giotaki-2_2

Φώφη Γιωτάκη

Η πανδημία και η ακρίβεια πάνε πακέτο. Πρόκειται για μια διαπίστωση που ακούγεται τελευταίως όλο και πιο συχνά από πολλούς πολίτες, οι οποίοι δύο χρόνια μετά την επέλαση της πανδημίας, συνεχίζουν να δίνουν τις δικές τους μάχες σε διάφορα και διαφορετικά επίπεδα.

1

Σε 10 μέρες από σήμερα, θα έχει γίνει το πρώτο κρίσιμο τεστ της νέας χρονιάς στην ομπρέλα προστασίας, που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία, μετά την επέλαση της «Όμικρον».

2

Τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται μια συζήτηση – και τροφοδοτείται από επίσημα χείλη με αναρτήσεις στο facebook- για το πως θα αναχαιτιστεί το νέο, έμφορτο με την Όμικρον, κύμα της πανδημίας μέσα στις γιορτές.

16

Έχω ένα φίλο που θαυμάζω, εκτιμώ, φυσικά αγαπώ απεριόριστα και νιώθω τυχερή που τον γνώρισα. Μπήκε και μπήκα στη ζωή του, στα τριάντα μου. Δυο ζευγάρια με τα παιδιά μιας και τους άλλους αγαπημένους «δικούς» μας, μια παρέα που χαιρόμαστε με τις χαρές του καθενός, περνάμε μαζί τα δύσκολα, «καυγαδίζουμε» για να «καυγαδίσουμε» ρίχνοντας με φόρα στο τραπέζι τις απόψεις μας σχολιάζοντας ό,τι συμβαίνει στο «σύμπαν», τρολάρουμε ο ένας τον άλλο και δεν πλήττουμε όταν συμφωνούμε τελικά

1

Όπως στο ντιμπέιτ, έτσι και στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ίσως θα ήθελε να πει περισσότερα απ’ όσα κατέθεσε ως «μαγιά» των παρεμβάσεών του στο δημόσιο διάλογο

17

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κίνημα Αλλαγής, το πολιτικό τέκνο της Φώφης Γεννηματά, κατάφερε και όχι άδικα την περασμένη Κυριακή να «μονοπωλήσει» το ενδιαφέρον φίλων και αντιπάλων του. Δεν ήταν εύκολο, αποδείχτηκε όμως ότι δεν ήταν ακατόρθωτο

9

Τα ελληνικά social media βρήκαν το ντιμπέϊτ ανιαρό, άνευρο, διστακτικό και τους πέντε υποψηφίους αποφασισμένους να πουν «λιγότερα» απ’ όσα, συνήθως «εμπιστεύονται» με άνεση, στους φίλους τους στις προεκλογικές συναντήσεις.

9

«Έχω τρία παιδιά. Θέλω να μάθουν να μην φοβούνται, να λένε «όχι». Θέλω να ξέρουν πως κάθε σχέση, από την πιο εφήμερη έως στην πιο σοβαρή, χτίζεται πάνω στην συναίνεση. Οτιδήποτε άλλο είναι επιβολή, είναι έγκλημα. Τα έχω στο μυαλό μου κάθε φορά που συζητάμε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για θεσμικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν την αλλαγή νοοτροπίας και θα επιτρέπουν στα θύματα να μην φοβούνται να μιλήσουν. Αυτός ο βούρκος που αποκαλύπτεται πρέπει να μας οδηγήσει σε λύσεις –δεν γίνεται κανείς να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο»

Σε 18 ημέρες από σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, οι ψηφοφόροι του και οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα γνωρίζουν -εκτός απροόπτου- ποιο θα είναι το δίδυμο που θα διεκδικήσει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη στις 12 Δεκέμβρη. Και από εκείνη την ημέρα- την Κυριακή της 5ης Δεκεμβρίου- θα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κρισιμότερη μάχη του ΚΙΝΑΛ στις προσεχείς εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

2

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση για την οργάνωση ενός ντιμπέϊτ «καταπίνει» περισσότερο χρόνο από το ίδιο το γεγονός και τον απόηχό του. Ούτε είναι αδιάφοροι για τα επιτελεία των μονομάχων οι λόγοι αντιπαράθεσης πριν την ίδια την αντιπαράθεση. Συνέβη με την πρώτη παγκοσμίως τηλεμαχία στις ΗΠΑ μεταξύ του Τζον Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον τον Σεπτέμβρη του 1960.

8

Πέρυσι, τέτοιο καιρό, η επιδημιολογική εικόνα επιβεβαίωνε τη συνθήκη επέλασης του δεύτερου, σφοδρότερου κύματος, ενώ η κυβέρνηση σχεδίαζε μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, που είχε «ξεφύγει» από τις προβλέψεις, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

9

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επικροτεί την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών και των φρεγατών από τη Γαλλία, σε αντάλλαγμα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

4

Η δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ANT1 , έχει στα αποτελέσματά της ένα ποσοστό που αξίζει να συζητηθεί: ένας στους πέντε ανεμβολίαστους – κάπου 600.000 άνθρωποι – το σκέφτεται να εμβολιαστεί. Και το ίδιο ποσοστό ανεμβολίαστων, επικροτεί τα «μέτρα ελευθερίας» για τους εμβολιασμένους – να μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, χωρίς να έχουν να «αντιμετωπίσουν» τους ανεμβολίαστους

16