Σαρλ Μισέλ προς Ερντογάν: Η Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση

Σαρλ Μισέλ προς Ερντογάν: Η Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι πλήρης η αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο - Πρόσκληση σε πολυμερή διάσκεψη

charles-michelle-erdogan-0
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο Αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες, ενώ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Είχε προτείνει «πολυμερή διάσκεψη»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε αναφέρει την Παρασκευή ότι η ΕΕ εξετάζει «πολυμερή διάσκεψη» με συμμετοχή της Τουρκίας, κατά την οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν τα θέματα των θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ επιδιώκει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί στο πρότυπο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι θα διευρυνθεί η ατζέντα, προκειμένου η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ για την Ελλάδα, θα δοθεί ως αντάλλαγμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχεδιάζει επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

Λε Ντριάν: Έχουμε πολλές επιλογές για μέτρα κατά της Τουρκίας και ο Ερντογάν το γνωρίζει

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας αναμένεται ότι θα είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, την ώρα που η Άγκυρα διατηρεί την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κλείσιμο
Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας». Ήδη, το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ των υπουργών των Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Γαλλία δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να κρατήσουν την ίδια αυστηρή στάση κατά της Άγκυρας.

Ο Λε Ντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα... μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».

«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.




Ειδήσεις σήμερα:


Κορωνοϊός: 144 νέα κρούσματα - Μειώθηκαν στα 51 στην Αττική

Η αφοπλιστική ομολογία της Μισέλ Ομπάμα: Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να πετάξω τον Μπαράκ από το παράθυρο

Ο Τσιτσιπάς τρολάρει... τον εαυτό του: «Βρήκα αυτόν που παίζει καλύτερα από μένα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης