LIVE

Κορωνοϊός

Ελλάδα - Αλβανία πάνε στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες

dendias-rama5434

Ράμα: Θέλουμε να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου - Δένδιας: Ειρηνική επίλυση των διαφορών - Θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και, αν δεν επέλθει συμφωνία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύναψη συνυποσχετικού, βάσει του οποίου θα πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Δένδια στα Τίρανα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την τελική παραπομπή της διαφοράς στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις εντός ενός ευλόγου και σαφώς προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος, για παράδειγμα ενός ή δύο ετών.

Σε περίπτωση που, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησαν στη σύναψη ενός συνυποσχετικού, βάσει του οποίου οι διαφορές θα παραπεμφθούν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Και σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -για παράδειγμα ενός έτους- για την σύνταξη συνυποσχετικού, το οποίο θα αποσταλεί στα μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που θα κληθούν να αποφανθούν επί του ακανθώδους ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «στρατηγική εταίρο» και «πολύτιμη γείτονα», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε συμφωνία για «να συνεργαστούμε και να λύσουμε τα εκκρεμή θέματα με εποικοδομητικό τρόπο προς το συμφέρον των δύο χωρών».

Μιλώντας με ειρωνικό τρόπο για την αντιπολίτευση της χώρας του, ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάποιοι που περίμεναν την κατάκτηση από την Ελλάδα θα απογοητευθούν». «Θα απευθυνθούμε στη διεθνή Δικαιοσύνη» τόνισε ο Έντι Ράμα και αναφέρθηκε στην πρόθεση της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι οι δύο χώρες θέλουν να λύσουν τις όποιες εκκρεμότητες με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. «Θέλουμε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών επωφελή και για τις δύο χώρες με βάση το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι η «Αθήνα συμφώνησε με τα Τίρανα στην υποβολή συνυποσχετικού προς το Διεθνές Δικαστήριο και εξήγησε ότι η λογική βασίζεται στην διεθνή νομιμότητα και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Δένδιας: Η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Έντι Ράμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προχώρησε στην ακόλυθη δήλωση:

«Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς για την υποδοχή σας.
Είναι χαρά μου που, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, κύριου Κυριάκου Μητσοτάκη, επιστρέφω στην Αλβανία, μετά από έναν χρόνο.

Την προηγούμενη φορά είχα έρθει πάλι εδώ κατ’ εντολή του, μετά τον ισχυρό σεισμό στο Δυρράχιο, λίγες ώρες μετά, για να διερευνήσω πως μπορούμε να σταθούμε δίπλα στον φίλο αλβανικό λαό και στην κυβέρνησή του.

Θα ήθελα, κύριε Πρωθυπουργέ, μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω για τα φιλόφρονα λόγια σας για την προσπάθειά μας.

Είναι προσπάθεια φίλων και νομίζω ότι απηχούν τα πραγματικά αισθήματα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον φίλο αλβανικό λαό.

Ευτυχώς, σήμερα η επίσκεψή μου πραγματοποιείται υπό πολύ καλύτερες συνθήκες, κύριε Πρωθυπουργέ. Πριν επεκταθώ στα όσα πολλά συζητήσαμε θα ήθελα να ξεκινήσω με τα συγχαρητήρια μου για την επιτυχή Προεδρία του ΟΑΣΕ για το τρέχον έτος. Η Αλβανία απέδειξε ότι μέσα σε συνθήκες κορωνοϊού μπορεί να ασκήσει μια αποτελεσματική Προεδρία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Αλβανία, πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση σας, αλλά και πολύ σημαντικό για την περιοχή μας.

Έρχομαι στις διμερείς μας σχέσεις. Μας ενώνουν πάρα πολλά. Και η παρουσία μου εδώ σήμερα αποσκοπεί στην υπογράμμιση μιας θετικής και δυναμικής ατζέντας στις σχέσεις μας.

Έχουμε ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε αυτές τις σχέσεις ακόμα περισσότερο και να λύσουμε σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού τις όποιες τυχόν εκκρεμότητες.

