Τσίπρας: Η «πράσινη επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική αλλαγή - «Αλλάζουν τα πράγματα στον κόσμο»

Τσίπρας: Η «πράσινη επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική αλλαγή - «Αλλάζουν τα πράγματα στον κόσμο»

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την «πράσινη στροφή» του Μπάιντεν - Τι προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προστασία του περιβάλλοντος

5318192
Θετική εξέλιξη, που θα επηρεάσει τον δρόμο που ακολουθεί το σύνολο των χωρών της Ευρώπης σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την στροφή Μπάιντεν «σε μια πιο ριζοσπαστική και πιο πράσινη προσέγγιση» καθώς και την προοπτική να κόψουν οι Πράσινοι πρώτοι το νήμα στις προσεχείς γερμανικές εκλογές.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα στον κόσμο», ενώ συνεχίζοντας την περιγραφή του σχεδίου του κόμματός του για την «πράσινη επανάσταση» διέκρινε δύο διαφορετικές οπτικές στην διαδρομή που προηγείται: «Την προοδευτική με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη» και την συντηρητική που βλέπει μέσα από τα μάτια ενός project, ενός διαφορετικού τρόπου για να συνεχίσει ο καπιταλισμός». Με αφορμή την αναφορά του στις δύο διαφορετικές οπτικές, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που σχεδιάζει την ασπίδα για το περιβάλλον ενώ τόνισε σχετικά με την πανδημία ότι λειτούργησε ως ένα ισχυρό σοκ για την ανθρωπότητα που την ανάγκασε να δει κατάματα τα κορυφαία υπαρξιακά της προβλήματα: τις κοινωνικές ανισότητες και την κλιματική κρίση. Τα δύο αυτά προβλήματα είναι για τον κ. Τσίπρα απολύτως αλληλένδετα, γιατί η ρίζα τους είναι κοινή: Ένα οικονομικό μοντέλο που μέσα σε τέσσερις δεκαετίες κατόρθωσε να φέρει τις σύγχρονες κοινωνίες και τον πλανήτη στο σημείο μηδέν.

«Αυτό το μοντέλο όμως σήμερα, αμφισβητείται στον πυρήνα του. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, η πλειονότητα σήμερα στο πλανήτη, μετά τη πανδημία αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε πια να συνεχίσουμε όπως πριν. Στο δρόμο της αχαλίνωτης εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης, για χάρη των κερδών μιας ελάχιστης μειοψηφίας του πλούτου», επεσήμανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για την «φιλοσοφία» του σχεδίου του κόμματος για το μείζον θέμα: «Η απάντηση στην κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο συλλογικό εγχείρημα της ανθρωπότητας. Μια μάχη υπαρξιακή για το μέλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Μια μάχη που δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή. Απαιτεί βαθιές τομές, ρήξεις, γρήγορες αποφάσεις, καινοτόμες απαντήσεις και πάνω απ’ όλα η συμμετοχή όλων μας. Δεν είναι μια μάχη που δίνεται με ευχολόγια. Είναι μια υπόθεση που κρίνεται στην πράξη. Και απαιτεί επαναστατικές αλλαγές. Και ολιστικές απαντήσεις. Όχι απλά μεταρρυθμίσεις, αλλά μια επανάσταση. Μια Πράσινη Επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα. Μια επανάσταση που θα αλλάξει ιδέες και αντιλήψεις και θα φέρει νέες πρακτικές: Στην οικονομία. Στις κρατικές πολιτικές. Στις διεθνείς σχέσεις. Στην ίδια την κοινωνία. Στη καθημερινότητα και στη ζωή μας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί σε διαφορετική κατεύθυνση και φτιάχνει ένα κράτος που: θυσιάζει το φυσικό του πλούτο για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων, ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία, αντιμετωπίζει την προστασία της φύσης, ως τροχοπέδη της ανάπτυξης, σχεδιάζει την εκτροπή του Αχελώου, χαρίζει μια νέα αποικιοκρατική σύμβαση στην Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, μας οδηγεί σε νέες καταδίκες για το φυσικό περιβάλλον στην ΕΕ, οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη για να κάνουν χρυσές δουλειές λίγες ξένες εταιρείες, εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των ίδιων του των πολιτών.

Τι προτείνει; Όπως υπογράμμισε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση το σχέδιο είναι πλήρες, καρπός μιας συλλογικής επιστημονικής δουλειάς που δομείται γύρω από την επιστημονική γνώση, τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη. Αναλύοντας τα βασικά σημεία του σχεδίου έδωσε έμφαση στο ρόλο της Πολιτείας και τις πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση, που είναι: «Η θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.

Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος.

Οποιαδήποτε, όμως, θεσμική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας, ούτε μπορεί να επιτύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας».

Η δε εισήγησή του για «μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045» προβλέπει κεντρικές πρωτοβουλίες που είναι:

-Η Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το “κλειδί” για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου

-Η Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.

-Η Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές

-Η Ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016 ώστε να υπάρξει ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι εμβολιασμοί υψώνουν «τείχος» και απέναντι στις μεταλλάξεις - Πόσες παραλλαγές έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Δεν βρέθηκε DNA στα νύχια της Καρολάιν, ούτε όχημα διαφυγής

Συνεδριάζει η επιτροπή για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική και δεξιώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης