LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Η Τουρκία προσθέτει έναν ακόμα κρίκο επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα

mitsotakis_main13

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα» - «Προσβλέπουμε στην στήριξη των συμμάχων» - «Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης» - Διαβάστε όλη τη δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας - Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

20200721 Γερμανός ΥΠΕΞ


Ο κ. Μητσοτάκης, άρτι αφιχθείς από τις Βρυξελλες, όπου ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητά της, που κορυφώθηκε με τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, επισήμανε και ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είνα πλέον μονόδρομος, ζητώντας την ξεκάθαρη στήριξη των συμμάχων της Ελλάδας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για την μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Όμως δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

20-07-21_0006__DPC8348
20-07-21_0001__DPC8328-_1_


«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ' οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω, είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που διανύσατε, είστε σήμερα εδώ και αφιερώνετε χρόνο να μιλήσετε μαζί μου. Είναι μεγάλη μου τιμή» ξεκίνησε ο Χάικο Μάας.

20-07-21_0030__DPT4119
20-07-21_0023__DPC8545


Και συνέχισε:  «Επίσης, θα ήθελα να σας συγχαρώ εγκάρδια κύριε πρωθυπουργέ, διότι είστε, προφανώς, τμήμα, είστε κομμάτι αυτής της μεγάλης ιστορικής επιτυχίας. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω την ικανότητα που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια πρωτοφανή κρίση. Αντέδρασε, αντιμετώπισε αυτή την κρίση, δείχνοντας πυγμή, δείχνοντας αλληλεγγύη και έχοντας ένα μέλημα: Να μην αφήσει κανέναν, καμία χώρα, πίσω. Αυτή είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική, πολύ σημαντική απόφαση και -όπως είπε η καγκελάριος- η Ελλάδα συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ εποικοδομητικό ρόλο τον οποίο ανέλαβε σε αυτή την επιτυχία».

«Επίσης, σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο» σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. 

Και κατέληξε: «Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια -να επιβεβαιώσω δηλαδή- ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες -όπως η Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα- μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία. Αυτό που επιθυμούμε, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θα ταχθούμε υπέρ του να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις έναντι των άλλων κρατών και ότι με τη συμβολή τους θα πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μια λύση. Και θέλω να είστε σίγουρος ότι έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».

Οι επαφές Μητσοτάκη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρηματιστήριο: Βουτιά 2,28% μετά την Τουρκική Navtex

Μάτι: Επτά φορές είχε καταθέσει ο εμπειρογνώμονας Λιότσιος για τους εκβιασμούς και τις απειλές που δεχόταν

Φωτιά σε δασική έκταση στην ανατολική Μάνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (76)

Ο νοών νοείτο

Συγχαρητήρια νεοέλληνες, πρωταθλητές του διχασμού. Συνεχίστε να επιδίδεστε σε μια ακόμα αέναη κοντόφθαλμη και μικροπρεπή φαγωμάρα. Το ζητούμενο σας είναι η κόντρα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε πει, "ένας Έλληνας είναι πολύ επικίνδυνος, δυο Έλληνες είναι άχρηστοι"...

Ήθελε και δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο

ο ονειροπαρμένος ......

Γιωργος

Αφηστε τα αυτα. Παιξτε Ματι. Μονο Ματι. Δωστε Σανο στο λαο. Ματι μονο Ματι!!

Νικος

Κουλης κυριες και κυριοι....Κουλης!!!!! Εκτος ολων των αλλων δεινων ΤΩΡΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ!!!!!!

H πικρή αλήθεια.

Τύποι σαν τον Ερντογάν που γνωρίζουν τα αλώνια και τα σαλόνια έχουν για πρωινό κάτι βουτυροπαιδα σαν τον Κούλη. Σιγά τις δηλώσεις ρε Κούλη. Του έκανες τη μούρη κρέας.

ΑΜ

Ευχαριστούμε τον Κύριο Bush και την Αμερική είπε τότε ο Σιμητης... Ήρθε η ώρα και του Κουλη κύριοι Γιατι αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι στα μαύρα χάλια μας

Petros

Ο Τσιπρας στις συναντησεις του με τον Εντρογαν τον ειρωνευοταν και τον δουλευε τον Τουρκο. Ειχε ο Τσιπρας αυτο το στυλ της ανωτεροτητας και τον θεωρουσε τον Εντρογαν, ανοητο αναξιο διαλογο, και εσπαγε πλακα. Επειδη ο Τσιπρας τον δουλευε πολυ, ο Εντρογαν ειπε δεν μπορω να συννενοηθω αυτος ειναι πολυ πατριωτης. Ο Εντρογαν που εχει πολυ χαμηλο μορφωτικο επιπεδο κανει πλακα στον "μορφωμενο" Μητσοτακη.

Πότε κάλε λες;;

Τότε που προσκάλεσε ο πανιβλακας Αλεκσης τον Ταγιπ στην Αθήνα και εκείνος τον εκλασε και έφτασε μέχρι την Θράκη με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ από πίσω του να τρέχουν αλαφιασμένοι;;;

Αδέρφια μην σκιάζεστε, θα τον κερδίσουμε και αυτό τον πόλεμο.

Έχουμε αφθονία βλημάτων ...... να τους εκτοξεύσουμε.

Τι έγινε; Όλα καλά;

Κάτσε συ και κοίτα!

ενώ εσύ ηλίθιε τι θα κάνεις είπαμε?... ε?... πως?...

ξερνάω με τα ζωάδια που με το ζόρι δένουν τα παπούτσια τους και κάνουν και παρατηρήσεις περί εξωτερικής πολιτικής και με υφάκι... έλεος κοπάνια... αυτό προσπαθεί τόσο καιρό ο φασίστας ο Τούρκος... να φέρει στα όρια του το θυμικό μας και να χτυπήσουμε πρώτοι σε μη διεθνώς κατοχυρωμένα ύδατα (νομικά κατοχυρωμένα μέσω διεθνών συνθηκών όχι με αυτοανακυρήξεις καφενόβιων στρατόκαυλων)... άλλο ΑΟΖ και άλλο χωρικά ύδατα λοβοτομημένοι...

Πάθατε πλάκα ψεκασμένα συριζαύγουλα με τον Κυριάκο ;

Ε , φυσικά πάθατε την πλάκα σας , όταν όλος ο πλανήτης κράζει τον αγράμματο κι αμόρφωτο με καριέρα προέδρου του 15μελούς , που ψηφίσατε για πρωθυπουργό . Μέχρι κι ο Βαρουφάκης τον κράζει !

Αυτό με το κράξιμο

Που το έμαθες; Ενημερωθηκες από ελληνικό κανάλι ή ενημερώνεδαι από ξένα μέσα; Γιατί εμείς που διαβάζουμε ξένο τυπο αλλα διαβάζουμε. Βάλτε κανα γκολ, οχι άλλο η μπάλα στην εξέδρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης