικά εμβόλια 

Ας αλλάξουν και οι ταχύτητες αλλά κυρίως ο τρόπος προσέγγισης σε ορισμένα θέματα που ενώ η επιστήμη τα έχει λύσει ,η κοινωνία και οι οργανωμένοι θεσμοί  αδυνατούν  να προσαρμοστούν συγκροτημένα και  αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση όσοι δεν αισθανόμαστε απρόσβλητοι λόγω νεότητας  περιμένουμε την σειρά μας να εμβολιαστούμε για αυτό το καλοκαίρι που μας έρχεται και όλα τα ωραία που θα ακολουθήσουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK