Σταγονίδια χουντικών: Η φράση του Αβέρωφ που έμεινε

Σταγονίδια χουντικών: Η φράση του Αβέρωφ που έμεινε

Τη χρησιμοποίησε το 1976 και έκτοτε καθιερώθηκε

Σταγονίδια χουντικών: Η φράση του Αβέρωφ που έμεινε
Στο προσκήνιο επανήλθε ο όρος «σταγονίδια», με αφορμή την πιθανή παρουσία χρυσαυγιτών στις τάξεις τη ΕΛ.ΑΣ. και το ξήλωμα ανώτατων αξιωματικών από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

Η λέξη σταγονίδια είχε να κάνει την εμφάνισή της σε πρωτοσέλιδα από το Νοέμβριο του 2011, όταν ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σωτήρης Χατζηγάκης, διαγράφτηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το κόμμα, εξαιτίας της δήλωσής του περί «ακροδεξιών σταγονιδίων»: «Θέλω να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου με ορισμένα ακροδεξιά σταγονίδια που με την ταμπέλα της λαϊκής Δεξιάς, προσπαθούν να αλλοιώσουν την φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αστικό κόμμα με πολλές τάσεις. Εχει και λαϊκή δεξιά και φιλελεύθερη δεξιά και έχει βεβαίως και μεσαίο χώρο».

Κλείσιμο

Ο πολιτικός, πάντως, που έκανε διάσημα τα σταγονίδια και τα πέρασε στο πολιτικό λεξιλόγιο ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ, την εποχή που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα,στη Βουλή το Φεβρουάριο του 1976, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Λεωνίδα Κύρκου, ο Αβέρωφ είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν «σταγονίδια χουντικών» στο στράτευμα, αλλά αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κάθαρση στο στρατό τελείωσε μια για πάντα και ότι πρέπει να σταματήσει να γίνεται λόγος περί καθάρσεως διότι οι αξιωματικοί που ανέχτηκαν τη δικτατορία χωρίς να είναι οπαδοί της ανησυχούν μήπως έρθει η σειρά τους.

Η φράση του Αβέρωφ, όπως αναφέρει το sarantakos.wordpress.com, σχολιάστηκε πολύ και έμελλε να τον συνοδεύει σε όλα τα επόμενα χρόνια. Έγιναν και πολλές γελοιογραφίες με τα σταγονίδια.

Έτσι, η σημασία αυτή της λέξης σταγονίδια καθιερώθηκε και μάλιστα έχει λεξικογραφηθεί στο λεξικό Μπαμπινιώτη, ως «υπολείμματα οπαδών της δικτατορίας στον κρατικό μηχανισμό π.χ. στην Ελληνική Αστυνομία και στο στράτευμα».








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης