Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δώστε μας τους οκτώ αξιωματικούς

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δώστε μας τους οκτώ αξιωματικούς

Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας»

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δώστε μας τους οκτώ αξιωματικούς
Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο ενώ επαναφέρει και τις απειλές σε ότι αφορά τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και την συνάντησή του με τον Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, κάνει λόγο για «άλυτα ζητήματα», ενώ απαιτεί την παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, αγνοώντας επιδεικτικά για μια ακόμα φορά τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος διπλωμάτης ζητά να εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί «Οι στρατιωτικοί θα πρέπει να δικαστούν από την τουρκική δικαιοσύνη, αφού πρώτα εκδοθούν», δήλωσε.

Με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν υπογράμμισε ότι τα ζητήματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι ακόμη περίπλοκα. «Όλα αυτά είναι σύνθετα θέματα. Το σημαντικό είναι να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου. Η συνέχιση της διαδικασίας διμερούς διαλόγου είναι κάτι που ανέκαθεν θέλαμε», αναφέρει ο Τούρκος πρέσβης.


Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δώστε μας τους οκτώ αξιωματικούς

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο ίδιος έκανε λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση». «Καταρχάς, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα», ανέφερε ο Οζουγκεργκίν. «Το Κυπριακό ξεκίνησε το 1963, όχι το 1974. Ίσως και πιο πριν. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί. Η "ειρηνευτική επιχείρηση" (το 1974) δεν ήταν η αιτία του Κυπριακού, αλλά αποτέλεσμα του Κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρέσβης, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας. «Μια "ενεργειακή εξίσωση" στην Ανατολική Μεσόγειο – στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται - δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η Αγκυρα αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης