Πέτσας για Πάσχα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρών προστίμων για τους απείθαρχους

Πέτσας για Πάσχα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηρών προστίμων για τους απείθαρχους

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση για πιο «βαριές καμπάνες» όσων παραβούν τους περιορισμούς - «Επιχείρηση εκκλησίες» με περιπολίες και drones για το Πάσχα

elexoi_main1
Με την αντίστροφη μέτρηση για την Ανάσταση να έχει ξεκινήσει, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ενόψει του Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Είμαστε τρεις μέρες πριν την Ανάσταση και οι Έλληνες συνειδητοποιούμε ότι αυτό το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Και βέβαια δεν θα συγκεντρωθούμε σε σπίτια συγγενών και φίλων» τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περιορισμών -ενδεχομένως σήμερα ή αύριο- με έμφαση, ωστόσο, στους δυνητικούς παραβάτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε -για άλλη μια φορά- τη μειοψηφία των πολιτών που σκέφτεται να επιχειρήσει να υπερβεί τους περιορισμούς να το ξανασκεφτεί, καθώς «αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές, ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις», όπως προειδοποίησε.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Ενδεχομένως και αυστηροποίηση των μέτρων αν χρειαστεί» είτε σήμερα είτε αύριο ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού ισχύουν απαρέγκλιτα μέχρι τις 27 Απριλίου, παρότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη «το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης» στην κανονικότητα.

Κλείσιμο
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι «η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης» και πρόσθεσε ότι «θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα».

elegxoi__2_
elegxoi__1_


Θετικό στοιχείο ο δανεισμός από τις αγορές 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 7ετούς ομολόγου, άντλησε ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων με επιτόκιο 2%, συμπληρώνοντας ότι «παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί», ενώ απαντώντας σχετικά με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων από την ελληνική κυβέρνηση, «Έχουμε ένα ταμείο. Το ταμείο του κράτους το χρησιμοποιούμε με σύνεση αυτό που έχει σημασία είναι και οι Έλληνες πολίτες και οι ξένοι επενδυτές να ξέρουν ότι το χρησιμοποιούμε με σύνεση». «Η σοβαρότητα που ξεδιπλώνουμε αυτό το σχέδιο φαίνεται από την αντίδραση στις αγορές» πρόσθεσε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Πέτσας.

Εκτός από το σχέδιο μετάβασης στην καθημερινότητα, «μέχρι τις 30 Απριλίου θα είναι ξεκάθαρο» το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου δήλωσε ο κ. Πέτσας, αφού «και τα δύο ζυγίζονται και θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα».

Ο ίδιος απάντησε και σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «παρακινδυνευμένο» το να κάνει κανείς προβλέψεις μεσούσης της πανδημίας. «Συμφωνούμε όλοι ότι θα έχουμε μια ύφεση το 2020 και μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021» περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ συμπλήρωσε ότι «όποιος προβλέπει νούμερα αυτή τη στιγμή -και για το 2020 και 2021- θα πέσει στο τέλος της ημέρας έξω». Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» επανέλαβε ο κ. Πέτσας, όπως και ότι «δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι καταβάλλονται από χθες το επίδομα των 800 ευρών σε 685.165 δικαιούχους και η προκαταβολή των 400 ευρώ σε 17.728 επιστήμονες, ενώ ανοιχτή είναι από χθες η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων, από πόρους του ΕΣΠΑ, των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, σήμερα θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Στο μέτωπο της διαχείρισης της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης, με μείωση ροών 21% στα νησιά και τον Έβρο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, έκλεισε ο Μάρτιος, ενώ οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών μειώθηκαν κατά 5,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. Στο ίδιο πλαίσιο, οι αποφάσεις ασύλου, το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 16,7% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και τα ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της Marc, υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εγκρίνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς 4 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με αυτά. Επίσης, τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας κρίνονται θετικά από 3 στους 4 των πολιτών» βάσει της έρευνας και συνέχισε, λέγοντας πως «η εμπιστοσύνη των πολιτών στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί και από αυτή την κρίση».

elegxoi__3_


Συναυλία - έκπληξη

Σε μια προσπάθεια ψυχολογικής τόνωσης του προσωπικού του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι οκταμελές σύνολο από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, λαμβάνοντάς όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, θα βρεθεί στον περίβολο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και θα παίξει αγαπημένες μουσικές από τον Ελληνικό κινηματογράφο σήμερα το απόγευμα, ως «έμπρακτο ευχαριστώ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και μια νότα αισιοδοξίας σε όσους νοσηλεύονται, στις οικογένειές τους, σε όλους τους Έλληνες».

Ειδήσεις σήμερα

Τεράστιες ουρές σε σούπερ μάρκετ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Οι δύο καπετάνιοι που συγκλόνισαν τον πλανήτη

Ο διάσημος συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα πέθανε από κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης