Προκλητικός ο Ερντογάν, έθεσε θέμα Θράκης και Αιγαίου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

Προκλητικός ο Ερντογάν, έθεσε θέμα Θράκης και Αιγαίου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο

Έκανε λόγο για προβοκάτσιες πριν από την επίσκεψή του στη Θράκη - Έθεσε θέμα αμοιβαιότητας - Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων 

Σε ένα πρωτοφανές μανιφέστο ανάδειξης των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων μεταβλήθηκε η κατ' ιδίαν συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεδίπλωσε όλο το πακέτο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα σε έναν διάλογο με τον Προκόπη Παυλόπουλο που οριακά έλαβε τον χαρακτήρα δημόσιας αντιπαράθεσης.


Δείχνοντας σαν να έχει βγει εκτός εαυτού, ευρισκόμενος μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και σε live σύνδεση με τα ελληνικά κανάλια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν ζήτησε επιτακτικά να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, επιχειρηματολογώντας γιατί η μειονότητα στη Δυτική Θράκη πρέπει να λέγεται τουρκική και όχι μουσουλμανική, ενώ έθεσε και θέμα Αιγαίου! 

Ο κ. Ερντογάν διευκρινίζοντας ότι θα μιλήσει ξεκάθαρα όπως το έπραξε και ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι:

- Η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αλλάξει

- Χαρακτήρισε τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

- Ζήτησε αμοιβαιότητα στο θέμα της εκλογής μουφτή, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα επιτρέπει την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ιερά Σύνοδο και αυτοδιαφημίστηκε ότι παραχώρησε την τουρκική ιθαγένεια σε Ιεράρχες

- Κατήγγειλε την Ελλάδα για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης

- Απαίτησε να αυτοχαρακτηρίζεται σαν τουρκική η μειονότητα της Θράκης. «Στη δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να χωνέψουν τη λέξη τουρκική σε μια πινακίδα ενός σχολείου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν

- Ζήτησε να βρεθεί βιώσιμη λύση και στα θέματα του Αιγαίου.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στον Προκόπη Παυλόπουλο:

«Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Πχ στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Αρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν τη λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Υπάρχουν όμως και στρατιωτικά θέματα. Οταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να ξαναγίνετε μέλος. Για το Κυπριακό, εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες, αλλά εγώ είχα πάρει. Στόχος μας να βρεθεί μαι βιώσιμη λύση στην Κύπρο το ίδιο και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που υπάρχουν στην συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα τόσα χρόνια που έχουν περάσει. Αν εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα θα δούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των δικών μας ανθρώπων στη Θράκη είναι ένα πρώτης προτεραιότητας θέμα».  


Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης


Μετά το φιάσκο από την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση, ο κ. Παυλόπουλος παρενέβη μετά το τέλος της δήλωσης του κ. Ερντογάν για να πει τα εξής: «Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσείς, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Εχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».

Η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στις προκλήσεις Ερντογάν και το... debate που ακολούθησε


Παρά την εμφανή προσπάθεια του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να αναδιπλωθεί σχεδόν απολογούμενος που νωρίτερα είχε πει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται επικαιροποίηση ή αναθεώρηση, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν σταμάτησε την επέλασή του...

«Εγώ δεν είμαι καθηγητής αλλά ξέρω πολύ καλά το Δίκαιο. Στο Δίκαιο της πολιτικής υπάρχει όρος για επικαιροποίηση των Συνθηκών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία των χωρών. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα από τον κόσμο. Εγώ αναφέρθηκα σε αυτά τα θέματα επειδή τα θέσατε εσείς. Αν δεν κάνατε αναφορά εγώ αυτά θα τα συζητούσα με τον κ. Τσίπρα, όπως και να συμβαίνει όμως τα συζητήσαμε».

Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι ανέπτυξε το μανιφέστο του επειδή ήταν ο Έλληνας πρόεδρος που έθεσε θέμα Λωζάνης στη δημόσια συζήτησή τους.

Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης λέγοντας «ότι υπάρχουν διάφορα θέματα, δεν είναι εύκολο έχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πάρα πολά στο διάστημα αυτό. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα αυτό πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα δεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα».

Χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά «το θέμα της προστασίας των ομοεθνών μας στη δυτική Θράκη ως ύψιστης προτεραιότητας για εμάς». Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Θράκη είπε ότι «επιθύμησα να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στη Δυτική Θράκη δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια για την επίσκεψη αυτή. Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, γράφτηκαν συνθήματα, βέβαια σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην, αλλά πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε το θάρρος να κάνει αυτή την επίσκεψη μετά από 65 χρόνια και αυτά τα στοιχεία πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο». «Η δική μου επιθυμία ήταν η επίσκεψη αυτή να έχει θετικά αποτελέσματα. Εμείς να μην ασχοληθούμε με το κενό μέρος του ποτηριού, πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις. Πιστεύω ότι με την επίσκεψη αυτή να κοιτάξουμε μπροστά» ολοκλήρωσε ο κ. Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑ (181)

ΕΛΛΗΝ

ΑΥΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΠΟΜΑΚΙΚΗ ΚΑΙ ΡΟΜΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΙΔΕΙΣΗ! ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ 20-30% ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 90 ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!! ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΟΤΙ ΤΟ 90% ΜΟΝΟ ΤΟΥΚΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΓΟΝΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ, ΕΒΡΑΙΑ ΚΛΠ. ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!!

Πέτρος ο Μυτιληναίος

Αν θεωρείς ότι κάτι είναι αδιαπραγμάτευτο που δεν επιδέχεται συζήτησης, δεν το φέρνεις ο ίδιος στην κουβέντα. Από τη στιγμή που ο ίδιος αρχίζεις δημόσια συζήτηση για αυτό, ούτε εκτός συζήτησης είναι, ούτε αδιαπραγμάτευτο...

Ασπονδυλα ανθρωπακια βαλαμε να μας κυβερνουν

Ξεφτιλα Ελλαδιτες, αυτους βαλατε να σας σας σωσουν; Ασε που μετα απο αυτους θα ερθει ο Νεοταξιτης Κουλης για μια απο τα ιδια.

Κυνικός

Ειναι φυσικό ένας ισλαμοκομμουνιστής όπως ο Τσίπρας να μην ταυτίζεται απόλυτα με έναν ισλαμοφασίστα όπως ο Ερντογάν...

....

φτανει που εχεις ταυτιστει εσυ με το βλακαηδώνη....αυτό μετράει!!!

Luben

"...." πάγενε στη τρύπα σου, γερμανοτσολιά...

@ Luben07/12/201720:54

ταυτισμένος ε??? πλήρως!

οτι να'ναι...

εκεινο το κρεμασμενο κιλιμι στον τοιχο της αιθουσας δεξιωσεων,ειναι ολα τα λεφτα....

email

Αλέξη στείλε μήνυμα www. PAOK F.C.gate 4@τους ρίχνουμε στη θάλασσα

RXR

Αυτος ηταν και ο σκοπος της επισκεψης -να διεκδικησει αμφισβητωντας. Και αυτοι απλα του εδωσαν το δικαιωμα. Σου λεει, αν οχι τωρα με τους εντελως Απατριδες τοτε πότε; Οι μισοι θα μας πολεμουν στον Εβρο και τα παιδια τους θα καινε την Αθηνα και την σημαια. Λιγο πιο μακρυα υπαρχει φυσικα και Ευρωπη, η οποια ομως τελευταια τον εχει "βαρεθει. Ουτε Παρισι, ουτε Βιεννη, βουρ λοιπον για το σπιτι του Εφιαλτη, των εντελως ξεπληματων. Εκει γελαει ο καθε πικραμενος. Εγω τους παιρνω Θρακη και Αιγαιο και αυτοι θα διαδηλωνουν για την μνημη του ......Το κακο ομως με σας ειναι οτι ειστε τοσο διαφθαρμενοι ωστε ακομη και οι ευεργεθεντες σας σιχαινονται. Ισως το τελευταιο να μας βγει σε καλο. Ειστε τοσο ξεφτιλες και ενω εσεις τα δινεται ολα οι έτεροι σας λενε "μονο αν μας απαλαξετε απ την σαπιλα σας, γιατι αν ειναι να μεγαλωσει η χωρα εμεις την θελουμε καθαρη".

thanasis

kalispera se oloys . Kapoios aytos o kapoios kapote prepei Na g..........Erdogan kai ti skyloparea toy. min toys ......dioxte toys toys Skiloys.

@ΠτΔ

Πρόεδρε, μετά το σημερινό φιάσκο, δεν έχεις παραιτηθεί ακόμη; Καλά οι ανευροι και απειροι συριζανελ, εσύ κάθεσαι ακομη στη ρημάδα την καρέκλα;

....

Εχεις θεματάκι γενικότερα με τις παραιτήσεις!!

@....

σε εχω δει σε περιπου 3-4 σχολια και βριζεις οποιον δεν υποστηριζει τον τσιπροπινοκιο σου...εισαι απλα για κλαματα !

Όλυμπος

Είναι καιρός να θέσουμε θέμα Κωνσταντίνου πόλεως. Το ακούτε γενίτσαροι, παυλόπουλε καίει τσίπρα.

Γενίτσαρος

Ισταμπούλ λέγεται.Οι Σλάβοι την λένε και Τσάριγρατ.Κων/πολη δεν την λέει κανένας.

Κλικ

Ανιδεε μου ολοι τους Πολη την ελενε με τον τροπο τους. Ιστανμπουλ σημαινει "εις την Πολη". Τσαριγρατ βγαινει απο το "τσαρ" που σημαινει Καισαρας (εξου και τσαρος), δηλαδη Πολη των καισαρων, δηλαδη του καισαρος Κωνσταντινου, με λιγα λογια Κωνσταντινουπολη.

Γενίτσαρος

Κων/πολη δεν την λέει κανείς.Το λέω και σε σένα.Ο Κώστας είναι ένας ανύπαρκτος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

004465144

«Το εμβληματικό έργο της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και η Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας που αναδεικνύει, ουσιαστικά παγκοσμίως, το έργο} είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας 

0000kot21

«Είπαμε ότι είναι απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές σειρά και σειρά από Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

2
0000ndr21

«Δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της αστυνομίας», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης για την επίθεση από ομάδα ατόμων στο ΣτΕ

4
syriza-grafeia

Απάντηση του κυβερνώνοντος κόμματος στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αιτιάσεις Τσίπρα ότι υπεύθυνο για την επίθεση κατά Μπουτάρη είναι «ένα συμπαγές, σκοτεινό τμήμα  της ΝΔ»

5