Ιδιαίτερα σημαντική γέφυρα των δεσμών μας είναι κατ’ αρχήν η ελληνική εθνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία. Γέφυρα, επίσης, είναι οι χιλιάδες Αλβανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Επιτρέψετε μου, κύριε Πρωθυπουργέ, να τονίσω την σημαντική οικονομική συνεισφορά τόσο των Ελλήνων πολιτών στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας όσο και των Αλβανών στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όπως ξέρετε, Ελλάδα και Αλβανία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Από την πλευρά μας, είμαστε πάντα έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια με καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας -όπως αρμόζει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Αλβανία- προς όφελος των χωρών και των λαών μας.

Νομίζουμε πως αυτή η συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ, με προσήλωση στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας που θα ενδυναμώσουν τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή μας.

Η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι κοινός μας στόχος. Είμαστε πρόθυμοι να συντρέξουμε την Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπου εσείς και η κυβέρνησή σας κρίνετε ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα, μέσω της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, υποστηρίζει σταθερά και διαχρονικά σαν στρατηγικό στόχο την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Και με τον κύριο Πρωθυπουργό και με τον ασκούντα χρέη Υπουργoύ Εξωτερικών, τον κύριο Cakaj, νωρίτερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια ευρύτατη θεματολογία.

Συζητήσαμε το θέμα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Η επίλυση αυτής της διαφοράς θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες μας και, βεβαίως, άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απόλυτη συμφωνία τη θέση του Πρωθυπουργού, κ. Rama, ότι η λύση αυτή θα έχει ως θεμελιώδη βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που και οι δύο χώρες έχουμε προσυπογράψει.

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να επαναλάβω αυτό που ο πρωθυπουργός μόλις είπε, ότι, έχοντας εξετάσει ενδελεχώς αυτό το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη. Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η συμφωνία μας αυτή, Ελλάδας και Αλβανίας, βασίζεται στην σταθερή προσήλωση και των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Αναφερθήκαμε, επίσης, στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας του 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία του 1996 χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μία νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και να οργανώσουμε G2G, government-to-government, συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών.

Αναφερθήκαμε στα ζητήματα του εμπολέμου. Αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, αποτελεί έναν αναχρονισμό, είμαι βέβαιος ότι και αυτό θα το λύσουμε μαζί. Είναι μεγάλη μου χαρά που έχω την ευκαιρία να το πω αυτό εδώ από τα Τίρανα στην αλβανική κοινή γνώμη μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Συζητήσαμε επίσης και για τη γέφυρα - μία από τις γέφυρες που μας ενώνουν.

Αναφέρομαι στα μέλη της μειονότητας και στο πνεύμα το οποίο πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε ακόμη πιο μπροστά. Και είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα. Νομίζω ότι όλα αυτά μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μία άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμη υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αναφέρομαι στη γείτονά μας Τουρκία. Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αναγκάστηκα, στο πλαίσιο αυτό, να στείλω επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης, τον κ. Varhelyi, τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την Τελωνειακή Ένωση και ζήτησα να εξεταστεί άμεσα η υιοθέτηση μέτρων επ’ αυτού.

Έθεσα, επίσης, το ζήτημα εξέτασης από την Επιτροπή των παραβιάσεων σε όλο το εύρος της, μέχρι και την εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης, ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική τουρκική συμπεριφορά.

Επεσήμανα στους Ευρωπαίους ομολόγους μου, στους συναδέλφους μου Υπουργούς των Εξωτερικών, τις τελευταίες άκρως ανησυχητικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισα την ανάγκη να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
καταλήγω με κάτι το οποίο και εσείς μόλις είπατε: αυτό το οποίο πρέπει να χτίσουμε όλοι, αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος, είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους.

Αυτήν την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μου σήμερα στα Τίρανα. Είμαι ευτυχής που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας.

Σας ευχαριστώ θερμά για τα θερμά σας λόγια για την Ελλάδα, για τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, για εμένα, για την ελληνοαλβανική φιλία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ»

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο Βόρειο Αιγαίο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού - Σε επαγρύπνηση οι ελληνικές δυνάμεις


Άνοιξη του 2022 η έναρξη της κατασκευής για την γραμμή 4 του μετρό

Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Χαλάζι στην Κρήτη (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (83)

Πόντιος1

Έτσι είναι κερδάς απο τη μιά μεριά που είναι άγονη χάνεις απ΄την άλλη που είναι γόνιμη.

Ελένη

Στη Χάγη με την... Αλβανία; Είναι σοβαροί οι κυβερνώντες;;; Από τη στιγμή που οι δυο χώρες συμφωνούν να καθορίσουν την ΑΟΖ τους βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, ας την καθορίσουν διμερώς κι ας αφήσουν τη Χάγη!

Προφανώς αγνοείς ότι οι αλβανοί...

Δεν δέχονται ότι έχουν πλήρη επήρεια οι Διαπόντιοι νήσοι, (οι οποίοι ευρίσκονται βορείως της Κέρκυρας), καθ΄ υπόδειξη των τούρκων.

75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα…

Όπως δήλωσε στη Βουλή, την 27-08-2020, (κατά τη διαδικασία κύρωσης των συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, οι συμφωνίες αυτές αποδίδουν στην Ελλάδα ΑΟΖ έκτασης 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα, (αντίστοιχα). Η Ελλάδα πέτυχε την υπογραφή των συμφωνικών αυτών, παραχωρώντας ποσοστό 4 % στην Ιταλία, (Ελλάδα 46 %, Ιταλία 54 %) και 5 % στην Αίγυπτο, (Ελλάδα 45 %, Αίγυπτος 55%). Με απλά λόγια η Ελλάδα μεγάλωσε κατά 113.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θαλάσσιας έκτασης. Σημειώνω ότι η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα μεγάλωσε κατά 85,99 %. Με μέτρο σύγκρισης την Πελοπόννησο. δεδομένου ότι η έκταση της Πελοποννήσου είναι 21.550 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ελλάδα παραχώρησε σε Ιταλία και Αίγυπτο θαλάσσια έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη μισή Πελοπόννησο, (από το θεωρητικό μερίδιό της ..) και κέρδισε, (στην πράξη), εννιάμισυ, (9,5), φορές μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση, (ίση περίπου με πεντέμισυ, (5,5), Πελοποννήσους). Για εμένα, πρόκειται για τεράστια ελληνική επιτυχία.

Συμφωνώ απολύτως.

Τα πράγματα έχουν όπως ακριβώς τα περιγράφετε.

1984

Οπότε να δώσει κάτι και στους αλβανούς ε;

Και για εμένα.

Πρόκειται για τεράστια ελληνική επιτυχία.

@75.837 τετραγωνικά μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα

Μπορεις να μας εξηγήσεις γιατί, αφού είναι τόσο επωφελής αυτές οι συμφωνίες για την Ελλάδα, τις επικαλείται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και θέλει να υπογραφούν αντίστοιχες με την Τουρκία??Μάλλον θέλουν το καλό μας εε???

Thinkdeeper

Αν αγαπητέ μου υποθετικά κληρονομήσεις 10 χιλιάδες λίρες από μακρινή θεία από Αμέρικα και έχεις να τα μοιράσεις δια δύο βάσει ίδιου βαθμού συγγένειας με την Ιταλιάνα ξαδέρφη σου, δώσε τις 6 χιλιάδες και κράτα για σένα τις 4 χιλιάδες, θα είναι μεγάλη επιτυχία για σένα να μεγαλώσεις την περιουσία σου κατά 4 χιλιάδες... Δε ξέρω τι θα βγεις να πεις αν το χωράφι στο Αιγαίο που σου άφησε ο παππούς σου θες να το μοιράσεις με τον Μπουλέντ Αζιζ Μουστάφα, τον μουσουλμάνο γείτονα σου στη μέση, Μάλλον θα βγεις να πεις ότι είναι επιτυχία να του δώσεις το μισό με το πρόσχημα ότι έχει λίρες στο υπέδαφος και θα τα κονομήσετε. Σωστά? Ρε σεις πάτε καλά? Τι είστε σεις ρε παλικάρια, πλάκα μας κάνετε?, αν δεν είναι αυτό υποχωρητικότητα τότε είναι προδοσία..

ποσο πληρωνει η ΝΔ για θετικα σχολια?

Ειναι μεγαλη επιτυχια που καναμε παραχωρησεις σε ολους? Καινουργιο 0+0=14 ...

Το

γερμανικό προτεκτορατο αποσυντίθεται μέρα με την ημέρα.Εμεις οι Έλληνες προειδοποιουσαμε από την αρχή της τεχνητής 10ετους κρίσης ότι μνημόνιο, ευρώ και ΕΕ θα έχει σαν κατάληξη τον διαμελισμό του προτεκτορατου.Γερμανοτσολιαδεςκαι ελλαδιστανοι σας έφτασαν στον πάτο.Καλο παράδεισο.

Γιωργος

Αρες μαρες κουκουνάρες

Η προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι μόλις 239 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Για να έχουμε αίσθηση των μεγεθών, η προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι μόλις διακόσια τριάντα εννέα, (239), τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση της νήσου Ικαρίας είναι διακόσια πενήντα πέντε, (255), τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, κατά 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη της έκτασης της προς διανομή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας... Εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος, (ενέργεια που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων...), από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα ασκεί πλήρη κυριαρχία τόσον στον πυθμένα της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων, όσον στα ύδατα της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων αλλά και στον εναέριο χώρο της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. Αντίθετα, στην ΑΟΖ, κάθε χώρα ασκεί απλά κυριαρχικά δικαιώματα και όχι πλήρη κυριαρχία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα "μεγαλώνει" και θα ασκεί πλήρη κυριαρχία στη ζώνη που θα δημιουργηθεί μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Σε μεταγενέστερο χρόνο, θα καθορισθεί η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, (είτε με συμφωνία, είτε με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο θα προσφύγουν οι δύο χώρες υπογράφοντας σχετικό συνυποσχετικό). Συνεπώς, η Ελλάδα μετά τον καθορισμό της ΑΟΖ της θα κερδίσει ακόμα μια θαλάσσια περιοχή στην οποία θα ασκεί κάποια κυριαρχικά δικαιώματα.

Πολύ σωστά.

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. 'Επραξε άριστα!!!

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι…

Όμως το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η όποια προσφυγή στηο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. (που αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες...), σημαίνει ότι ένα σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ στο οποίο η Ελλάδα θα ασκούσε μόνον κάποια κυριαρχικά δικαιώματα, μετατρέπεται πλέον σε ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη όπου η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχία.

132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 505.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η έκταση της Ελλάδας είναι 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι, (6), χώρες, (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία). Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει ΑΟΖ, (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), έκτασης 505.572 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής έχει υπογράψει συμφωνία με την Ιταλία και έχει κατοχυρώσει την αντίστοιχη ΑΟΖ της, έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, (στην οποία συμφωνία αντιτίθεται η Τουρκία...) και ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Κύπρο, (στην οποία θα αντιταχθεί η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο...). Η Ελλάδα θα επιτύχει συμφωνία με την Αλβανία, (διότι η χώρα αυτή έχει απόλυτη ανάγκη την ελληνική υποστήριξη προκειμένου να προωθήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση...) ή θα παραπέμψει τη διαφορά της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δηλαδή, η Ελλάδα έχει τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσει με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τις διενέξεις σχετικά με την ΑΟΖ, με τέσσερις, (4), από τις έξι, (6), χώρες με τις οποίες έχει θαλάσσια σύνορα. Η πρόσφατη ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, (και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές...) και η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάρτιο του 2021, επιτρέπει την βάσιμη προσδοκία ότι η Λιβύη θα αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση, με την οποία η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί τη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Καλά κρασιά!!!

Ότι να "ναι!!!

Κρυφή ατζέντα...

Στη Χάγη πας όταν θες να λύσεις ευρύτερες διαφορές και όχι μόνο αυτές που αφορούν τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Άρα η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα.

paguras

ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΘΑΛΛΑΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΤΛ. ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ....??? ΛΕΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ...??? ΓΙΑ ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟΟ........

ioannis

Με την σπιθαμιαία Αλβανία -που μας έχει και ανάγκη-στο δικαστήριο της Χάγης. Με την Τουρκία ικέτες. Παρακμή.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης