Ο Ερντογάν προκαλεί ξανά: Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια

Ο Ερντογάν προκαλεί ξανά: Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα» είπε μέσω του... τηλεφώνου του Χουλουσί Ακάρ ο πρόεδρος της Τουρκίας

erdogan-proklisi-arthro
Σε νέα προκλητική δήλωση μέσω... τηλεφώνου προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ελλάδα χωρίς να την κατονομάζει.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά:

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Ερντογάν που έγιναν μέσω του τηλεφώνου του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος το είχε σε ανοιχτή ακρόαση


Κλείσιμο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων διάρκειας πέντε ημερών, αρχής γενομένης την Κυριακή, μαζί με τον «στρατό» των τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα όπως μετέδωσε το πρωί του Σαββάτου το πρακτορείο Anadolu



Εντωμταξύ όλες οι χώρες της ΕΕ παρακολουθούν την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι διεθνείς παίκτες κάτι θα πουν ή κάτι θα προτείνουν με στόχο την αποφόρτιση της κατάστασης.

Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει την σύσταση μίας πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης(!) για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναδιπλώνεται, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για την έναρξη διαλόγου. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επικρίνει τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, για την «αφωνία» του απέναντι στην Τουρκία. Το Βερολίνο επαναλαμβάνει την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, την ίδια ώρα που ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι Τούρκοι πάντως επιχείρησαν να ματαιώσουν την συνάντηση, με την πρόφαση του κορωνοϊού. Ζήτησαν να παραμείνει ο Νίκος Δένδιας σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών εντέλει ενημέρωσε τον Γκουτέρες για τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες απειλούν την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παραλλήλως, παρουσίασε λεπτομερώς στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, εστιάζοντας στις νέες τουρκικές απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το πέρας της συνάντησης για το αν είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα από το έγγραφο που προσκόμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Δένδιας είπε: «Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανικό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι, ο Ρίκερ είχε καταδικάσει προ ημέρων συνολικά την τουρκικές προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα θα συνομιλήσει και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο. «Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο  και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του ύπατου εκπροσώπου Μπορέλ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ο Πήτερ Στάνο.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να μιλήσουμε για οικονομικές κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα προκειμένου να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν, δηλώνει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), στο "Spiegel".

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Τη ζωή της με τον «τζιχαντιστή από την Κρήτη» περιγράφει η 36χρονη πρώην σύζυγός του

Ο Καρτερός στηρίζει τον Παππά για να μην τον «φάει» ο Τσίπρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης