Κατρούγκαλος: Η εθνική λύση από το 2007 υπονοεί ότι προσδιορίζεται άλλο κράτος με το όνομα Μακεδονία

Κατρούγκαλος: Η εθνική λύση από το 2007 υπονοεί ότι προσδιορίζεται άλλο κράτος με το όνομα Μακεδονία

Απάντηση στην ομιλία Σαμαρά - Κουμουτσάκος: «Να μην δοθεί η εντύπωση ότι άλλος είναι νόμιμος διεκδικητής του πολιτισμού και της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας στην ελληνική επικράτεια και να μην εγερθεί υποψία μειονότητας στην Ελλάδα»

4692682
Σε έντονο κλίμα συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον σεβαστό πρόεδρο ότι εμείς δεν αλλάξαμε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αυτά που αναγράφονταν. Όπως είπε ο κ Κουμουτσάκος, η πάγια πολιτική ήταν να αποφευχθεί η μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας. Η αποφυγή του όρου μονοπώληση σημαίνει ότι υπάρχει κι άλλη Μακεδονία, γιατί αλλιώς δεν θα είχε νόημα αυτό που ήταν πάγια η εξωτερική πολιτική. Όπως είπε η κυρία Μπακογιάννη, ο Χαρίλαος Τρικούπης, μιλώντας στην ελληνική Βουλή, μιλούσε για τρεις περιοχές της γεωγραφικής Μακεδονίας. Νότια, Βόρεια και Ενδιάμεση. Η ίδια η εθνική λύση από το 2007 για σύνθετη ονομασία προφανώς υπονοεί ότι προσδιορίζεται άλλο κράτος με το όνομα Μακεδονία, για να ξεχωριστεί από τις άλλες γεωγραφικές περιοχές. Πράγματι υπάρχει εθνική γραμμή από το 2007 και αυτή είναι η εθνική πολιτική γραμμή που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου και Σαμαρά, γιατί αυτές ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και στη συνέχεια του κ. Βενιζέλου. Υπάρχει εθνική θέση και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή. Πρέπει να είναι σαφές ποιος λέει την αλήθεια και ποιος μιλά με επιχειρήματα».

Απαντώντας ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, εξήγησε: «Είπα να μην μονοπωλήσει κανείς άλλος. Να μην δοθεί η εντύπωση ότι άλλος νομιμοποιείται ή είναι νομιμοφανής ή νόμιμος διεκδικητής του πολιτισμού και της εδαφικής υπόστασης της Μακεδονίας στην ελληνική επικράτεια και να μην εγερθεί υποψία μειονότητας στην Ελλάδα, ότι κάνει η αναφορά μακεδονικής εθνότητας που υπάρχει στην κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης