Σαρωτική νίκη Ερντογάν - Αυτοδυναμία για το κυβερνών κόμμα

Σαρωτική νίκη Ερντογάν - Αυτοδυναμία για το κυβερνών κόμμα

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε το 49,4% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης - Με «πυρά» εναντίον της αντιπολίτευσης το πρώτο μήνυμα Ερντογάν - Ντεμιρτάς: Δεν ήταν δίκαιη η διαδικασία - Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ

Σαρωτική νίκη Ερντογάν - Αυτοδυναμία για το κυβερνών κόμμα
Σαρωτική νίκη πέτυχε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία καθώς επικράτησε με άνεση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Όπως μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,1% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.

Η αύξηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα ήταν θεαματική, ενώ καταγράφηκε καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Κλείσιμο


Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για λογαριασμό του φιλοκουρδικού κόμματος, είναι το γεγονός ότι οι απώλειες αφορούν και τα κάστρα του κόμματος, όπως το Ντιγιάρμπακιρ. Από το 79,8% που είχε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου στο νομό αυτό, έπεσε στο 72%.

Τα ποσοστά των κομμάτων στις σημερινές εκλογές, καθώς και τα ποσοστά τους στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακιρ, έχουν ως εξής:

Κωνσταντινούπολη: ΚΔΑ 48,τ% (41,1%), ΡΛΚ 30,3% (29,1%), ΔΚΛ 10,1% (11,0%), ΚΕΚ 8,6% (11,0%)

Άγκυρα: ΚΔΑ48,8% (41,4%), ΡΛΚ 30,7% (29,17%), ΚΕΚ 14,1% (17,8%), ΔΚΛ 4,2% (5,6%)

Σμύρνη: ΡΛΚ 46,2 (44,8%), ΚΔΑ 31,3% (26,75%), ΚΕΚ 11,3% (13,6%), ΔΚΛ 8,6%, (10,6%)

Ντιγιάρμπακιρ: ΔΚΛ 72,0% (79,8%), ΚΔΑ 21,8% (13,89%), ΡΛΚ 1,7% (0,91%), ΚΕΚ 0,7% (0,98%)


«Πυρά» εναντίον της αντιπολίτευσης το πρώτο μήνυμα Ερντογάν
Τα ευχαριστήρια του προς την πλειοψηφία που «στήριξε τα στόχους μας για το 2023» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγχαίροντας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ στράφηκε εναντίον των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «σχετικό με τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής». Ο Ερντογάν εννοούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών.

Τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας».

Η δήλωση αυτή αν θεωρηθεί ως προπομπός του συσχετισμού του φιλοκουρδικού κόμματος με την τρομοκρατία από πλευράς κυβέρνησης κατά τη μετεκλογική περίοδο, μπορεί να ληφθεί υπόψη ως ένδειξη μελλοντικού δικαστικού διωγμού εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αφορά το ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.



Νταβούτογλου: Νίκη για τη δημοκρατία το αποτέλεσμα των εκλογών
Ομιλία θριάμβου έκανε στη μία μετά τα μεσάνυχτα ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματός του στην 'Αγκυρα.

Ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να χαιρετίσει - τρεις φορές - τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει ηττημένος», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα». Είπε «εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών», αλλά τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε Ναι στη νέα Τουρκία». Με τα περί «πολιτικής της τρομοκρατίας» εννοούσε το φιλοκουρδικό κόμμα και με την «άρνηση», το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απλώς η αναθεώρηση του συντάγματος που θα θεσμοποιήσει τις αυξημένες αρμοδιότητές του ή αλλιώς τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, απαιτεί άλλες 14 έδρες στην εθνοσυνέλευση.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ έχει 316 έδρες και η απαιτούμενη πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί η αναθεώρηση (με τρόπο που η τελική έγκριση θα γίνει με δημοψήφισμα) είναι αυτή των 330 εδρών.


Ντεμιρτάς: Δεν ήταν δίκαιη η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». 

Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».

Ο Ντεμιρτάς είπε «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».

Νωρίτερα, η  συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γιουκσεκντάγ τόνισε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.

Περισσότεροι από  54 εκατομμύρια Τούρκοι προσήλθαν την  Κυριακή στις 
κάλπες για να ψηφίσουν σε μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζονταν εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και η οποία διεξήχθη με φόντο την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης και τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία.

Πάντως, η ψηφοφορία σε όλη την Τουρκία έγινε χωρίς σοβαρά προβλήματα, αν και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Βαν, στο Μπιτλίς, στην Μους και στο Χακκάρι. Επίσης, στην επαρχία Τζίζρε άντρες των ενόπλων δυνάμεων μπήκαν σε εκλογικό κέντρο και συνέλαβαν άτομο το οποίο πίεζε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.   




Πώς θα ασκήσει εξουσία, το μεγάλο ερώτημα της επόμενης ημέρας
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει από εδώ και πέρα την Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από αυτή τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη.

Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του ΚΔΑ και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του 'Ασαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του 'Ασαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.
Με λίγα λόγια, από το ΚΔΑ εξαρτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει πατατοσαλάτα ή καυτή έως εκρηκτική πατάτα.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.


Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων στο Ντιγιάρμπακιρ
Πάντως, το βράδυ της Κυριακής ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο.



Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος καταγράφουν πτώση με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το 10%, που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση.



Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης