Ο Νίμιτς προαναγγέλει νέα πρόταση για το Σκοπιανό

Ο Νίμιτς προαναγγέλει νέα πρόταση για το Σκοπιανό

Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ έρχεται σε Αθήνα και Σκόπια ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς

Ο Νίμιτς προαναγγέλει νέα πρόταση για το Σκοπιανό
Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για μια δοκιμασμένη και πολλές φορές εφαρμοσμένη συνταγή του Αμερικανού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Επί 22 χρόνια που διαρκεί η εκκρεμότητα ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας όταν οι διαπραγματεύσεις «βαλτώνουν» ο κ. Νίμιτς επικαλείται τις επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα ή και τη FYROM για να αιτιολογήσει το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει πρόοδος. 

Άλλοτε πραγματική και άλλοτε προσχηματική η τακτική αυτή κατά ένα μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρση και διευθέτηση της εκκρεμότητας. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων Σημίτη και με ΥΠΕΞ τον Γιώργο Παπανδρέου, μια φόρμουλα λύσης που είχαν συμφωνήσει οι δύο κυβερνήσεις και περιελάμβανε συμφωνία για το όνομα, δεν προχώρησε ποτέ λόγω εκλογών που οδήγησαν σε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ωστόσο οι εκλογικές αναμετρήσεις αξιοποιούνται από τον «τετραπέρατο» Αμερικανό δικηγόρο για να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόοδος, κυρίως λόγω της απροθυμίας του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Νίκολ Γκρούεφσκι, να οπισθοχώρησει από την αδιάλλακτη στάση του και να αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να καπηλεύεται τη Μακεδονία. 

Κάπως έτσι έγινε και σήμερα.

Κλείσιμο
Στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι.

«Συναντηθήκαμε για δύο-δυόμιση ώρες, επανεξετάσαμε τις θέσεις και των δύο πλευρών. Και οι δύο πλευρές μίλησαν για τα πάντα και με ειλικρίνεια. Επανεξετάσαμε κάποιες από τις προηγούμενες ιδέες που είχαν τεθεί στο τραπέζι. Και οι δύο πλευρές προσέφεραν τις απόψεις τους επ' αυτών, συζητήσαμε για το πώς θα πάει μπροστά η διαδικασία. Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επιταχυνθούν οι συνομιλίες αυτές» ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

Και στη συνέχεια, για άλλη μια φορά, ανακοίνωσε ότι «πρότεινα να πάω εγώ στην περιοχή μετά το Μάιο, αναγνωρίζοντας ότι επίκεινται εκλογές και στις δύο χώρες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά είχαμε μια ζωηρή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και από τις δύο πλευρές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης