Χρηματιστήριο: Βουτιά 2,28% μετά την τουρκική Navtex

Χρηματιστήριο: Βουτιά 2,28% μετά την τουρκική Navtex

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638,27 μονάδες 

xrimatistirio
Ότι κερδήθηκε σε πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη ( κεφάλαια 70 δια. ευρώ ) κατέρρευσε μέσα σε δύο ώρες με τον συναγερμό, με αφορμή την Τουρκική Navtex και την επικείμενη έξοδο του Τουρκικού πλοίου Oruc Reis στο Καστελόριζο.

Ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο έκλεισε στις 638,27 μονάδες χάνοντας 2,28%. Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι, οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να “κρεμούν” στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς είχαν επικρατήσει οι πληροφορίες για τον απόπλου Τουρκικών πλοίων που θα συνοδεύσουν το ερευνητικό πλοίο εξορύξεων.

Η συμπεριφορά, όμως, της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει εξοργίσει τους ξένους επενδυτές – διότι ανεξάρτητα της αναταραχής με την Τουρκία – μετά την σύνοδο στις Βρυξέλλες η ελληνική ιστορία φαίνεται πως δεν πείθει τους επενδυτές. Τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την σύνοδο έφθασαν έως 1,57% στις 663 μονάδες.

Μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, οι επενδυτές προτίμησαν να πάρουν τα κέρδη τους – αν και η Ελλάδα εξασφάλισε κεφάλαια 31 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Εξ αυτών τα 19 δισ. ευρώ αποτελούν επιχορηγήσεις και τα 12 δισ. ευρώ δάνεια με χαμηλό επιτόκιο -εφόσον καταρτιστούν πλάνα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Με τον χρόνο της εκταμίευσης των κεφαλαίων να μην έχει διευκρινιστεί επαρκώς ( το 10% εντός της επόμενης χρονιάς ) οι ξένοι επενδυτές δεν διαθέτουν πολλές επιλογές. Οταν τους αλλάζουν επιπλέον τους υπολογισμούς με τις ελληνικές τράπεζες ( με την κακή τράπεζα της Τράπεζας της Ελλάδος ) δεν μπορούν να κάνουν τα σχέδια τους, με όσα αρχικά είχαν εκτιμήσει. Οταν μπαίνει στην παραπάνω εξίσωση και η γεωπολιτική ανησυχία, τότε οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις είναι μονόδρομος – ειδικά όταν η Ελλάδα διαθέτει την χειρότερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά απέναντι σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές.

Οταν ο Dow Jones κερδίζει 200 στο σημερινό άνοιγμα της συνεδρίασης και οι ευρωπαϊκές αγορές κερδίζουν πάνω απο 1%, η ελληνική αγορά παραμένει παρίας και συμπεριφέρεται ανώριμα. Κανείς ξένος επενδυτής δεν μπορεί να παραμείνει σε μια αγορά η οποία χάνει 30% - και χάνει πάνω από 2% την ημέρα κατά την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να αποτυπώσει τα οφέλη της ανάπτυξης από την αναμενόμενη εισροή κεφαλαίων.

Κλείσιμο
Συμπερασματικά, η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει μια μονοσήμαντη αιτία, δηλαδή τη Navtex. Eδω κι εβδομάδες η ελληνική αγορά δεν έπειθε και δεν πείθει διότι τα κεφάλαια που θα έλθουν δεν υπάρχει συνεκτικό αφήγημα – μια μερίδα των ξένων επενδυτών τα θεωρεί ως κυβερνητικές δαπάνες. Το πλάνο σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα θα βγεί τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε οι επενδυτές χρειάζονται αποδόσεις. Μέσα σ αυτό το κλίμα, οι απειλές ενός Δικτάτορα της Τουρκίας ήταν αρκετές για να γκρεμίσουν μαι εύθραυστη αγορά.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα μοιραστούν τα €750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι προβλέπει η συμφωνία των «27»

Προβληματίζουν οι τοπικές εστίες κορωνοϊού - Επιστρέφει σήμερα η ενημέρωση από τον Χαρδαλιά

«Διπλό χτύπημα» στον κορωνοιό από το εμβόλιο της Οξφόρδης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης