Τσίπρας-Ερντογάν: Δημόσιο ντιμπέιτ με «αλληλοκαρφώματα» μετά τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου

Τσίπρας-Ερντογάν: Δημόσιο ντιμπέιτ με «αλληλοκαρφώματα» μετά τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου

Η οξεία αντιπαράθεση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του στο προεδρικό μέγαρο «όρισε» και την ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν - Αιχμηρές αναφορές στο Κυπριακό, τους πραξικοπηματίες και την ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου  θα μείνει στην ιστορία, υπερβαίνοντας από κάθε άποψη τις συναντήσεις ηγετών. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουμε φτάσει ούτε στη μέση αυτής της επίσημης επίσκεψης. Το πράγμα «στράβωσε» από την αρχή, με την περίφημη πλέον συνέντευξη που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και μεταδόθηκε ελάχιστες ώρες πριν την έλευσή του. Αναμφισβήτητα βάρυνε το κλίμα.

Ακόμα και οι πιο σκεπτικιστές, όμως, δεν μπορούσαν να φανταστούν αυτό που εκτυλίχθηκε «με το καλημέρα». Η καθιερωμένη υποδοχή του Τούρκου προέδρου από τον Έλληνα ομόλογό του στο προεδρικό μέγαρο, που σχεδόν πάντα περιορίζεται σε αβρότητες, εξελίχθηκε μπροστά στις κάμερες σε μία οξεία αντιπαράθεση θέσεων.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέθεσε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσα είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τον Τούρκο πρόεδρο να βάλει στην άκρη την εθιμοτυπική αντιφώνηση που του είχαν ετοιμάσει και να μπει κι αυτός στην ουσία, εκθέτοντας τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας και για τα ελληνοτουρκικά και για το Κυπριακό.

Ίσως είχαμε το πρώτο δημόσιο ελληνοτουρκικό διπλωματικό μπρα-ντε-φερ, κατά τη διάρκεια του οποίου μπήκαν στην άκρη οι συνηθισμένες διπλωματικές εκφράσεις και οι δύο πλευρές μίλησαν με ειλικρίνεια. Έκπληξη επικράτησε και στους δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός. Έμπειροι διπλωματικοί συντάκτες έκαναν λόγο για κάτι πρωτοφανές.

Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει δημόσια το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός δεν είχε πια και πολλά περιθώρια κινήσεων. Ήταν υποχρεωτικό γι' αυτόν να ακολουθήσει, δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει δημόσια αυτά που είχε προετοιμάσει να πει στις κλειστές συνομιλίες.

Στο σημείο αυτό τίθεται το ερώτημα κατά πόσον ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε επαρκώς ενημερώσει την κυβέρνηση για την πρόθεσή του να τα βάλει όλα στο τραπέζι και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης αναμονής των δημοσιογράφων στο Μέγαρο Μαξίμου, αρμόδια κυβερνητική πηγή ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «απλά και μόνο εξέθεσε τις πάγιες θέσεις μας και άρα δεν θα μπορούσε να μας αιφνιδιάσει». Αξιόπιστες πηγές, ωστόσο, επιμένουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια και του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίστηκε την υπόθεση.

Ό,τι και να ισχύει, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός, παίρνοντας την σκυτάλη, δεν είχε καμία δυνατότητα να ξεφύγει από το πλαίσιο που εκ των πραγμάτων είχε δημιουργήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Έτσι, μετά τις συμβατικές αρχικές δηλώσεις, που κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο πλευρές επιδόθηκαν για πρώτη φορά σε ανοιχτού τύπου διπλωματία.

Κάθε πλευρά εξέθεσε σαφώς τις θέσεις της, αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Δεν έλειψαν, όμως, ούτε τότε οι αντιπαραθέσεις και τα ευγενικά αλληλοκαρφώματα. Για πρώτη φορά, πάντως, η δημόσια εικόνα ξέφυγε ολοσχερώς από τα γνωστά στερεότυπα και εισήλθε στην ουσία, επιβεβαιώνοντας πως η επίλυση των διμερών προβλημάτων είναι από εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη, λόγω των αγεφύρωτων διαφορών στις εκατέρωθεν θέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά την κόκκινη γραμμή στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, λέγοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεσμεύθηκε απλώς ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη. Ήταν μία στιγμή που οι δημοσιογράφοι -κουρασμένοι από την ορθοστασία και την αναμονή- περίμεναν με αγωνία την απάντηση του Ερντογάν.Η αναφορά Τσίπρα στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και στην ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία αποτέλεσαν επίσης επεισόδια του ιδιότυπου αυτού δημόσιου ντιμπέιτ. «Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια, γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες. Στρατό έχουν στο νησί και οι δύο χώρες και, εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν, δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί, αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος» απάντησε ο Ερντογάν.Όπως ήταν φυσικό, το ζήτημα της Λωζάνης βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και της ανταλλαγής επιχειρημάτων. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως τελικά ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το συμπέρασμά του από τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, χωρίς αυτός να τον διορθώσει.

Επειδή, όμως, «όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη», ούτε η Εμινέ Ερντογάν ακολούθησε το προγραμματισμένο σχέδιο, ακυρώνοντας και το τσάι της με την σύζυγο του Προκόπη Παυλόπουλου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», αλλά και την βόλτα στην Ακρόπολη με την σύντροφο του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα.

Συγκεκριμένα, η πρώτη κυρία της Τουρκίας, που βγήκε από το αεροσκάφος κρατώντας από το χέρι τον σύζυγό της, φορώντας τη σήμα κατατεθέν μαντίλα της, στη συνέχεια απομονώθηκε. Δεν έδωσε το «παρών» ούτε στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ούτε ακολούθησε τον σύζυγό της στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κλεισμένη στη σουίτα της, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Ντόρα

Ας παραδεχτούμε επιτέλους ότι έγινε και κάτι σωστό.Αλλά έτσι είμαστε οι Έλληνες ...ποτέ δεν συμφωνούμε και σε τίποτα...κάποιος έλεγε ότι όλες οι χώρες έχουν τις πληγές τους και η Ελλάδα τους Έλληνες.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Και για Λωζάνη και για τουρκική μειονότητα και για Αιγαίο και για τα ελληνικά στρατευματα στη Κύπρο. Σύμφωνα με την πάγια πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, ανεξαρτήτως ηγέτη της, θα ψιλο-υποχωρήσει. Θα πανυγυρίζουν οι εδώ. Λίγο αργότερα θα επανέλθουν οι Τούρκοι και κάποια στιγμή, όχι πολύ μακρυνή, θα είναι πάγιο πρόβλημα που για να λυθεί θα χρειάζονται (και θα ζητούν οι Τούρκοι) αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όταν όμως όλα είναι τουρκικές διεκδικήσεις, θα συζητάμε πόσα θα χάσουμε. Το πολύ-πολύ να υποχωρήσουν και αυτοί στις αξιώσεις μας και να μην ξαναχρησιμοποιήσουν την Αγία Σοφία σαν τζαμί.

Mg

Κι έτσι φανήκανε όλοι μάγκες στους λαούς τους! Ο ένας πούλησε μαγκιά εκτός έδρας και οι άλλοι παλικαρίσια του ξηγήθηκαν...Τι άνδρες !!! Λέτε το show να ήταν και λίγο φτιαχτό για να ανέβει η δημοτικότητάς μας; Λέω εγώ ! Σαν πολύ αρσενικά δεν γίνανε όλοι τους ξαφνικά ; Ποιός το πρώτο σκέφτηκε και το οργάνωσε; Ο Πάκης μήπως; Έλα Ταγίπ να κοκορευτούμε στους λαούς μας! Έχουν ανάγκη από σανό ! Πεινάνε ! Πες την μας να στην πέσουμε να δοξαστούμε αμφότεροι ...

Στα 4 ούλοι είτε με Αλέξη είτε με Κούλη

Οι ανθελληνικές θέσεις του σουλτάνου των νεοθωμανών Ερντογάν ήταν γνωστές και πριν ακόμη την επίσκεψή του στην χώρα μας. Για το λόγο αυτό ένα κόμμα δημόσια έχει διακηρύξει ότι είναι ανεπιθύμητος στην Ελλάδα. Αυτοί που κάλεσαν τον Ερντογάν φέρουν ακεραία την ευθύνη για τις προκλήσεις μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα των Ελλήνων. Ευθύνη φέρει βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία, η οποία δημόσια συμφώνησε με την επίσκεψη Ερντογάν. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν θα ήθελα την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου να πράξει το ιστορικό καθήκον της, να απαγορεύσει την θριαμβευτική περιοδεία του Ερντογάν στην Θράκη.

Jiannis

Φίλε μου ,η πολιτική αυτό σημαίνει ,να μπορείς να συζητάς παντού και πάντα με έναν ανίκητο εχθρό σου ώστε να γνωρίζει και αυτός της θέσεις σου και αποφασιστικότητα σου που δεν θα γνώριζε αν δεν τον καλουσες .Και εδώ για πρώτη φορά με εξέπληξε ευχάριστα ο Παυλόπουλος αλλά και ο Τσίπρας ,μπράβο και στους δύο η οποίοι τήρησαν την παροιμία ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση . Και παρά πολύ σωστή η παροιμία που λέει ότι όταν κάποιον δεν μπορείς να τον νικήσεις τον κανείς φίλο σου ,ιδαλιως η γνώμη η δικιά σου σημαίνει να γίνει η χώρα βόρειο Κορέα

ΓΙΑΝΝΗΣ

Αλεξη αν ειχες πει στη μερκελ τα μισα απο οσα ειπες στο μεμετη ισως να ειχαμε κερδισει περισσοτερα παντως σημερα σε χαρηκα οπως πιστευω οτι σε χαρηκαν ολοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ειχα να δω μηνες ειδησεις και ειδα σημερα για παρτη σου παντα τετοια

Θεριστής

Ο Τσίπρας στάθηκε πολύ σωστά στον Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί στο μόνιμο δόγμα της Τουρκίας να ανοίξει παραθυράκια εκέι που δεν υπάρχουν. Η εξωτρική πολιτική της χώρας μας ήταν πάντα πιο συμπαγής από την εσωτερική πολιτική. Σε απλά ελληνικά φίλοι και φίλες, ο πραγματικός εχθρός είναι εντός.

Alexis4ever

Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στο κόμμα του

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕ ΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ <<.. ΜΗΧΑΝΙΚΟ ..>>, ΠΟΥ Η ΧΑΖΟΜΑΡΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. Ο ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΑΝ ΗΓΕΤΗΣ ,ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ.

Γιωσήφης Γκεβάρας

Τον Τσίπρα δεν τον ψήφησα και δεν πρόκειται να τον ψηφίσω ποτέ γιατί τον θεωρώ επικίνδυνο υπαλληλάκο των μεγάλων συμφερόντων. Σήμερα όμως θα πρέπει να του αναγνωρίσω ότι λεκτικά κατάφερε να βραχυκυκλώσει τον σουλτάνο. Βέβαια ήταν καταφανές ότι τόσο ο Πρόεδρος Πάκης όσο και ο Αλ6ς ήταν τα ηχεία στο ποίημα που απήγγειλαν στον σουλτάνο η Αμερική και η Ευρώπη. Περιμένω με αγωνία την επίσκεψη στη Θράκη για να βγάλω τελικό συμπέρασμα διότι ο τούρκος μπορεί να μην είναι εύστροφος αλλά είναι μεθοδικός και βάζει στόχους που τους κυνηγάει με επιμονή και υπομονή. Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι πρώην δήμαρχος την έχει δει σουλτάνος και προστάτης του μουσουλμανικού κόσμου, εκνευρίζεται εύκολα και είναι απρόβλεπτος σε σημείο που μπορεί να μας ανάψει καμιά φωτιά στο εσωτερικό που οι ερασιτέχνες της Ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν ... Ες αύριον τα σπουδαία

ΕΛΛΗΝ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΤΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΒΑΖΕΙ ΘΕΜΑ ΛΩΖΑΝΗΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΦΙΛΗΣ Ή Ο ΤΣΙΠΡΑΣ; ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ Η ΡΕΠΟΥΣΗ; ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΡΠΑΓΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΝΤΟΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΟΤΙ Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΕΥΗΜΕΡΕΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ; ΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΛΩΖΑΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΥΣ!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kosyrizav0

Πληγές για την κυβέρνηση οι περικοπές στις συντάξεις, η ΔΕΗ και η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια - Αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στη συζήτηση για τις μονάδες της ΔΕΗ

4411056

«Ο Καραμανλής μας έμαθε ότι η Ιστορία γράφεται από αυτούς που δεν φοβούνται να τη διαμορφώσουν, που δεν μεμψιμοιρούν κρυπτόμενοι πίσω από την ασφάλεια της εύκολης κριτικής. Από αυτούς που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με θάρρος και βλέπουν τη δημόσια σφαίρα ως πεδίο προσφοράς» σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