Η ρωσική απάντηση για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία: Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα

Η ρωσική απάντηση για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία: Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες μυστικά πυραύλους μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, η οποία τους έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές μέχρι τώρα

ATACMS
Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι παραδόσεις μακρού βεληνεκούς πυραύλων (Army Tactical Missile Systems - ATACMS) από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την έκβαση του πολέμου αλλά θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην ίδια την Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες μυστικά πυραύλους μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, η οποία τους έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές μέχρι τώρα, δήλωσε χθες, Τετάρτη, Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου εναντίον ενός ρωσικού αεροδρομίου στην Κριμαία περίπου 165 χλμ. από τις ουκρανικές πρώτες γραμμές, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση. Ακολουθούν τον δρόμο της αύξησης της επιχειρησιακής εμβέλειας των οπλικών συστημάτων που προμηθεύουν».

Κλείσιμο
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Αλλά αυτό θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην ίδια την Ουκρανία».

Το αν θα έστελνε τα ATACMS, με βεληνεκές που φθάνει τα 300 χλμ., ήταν αντικείμενο μιας πολύμηνης διαμάχης στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

Πύραυλοι ATACMS μέσου βεληνεκούς παραδόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η μαζική υποστήριξη δεν είναι «το μαγικό ραβδί»: η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα στο μέτωπο και οι ΗΠΑ είναι οι πρώτες που το παραδέχονται.

«Ήταν μια δύσκολη διαδρομή. Θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο. Θα έπρεπε να έχει γίνει πιο γρήγορα», αναγνώρισε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μόλις είχε επικυρώσει νομοσχέδιο, το οποίο συζητούσε επί μήνες το Κογκρέσο και προβλέπει την παροχή 61 δισεκ. δολαρίων οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d0t1qp7aopzl)


«Είναι μια σημαντική στιγμή», αλλά «η καθυστέρηση κόστισε πολύ», υπογράμμισε ο Γκάρετ Μάρτιν, ερευνητής του American University της Ουάσινγκτον.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν συμφώνησε. «Θα χρειαστεί χρόνος για να βγούμε από τον λάκκο που δημιουργήθηκε έπειτα από έξι μήνες αναμονή», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «είναι πιθανό η Ρωσία να σημειώσει επιπλέον τακτικές νίκες τις επόμενες εβδομάδες», με το Κίεβο να αναμένει νέα ρωσική επίθεση.

«Ο δρόμος που είναι μπροστά μας δεν είναι εύκολος», αλλά «πιστεύουμε ότι η Ουκρανία μπορεί και θα κερδίσει», πρόσθεσε ο Σάλιβαν, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει τι θα θεωρούνταν νίκη για το Κίεβο.

Εκτός από το οικονομικό πακέτο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προσφέρουν και πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία. Έχουν αρχίσει, διακριτικά, να παραδίδουν στους Ουκρανούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου ATACMS και θα συνεχίσουν να το πράττουν.

Επιστράτευση

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο πυραύλους ATACMS εναντίον της Ρωσίας , αλλά αυτοί που έλαβε τώρα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές, ως τα 300 χιλιόμετρα.

«Θα έχει διαφορά», αλλά «μόνο ο εξοπλισμός δεν θα λύσει τα πάντα», σχολίασε ο Σάλιβαν. Εξάλλου «υπάρχει κάτι που αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να κάνει, δηλαδή να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης μαχητών» που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, εκτίμησε ο Μάρτιν, αν και σημείωσε ότι η αποδέσμευση της βοήθειας από τις ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.

Το ζήτημα της επιστράτευσης συζητήθηκε μεταξύ του Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη εθελοντών στρατιωτών έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

Το Κίεβο επιθυμεί να διευρύνει την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία των Ουκρανών που μπορούν να κληθούν να υπηρετήσουν στον στρατό από τα 27 στα 25 χρόνια.

Η χώρα, που προσπαθεί να φέρει πίσω και τους πολίτες της σε στρατεύσιμη ηλικία, δεν θα εκδίδει πλέον διαβατήρια στο εξωτερικό για τους άνδρες ηλικίας 18 με 60 ετών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), υπογράμμισε ότι η επίδραση της αμερικανικής βοήθειας θα εξαρτηθεί επίσης εν μέρει από τη στάση των Ευρωπαίων.

Αυτοί «θα πρέπει να ενισχύσουν ήδη από τώρα την παραγωγή» εξοπλισμού, έγραψε πρόσφατα, «με στόχο να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το κενό που θα άφηναν οι ΗΠΑ», αν η αμερικανική βοήθεια σταματούσε εντελώς, για παράδειγμα σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Μπέργκμαν, η Ουκρανία το 2024 θα πρέπει να «διατηρήσει τις θέσεις της, να κουράσει τις ρωσικές δυνάμεις, να ανοικοδομήσει και να αποκαταστήσει τις δικές της δυνάμεις και τις ικανότητες πολιτικής άμυνας», προτού, κάποια στιγμή, περάσει «στην αντεπίθεση» το 2025.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Τραϊάνα Ανανία για Δημήτρη Κόκοτα: Ήταν μια σοκαριστική εμπειρία για μένα, μου πήρε καιρό να το ξεπεράσω

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Προκλητικός και απαράδεκτος ο Βελόπουλος, δεν θα έχει απήχηση η προτροπή του

Scorpios Bar: Τα κορίτσια του μπαρ σε κοινή συνέντευξη για το μαγαζί, τον τσακωμό τους και τους μαμάκηδες Έλληνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης