Ερντογάν: Αλλάζει το Σύνταγμα μετά το θρίαμβο και ενισχύει τις αρμοδιότητες του

Ερντογάν: Αλλάζει το Σύνταγμα  μετά το θρίαμβο και ενισχύει τις αρμοδιότητες του

Επόμενος στόχος του Τούρκου Προέδρου το Σύνταγμα, για την αναθεώρηση του οποίου «ψάχνει» 15 βουλευτές - Θέλει να κάνει την Τουρκία προεδρική από κοινοβουλευτική Δημοκρατία - Επιθετικός προς Δύση, Τύπο και Κούρδους μετά το θρίαμβο ο «σουλτάνος» - Αιχμές για τη διαδικασία από τον Κούρδο Ντεμιρτάς

Η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος είναι η απόλυτη προτεραιότητα του Σουλτάνου του Βοσπόρου Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από την απρόσμενη νίκη του στις χθεσινές εκλογές με το κόμμα του ΑKP να εξασφαλίζει αυτοδυναμία με ποσoστό που αγγίζει το 50% (49,4%).  Με εξαίρεση μία δημοσκόπηση, όλες οι υπόλοιπες προεξοφλούσαν ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα έπρεπε να βάλει νερό στο κρασί του, σχηματίζοντας κυβέρνηση με κάποιο άλλο κόμμα, ωστόσο το αποτέλεσμα της κάλπης έρχεται να δικαιώσει τον Τούρκο πρόεδρο που επέμενε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Στόχος της νέας κυβέρνησης αλλά κυρίως προσωπική φιλοδοξία του Ερντογάν εδώ και καιρό είναι ο μετασχηματισμός του τουρκικού πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος του Τούρκου προέδρου. 

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν εκλέγει τώρα 317 βουλευτές, αποκτώντας μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που του επιτρέπει να κυβερνήσει χωρίς κλυδωνισμούς την επόμενη τετραετία. Μεγάλος χαμένος είναι αναμφίβολα το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που απώλεσε σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες και περιορίζεται πλέον στο 11,9% και τις 41 έδρες, σε σχέση με τις 80 που είχε κέρδισε στις εκλογές του Ιουνίου. Αισθητή μείωση είχε επίσης και το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών του «Κούρδου Ομπάμα» Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αφού από το 13,8% που είχε κερδίσει τον Ιούνιο, τώρα συρρικνώθηκε στο 10,7%, κατακτώντας 59 κοινοβουλευτικές έδρες (σε σχέση με τις 80 που είχε λάβει στις εκλογές του Ιουνίου). Το κόμμα του Ντεμιρτάς πάντως βλέπει το χθεσινό αποτέλεσμα ως απόρροια της ηθελημένης ακραίας πόλωσης που προκάλεσε το AKP το τελευταίο διάστημα.Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα πως θα ασκήσει εξουσία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μετά την θριαμβευτική του νίκη στις χθεσινές εκλογές. Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το κουρδικό αλλά και την συριακή κρίση την ώρα που η Ρωσία και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή την στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η κυβέρνηση Πούτιν τάσσεται υπέρ του προέδρου της Συρίας και η Ουάσινγκτον υπέρ των Κούρδων. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση της Άγκυρας θα μαλακώσει τη στάση της απέναντι σε κάποιο από τα δύο αυτά μέτωπα. 
Ο ίδιος ο Ερντογάν ωστόσο εμφανίστηκε επιθετικός τόσο προς την αντιπολίτευση όσο και προς τον δυτικό κόσμο και τον διεθνή Τύπο, αμέσως μετά το θριαμβευτικό για τον ίδιο εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας «έκκληση» στη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί το αποτέλεσμα, που έδωσε στο κόμμα του της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ποσοστό σχεδόν 50%. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφού προσευχήθηκε σε τέμενος της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είπε ότι ο λαός ψήφισε υπερ της σταθερότητας και της ενότητας έπειτα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στις εκλογές του Ιουνίου.

«Ας γίνουμε ένα, ας είμαστε αδελφοί και όλοι μας μία ενωμένη Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του διεθνούς Τύπου για την κριτική που, όπως ο ίδιος είπε, άσκησε εναντίον του. «Έτσι αντιλαμβάνεστε εσείς τη δημοκρατία;», είπε. «Τώρα ένα κόμμα με περίπου 50% στην Τουρκία πήρε την εξουσία...Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν βλέπω τέτοια ωριμότητα».Το AKP έλαβε χθες κάτι λιγότερο από το 50%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, γεγονός που του δίνει 316 από τις 550 έδρες στο κοινοβούλιο και πολύ υψηλότερο ποσοστό από αυτό που ανέμεναν ακόμη και στελέχη του κόμματος. Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μήνυμα προς τους Κούρδους ενόπλους στη νοτιοανατολική Τουρκία ότι η βία δεν μπορεί να συνυπάρχει με τη δημοκρατία. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται με τους ενόπλους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας σε μία έκρηξη βίας μετά την εκεχειρία που κατέρρευσε τον Ιούλιο.Επόμενος στόχος το Σύνταγμα
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, ο Ερντογάν θα χρειαστεί επιπλέον 15 έδρες. Αν τις εξασφαλίσει, τότε ψηφίζεται στην τουρκική βουλή η αναθεώρηση του Συντάγματος και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι η αναθεώρηση με δημοψήφισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα απευθείας και χωρίς δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών. Ο θρίαμβος Ερντογάν οφείλεται στις ακόλουθες κινήσεις του ιδίου αλλά και του κόμματός του: 
-Οι εκλογές έδειξαν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πήγαν κατευθείαν στο ΑKP. Το γεγονός αυτό δικαιώνει το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική, την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, το προεκλογικό έργο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ψήφους της ακροδεξιάς.

-Όπως σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές (87%) δείχνει πως η χθεσινή εκλογική διαδικασία για το εκλογικό σώμα στην Τουρκία είχε μεγάλη σημασία. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι έστειλαν το μήνυμα ότι προτιμούν μια αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση και όχι κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ φαίνεται να συνέδεσαν το φιλοκουρδικό κόμμα με την τρομοκρατία του ΡΚΚ, παρά τις προσπάθειες του αρχηγού του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς να προβάλει μηνύματα ειρήνης και δημοκρατίας, διαχωρίζοντας τη θέση του κόμματος με την πολιτική πολέμου του ΡΚΚ. -Η επίδειξη δύναμης του Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζοντας την πάγια τακτική του να φιμώνει αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ φαίνεται να έπιασε τόπο αφού μέσα σε λίγους μήνες από τις εκλογές του Ιουνίου, το κόμμα του κατάφερε να ενισχυθεί τουλάχιστον κατά 9 μονάδες. Στις 7 Ιουνίου το AKP είχε προσελκύσει μόνο το 40,9% των ψήφων χάνοντας την αυτοδυναμία που κατείχε τα τελευταία 13 χρόνια. Αλλά και η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, του έδωσε πόντους δείχνοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στην Ευρώπη. 
Ντεμιρτάς: Δεν ήταν δίκαιη η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. 

«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες». Ο Ντεμιρτάς είπε ότι «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».Νωρίτερα, η  συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γιουκσεκντάγ τόνισε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.

Περισσότεροι από  54 εκατομμύρια Τούρκοι προσήλθαν την  Κυριακή στις 
κάλπες για να ψηφίσουν σε μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζονταν εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και η οποία διεξήχθη με φόντο την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης και τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία.

Πάντως, η ψηφοφορία σε όλη την Τουρκία έγινε χωρίς σοβαρά προβλήματα, αν και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Βαν, στο Μπιτλίς, στην Μους και στο Χακκάρι. Επίσης, στην επαρχία Τζίζρε άντρες των ενόπλων δυνάμεων μπήκαν σε εκλογικό κέντρο και συνέλαβαν άτομο το οποίο πίεζε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Ειναι αυτοι..............

Ειμαστε και μεις.............. !!!!!! Της αρπαχτης, του βολεματος και της καλης ζωης εις βαρος του κρατους!!!! Σε μια 20 ετηα ερχεται και η σειρα τους με τα χρεη!!!

@Ειναι αυτοι

δεν θα χροκοπησουν γιατι δεν εχουν σοσιαλισμο οπως επαθε η ελλαδα εχουν καπιταλισμο

news

Πολύ γρήγορα άρχισαν να πέφτουν οι μάσκες για τον εκλογικό θρίαμβο του eρντογάν και ποιοι τον υποστήριξαν στο να καταγάγει αυτή την μεγάλη νίκη. Σύμφωνα με αποκλειστικά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου τουρκικού τύπου, η γνωστή οργάνωση των tζιχαντιστών, islam Ordusu, δηλαδή iσλαμικός sτρατός, που πολεμά στην Συρία, έσπευσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών που έφερναν το κόμμα του eρντογάν θριαμβευτή, να του στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα. Προφανώς εξέφρασαν έτσι τα αισθήματα ευγνωμοσύνης τους για την αμέριστη στήριξη που έχουν εδώ και χρόνια από τον tούρκο πρόεδρο. Να σημειώσουμε ότι η ισλαμιστική αυτή οργάνωση των tζιχαντιστών, έχει καταγγελθεί για φρικτά εγκλήματα σε βάρος των Xριστιανών και των Αλεβητών. Πρόσφατα μάλιστα κατηγορήθηκε ότι αιχμαλώτιζαν Αλεβίτες της Συρίας από την περιοχή Dou Guta και τους έβαζαν μπροστά σαν ασπίδα για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων.

ΤΟΝ ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΟ ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΠΛΕΝΕΙΣ......

...το σαπούνι σου χαλάς

Ρετζέπ

Έλληνες βολευτείτε με τον Τσίπρα και αφήστε ήσυχο τον Ερντογάν.

Μάτσας

Eίναι σίγουρο ότι δεν έπεσε νοθεία; Οι λεονταρισμοί είναι της πεντάρας. Θυμίζει Μουσολίνι ο Ταγίπ. Νομίζω ότι η αίγλη του εξαντλείται στους χρυσούς καμπινέδες.

Υπάρχει διαφορά

Για νοθεία δεν νομίζω, αλλά προπαγάνδα σίγουρα έπεσε όπως γίνεται προεκόγικά σε όλες τις χώρες. Η διαφορά είναι ότι ο Ερντογάν τα εννοεί και δεν κάνει κωλοτούμπες όπως κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί. Τυχεροί οι Τούρκοι που έχουνε έναν ΗΓΕΤΗ και όχι έναν ΙΚΕΤΗ.

koykoyroykoy

ΤΩΡΑ ΘΑ ''ΦΑΝΕ'' ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !! ΓΙΑΥΤΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΤΗΝ ''ΣΚΟΝΗ ΤΟΥΣ '' ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!

katia xania

ΛΥΣΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΚΑΝΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΛΙ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ. Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ? ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΜΑΘΑ ΑΚΟΜΑ??? ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ????

Μάτσας

Άντε καλε... Τι είναι αυτά που λέτε; Κακοήθιες...

@katia xania

Αυτό ακριβώς λέει το κείμενο,θέλει να κάνει τη δημοκρατία προεδρική από κοινοβουλευτική.

Zoro

βλέπετε ρωσία το ίδιο πράμα θα γίνει η τουρκία πούτιν = ερντογάν. ένα πανίσχυρο αφεντικό με τις μαριονέτες του η "δημοκρατία" σε όλο της το μεγαλείο..μοντέρνοι δικτάτορες!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

imagen

Κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Plaza Catalonia στο κέντρο της Βαρκελώνης, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση των γκλοπ τους εναντίον μιας μεγάλης ομάδας, στην πλειονότητά τους νεαρών διαδηλωτών, αφού ορισμένοι εξ αυτών πέταξαν πέτρες εναντίον τους

begum

Είπε ότι το μακελειό με τους 22 νεκρούς στη Μάνστεστερ Αρίνα ήταν δικαιολογημένα αντίποινα για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, ενώ αίσθηση προκάλεσε στη βρετανική κοινή γνώμη και το γεγονός ότι έδωσε στο νεογέννητο γιο της το όνομα του πολέμαρχου του Ισλάμ, Τζερά του 7ου αι.

las_vegas

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το χιόνι μπορεί να φθάσει και τις 3 ίντσες (7,62 εκ.) στα δυτικά και τα νότια προάστια της πόλης, μέχρι την Παρασκευή το πρωί, αλλά ενδέχεται να το λιώσει η βροχή που αναμένεται να πέσει

Trump-Erdogan

Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και συμφώνησαν σε μια πολιτική επίλυση της εμπόλεμης σύρραξης στην αραβική χώρα, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu