Αυστρία κατά Τουρκίας: Θα μιλάμε τελείως ξεκάθαρα όταν η Άγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Αυστρία κατά Τουρκίας: Θα μιλάμε τελείως ξεκάθαρα όταν η Άγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Μετά τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ εξαπέλυσε πυρά κατά της Τουρκίας –Τι απάντησε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου 

alexander_salenberg
Σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης, στέλνει σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Με συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αντικρούει την επίθεση που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εναντίον του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Ανεπίτρεπτη» η εργαλειοποίηση μεταναστών σύμφωνα με τον Κουρτς

Σε χθεσινές συνεντεύξεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε καταγγείλει ως «απολύτως ανεπίτρεπτα» τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και την παραβίαση, από μέρους της, του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, «να αποκτήσει επιτέλους το θάρρος να αντισταθεί στον Ερντογάν και να μην επιτρέψει στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο πρόεδρο».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιούσε ότι, «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».

Σε σχέση με τα μελλοντικά προσφυγικά ρεύματα, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρούσε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Έλληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας».

«Αλλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση», προσέθετε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Κλείσιμο
Στις συνεντεύξεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επισημάνει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη μία ενιαία στάση απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, και είχε ζητήσει περισσότερη ενότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «θα ήθελα μία ενωμένη ΕΕ που θα ενεργήσει αποφασιστικά, και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμβαίνει αυτό».

«Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη»

Στη σημερινή συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αντικρούοντας τις επιθέσεις του Τούρκου ομολόγου του κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζει πως οι θέσεις του καγκελάριου αποτελούν «μία συνεπή υπεράσπιση των αξιών στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και οι οποίες εγγυώνται τη σταθερότητα και την ευημερία μας», και δεν έχουν καμία σχέση με «ρατσισμό ή ισλαμοφοβία» όπως ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, το γεγονός ότι ορισμένοι Τούρκοι πολιτικοί προφανώς δεν μπορούν να δουν τη διαφορά, «δείχνει για άλλη μια φορά πόσο μακριά έχει απομακρυνθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια από την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:


Κορωνοϊός: 144 νέα κρούσματα - Μειώθηκαν στα 51 στην Αττική

Η αφοπλιστική ομολογία της Μισέλ Ομπάμα: Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να πετάξω τον Μπαράκ από το παράθυρο

Ο Τσιτσιπάς τρολάρει... τον εαυτό του: «Βρήκα αυτόν που παίζει καλύτερα από μένα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης