Σκοπιανό: Υπαινιγμός Βενιζέλου ότι ο Νίμιτς ετοιμάζει νέα πρόταση

Σκοπιανό: Υπαινιγμός Βενιζέλου ότι ο Νίμιτς ετοιμάζει νέα πρόταση

Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ έρχεται σε Αθήνα και Σκόπια ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ

Σκοπιανό: Υπαινιγμός Βενιζέλου ότι ο Νίμιτς ετοιμάζει νέα πρόταση
Στη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου σε δηλώσεις του υπαινίχθηκε ότι ο Μάθιου Νίμιτς ετοιμάζει νέα πρόταση για το Σκοπιανό.

«Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχα ήδη την ευκαιρία να συναντηθώ και να συνομιλήσω σύντομα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για τα δύο μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, που είναι το Κυπριακό βεβαίως αλλά υπάρχει και η πρωτοβουλία Νίμιτς σε σχέση με το όνομα. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς, σταθερές, καθαρές και ο Γενικός Γραμματέας αυτό το εκτιμά ιδιαιτέρως», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βένιζέλος.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες πληροφορίες ανάφεραν ότι ο ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, αλλά και να μεταβεί στα Σκόπια, μετά τις εκλογές, προκειμένου να θέσει μία νέα πρόταση.

Επί 22 χρόνια που διαρκεί η εκκρεμότητα ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας όταν οι διαπραγματεύσεις «βαλτώνουν» ο κ. Νίμιτς επικαλείται τις επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα ή και τη FYROM για να αιτιολογήσει το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει πρόοδος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στη Νέα Υόρκη και είπε πως «για δύο-δυόμιση ώρες, επανεξετάσαμε τις θέσεις και των δύο πλευρών. Και οι δύο πλευρές μίλησαν για τα πάντα και με ειλικρίνεια. Επανεξετάσαμε κάποιες από τις προηγούμενες ιδέες που είχαν τεθεί στο τραπέζι. Και οι δύο πλευρές προσέφεραν τις απόψεις τους επ' αυτών, συζητήσαμε για το πώς θα πάει μπροστά η διαδικασία. Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επιταχυνθούν οι συνομιλίες αυτές»..
Κλείσιμο

Και στη συνέχεια, για άλλη μια φορά, ανακοίνωσε ότι «πρότεινα να πάω εγώ στην περιοχή μετά το Μάιο, αναγνωρίζοντας ότι επίκεινται εκλογές και στις δύο χώρες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά είχαμε μια ζωηρή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και από τις δύο πλευρές».

Βενιζέλος για Σύνοδο: Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποδεκτή από όλες τις αφρικανικές χώρες

Ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ευρώπη συνολικά, να αναδείξει την πολιτική της στην Αφρική, ως μία μεγάλη προτεραιότητα. Γιατί η Αφρική είναι αναπτυξιακά η ήπειρος του μέλλοντος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποδεκτή από όλες τις αφρικανικές χώρες, μία χώρα φιλική. Άρα έχουμε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες».

«Ο στόχος των διμερών επαφών που κάνω, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με πάρα πολλές χώρες στο επίπεδο του προέδρου τους, του πρωθυπουργού τους ή του υπουργού Εξωτερικών είναι μία ευκαιρία για εμάς, να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική παρουσία, τις ελληνικές εξαγωγές, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τα πρώτα δείγματα που έχω είναι πάρα πολύ θετικά», επισήμανε.

 


 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης