Freddie Mercury: Η άγνωστη ζωή του θρύλου των Queen στη Ζανζιβάρη

Freddie Mercury: Η άγνωστη ζωή του θρύλου των Queen στη Ζανζιβάρη

Τα πρώτα του χρόνια στο σχολείο, ο Ζωροαστρισμός και η... νταντά του είναι από τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής του στο Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης - Πρεμιέρα την 1η Νοεμβρίου στην Ελλάδα για το «Bohemian Rhapsody»

000_ARP2890892
Με την ευκαιρία της πρεμιέρας της νέας ταινίας για τον αξεπέραστο Φρέντι Μέρκιουρι, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η ζωή του θρυλικού frontman των Queen.

Η φανταχτερή παρουσία του στη σκηνή, τα εκκεντρικά κοστούμια του, οι αξέχαστες επιτυχίες του, η «ρευστή» σεξουαλική του ταυτότητα και ο θάνατός του από AIDS σε ηλικία 45 ετών είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μνήμες του σταρ της ροκ μουσικής σκηνής των δεκαετιών '70 και '80.

Αυτό, ωστόσο, που είναι λιγότερο γνωστό και δεν επισημαίνεται ιδιαιτέρως στην ταινία, είναι οι δεσμοί του γεννημένου στη Ζανζιβάρη, Φρέντι Μέρκιουρι, με τη γενέτειρά του, παιδί μίας οικογένεια με ρίζες από την Ινδία και την Περσία.

Ιδού πέντε πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζεται για την «Μελίνα» -όπως συνήθιζε να αυτοαποκαλείται ο Μέρκιουρι- και τη Ζανζιβάρη.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα. και γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στο κρατικό νοσοκομείο της Ζανζιβάρης. Οι γονείς του ήταν οι Μπόμι και Τζερ Μπουλσάρα, οπαδοί του ζωροαστρισμού, οι πρόγονοι των οποίων είχαν καταγωγή από την Περσία, αλλά ζούσαν στην Ινδία.

Ο πατέρας του, Μπόμι Μπουλσάρα, καταγόταν από το Μπουλσάρ του Gujarat - για αυτό και το οικογενιακό όνομα Μπουλσάρα- και μετακόμισε στη Ζανζιβάρη, προκειμένου να εργαστεί ως ταμίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της βρετανικής αποικιακης κυβέρνησης. Παντρεύτηκε την Τζερ στην Ινδία και την πήρε μαζί του στη Ζανζιβάρη. Ο Φρέντι ήταν το πρώτο τους παιδί, ενώ έξι χρόνια αργότερα γεννήθηκε η κόρη τους, Καρίσμα.

Κλείσιμο
Queen - Bohemian Rhapsody (Official Video)


Freddie Mercury Tours

Ο Φρέντι Μέρκιουρι σπανίως μιλούσε δημοσίως για τα χρόνια του στη Ζανζιβάρη. Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε ποτέ τροχοπέδη για ένα κερδοφόρο τουριστικό εμπόριο γύρω από το όνομά του στο αρχιπέλαγο. Οι φαν των Queen σήμερα διοργανώνουν περιοδείες στο σπίτι των παιδικών του χρόνων, τον τόπο προσευχής της οικογένειάς του, καθώς και το δικαστήριο όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Μάλιστα, υπάρχει εκεί ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα αναμνηστικών και δώρων με το όνομα «Freddie Mercury».

Το πιο προβληματικό για πολλούς Ζανζιβαριανούς και για τους Ζωροάστρες ήταν η αμφισεξουαλικότητα του Μέρκιουρι. Το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία του Αρχιπελάγους της Ζανζιβάρης, ενώ οι γάμοι ομοφύλων έχουν απαγορευτεί από το 2004. Δύο χρόνια αργότερα, μάλιστα, είχε προκαλέσει την οργή μίας ομάδας μουσουλμάνων η φήμη ότι γκέι τουρίστες πήγαιναν στο νησί για ένα beach party με αφορμή τα 60ά γενέθλια του θρύλου των Queen.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τανζανία πάντως λέει, ότι αν και η ζωή του Μέρκιουρι από κάποιες απόψεις θεωρείται αμφιλεγόμενη για μία συντηρητική ισλαμική κοινωνία, ωστόσο η γενέτειρά  του είναι περήφανη για εκείνον.

«Είναι πολύ περήφανοι για τον Φρέντι. Νιώθουν ότι έχουν κάποιον από το νησί τους που άγγιξε τη κορυφή της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είχε νταντά

Η πρώτη ξαδέλφη του Φρέντι, Perviz Darunkhanawala, περιέγραψε στη βιογραφία του Μέρκιουρι «Bohemian Rhapsody» της Λέσλι Αν Τζόουνς, ότι η οικογένεια ζούσε μία άνετη ζωή λόγω του μισθού που λάμβανε ο πατέρας του, ως δημόσιος υπάλληλος.

Ζούσαν σε ένα μεγάλο διαμέρισμα με θέα τη θάλασα στο Stone Town, την ιστορική πλευρά της πόλης της Ζανζιβάρης, ένα πολύ όμορφο σημείο με λαβυρίνθους από στενά σοκάκια με καταστήματα, παζάρια και τεμένη. Και όπως όλοι οι ντόπιοι εργαζόμενοι, είχαν μία νταντά για τα παιδιά, με το όνομα Sabine.

000_ARP2890897


Ανακάλυψε τη μουσική σε πολύ μικρή ηλικία

Ο Φρέντι Μέρκιουρι φοίτησε τα πρώτα σχολικά του χρόνια στην Ιεραποστολική Σχολή της Ζανζιβάρης, όπου δίδασκαν αγγλικανές καλόγριες. Ωστόσο, στην ηλικία των οκτώ ετών, οι γονείς τον έστειλαν σε σχολείο της Ινδίας Φοίτησε, λοιπόν, στο St. Peter's της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Panchgani, στη Βομβάη, σημερινό Μουμπάι. Παρά το γεγονός ότι ήταν αγγλικανικό σχολειο, το St. Peter's υποδεχόταν παιδιά από όλες τις θρησκείες και εκείνη την περίοδο ο Μέρκιουρι μεγάλωνε με τις αρχές του Ζωροαστρισμού.

Περνώντας τον ελεύθερό του χρόνο με τη θεία του και τους παππούδες του στη Βομβάη ανακάλυψε την αγάπη του για τη μουσική. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε, ενώ τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου.

Στην ηλικία των 12 ετών προσχώρησε στο πενταμελές μουσικό συγκρότημα The Hectics το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις.

Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη, η οποία στα τέλη του της χρονιάς απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί ολοκλήρωσε τα τελευταία χρόνια της εκπαίδευσής του στο ρωμαιοκαθολικό σχοελίο St Joseph's. Ένας φίλος του τότε περιέγραψε στην βιογράφο του, Λέσλι Αν Τζόουνς, τον καιρό που πήγαιναν μαζί για κολύμπι στη θάλασσα μετά το σχολείο ή έκαναν ποδήλατο.

«Πάντα ντυνόταν κομψά», θυμάται ο Bonzo Fernandez.

Αφού τον Ιανουάριο του 1964 ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης ο 17χρονος τότε Φρέντι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί μαζί με τους γονείς και την αδελφή του. Η οικογένεια, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου ο Μέρκιουρι σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art κάνοντας τα πρώτα του μουσικά βήματα με το συγκρότημα Wreckage.

Και ύστερα ήρθαν... οι Queen

Ο Μέρκιουρι (που τότε λεγόταν ακόμη Φρέντι Μπουλσάρα) ήρθε μέσω του συμφοιτητή του Τιμ Στάρφελ σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του τραγουδιστή και μπασίστα, Στάρφελ, ήταν οι Μπράιαν Μέι στην κιθάρα και Ρότζερ Τέιλορ στα ντραμπς.

Οι Smile διαλύθηκαν επειδή τους εγκατέλειψε ο Στάρφελ και τον Απρίλιο του 1970, οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι ίδρυσαν το δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen. Ήταν μάλιστα εκείνος που σχεδίασε και το λογότυπο. Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.

Η ταινία «Bohemian Rhapsody» κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρωταγωνιστή τον Ράμι Μάλεκ στο ρόλο του Φρέντι.  Τα υπόλοιπα μέλη των Queen υποδύονται ο Τζο Ματσέλο (Τζον Ντίκον), Μπεν Χάρντι (Ρότζερ Τέιλορ) και Γκουίλιμ Λι (Μπράιαν Μέι). Την 1η  Νοεμβρίου η πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Bohemian Rhapsody | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης