LIVE

Κορωνοϊός

«Θωράκιση» με Rafale και F-35: Eντός του Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τα γαλλικά μαχητικά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
exoplistika-arthro

Προβληματισμός για τις αμερικανικές φρεγάτες στην επιλογή των οποίων καταλήγει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας - Τα προβλήματα των υπό παραγγελία πλοίων και οι ενστάσεις για το πρόγραμμα των 5,5 δισ. ευρώ

Η ακόρεστη δίψα του καθεστώτος της Τουρκίας για επέκταση ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς που σχεδιάζει αμυντικούς εξοπλισμούς για την αποκατάσταση της ισορροπίας των αεροπορικών δυνάμεων και την ενίσχυση της ναυτικής αποτροπής. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει όνειρα για νέα κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, κατά συνέπεια τα βήματα για την αγορά νέων όπλων πρέπει να είναι μελετημένα ώστε η σχέση κόστους-οφέλους να είναι η καλύτερη δυνατή, τα όπλα να αποκτηθούν το συντομότερο δυνατό και το αποτύπωμά τους να θωρακίσει επιχειρησιακά και διπλωματικά τη χώρα για τις δύο επόμενες δεκαετίες.

Τα περίπου 15 δισ. ευρώ που προϋπολογίζεται να εκταμιευθούν σταδιακά εντός της επόμενης δεκαετίας θα δαπανηθούν για τρία βασικά προγράμματα: τη σίγουρη απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, την οριστικοποιούμενη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών και τη σχεδιαζόμενη αγορά 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. Το σχέδιο της προμήθειας μιας μοίρας αμερικανικών μαχητικών Stealth τύπου Joint Strike Fighter, ωστόσο, είναι ερώτημα αν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, ακόμη και μέσα στο 2021, δεδομένων των ορίων που τίθενται από το Γενικό Λογιστήριο για μια αγορά που αναμένεται να αγγίξει τα 3,5-4 δισ. ευρώ και με σχεδόν βέβαιη την απαίτηση της Ουάσινγκτον για εμπροσθοβαρή αποπληρωμή του προγράμματος. Με τη δρομολογούμενη άμεση απόκτηση μιας μοίρας από 18-24 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, μαζί με την αγορά 18 Rafale, η Ελλάδα δεν θα πετύχει απλώς ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, αλλά θα διεκδικήσει υπεροπλία. Ωστόσο, αν δεν κλείσει τώρα η συμφωνία για απόκτηση F-35, οι εξελίξεις θα είναι στην ευχέρεια της Τουρκίας. Ενδεχόμενη στροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα μπορούσε να επαναφέρει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 και τότε η Ελλάδα θα βρεθεί να κυνηγάει τις εξελίξεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Οι υπογραφές για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αγοράς των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale προγραμματίζονται εντός του Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά την επισημοποίηση της σύμβασης θα αναχωρήσουν για τη Γαλλία οι πρώτοι τέσσερις Ελληνες πιλότοι που θα εκπαιδευτούν στα Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault. Πιθανότατα θα προέρχονται από μοίρες που είναι εξοπλισμένες με τα επίσης γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, αν και υπάρχουν πολλές αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και από πιλότους F-16. Οι τέσσερις πρώτοι Ελληνες χειριστές που θα πιστοποιηθούν για την πτήση των Rafale σχεδιάζεται να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια άλλους πιλότους που θα επιλεγούν για τη στελέχωση της μοίρας 332 στην Τανάγρα, απ’ όπου θα επιχειρούν τα γαλλικά μαχητικά. Μαζί με τους πρώτους τέσσερις πιλότους θα μεταβεί στη Γαλλία και μια ομάδα τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι θα μυηθούν στα μυστικά της συντήρησης των δικινητήριων μαχητικών. Από τα 18 Rafale τα 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα και τα υπόλοιπα 6 καινούρια. Τα 6 από τα 12 μεταχειρισμένα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προβλέπεται να παραδοθούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του καλοκαιριού του 2021. Εχει συμφωνηθεί ότι πρόκειται για 6 Rafale F3R, που θα έρθουν στην Ελλάδα με πλήρη φόρτο οπλισμού, που αφορά πυραύλους Meteor και Exocet, ενώ τα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα μπορούν να φέρουν και τους πυραύλους αέρος-αέρος Mica και το στρατηγικό όπλο των πυραύλων Scalp, που ήδη βρίσκεται στο οπλοστάσιό μας και θα πιστοποιηθεί άμεσα από τους Γάλλους κατασκευαστές ώστε να επιμηκυνθεί το όριο της επιχειρησιακής ζωής τους. Η αγορά των 18 γαλλικών Rafale αναμένεται να κοστίσει 2,4 δισ. ευρώ (περίπου 2 δισ. για τα δικινητήρια μαχητικά και ακόμη 400 εκατ. ευρώ για τα όπλα τους).

Δύσκολη εξίσωση

«Το Πολεμικό Ναυτικό, οποιαδήποτε φρεγάτα κι αν του πεις ότι θα αποκτήσει, θα πει ναι γιατί λειτουργεί με φρεγάτες του 1980», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» απόστρατος αξιωματικός. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά, διότι η απόφαση ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών MMSC, προϋπολογιζόμενου κόστους 4 δισ. ευρώ, που θα δοθεί πακέτο με τη λεγόμενη «μεταβατική λύση» απόκτησης φρεγατών για το διάστημα των 7-8 ετών μέχρι να χτιστούν οι καινούριες φρεγάτες έχει προκαλέσει γκρίνια στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αρκετοί επισημαίνουν ότι χωρίς να γίνει διαγωνισμός αποφασίστηκε να αποκτηθεί η πλατφόρμα Multi Mission Surface Combatant (MMSC) που στηρίζεται στο πλοίο «LCS Freedom» του Αμερικανικού Ναυτικού. Η πλατφόρμα LCS θεωρείται ένα περίπου αποτυχημένο πρόγραμμα. Αρχικά προβλεπόταν η ναυπήγηση 355(!) πλοίων μέσα στις επόμενες δεκαετίες, όμως το πρόγραμμα διακόπηκε το 2014 και τελικά κατασκευάστηκαν μόλις 16 πλοία. Διαπιστώθηκαν υπερβάσεις κόστους, μεγάλα τεχνικά προβλήματα και χαμηλή διαθεσιμότητα (ποσοστό 65% του στόλου τους βρίσκεται σε ναυστάθμους για εργασίες), ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησης για κάθε πλοίο υπολογίζεται στα 79 εκατ. δολάρια. Τα τέσσερα πρώτα LCS αποσύρθηκαν, αφού η αναβάθμισή τους κρίθηκε ασύμφορη. Η ανησυχία πολλών στο Πολεμικό Ναυτικό είναι μήπως κάποια από αυτά τα πλοία κατευθυνθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης για την οποία προϋπολογίζονται 300 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία 24ωρα λόγω της συνειδητοποίησης από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι τα πλοία που προσφέρονται ως ενδιάμεση λύση είναι παρωχημένα, γίνεται προσπάθεια να ξαναμπούν στη συζήτηση οι αμερικανικές φρεγάτες Arleigh Burke, που αποτελούν διακαή πόθο των μάχιμων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόσωπα που εκφράζουν προβληματισμούς για την απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου να αποκτηθούν τα πλοία MMSC λένε ότι για τις φρεγάτες αυτές δεν έχει ενδιαφερθεί το Αμερικανικό Ναυτικό, ούτε και πρόκειται στο μέλλον. Προειδοποιούν μάλιστα ότι αν τις επόμενες ημέρες σταλεί από το ΓΕΝ η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request - LoR) και η προμήθεια προχωρήσει, η Ελλάδα μαζί με τη Σαουδική Αραβία, που έχει παραγγείλει τέσσερα ίδια πλοία κόστους 6 δισ. δολαρίων, θα είναι οι μοναδικές χώρες στον κόσμο που θα έχουν αυτά τα πλοία, με ό,τι θα σημαίνει αυτό για το κόστος συντήρησης και αναβάθμισης, δεδομένου ότι τα πολεμικά πλοία έχουν εκτιμώμενο χρόνο ζωής 40-50 χρόνια. Κυρίως όμως οι αμφισβητίες της επιλογής των αμερικανικών MMSC τονίζουν ότι τα πλοία αυτά υστερούν στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις -δεν έχουν σταθερό σόναρ- και στον πόλεμο αεράμυνας περιοχής.

Οι κακές γλώσσες συνδέουν την απόφαση για απόκτηση των φρεγατών MMSC και με τον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις αποφάσεις που αναμένονται σχετικά με το θέμα στις 27 Νοεμβρίου, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει τη ναυπήγηση των τριών από τα τέσσερα πλοία στα ΕΝΑΕ, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να αποτελεί επίζηλη προίκα για τον επίδοξο αγοραστή. Με τις μετασκευές που αξιώνει το Πολεμικό Ναυτικό, από το προϋπολογιζόμενο τίμημα των 4 δισ. ευρώ το τελικό κόστος για την κατασκευή των τεσσάρων φρεγατών MMSC μπορεί εύκολα να εκτοξευτεί στα 6 δισ., όσα δηλαδή καταβάλλει η Σαουδική Αραβία.

Προς απάντηση είναι αν έχει γίνει συγκριτική αξιολόγηση της αμερικανικής πρότασης με την αντίστοιχη γαλλική για τις φρεγάτες Belh@arra ή την ολλανδική, αλλά και αν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία για μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα δεσμεύσει το Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα 40-50 χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Μέρες Πάσχα θα θυμίζουν τα… κορωνοΧριστούγεννα - Τι αναμένεται να ανοίξει και πότε

Έγκλημα στις Σπέτσες: Αυτός είναι ο 22χρονος φερόμενος δράστης της δολοφονίας του 26χρονου

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Ζήτησα βοήθεια, όχι ζητιανιά - Έλενα Ακρίτα έγινες «Κατίνα»!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (212)

Giannis

Επιχειρησιακές ελλείψεις: 1.στα ανεπαρκή στάνταρντ επιβιωσιμότητας(εξού και η Λοκχιντ απεσύρθη από το διαγωνισμό του USN γιατί δεν πληρούσε καν το κριτήριο) 2.στην έλλειψη επαρκούς ραντάρ αφενός που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας SM-2 καθώς η εμβέλειά του φθάνει τα 170 km και το ραντάρ έχει εμβέλεια αποκάλυψης μαχητικού F16 τα 110 km καθιστώντας το ουσιαστικά αχρείαστο το να χρησιμοποιηθεί ο εν λόγω πύραυλος. Αφετέρου δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει έναντι απειλών κορεσμού για το οποίο υποτίθεται είναι καλή λόγω φόρτου 32 ESSM blk 2 εμβέλειας 50-60 km 21 RAM και 11 SEARam (εμβέλειας 15-20 km) καθώς μπορεί να καταευθύνει ΜΟΝΟ μέχρι 2 πυραύλους ταυτόχρονα. Στον τριτο τέταρτο πύραυλο θα βλέπει τα φύκια, τις ίδιες ικανοτητες έχουν και οι ΜΕΚΟ200 που ήδη έχουμε και οι εκσυγχρονισμένες S. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για τωρινές πόσο μάλλον μελλοντικές απειλές το πλοίο δεν θα είναι ικανό να προστατέψει ΚΑΝ τον ίδιο του τον εαυτό. 3.Επίσης σοβαρές ελλείψεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο καθώς λόγω κατασκευής για να επιτυγχάνει υψηλές ταχύτητες στερείται σόναρ τρόπιδας (κύτους) που σημαίνει ότι ο εντοπισμός εισερχόμενων υποβρύχιων απειλών τορπιλών και υποβρυχίων περιορίζεται στο συρόμενο σόναρ και στο ελικόπτερο MH60R. 4.Το κόστος των οπλικών συστημάτων σε συνδυασμό με το λεγόμενο κόστος αγοράς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ best value. 5.Θέματα συντήρησης από έρευνες του ίδιου του USN δείχνουν ότι δεν είναι δα και φτηνό. 6.Σοβαρά θέματα με το προωστικό σκεύος του καραβιού. Άλλος χρήστης του τύπου είναι ΜΟΝΟΝ το ένδοξο Π.Ν της Σαουδικής Αραβίας με την μακραίωνη ιστορία και τις αντίστοιχες απειλές. Το Π.Ν ΑΝ προχωρήσει σε αυτή την παραγγελία όπως ακούγεται και φημολογείται (ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ARLEIGH BURKE ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 2 ΚΆΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΑΡΗ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΧΥ ΠΥΡΟΣ ΜΕ Α/Α ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΟΥΝ TA ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ LCS) τότε ΔΙΝΕΙ το σήμα στην Τουρκία πως παραδίδει ΑΜΑΧΗΤΙ στη μοίρα της όχι ΜΟΝΟ την Κύπρο αλλά και την δική της θαλάσσια ζώνη ανατολικά της Ρόδου.

Chris

Οι Αιγύπτιοι αγόρασαν 6 καινούργιες φρεγάτες meko έναντι του ποσού των 2,3 δις. Αυτές οι φρεγάτες είναι κλάσεις καλύτερες από αυτές που θέλουν να μας φορτώσουν. Οπότε εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πως τα 5,6 δις για τέσσερις αμερικανικές "φρεγάτες" αποτελεί απόφαση σκάνδαλο.

Αλέκσης Κατσαπλιάς και ΣΙΑ

Εγώ επί 4,5 χρόνια δεν αγόρασα ούτε εξοπλιστική μίζα γιατί αφενός μου έδιναν μίζα και εγώ δεν την έπαιρνα....αφετέρου είχα αποφασίσει να το ρισκάρουμε με την Τουρκία! Μίζες έδινα μόνο εγώ πάνω από την κάλπη μήπως και κάνατε το λάθος και με ξαναψηφίσετε....

Μητσοτάκης ο οικονόμος

207 % του ΑΕΠ το χρέος

Ο Κούλης θα κάνει ότι τον διατάξει η Μερκελ και ο Πλανητάρχης

Η Τουρκία έχει κερδίσει από τα αποδυτήρια γιατί μας κυβερνούν δοτοί

Κώστας

Στροφή στους Γάλλους και γρήγορα.κοστιζει κάτι παραπάνω αλλά έχεις εργαλεία για πάνω από 20 χρόνια.παιρνεις και μια μοίρα Ραφαλ ακόμη και άσε τα Αμερικανακια να σκεφτούν όσο θέλουν αν θα θα δώσουν και τι με τους δικούς τους όρους.... Για τα αεροπλάνα μάλιστα μιλούν για παράδοση το 2030....... ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Θεέ μου!

Αγοράζουμε πλοία που δεν τα θέλει ούτε ο κατασκευαστής τους! Τόσο αποτυχημένα.

Προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων

1η Προτεραιότητα: Νέα Παραγγελία 4 Υποβρυχίων, όχι επειδή είναι αόρατα κλπ απλά επειδή είναι του 1940!!Αν οι πολιτικοί είχαν τα παιδιά τους εκεί μέσα τι θα έκαναν; 2η Προτεραιότητα: Αγορά Αληθινών Φρεγατών (οχι τα αμερικανικά αλουμινόχαρτα). Θα αναφερθώ πάλι στο προσωπικο. Είσαι στην Αν Μεσόγειο με τις Αμερικανικές Κορβέτες. Πως νιώθεις?(Γνωρίζει ο κόσμος ότι θα δώσουμε 5 δις για πλοία που αν δεχτούν ένα πύραυλο θα πάνε στο πάτω? Ακόμα και σημερινές φρεγάτες που έχουμε έχουν ανώτερο επίπεδο επιβίωσης) 3η Προτεραιότητα: Μη επανδρωμένα συστήματα. Επιπλέον: 1η Απορία: Στρατηγική Συμφωνία με ΗΠΑ είναι τα αλουμινόχαρτα? Είναι ότι θα αγοράσουν τα ναυπηγεία με τους συνδικαλιστές? Η διατήρηση ίσων αποστάσεων με Τουρκία? Η ότι θα έρθει η Microsoft(Ανατρίχιασα)? 2η Απορία: Θα ενημερώσει η κυβέρνηση για ποιο λόγο δεν υπογράφτηκε η Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία? Θα ρωτήσει η αντιπολίτευση ή θα συνεχίσει να κοιμάται? Κάποιος Δημοσιογράφος ίσως γιατί τα λοιπά κόμματα ασχολούνται με τη σκηνοθεσία της ημέρας των ενόπλων δυνάμεων.(Τι πληρώνουμε θεέ μου) 3η Απορία: Τα στελέχη του ΠΝ, δεν έχουν στόμα; υπάρχει και η λέξη παραίτηση αν την έχουν ξεχάσει με μια ωραία ανακοίνωση μπας και ξεβρωμίσει αυτός ο τόπος από τις μίζες. Διευκρίνιση 1η: Δεν υποστηρίζω ούτε τη Γαλλία ούτε την Αμερική. Διευκρίνιση 2η: Τα πλοία της Αμερικής μόνο με κόστος 1δις και τα 4!Ούτε ένα δολλάριο παραπάνω

Λογικό

3 δις πληρώνει ο Έλληνας κάθε χρόνο για τους λαθρομετανάστες χωρίς να καταλαβαίνουμε το γιατί ή τι υποχρέωση τους έχουμε. Σφάζουν ληστεύουν κλέβουν και τους πληρώνουμε και από πάνω? Κάθε λαθρομετανάστης στην Ελλάδα, λιγότερα για την ασφάλεια και την αμυνα της χώρας.

...

Οι λαθρομετανάστες πληρώνονται με λεφτά της ΕΕ. Δε θα τα είχαμε ούτως ή άλλως αν δεν υπήρχαν.

Decay

Η υπαρξη τους εντός της χώρας μας [σύμφωνα με συμβούλους του Ερντογάν] συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια της χώρας [του]. Άσχετα με το ποιος πληρώνει τα έξοδα διαμονής τους!

sa

Αμερικανόφιλοι, Γαλλόφιλοι, Αγγλόφιλοι, Γερμανόφιλοι, Ολανδόφιλοι κλπ σφάζονται για ποιες φρεγάτες θα αγοράσουν με τα λεφτά μας. ΚΑΝΕΝΑΣ Ελληνόφιλος υπάρχει;

Υπαρχει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός μας.

Επικοινωνιολόγος

Τα σχόλια χαμηλού επιπέδου . Η χώρα εξοπλίζεται μετά από πολλά χρόνια και λέτε το μακρύ σας και το κοντό σας . Αν οι συριζαίοι τα παίρνατε θα λέγατε : Αμηχανία ? Είστε άχρηστοι. Μπράβο στο Κυριάκο και δεν του το είχα . Μετά το βυθίσατε το χώρα επιτέλους επιτέλους όπλα .

Εγώ

Ειμαι άφραγκος και δεν καταλαβαίνω γρι από ότι λένε για τα εξοπλιστικά αδελφέ. Αυτοί λένε ότι κάποια παλιά μεταχειρισμένα μας τα δίνουν δωρεάν. Δεν ξέρω να τα χρησιμοποιώ αυτά, αν και μηχανικός έκανα θητεία στο πεζικό και στα όπλα ήμουνα στουρνάρι και φοβικός. Ξέρω καλά από μηχανές αυτοκινήτων. Αν είναι λοιπόν να μας στείλουν τίποτα δωρεαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ότι νάναι με όσα εκατομμύρια χιλιόμετρα και νάχουν φορτώσει εγώ ενδιαφέρομαι και λεφτά για τις πινακίδες θα βρω.

Που πας ρε Καραμήτρο

Εσυ ο Έλληνας μόνο πορτοκάλια και ροδάκινα παράγεις.

Θανος

Θωρακιζουμε την υγειαχαχαχα

Γιος ενστόλου

Θανούλη η Ελλάδα μετά από χρόνια εξοπλίζεται, αλλά σαν στόκος που είσαι τι να καταλάβεις ? Μόνο γελοίος γίνεσαι . Μετά τον Ανδρέα ο υιός Μητσοτάκης επιτέλους κάνει εθνική πολιτική

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης