Μάας: Μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξει πρόοδος με την ΕΕ

Μάας: Μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα υπάρξει πρόοδος με την ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επισκέπτεται την Ελλάδα και έγινε δεκτός από τον Νίκο Δένδια - Στο επίκεντρο η τουρκική παραβατικότητα, αλλά και τα ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος - Τι είπαν για Αγία Σοφία

dendias-maas34
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που βρίσκεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β' εξάμηνο του 2020 και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Το διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να τηρείται» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι τυχόν πρόοδος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας θα είναι εφικτή, εφ' όσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Συγχρόνως, βλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι η Τουρκία είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο μεταναστευτικό», υπογράμμισε.

Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για ζητήματα διμερούς αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος, ωστόσο κύριο αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η τουρκική παραβατικότητα.

Η συνάντηση μάλιστα -η πρώτη Γερμανού υπουργού μετά το lockdown- γίνεται μετά τις αποκαλύψεις ότι υπήρξε διαμεσολάβηση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά, με τη συνάντηση Σουρανή και Καλίν στο Βερολίνο στις 13 Ιουλίου, και μία ημέρα μετά την απόφαση της βουλής της Αιγύπτου για στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Λιβύης«Είμαστε πάντα πρόθυμοι και προσπαθούμε στο βαθμό που μπορούμε να συμβάλλουμε να μειώσουμε ή να περιορίσουμε αντιπαραθέσεις. Και όπου μπορούμε να διαμεσολαβήσουμε και έχουμε την αίσθηση ότι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα», είπε ο Χάικο Μάας. 

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι οι σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου βρίσκονται σε καλό επίπεδο, υπενθυμίζοντας και την επικείμενη ΔΕΘ, στην οποία η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε λόγο για «παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας» που έχει «σοβαρό αντίκτυπο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.». «Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται. Αντί να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το εμπάργκο όπλων στο μέτωπο της Λιβύης», τόνισε.

«Να πάρουν τέλος οι τουρκικές γεωτρήσεις μπροστά από την Κύπρο»

Ο Χάικο Μάας αναφέρθηκε στον ιστορικό συμβιβασμό στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, κάνοντας λόγο για καλή ημέρα για την Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Γερμανία «βασίζεται στη στήριξη της Ελλάδας σε σειρά από θέματα».

Κλείσιμο
Για την Τουρκία, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη οδός, παρά μόνο ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος, όπου θα επισημάνει κανείς ρητά τα ελλείμματα της Τουρκίας και θα της πει με κάθε σαφήνεια ποια είναι τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για την ξεκάθαρη στάση και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο αυτό και που φροντίζει το ζήτημα αυτό να βρεθεί επί τάπητος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συζητηθεί γιατί αυτή είναι και η θέση που αρμόζει σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Παράλληλα, ο Χάικο Μάας ανέφεε ότι η Γερμανία αναμένει από την Τουρκία «οι γεωτρήσεις αυτές οι οποίες γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην υπάρξει χώρος να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες και ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος, ο οποίος να οδηγεί σε βήματα προς το μέλλον, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μεγάλη ομοφωνία, σε μεγάλο βαθμό συμφωνία [επ’ αυτού]».

Για την Αγία Σοφία

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Αγία Σοφία, ο Χάικο Μάας υιοθέτησε την τοποθέτηση του Ζοζέπ Μπορέλ, που ανέφερε ότι «η κίνηση ασφαλώς δεν συμβάλλει στην κατανόηση των λαών».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την απόφαση Ερντογάν απόλυτα λανθασμένη και ανεξήγητη. «Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα. Οι κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενόψει και της διευρυμένης σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου στο ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα μοιραστούν τα €750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης - Τι προβλέπει η συμφωνία των «27»

Ο Ιμάμογλου «κρεμάει» τον Ερντογάν: Δεν θα είναι είναι στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά μας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης