Γιατί στην Ελλάδα η ύφεση είναι βαθύτερη
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Γιατί στην Ελλάδα η ύφεση είναι βαθύτερη

Όλες οι οικονομίες είναι σε περιδίνηση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης με τις εκτιμήσεις να θέλουν την ελληνική οικονομία να έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις είναι ότι θα καταγραφεί για το 2020 ύφεση της τάξης του 10%. Το πλήγμα για την ελληνική οικονομία προφανώς είναι βαθύτερο λόγω και της διάρθρωσης της. Η Capital Economics υποστηρίζει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η μειωμένη τουριστική κίνηση από τις χώρες του Βορρά θα έχουν έντονες επιπτώσεις κυρίως σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Ο τουρισμός στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει πάνω από 8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ιταλία και Ισπανία το 6% και λιγότερο από 4% στη Γαλλία. Προφανώς και το πλήγμα στον τουρισμό έχει αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού, στα κρατικά έσοδα και στην κατανάλωση.

Δεν είναι όμως μόνον ο τουρισμός ή η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που ευθύνονται για τη  βαθύτερη ύφεση που αντιμετωπίζει η ελληνική  οικονομία. Εν μέσω πανδημίας και με την Κυβέρνηση να έχει αξιοποιήσει τα διαθέσιμα όπλα για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη των επιχειρήσεων, οι καταθέσεις  ιδιωτών και νοικοκυριών γνώρισαν εντυπωσιακή άνοδο. Από την αρχή του 2020 έως και τον Νοέμβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 17,6 δισ. ευρώ! Βάσει των  στοιχείων της ΤτΕ, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση τον Νοέμβριο κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ήταν η αύξηση τον Οκτώβριο) και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης έφτασε  στο 14%. Με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου το ποσό  αύξησης των ιδιωτικών καταθέσεων θα προσεγγίζει τα 20 δις.

Η αυξημένη ρευστότητα που διοχετεύτηκε  από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα άλλα προγράμματα, οι εταιρίες  προτίμησαν να την «παρκάρουν» στις τράπεζες. Τα νοικοκυριά  τα χρήματα που   δεν δαπάνησαν για  αγορές και διασκέδαση, κατέληξαν επίσης  στις τράπεζες.  Επιχειρήσεις και νοικοκυριά  αντιμετωπίζοντας τη ρευστή, απρόβλεπτη και πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε, προτίμησαν την ασφάλεια της διαθέσιμης ρευστότητας. Τα χρήματα των ενισχύσεων σε μεγάλη κλίμακα δεν διοχετεύτηκαν  στην οικονομία, αλλά παραμένουν κλειδωμένα στις τράπεζες.

Η αύξηση των καταθέσεων ενέτεινε  και βάθυνε την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω του COVID κι έτσι η Ελλάδα ξεχωρίζει στην ΕΕ, περιμένοντας συρρίκνωση της οικονομίας για το 2020 της τάξης του 10%. Αυτή όμως η ρευστότητα που κατέληξε στις τράπεζες αποτελεί  το μαξιλάρι  που όταν φανεί ότι υποχωρεί ή ελέγχεται η υγειονομική κρίση,  θα τροφοδοτήσει  δυναμικά την οικονομική ανάκαμψη.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα