«Θρίλερ» στη Σύνοδο Κορυφής: Το σκληρό παζάρι για το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζεται την Κυριακή

«Θρίλερ» στη Σύνοδο Κορυφής: Το σκληρό παζάρι για το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζεται την Κυριακή

«Τελικά τα πράγματα στη σύνοδo κορυφής είναι πιο δύσκολα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί - Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook  ο Ιταλός πρωθυπουργός - Συνέχεια των συνομιλιών την Κυριακή ανακοίνωση ο Σαρλ Μισέλ

summit_main11
Σε ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε έναν μαραθώνιο συναντήσεων με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Παρά τις μαραθώνιες διαβουλευσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και τις συμβιβαστικές προτάσεις του Σαρλ Μισέλ η πρόοδος που είχε επιτευθεί ήταν αναιμική με αποτέλεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε να μιλήσει για... τέλμα και για σκληρές αντιπαραθέσεις με τους πλούσιους εταίρους...
Είναι  χαρακτηριστικό  ότι  ο Γάλλος   πρόεδρος ,  για  να  ασκήσει  πίεση  στους ομολόγους του, ζήτησε να είναι έτοιμο για αναχώρηση το αεροπλάνο  του. 

Κραυγή αγωνίας

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με δήλωσή του μέσω Facebook, αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.


Κλείσιμο


Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Πυρετός διαβουλεύσεων 

Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δείπνο των ηγετών, ενώ είχαν προηγηθεί διμερείς και πολυμερείς επαφές.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

"Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, όπου επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων. Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει τα χάσματα που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα, στην πρώτη πολυμερή συνάντηση ηγετών, μετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εκτός από την Ελλάδα μετείχαν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.


Ειδήσεις σήμερα

Βρυξέλλες: Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν για ελληνοτουρκικά και Ταμείο Ανάκαμψης

Κορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 9 στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης