Μέχρι τέλος του 2020 η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ.

Μέχρι τέλος του 2020 η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ.

Οι δύο επιλογές για τη σύνταξη του συνυποσχετικού - Πώς θα συνταχθεί

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μέχρι τέλος του 2020 η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ.
Η συμφωνία της Αθήνας με τα Τίρανα για παραπομπή στη Χάγη της ελληνοαλβανικής διαφοράς οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών είναι μια εξέλιξη που ενισχύει την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι μόλις σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις είναι έτοιμη να συζητήσει με την Αγκυρα το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και σε περίπτωση ασυμφωνίας την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για διευθέτηση της διαφοράς.

«Η συμφωνία με την Αλβανία να επιλυθεί η διαφορά στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών από το Διεθνές Δικαστήριο είναι μεγαλύτερη επιτυχία από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον προσδιορισμό της μεταξύ μας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», υπογραμμίζει στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίος υπουργός.

Οπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, της συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στα Τίρανα προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις έξι μηνών με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, αλλά και διπλωματικές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο και την αντιπολίτευση στην Αλβανία, που επίσης συναινούν να παραπεμφθεί στη Χάγη η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Ουδείς θα πρέπει να λησμονεί ότι η Αλβανία είναι ίσως η πιο φιλική χώρα της περιοχής προς την Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια, έχει σημασία και το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν ώθησε τα Τίρανα στην κατεύθυνση της άρνησης της οδού της δικαστικής επίλυσης της διαφοράς.

«Μπορούμε να συμφωνούμε και να λύνουμε προβλήματα και με διαπραγματεύσεις, όπως πράξαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μπορούμε να τα βρίσκουμε και με προσφυγή στη διεθνή διαιτησία στη Χάγη», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας για τη συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Εντι Ράμα. Η προσφυγή της Ελλάδας και της Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο θα γίνει με βάση την UNCLOS, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το μήνυμα που αναμένεται να εκπεμφθεί προς την Αγκυρα από τους ισχυρούς διεθνείς παίκτες μέσω της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη είναι απολύτως διαυγές: πώς η Ελλάδα μπορεί και βρίσκει κοινό τόπο με όλες τις χώρες της περιοχής επιλύοντας διαφορές δεκαετιών και η μοναδική κρίση είναι με την Τουρκία, η οποία επιμένει να αρνείται και τον απευθείας διάλογο και την παραπομπή σε διεθνή διαιτησία;

Στην τελική φάση βρίσκεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6, σήμερα, στα 12 ναυτικά μίλια. Το σχετικό διάταγμα για το κλείσιμο των κόλπων, προϋπόθεση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μόλις εγκριθεί, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος, από τα Διαπόντια νησιά στην Κέρκυρα μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, στα 12 ναυτικά μίλια. Η έγκριση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, με βεβαιότητα πριν από το τέλος του 2020.

Πώς θα συνταχθεί το συνυποσχετικό

Αμέσως μόλις η ελληνική χωρική θάλασσα στο Ιόνιο επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια, αναμένεται να προχωρήσει η ελληνοαλβανική συμφωνία για προσφυγή σε διεθνή διαιτησία.

Σχετικά με τη σύνταξη του συνυποσχετικού εξετάζονται δύο επιλογές:

- Ταυτόχρονη υποβολή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των προτάσεων οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών από Ελλάδα και Αλβανία και στη συνέχεια των υπομνημάτων αντίκρουσης.
Κλείσιμο
- Καθορισμός της σειράς υποβολής από τα δύο μέρη, οδός που συνήθως ακολουθείται στα δικαστήρια. Το α’ μέρος (η Αλβανία ή η Ελλάδα) υποβάλλει γραπτώς το υπόμνημά του και ακολουθεί η κατάθεση των θέσεων του β’ μέρους. Στη δεύτερη φάση η Ελλάδα και η Αλβανία θα υποβάλουν με την ίδια σειρά τα υπομνήματα αντίκρουσης και το δικαστήριο θα εξετάσει τα επιχειρήματα και θα εκδώσει την ετυμηγορία του. Πριν από την κατάθεση του συνυποσχετικού και τα δύο μέρη (η Αλβανία το έχει ήδη πράξει) θα έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Μετά τη διαδικασία αυτή, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικογενειακή τραγωδία στη Δράμα: Γιος σκότωσε τη μητέρα του μετά από έντονο διαπληκτισμό

Αντετοκούνμπο: Ψάχνει ηθοποιό που θα τον υποδυθεί στην ταινία του

Δείτε βίντεο: Επεισόδια σε διαδήλωση στην Κύπρο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και το 5G!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης