Πασκουάλ: Ο κόσμος είναι έτοιμος να στηρίξει τον Βόβορα σαν πρώτο προπονητή;

Πασκουάλ: Ο κόσμος είναι έτοιμος να στηρίξει τον Βόβορα σαν πρώτο προπονητή;

Ο Καταλανός κόουτς μίλησε για την κατάσταση στην Ισπανία εν μέσω πανδημίας, τη ζωή χωρίς το μπάσκετ, την EuroLeague, τον Παναθηναϊκό και όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας

ΠΑΣΚΟΥΑΛ
Ο Τσάβι Πασκουάλ τέθηκε στη διάθεση των φιλάθλων για μια ώρα και απάντηση στις ερωτήσεις τους.

Αναλυτικά μίλησε για:

Την κατάσταση στην Ισπανία εν μέσω πανδημίας και τι δεν πήγε καλά όσον αφορά τον κορωνοϊό: «Είναι πραγματικά μεγάλη κουβέντα. Όλοι προσπαθούν να βρουν απάντηση. Είναι προφανές ότι αντιδράσαμε αργά... Το μεγάλο πρόβλημα άρχισε στη Μαδρίτη και συνεχίστηκε στη Βαρκελώνη. Προφανώς στην Ελλάδα τα καταφέρατε καλύτερα από εμάς. Για την ακρίβεια, πολύ καλύτερα από εμάς και με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές Αρχές για ό,τι έκαναν! Όπως γνωρίζετε, έχω καλούς φίλους στην Αθήνα και νιώθω πραγματικά καλά γνωρίζοντας ότι είναι ασφαλείς. Είναι δύσκολο να απαντήσω τι δεν πήγε καλά εδώ. Αντιδράσαμε αργά».

Τη ζωή στην καραντίνα για έναν προπονητή: «Ήταν δύσκολα. Αποχώρησα από την Αγία Πετρούπολη, είχα ένα πραγματικά δύσκολο ταξίδι μέχρι να γυρίσω, δεν μπόρεσα να βρω αεροπλάνο από τη Μαδρίτη στη Βαρκελώνη κι έπρεπε να οδηγήσω 600 χιλιόμετρα! Το ταξίδι από την Αγία Πετρούπολη στη Βαρκελώνη κράτησε 21 ώρες. Έπειτα έπρεπε να μείνω έγκλειστος για 15 μέρες. Τώρα έχω 17-18 μέρες που έχω γυρίσει. Η κατάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολη, μπορείς να βγεις μόνο για το σούπερ μάρκετ… Από την περασμένη Δευτέρα άλλαξαν λίγο τα πράγματα. Άνοιξαν ξανά κάποιες συγκεκριμένες βιομηχανίες... Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μείνουμε σπίτι».

Το ενδεχόμενο επανέναρξης της EuroLeague: «Ουδείς γνωρίζει. Νωρίτερα ο Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Εξετάζουν διάφορα σενάρια όμως κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ δύσκολο… Κάνω απλές σκέψεις. Η ζωή δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην κανονικότητα. Δεν έχει βρεθεί ακόμα το εμβόλιο. Πως μπορούμε να ζητήσουμε από τους παίκτες να βγουν εκεί έξω και να παίξουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο, οποιοδήποτε σπορ έχει να κάνει με επαφή όταν δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα μολυνθούν από τον ιό. Θα πρέπει, επίσης να γίνουν τεστ σε όλους τους παίκτες, μια δύσκολη και ακριβή διαδικασία. Είμαστε στα μέσα Απριλίου, θεωρώ ότι το ενδεχόμενο restart είναι πραγματικά δύσκολο όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι σαν προπονητές και παίκτες, διότι ο σκοπός μας είναι να κάνουμε καλύτερους τους φιλάθλους. Αν, λοιπόν κληθούμε να γυρίσουμε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι! Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να είμαστε 100% έτοιμοι».

Την προοπτική διεξαγωγής Final 8: «Στηρίζω οποιαδήποτε ιδέα θα βοηθήσει να τελειώσει η σεζόν. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο κορωνοϊός δεν θα είναι… μαζί μας. Να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μολυνθεί κανείς. Αν τα διασφαλίσουμε, στηρίζω οποιαδήποτε απόφαση θα μας βοηθήσει να ολοκληρωθεί η χρονιά στο γήπεδο».

