Στον Άρειο Πάγο οι καταγγελίες ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατά της Χρυσής Αυγής

Στον Άρειο Πάγο οι καταγγελίες ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατά της Χρυσής Αυγής

Συμπληρωματική αναφορά για αξιόποινες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

'Εκλεισε Νασούτι η ΑΕΚ
Στον Άρειο Πάγο οι καταγγελίες ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατά της Χρυσής Αυγής
Συμπληρωματική αναφορά για αξιόποινες πράξεις μελών της Χρυσής Αυγής στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Τα συμπληρωματικά στοιχεία περιλαμβάνουν την υποβολή δικογραφίας για τα συμβάντα στο Πέραμα Αττικής και χρονολογικό κατάλογο επιθέσεων μελών ή υποστηρικτών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», τον οποίο παρέδωσε στον υπουργό ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Όπως πλέον είναι σαφές από τις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, οι «καρατομήσεις» στα ηγετικά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, στελέχη της οποίας χρεώθηκαν με ολιγωρίες στην αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, είναι ενδεικτικές της αποφασιστικότητας που θέλει να επιδείξει στην εξάρθρωση της βίαιης νεοναζιστικής οργάνωσης, που απειλεί την κοινωνική σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα.

Ταυτοχρόνως, το κυβερνητικό επιτελείο «επενδύει» στην εν εξελίξει δικαστική έρευνα από τον Άρειο Πάγο, με στόχο να επισφραγιστεί νομικά ο χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα. Οι αρμόδιες αρχές κάλεσαν πρώτα δημοσιογράφους για καταθέσεις.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το κόμμα της πλειοψηφίας, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, επικαλούνται την έρευνα που έχει ξεκινήσει και ευελπιστούν να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, για να απορρίψουν το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο διατύπωσαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι επισκέφθηκαν γι΄ αυτό το λόγο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Κλείσιμο

«Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών τη στιγμή που έχει κινηθεί θεσμικά η Δικαιοσύνη», ανακοίνωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι, αντιθέτως, «δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να γίνει συζήτηση στη Βουλή», προοπτική με την οποία δήλωσε σύμφωνο και το ΚΚΕ, εκφράζοντας την προτίμησή του σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως αντί της σύσκεψης των αρχηγών.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει τη λύπη του για την αρνητική στάση του πρωθυπουργού και είχε ανακοινώσει πρωτοβουλία για έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που επίσης απερίφθη από την κυβέρνηση. Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του υποστήριξε ότι η στάση αυτή «γεννά εύλογα ερωτηματικά, εκθέτει τον πρωθυπουργό και αναδεικνύει την προσήλωση της ηγεσίας της ΝΔ  στην ανιστόρητη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία θεωρία των δύο άκρων.

Την αντίθεσή του με την τακτική της κυβέρνησης εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας ότι «δεν χρειάζονται συμπεριφορές σαν εκείνες που προσδιόρισαν την μη ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου» και προσθέτοντας: «Βεβαίως η δικαιοσύνη θα πράξει εκείνο που τις αντιστοιχεί αλλά από την άλλη πλευρά  και η πολιτική αντιμετώπιση του προωθούμενου εκφασισμού της κοινωνίας πρέπει να υπάρξει».

Υπέρ της σύσκεψης το ΠΑΣΟΚ

Υπέρ της σύσκεψης των αρχηγών τάσσεται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ήταν το πρώτο κόμμα που έθεσε εδώ και καιρό επιτακτικά το ζήτημα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ναζιστική βίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση, καθώς στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι περισσότεροι συνομιλητές του έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην εγκληματική δράση των ναζιτών από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Τσίπρα για την έκφραση πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση απειλής του φασισμού. «Από μικρό παιδί πολέμησα τον φασισμό και τον ναζισμό. Υπέρτατο καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ τον ελληνικό λαό από τη λαίλαπα που επέρχεται», ανέφερε ο κ. Παπούλιας στην αρχική συνομιλία που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε για καιρό στον κόρφο μας κρυμμένο το φίδι. Κάποιοι νόμισαν ότι ήταν φιδάκι και τώρα ξαφνιάζονται», σχολίασε υπαινικτικά για την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: « Έφτασε η στιγμή η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει και υπάρχει το νομικό πλαίσιο».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την Τρίτη σειρά συναντήσεων με υπουργούς για το θέμα. Με τον Κ. Παπούλια συναντήθηκαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Οι υπουργοί ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης