LIVE

Κορωνοϊός

gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι το μέσον της θητείας είναι μια δύσκολη περίοδος για κάθε κυβέρνηση. Οι αρχικοί μήνες του μέλιτος αποτελούν συνήθως ένα ευχάριστο παρελθόν που ξεθωριάζει στις σκιές της αναπόφευκτης κυβερνητικής φθοράς. Ταυτόχρονα, το κόμμα της κάθε αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη μικρή ή μεγάλη εκλογική του ήττα, δείχνει να ανασυγκροτείται, να κερδίζει έδαφος, να αυξάνει διαρκώς τις πιθανότητες επανόδου στην εξουσία. Αυτή είναι η συνηθέστερη ροή των πραγμάτων, το αναμενόμενο, το ιστορικά επικρατέστερο πολιτικό επακόλουθο.

8

ιατηρώντας την παράδοση των τελευταίων ετών, η Marc διεξήγαγε και πάλι στις αρχές του φθινοπώρου -περίοδο που συνέπιπτε με την έναρξη της ΔΕΘ- την καθιερωμένη πλέον δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος».

10

Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος διακυβέρνησης Μητσοτάκη.  Μια περίοδος πυκνή σε γεγονότα και μείζονες κρίσεις που άλλαζαν συχνά την ατζέντα, τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς. Η ένταση στα εθνικά θέματα, η πίεση στα σύνορα με τους μετανάστες και η πανδημία του κορωνοϊού σημάδεψαν αυτούς τους 12 μήνες. Η κυβέρνηση μετά τον μήνα του μέλιτος βρέθηκε σε συναγερμό. 

6

Η κυβερνητική αλλαγή και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης πυροδότησαν την αισιοδοξία και έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών. Περίπου ένας στους δύο πιστεύει πως τα πράγματα στη χώρα μας θα εξελιχθούν προς το καλύτερο και μόλις το 15% προς το χειρότερο

24

Κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών το ερώτημα που απασχόλησε περισσότερο και κυριάρχησε σε κάθε πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση αφορούσε το ποια θα ήταν η εκλογική διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

4

Το τοπίο του εκλογικού ανταγωνισμού εξακολουθεί να παραμένει στις βασικές του παραμέτρους αμετάβλητο.

4

Η πρώτη δημοσκόπηση του 2019 συμπίπτει με την ολοκλήρωση τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και αποτελεί την πρώτη καταγραφή των απόψεων της κοινής γνώμης και της απήχησης των πολιτικών κομμάτων μετά το πολιτικό διαζύγιο και τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

14

Δύο μήνες μετά το τέλος του μνημονίου και με νωπές ακόμη τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μόνο το 20% αναμένει βελτίωση στην οικονομία και την κατάσταση στην αγορά. Τα σημάδια αισιοδοξίας που εμφανίστηκαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου φαίνεται να εξανεμίζονται.

1

Η ατζέντα του καλοκαιριού περιελάμβανε θέματα ευνοϊκά για την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης -όπως η λήξη της μνημονιακής σύμβασης και οι προαναγγελθείσες εξαγγελίες στη ΔΕΘ-, θέματα αρνητικά -όπως η φωτιά στο Μάτι και οι συνεχείς αντιδράσεις για το Σκοπιανό-, καθώς και άλλα -όπως ο ανασχηματισμός-, που δεν φαίνεται να τραυμάτισαν, ούτε όμως και να βελτίωσαν ιδιαίτερα την εικόνα της κυβέρνησης. 

5

Εδώ και αρκετούς μήνες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ένα σχετικά αμετάβλητο τοπίο όσον αφορά τον πολιτικό ανταγωνισμό με παγίωση των αρνητικών για την κυβέρνηση εκλογικών συσχετισμών.