Την απόφαση του να αποδεχτεί την πρόταση της φιλόδοξης μας άσημης Ζενίτ: «Σαν κόουτς, οφείλεις να αναγνωρίζεις το ιδανικό timing και το σωστό μέρος για σένα. Όπως γνωρίζετε, το διάστημα που ήμουν μακριά από τους πάγκους είχα πολλές προτάσεις όμως ένιωσα ότι τo timing δεν ήταν ιδανικό. Σε ό,τι αφορά τη Ζενίτ, μου άρεσε πολύ η προσέγγιση της. Είναι ένας σοβαρός οργανισμός ενώ παίζει σημαντικό ρόλο ότι είναι ένα φιλόδοξο κλαμπ. Ήθελα επίσης να δοκιμάσω κάτι εντελώς διαφορετικό όπως είναι η VTB League. Όταν ένας ιδιοκτήτης σου ζητάει κάτι και δεν είσαι σε θέση να το φέρεις εις πέρας, τότε δεν μπορείς να το αποδεχτείς. Για μένα, πλέον είναι πολύ σημαντικό να έχω κοινή γραμμή με τον ιδιοκτήτη. Σε αυτή την περίπτωση με τη Ζενίτ, ήμασταν στην ίδια κατεύθυνση».

Τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη που άφησε στον Παναθηναϊκό και την ιστορία με το πούλμαν: «Όλοι μπορούν να γράψουν τα πάντα, όλοι έχουν έναν… δημοσιογράφο μέσα στην ομάδα. Είχαμε πολύ καλή σχέση με τον Δημήτρη (σ.σ. Γιαννακόπουλο), τον Μάνο (σ.σ. Παπαδόπουλο)… Δουλέψαμε σαν ομάδα, μαθαίναμε από τα λάθη και βελτιωνόμασταν. Φυσικά κανείς δεν είναι τέλειος όμως δουλέψαμε καλά σαν σύνολο. Νομίζω ότι παίξαμε καλό μπάσκετ, ειδικά τα πρώτα δυο χρόνια. Τερματίσαμε δυο σερί χρονιές στην τέταρτη θέση της κατάταξης και είχαμε το πλεονέκτημα έδρας. Η σχέση μου με το κλαμπ και τους οπαδούς ήταν εκπληκτική. Ζήσαμε σπουδαίες στιγμές όμως είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίσαμε προβλήματα την τελευταία μας χρονιά. Είναι μέρος της δουλειάς μας και πρέπει να το αποδεχτούμε… Δεν θέλω να χρησιμοποιώ δικαιολογίες, μπορώ να πω πολλά πράγματα για ό,τι έγινε τότε όμως δεν έχει πια σημασία. Βοήθησα το κλαμπ και την ομάδα να είναι πιο… ευγενικοί, να αποκτήσουν αυτή τη νοοτροπία. Οι φίλαθλοι ξέρουν ότι ο Τσάβι Πασκουάλ δούλευε όλη μέρα και έκανε τα πάντα για την ομάδα! Νομίζω ότι παίξαμε καλό μπάσκετ σύμφωνα με τη νοοτροπία και τις απαιτήσεις των φίλων του Παναθηναϊκού. Σίγουρα δεν θα ξεχάσω ποτέ το Game 2 με τη Ρεάλ. Έπρεπε να το κερδίσουμε όμως όπως είπα και πριν, δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες. Μπορούσαμε να κερδίσουμε, δεν τα καταφέραμε κι εν συνεχεία η Ρεάλ κέρδισε τον τίτλο. Είχαμε ευκαιρία να βρεθούμε σε εκείνο το Final 4. Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι κάναμε εξαιρετική δουλειά. Κάναμε τα πάντα σύμφωνα πάντα με τη νοοτροπία του κλαμπ. Υπογράψαμε τους Έλληνες παίκτες όπως οι Παπαγιάννης, Μήτογλου, Παπαπέτρου και Καλαϊτζάκη με στόχο να στηριχθεί σε αυτούς το κλαμπ».

Τι λείπει από τον Παναθηναϊκό για να πάει στο Final 4: «Το μπάσκετ έχει αλλάξει πολύ. Στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός είχε ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στην Ευρώπη. Επί ημερών μου είχαμε ένα καλό μπάτζετ. Ενδεχομένως δεν ήταν αρκετό ή ίσως εμείς δεν ήμασταν αρκετοί. Όλοι έχουμε γνώμη για όλα. Η αλήθεια είναι ότι βρεθήκαμε κοντά για δυο χρόνια, ειδικά τη δεύτερη. Ίσως δεν είχαμε τύχη διότι στην πέμπτη θέση τερμάτισαν η Φενέρμπαχτσε και η Ρεάλ αντίστοιχα που εν συνεχεία κατέκτησαν την Ευρωλίγκα. Ειδικά τη χρονιά με τη Ρεάλ που είχε στο prime τους παίκτες όπως ο Γιουλ και ο Ντόντστις, είχαμε τεράστια ευκαιρία να προκριθούμε. Σαν κλαμπ πρέπει να βελτιωθούμε. Και μιλάω στον πρώτο πληθυντικό γιατί νιώθω τον Παναθηναϊκό σαν ομάδα μου. Πρέπει να συνεχίσουμε και σίγουρα μελλοντικά θα πετύχουμε».

Τον Γιώργο Βόβορα και το αν πιστεύει ότι μπορεί να σταθεί ως πρώτος προπονητής στον Παναθηναϊκό: «100% ναι! Κοιτάξτε, είμαι ένας προπονητής που πάντα θέλω να βοηθάω τους συνεργάτες μου ώστε να είναι έτοιμοι. Ο Γιώργος είναι έτοιμος 100%, ο Διαμαντής (σ.σ. Παναγιωτόπουλος) είναι έτοιμος, ο Ινίγο (σ.σ. Θορθάνο) το ίδιο, ο Μπεροκάλ είναι ήδη πρώτος. Είμαι κάτι παραπάνω από χαρούμενος όταν έχουν επιτυχίες. Ο Γιώργος είναι 100% έτοιμος! Όμως πρέπει να κάνω την ερώτηση στους φιλάθλους…Είστε έτοιμοι να τον αποδεχτείτε και να τον βοηθήσετε; Αυτό είναι το θέμα. Αν οι φίλαθλοι είναι έτοιμοι, θα ήταν σπουδαίος προπονητής για τον Παναθηναϊκό».

Τα αρνητικά στοιχεία της ελληνικής μπασκετικής σχολής: «Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω απλά. Όταν βρίσκεις τον Έλληνα παίκτη με τη σωστή νοοτροπία, τότε έχεις κάνει διάνα! Αν δεν έχει τη σωστή νοοτροπία, είναι καταστροφή! Οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν… γκρίζα απόχρωση. Έχουν άσπρο και μαύρο! Αυτή η νοοτροπία θα σε κάνει σούπερ σταρ ή… ανεπαρκή. Δεν υπάρχει ισορροπία! Αν όμως βρεις έναν Έλληνα παίκτη με τη σωστή νοοτροπία, είναι πραγματικά σπουδαίο να δουλεύεις μαζί του. Είναι μαχητής, δεν φοβάται τίποτα, είναι εργατικός, δίνει τα πάντα σε κάθε προπόνηση και κάθε παιχνίδι».

Το ενδεχόμενο να γυρίσει κάποια στιγμή στον Παναθηναϊκό: «ΟΚ, γιατί όχι; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στη ζωή μας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πως όταν κοιτάω πίσω, μπορώ να χαμογελάω για ό,τι έχω πετύχει. Αν μια μέρα θεωρήσει το κλαμπ και η διοίκηση ότι έχουμε την ίδια γραμμή, γιατί να μην γυρίσω πίσω! Αυτή τη στιγμή, είμαι σε ένα άλλο κλαμπ, είμαι χαρούμενος για ό,τι έχουν κάνει για εμένα, πως με αντιμετωπίζουν… Με αγαπούν πολύ».

Τον Ρικ Πιτίνο και τη θητεία του στον Παναθηναϊκό: «Δεν μου αρέσει να μιλάω για συναδέλφους μου όμως θα απαντήσω. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι τον αγαπούσαν! Δούλευε στον Παναθηναϊκό, ήταν χαρούμενοι μαζί του και αυτό μετράει. Τον αγαπούσαν και αυτό έχει εξήγηση. Τον σέβομαι απεριόριστα για ό,τι έχει πετύχει στη ζωή του και στην καριέρα του. Έχω μεγάλο σεβασμό, θα ήθελα να παίξω μαζί του όμως ήμουν άτυχος, δεν πρόλαβα».

Τα μπάτζετ και το σύστημα διεξαγωγής: «Κάθε 2-3 χρόνια υπάρχει μια ομάδα με χαμηλότερο μπάτζετ που κάνει την έκπληξη. Τη σεζόν 2010-11 αντιμετωπίσαμε στα προημιτελικά τον Παναθηναϊκό. Εκείνη την περίοδο ήμουν προπονητής και είχαμε να κάνουμε με τις δυο καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Συμβαίνει αρκετές φορές… Μετά ο Παναθηναϊκός έπαιξε στο Final 4 και τα κατάφερε… Συμβαίνει ομάδες top επιπέδου να μην προκρίνονται στα ημιτελικά. Ενδεχομένως το υπάρχον σύστημα να μην αφήνει δυνατότητα έκπληξης. Δεν πιστεύω ότι με μικρότερο μπάτζετ έχεις μικρότερες πιθανότητες πρόκρισης, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Πολλά πράγματα παίζουν ρόλο για να πετύχεις».

Την πίεση στον Παναθηναϊκό: «Κοιτάξτε, έχω ήδη αρκετή πίεση μέσα μου, επομένως δεν νομίζω ότι μπορείτε να μου προσθέσετε κι άλλη! Θέλω να γίνομαι καλύτερος, δεν νιώθω τίποτα! Σίγουρα νιώθω ευθύνη, όχι πίεση. Ήξερα με τι είχα να κάνω στον Παναθηναϊκό, γνώριζα τι περίμεναν όλοι από εμένα και αυτό είναι αρκετό. Δεν έχει να κάνει με το αν έγραψαν κάτι τα Media ή αν είπε κάτι ο ιδιοκτήτης. Η πίεση είναι κάτι που έχω μέσα μου, θέλω να δίνω 100%. Ο κόσμος περιμένει πράγματα από εμένα, νιώθω την πιο μεγάλη πίεση μέσα μου».

Τον καλύτερο ψηλό σέντερ στην Ευρώπη, απαντώντας στο δίλημμα Νίκολα Γιόκιτς ή Άρβιντας Σαμπόνις: «Δύσκολο να απαντήσω αλλά θα πω Σαμπόνις. Νομίζω ότι κανείς δεν ήταν σαν αυτόν. Μπορούσε να κάνει τα πάντα στο πιο υψηλό επίπεδο. Εκείνη την εποχή ήταν αδύνατο να τον σταματήσεις! Αν είχα λοιπόν να επιλέξω μόνο έναν θα διάλεγα αυτόν».

Τον Νικ Καλάθη και το αν χρειαζόταν καλύτερο supporting cast δίπλα του: «Δεν νομίζω. Είχα πραγματικά καλούς παίκτες δίπλα του. Ο Φελντέιν ήταν εξαιρετικός παίκτης, ο Μάικ Τζέιμς το ίδιο, ο Μάρκους Ντένμον. Δεν μπορώ να παραπονεθώ για τίποτα. Ο Καλάθης έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ του τη δεύτερη χρονιά. Έκανε ένα καλό δίδυμο με τον Μάικ Τζέιμς… Όλοι ήταν σημαντικοί για εμένα. Ο Νίκος Παππάς ήταν σημαντικός, ο Λότζο, ο Ρίβερς… Δεν μου έλειψε κάτι δηλαδή».

Τις ελληνικές ομάδες και το χαμηλό μπάτζετ στην EuroLeague που αποτελεί εμπόδιο στο να κοντράρουν τα φαβορί: «Είναι κάτι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσεις. Οι ελληνικές ομάδες έχουν χαμηλότερο μπάτζετ όμως το DNA που έχουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στα αποδυτήρια είναι κάτι εκπληκτικό! Θυμάμαι τον πρώτο μου αγώνα με τον Παναθηναϊκό, όταν έκανα το πρώτο βήμα για να βγω στο γήπεδο… Είναι κάτι που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια! Έχουν DNA νικητή! Έχουν περάσει σπουδαίοι παίκτες και προπονητές από τον Παναθηναϊκό που έχτισαν αυτή τη νοοτροπία. Ακόμα και αν δεν έχετε αρκετό μπάτζετ, οι ελληνικές ομάδες θα είναι πάντα ανταγωνιστικές. Επίσης, το DNA των οπαδών κάνει τους παίκτες να παίζουν στα όρια τους»!

Τον Νικ Καλάθη και το αν χρειαζόταν καλύτερο supporting cast δίπλα του: «Δεν νομίζω. Είχα πραγματικά καλούς παίκτες δίπλα του. Ο Φελντέιν ήταν εξαιρετικός παίκτης, ο Μάικ Τζέιμς το ίδιο, ο Μάρκους Ντένμον. Δεν μπορώ να παραπονεθώ για τίποτα. Ο Καλάθης έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ του τη δεύτερη χρονιά. Έκανε ένα καλό δίδυμο με τον Μάικ Τζέιμς… Όλοι ήταν σημαντικοί για εμένα. Ο Νίκος Παππάς ήταν σημαντικός, ο Λότζο, ο Ρίβερς… Δεν μου έλειψε κάτι δηλαδή».

Τις ελληνικές ομάδες και το χαμηλό μπάτζετ στην EuroLeague που αποτελεί εμπόδιο στο να κοντράρουν τα φαβορί: «Είναι κάτι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσεις. Οι ελληνικές ομάδες έχουν χαμηλότερο μπάτζετ όμως το DNA που έχουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στα αποδυτήρια είναι κάτι εκπληκτικό! Θυμάμαι τον πρώτο μου αγώνα με τον Παναθηναϊκό, όταν έκανα το πρώτο βήμα για να βγω στο γήπεδο… Είναι κάτι που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια! Έχουν DNA νικητή! Έχουν περάσει σπουδαίοι παίκτες και προπονητές από τον Παναθηναϊκό που έχτισαν αυτή τη νοοτροπία. Ακόμα και αν δεν έχετε αρκετό μπάτζετ, οι ελληνικές ομάδες θα είναι πάντα ανταγωνιστικές. Επίσης, το DNA των οπαδών κάνει τους παίκτες να παίζουν στα όρια τους»!

Τον Νίκο Παππά και τον Ντίνο Μήτογλου: «Σχετικά με τον Μήτογλου, είμαι 100% σίγουρος ότι μπορεί να εξελιχθεί στο βασικό 4άρι του Παναθηναϊκού και της Εθνικής! Είναι ένας απίστευτος τύπος, δουλευταράς, αγαπάει το μπάσκετ, είναι ένας τύπος που δουλεύει χωρίς δικαιολογίες! Σχετικά με τον Παππά, είχαμε πολύ καλή σχέση. Προσπάθησα να τον βοηθήσω και πιστεύω ότι έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ μαζί μου. Είναι ένας φιλόδοξος άνθρωπος που θέλει όλο και περισσότερα όμως πρέπει να τον βοηθήσεις να ελέγξει τα συναισθήματα του. Έχει κάτι μέσα του που δεν μπορείς να βρεις σε κάθε παίκτη! Όταν βρεις τον τρόπο να τον κάνεις να είναι συγκεντρωμένος και να σκέφτεται μόνο το μπάσκετ, βοηθάει πολύ».

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα

Οι καπετάνιοι στην πανδημία φαίνονται

Ο Λουίς Σεπούλβεδα νικήθηκε από τον κορωνοϊό - Η ζωή ενός μεγάλου παραμυθά και αγωνιστή

Πέτσας για Πάσχα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρών προστίμων για τους απείθαρχους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης