LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Μέρες Πάσχα θα θυμίζουν τα… κορωνοΧριστούγεννα - Τι αναμένεται να ανοίξει και πότε

LOCKDOWN2

Παράταση στο lockdown, μερική επιστροφή στην καθημερινότητα πριν τα κάλαντα - Πότε αναμένεται το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης - Οι «αστερίσκοι» της εορταστικής περιόδου

Σε όλες τις κυβερνητικές συχνότητες ηχούσε χθες το μήνυμα της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, καθώς η χώρα διανύει την τελευταία -θεωρητικά- εβδομάδα ισχύος του δεύτερου στην ίδια χρονιά lockdown, το οποίο ήρθε για να μείνει για τα καλά, όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι και τα φετινά Χριστούγεννα. Εκτιμώντας ως «ανεδαφική» τη συζήτηση περί άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξήγησε χθες πως «όταν θα έρθει η ώρα να αρθούν ένα-ένα τα περιοριστικά μέτρα», προσθέτοντας παράλληλα όμως ότι «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα».

Γκίκας Μαγιορκίνης 23/11


Την πόρτα της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών στα τέλη Νοέμβρη έκλεισε χθες με θόρυβο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όσα μέτρα εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τις… δόσεις κανονικότητας λόγω των γιορτών τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης την 7η Δεκέμβρη.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός των οικογενειών», ο κ. Πέτσας κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να περιορίσουν αριθμητικά τον κύκλο των συναναστροφών τους, αποφεύγοντας να συναντούν πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας. «Ο ιός - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε, λέγοντας πως «τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού στους ηλικιωμένους τις τελευταίες ημέρες επηρεάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται να κάνει… Πάσχα, χριστουγεννιάτικα, επαναφέροντας ανάλογους περιορισμούς με το αναστάσιμο τραπέζι. Στα σενάρια που εξετάζονται, η επιστροφή του «πλαισίου εορτασμού του Πάσχα» με οικογενειακό τραπέζι σε πολύ στενό κύκλο και χωρίς μετακινήσεις εκτός νομού είναι ένα από τα επικρατέστερα, ώστε να μην αποπειραθούν οι επίδοξοι οικοδεσπότες να διοργανώσουν ρεβεγιόν κατ’ οίκον και να μην ακολουθήσει και φέτος η πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών.

Νίκος Χαρδαλιάς 23/11


Στα… κορωνοχριστούγεννα, απούσα θα είναι και η μουσική, καθώς μετά το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (για το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς τις 7 Δεκεμβρίου), θα ακολουθήσει η επιστροφή στο λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τελευταία, αλλά πιο κρίσιμη διαδρομή στον χάρτη επαναφοράς της χώρας στην καθημερινότητα αποτελεί η εστίαση, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων (μάλλον 21 Δεκεμβρίου), αλλά με πολλούς δε αστερίσκους.

Συγκεκριμένα, όσα εστιατόρια ανοίξουν, δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια. Προς μεγάλη απογοήτευση του νεανικού κυρίως πληθυσμού της χώρας, ούτε για την πρωτοχρονιάτικη πρόποση θα ανοίξουν τα μπαρ φέτος, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής διασποράς του ιού.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά

Διαλέγοντας… φούσκα

«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη», υπογράμμισε χθες από την πλευρά της και η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα, «η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του», σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας με τον όρο «φούσκα» μια μικρή, αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους, με τους οποίους και μόνο πρέπει κανείς να συναναστρέφεται.

Η λύση της … φούσκας φαίνεται πως προκρίνεται τις τελευταίες ώρες από τους επιστήμονες, όταν μάλιστα «τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι τα αναμενόμενα» μετά από 20 ημέρες lockdown, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Κληθείς μάλιστα να απαντήσει για τον πιθανό χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς δεν έκρυψε πως αντιλαμβάνεται την προσδοκία που δημιουργούν στους πολίτες και τους επαγγελματίες οι γιορτές, αλλά αυτή τη στιγμή μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, παραπέμποντας στους λοιμωξιολόγους για την εισήγηση αναφορικά με το χρόνο λήξης του lockdown. Πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται περισσότερο μέρα με την μέρα ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όταν «στη Βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα, περιμέναμε σε κάποιες περιοχές νωρίτερα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, κάτι που δείχνει μεν ορατό, αλλά δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα θέλαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Χαρδαλιάς έθεσε χθες ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα θέμα «πιστής τήρησης των μέτρων», καθώς μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η οδός διαφυγής του ιού προς την κοινότητα, παρά τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί στην πόλη για τη στεγανοποίησή της, οδηγώντας σε 300 νέα κρούσματα χθες. Με τις κλίνες ΜΕΘ να έχουν υπερβεί τα όρια πληρότητάς τους, σοκ και δέος προκάλεσε χθες η «ανακάλυψη» 60 νέων κρουσμάτων στο ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμων», μεταξύ των οποίων είναι περιθαλπόμενοι (ηλικιωμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία) και εργαζόμενοι. Καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προνοιακές δομές στην πόλη, συναγερμός σήμανε χθες για τυχόν ύπαρξη περισσοτέρων κρουσμάτων, με δεδομένο ότι στους χώρους του ιδρύματος είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.Ειδήσεις σήμερα

Θετικός στον κορωνοϊό ο Πλακιωτάκης - Σε καραντίνα στο σπίτι του

Η σύρραξη στο Τιγκράι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πανδημία-Νότια Κορέα: Ο δείκτης θνητότητας διαμορφώθηκε στο 1,63%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (77)

ROB

"κορωνοΧριστούγεννα" πολύ κακός νεολογισμός

ζορρο

καρναβαλια εσεις που κραζετε τον κουλη ο ανθρωπος ζωα σας σωζει τη ζωη ρε νουμερα κανει απλα οτι γινεται σε ολο τον πλανητη ορνια απλα εδω το κανει πιο γρηγορα και θα σας κυβερναει 50 χρονια και παλι θα σκουζετε οταν εχεις νουμερα που θελουν να κανουν πορειες σαν του πολυτεχνειου τους καρπαζωνεις

Ζορρο

Υπαρχει μεγαλυτερο καρναβαλι απο σενα? Ετσι και αλλιως το ομολογεις και μονο σου

@

Άκου όρος, "κορωνοχριστούγεννα", λίγο ντροπή και σεβασμός στη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Της Εβραιοσύνης(!) θές να πείς....

Γιατί μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μας παραμένει το Πάσχα που ήδη μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ...Τώρα ήλθε και η σειρά των ΕμποροΕβραίων που αν και λόγω Χριστουγέννων, τα εμπορεύματα τους θα παραμένουν απούλητα, λόγω Κούλη και κορωνοϊού!!

ω καλά..

'δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική' -ποιος ντιρίς τα σκεφτεται αυτα ρε φιλε

Silvia

Στην Ελβετία τα χειμερινά θέρετρα έχουν ανοίξει και λειτουργούν Κανονικά οπότε αυτοί που έχουν χρήματα μπορούν να περάσουν τις γιορτές στις ελβετικές Άλπεις κρατώντας αποστάσεις.

CoronaXmas

Κορωνοχριστούγεννα...κορωνοτζίροι...κορωνοανάπτυξη.

Ζάκης Ρουφάς

αχ ναι, 15-25 θα βγουν ΟΛΟΙ να κάνουν ότι μη φαγωψωνια υπάρχουν. και θα γίνει ένας χαμουλης. ΤΑ ΣΚΈΦΤΟΝΤΑΙ πολύ όλα αυτά, ή είναι σαν τον μεγάλο περίπατο ?

Τζάμπα

Σε μεγάλο βαθμό , περίπου 35 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να μετακινηθούν από νομό σε νομό . Δυστυχώς η Κεραμέως όταν έβγαλε την εγκύκλιο να μείνουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία ,5 μέρες αργότερα, αυτά είχαν ήδη αδειάσει . Με την τηλεκπαίδευση να λειτουργεί πλέον σωστά και τίμια. Ποιος ο λόγος για τόση βαβούρα και μετακινήσεις για 2 εβδομάδες ; υπόψιν κάτι νησάκια κάτι απομακρυσμένες περιοχές τζάμπα εκτίθενται όλοι σε κίνδυνο , τζάμπα διασπείρουν , άδειο το σπίτι πάνε σουπερ μαρκετ κτλ κτλ ... και είναι 2 οι μετακινήσεις μία να πάνε μία γυρίσουν 35.000 άτομα , καλά δεν το συζητώ για πανεπιστήμια , τα κορώνα πάρτι από σπίτι σε σπίτι και το να γυρίσουν τη μισή Ελλάδα όλοι τους οι φοιτηταράδες εκεί θα γίνει της μουρλής . Περιέργως η τηλεκπαίδευση τα πήγε καλά ,τους ακούω κάθε πρωί κανονικά στην ώρα τους με τις διαφάνειές τους . Τέλος πάντων το κρίμα στο λαιμό σας . Δεν χρειάζονται τα ίδια λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν εδώ , κλείσιμο οι μετακινήσεις νομών αλλά και τα σύνορα της χώρας , να κάνουμε καλά Χριστούγεννα με λίγα κρούσματα , κλειστά οικογενειακά , αφού δεν θα έρθουν και τα παιδιά από τις μεγαλουπόλεις και άιντε να έρθει το εμβόλιο να τελειώνουμε σιγά σιγά .

Κουλισταν : Οδηγός επιβίωσης για ΜΗ κρατικοδίαιτους

έχω ξεκινήσει την συγγραφή ενός εγχειριδίου το οποίο θα φανεί χρήσιμο σε πολλούς....είμαι ακόμα στο πρώτο κεφάλαιο, στην πρώτη παράγραφο...βασικά δε έχω γράψει λέξη ακόμα...μπορεί κανείς να βοηθήσει?...καμιά ιδέα?

Οχι

Αφου το ξεκινησες μην ζητας βοηθεια απο την αρχη. Περιμενουμε την πρωτη παρουσιαση της προοδου σου σε ημερομηνια που θα ανακοινωθει εντος τριμηνου, καλο γραψιμο. * Επιτροπη επιβιωσης.

αχρηστο-γεροντοκράτορική Μπανανία

οι πασοκόγεροι της χώρας (πολιτικοι-δικαστικοι-μεγαλοσυνταξιουχοι και λοιποι πραιτωριανοι) αποφάσισαν ότι αυτή η γενια ( η ΓτΠ) θα είναι και η τελευταία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης