Ο Κασσελάκης, οι υπονομευτές και το κόμμα ΙΧ
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

Ο Κασσελάκης, οι υπονομευτές και το κόμμα ΙΧ

Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που ο Μιχάλης Καπνισάκης, δικηγόρος και στενότερος συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη είχε πει σε συνέντευξή του ότι ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε δεχθεί πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει υπουργός στην κυβέρνησή του

Και επέμεινε, παρά τις διαψεύσεις που ήλθαν ακόμα και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Τρεις μήνες πριν από αυτό, ο κ. Κασσελάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη άνεση: τα μέλη που προσέρχονταν στην εσωκομματική κάλπη θεωρούσαν – και μάλλον δικαίως – ότι ψήφιζαν τον υποψήφιο που προωθούσε ο ιδρυτής του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ενάντια στους «υπονομευτές» του.

Την Πέμπτη, δύο ώρες πριν αρχίσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με μία ανάρτηση επέβαλε στον κ. Κασσελάκη να ξαναγράψει μέρος της ομιλίας του – και να αποδεχτεί αυτό που εξαρχής ήθελε, αλλά με άλλους όρους: να γίνει νέα εκλογή προέδρου από την βάση του κόμματος, θεωρώντας ότι και αυτή τη φορά τα μέλη θα πάνε στην κάλπη ενάντια στους νέους «υπονομευτές». Μόνον που αυτή τη φορά, το ρόλο του υπονομευτή του Τσίπρα μάλλον θα κληθεί να τον παίξει ο ίδιος…

Η αλήθεια είναι ότι ο Κασσελάκης είχε δει τα σκούρα από καιρό: με τους προβολείς στραμμένους διαρκώς πάνω του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαροπαλεύει στις δημοσκοπήσεις μεταξύ τρίτης και τέταρτης θέσης, ενώ η δημοφιλία Κασσελάκη είναι στα τάρταρα, λίγο πάνω από εκείνη του κ. Δημήτρη Νατσιού.

Κλείσιμο
Η απάντηση του κ. Κασσελάκη σε όλα αυτά τα δημοσκοπικά φαινόμενα – τα οποία ξεκίνησαν αμέσως μετά από την εκλογή του, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε για μία ημέρα δεν γέννησε κάποια προσδοκία σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας – ήταν να πολεμά εσωτερικούς εχθρούς και να τους σπρώχνει στην έξοδο. Όχι ότι υπήρχε λόγος να τους εφεύρει – μετά από τα Σεπτεμβριανά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα τρολς ανέλαβαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στο κόμμα από εκείνους που είχαν συνειδητά ή ασυνείδητα είχαν υπονομεύσει τον Αλέξη Τσίπρα, οι διαφωνούντες στην Κουμουνδούρου ήταν είδος σε μεγάλη επάρκεια. Και πάντοτε υπήρχε ένα κομμάτι για να κοπεί από τον κορμό του κόμματος.

Τώρα πλησιάζουμε στην τελευταία διάσπαση: Με την ομιλία του στο συνέδριο, ο Στέφανος Κασσελάκης διέλυσε κάθε δυνατότητα συνύπαρξης με τα στελέχη του Αλέξη Τσίπρα. Είναι προφανές ότι αν επικρατήσει στην νέα εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας θα είναι το κόμμα ΙΧ του Κασσελάκη, χωρίς την ενοχλητική παρουσία στελεχών που δεν έχουν μόνον λόγια θαυμασμού για τον πρόεδρό τους, ο οποίος αρνήθηκε υπουργείο της ΝΔ για να επενδύσει (πολιτικά) στην Αριστερά.

Αν πάλι δεν νικήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, το πιθανότερο είναι ότι το επόμενο βήμα θα είναι και πάλι ένα κόμμα ΙΧ – το δικό του. Διότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καθήσει να συνομιλεί στην Κουμουνδούρου με εκείνους που θεωρεί υπονομευτές του.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης θα καταλήξει με ένα κόμμα ΙΧ, το οποίο θα στεγάσει τους – καθόλου λίγους, αλλά όχι και πάρα πολλούς – υποστηρικτές του. Το πρόβλημα είναι ότι εκεί δεν θα υπάρχουν υπονομευτές, αλλά μόνον θαυμαστές του – οπότε θα πρέπει να λέει και κάποια πράγματα επί της πραγματικής πολιτικής…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