Χριστίνα Μήτση: «Αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι το καλό όνομα»

Χριστίνα Μήτση: «Αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι το καλό όνομα»

Η πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου «Mitsis Hotels» μιλά στο protothema.gr για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μήτση, τα σχέδια του ομίλου και την απόφαση να προχωρήσει στη συνολική ανακαίνιση και αναβάθμιση των ξενοδοχείων με μια μοναδική, για τα ελληνικά μεγέθη, επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ

mitsi01
Στο άκουσμα και μόνο όμιλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κανείς φαντάζεται κάτι απρόσωπο και άτεγκτο, άμεσα συνυφασμένο με στατιστικές και αριθμούς. Και όμως για την οικογένεια Μήτση, μια από τις πιο δεμένες και πετυχημένες όχι μόνο στον χώρο του τουρισμού αλλά και στην Ελλάδα, η έννοια ξενοδοχειακή επιχείρηση παραμένει άμεσα συνυφασμένη με τη φιλοξενία και τη ζεστασιά. Με 17 ξενοδοχεία-προορισμούς που αντιπροσωπεύουν επάξια την έννοια “Unique Destination”, απλωμένα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και εκφράζοντας διαφορετικά concepts, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών, δεν μπορούμε να μιλάμε παρά για ένα απόλυτα πετυχημένο brand name που η φήμη του ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Από το εντυπωσιακό Sofitel Athens Airport που ουσιαστικά συνιστά τον καθρέφτη της χώρας μας προς τον ξένο καθώς είναι το πρώτο ξενοδοχείο που τον υποδέχεται, ακριβώς απέναντι από την πύλη του αεροδρομίου, έως το Galini Wellness Spa & Resort που απευθύνεται στους εκφραστές της απόλυτης ηρεμίας και ευζωίας με τα πακέτα θεραπείας και ανανέωσης αλλά και τα μεγάλα πεντάστερα σε Ρόδο, Κω και Κρήτη, ο όμιλος Mitsis Hotels μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και διαφορετικές ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, ο όμιλος στοχεύει στη συνολική ανακαίνιση και αναβάθμιση των ξενοδοχείων καταγράφοντας μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, οι αλλαγές, παρότι εσωτερικές, ξεκινούν από τη βασική ανάγκη της οικογένειας Μήτση του να μένει ακόμα και ο τελευταίος επισκέπτης ευχαριστημένος.

mitsi02

“Αυτό που θέλουμε είναι ο φιλοξενούμενός μας να φεύγει με χαμόγελο αν όχι ευτυχισμένος” μας ομολογεί η Πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Χριστίνα Μήτση και μητέρα 3 παιδιών, της Σοφίας, της Ευγενίας και του Κώστα, που αποτελούν και την πιο πολύτιμη περιουσία της. Σκόπιμα δεν χρησιμοποιεί τον όρο '”πελάτης” αφού για την οικογένεια Μήτση-με την Κωνσταντινουπολίτισσα μητέρα και τον Ηπειρώτη πατέρα και ιδρυτή-δεν υφίσταται καμία απρόσωπη ταμπέλα. Όλες οι σχέσεις στοχεύουν στην περιποίηση και την αγάπη αυτή που έμαθε, από μικρή τόσο η ίδια η Χριστίνα όσο και ο αδελφός της Σταύρος, από τον πατέρα τους Κωνσταντίνο Μήτση ο οποίος είναι ο πρωτεργάτης και ιδρυτής. Ο όρος πρωτεργάτης, διόλου τυχαίος, αφού ακόμα και σήμερα στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου, εκεί στην κορυφή του βουνού στο Γαλάτσι όπου πρωτοανέβηκε ο αυτοδημιούργητος πατέρας, δεσπόζει η πρώτη πλεκτομηχανή με την χαρακτηριστική επιγραφή “5 Σεπτέμβρη του 1954-Έτσι ξεκίνησαν όλα” για να τους θυμίζει ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόπο, φροντίδα και ανθρωπιά. Η γελαστή και θετική φιγούρα του μέσα από ένα τεράστιο πορτραίτο καταλαμβάνει κεντρική θέση στο λόμπι των γραφείων και βρίσκεται σε όλα τα ξενοδοχεία για να θυμίζει τους βασικούς κανόνες που διαμόρφωσαν το καλό όνομα.

Κινητήριος δύναμη του επιχειρηματικού κολοσσού είναι πλέον ο Σταύρος Μήτσης, που εργαζόμενος νυχθημερόν ανέπτυξε και υλοποιεί ένα υγιές πλάνο για την ανάπτυξη του Ομίλου μέσα στην επόμενη πενταετία, με νέες ανακαινίσεις, νέες πρακτικές, περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο τζίρος των Mitsis Hotels κινήθηκε ανοδικά την τελευταία διετία, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τη νέα χρονιά. Υπό την καθοδήγηση του δραστήριου επιχειρηματία και της αδελφής του, υλοποιείται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο, που βασίζεται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα δίνει αναπτυξιακή ώθηση στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες.



mitsi03

Για όλα αυτά μας μιλάει η Χριστίνα Μήτση, στο ζεστό γραφείο της με την ντελικάτη διακόσμηση, τα κεριά και τα χρώματα της Ελλάδας-μπλε, κυανό, το μπλε του κοβαλτίου -να δίνουν τον τόνο. Είναι το αγαπημένο της χρώμα και όχι τυχαία είναι ο άνθρωπος που μαζί με τη μητέρα της, αποφασίζει για την αισθητική των ξενοδοχείων τα οποία φαίνονται να ανακαινίζονται ριζικά, ενώ ταξιδεύει διαρκώς στις διεθνείς εκθέσεις ως Πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού και των ξενοδοχείων της αλυσίδας Μήτση: “Αυτό που πραγματικά μας άφησε ο πατέρας μου, όταν έφυγε από τη ζωή, πριν από δυο χρόνια, ήταν μια μεγάλη κληρονομιά που είναι το ίδιο το όνομά του. Πέρα από το ότι υπήρξε ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας ξενοδόχος στην Ευρώπη αφήνοντας πίσω του μια εύρωστη επιχείρηση με πολύ χαμηλό δανεισμό-μόλις το 10% της αξίας της επιχείρησης- ήταν ένας πραγματικός πρωτοπόρος. Είναι αυτός που δημιούργησε ή μάλλον για την ακρίβεια καθιέρωσε το all inclusive στα πολύ καλά ξενοδοχεία συνδέοντάς το ως έννοια με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, κάτι που καθόλου τυχαία όλοι σήμερα υιοθετούν. Αλλά για εκείνον το να μπορεί να προσφέρει το απόλυτο των δυνατοτήτων του δίνοντας τα πάντα στη δουλειά του ήταν κάτι παραπάνω από προτεραιότητα-ήταν τα πάντα. Εξ’ ου και το ότι δεν μας έμαθε να ζούμε μια σπάταλη ζωή αλλά να είμαστε περήφανοι για το όνομά μας και την καλή φήμη που συνοδεύει την οικογένειά μας” ομολογεί συγκινημένη η μοναχοκόρη και δυναμική Πρόεδρος του Ομίλου στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του πατέρα και ιδρυτή.

“Το όνομα είναι που κάνει τη διαφορά” τονίζει επανειλημμένα, ενώ, εκφράζεται με αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν του 2019, παρά το άνοιγμα των αγορών της Αιγύπτου και της Τουρκίας, φιλοδοξώντας “ο Όμιλος Μήτση να οδηγήσει την ελληνική τουριστική αγορά στη νέα της εποχή”, με σημαντικότερα όπλα την τεχνογνωσία, τους ανθρώπους του, και την μοναδική του προσήλωση στην ποιότητα της εστίασης.

Σημαντικό στοιχείο διαδραμάτισε εδώ και η προσωπική σχέση που είχε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μήτσης με τους εργαζόμενους “τους οποίους ήξερε όλους με τα ονόματά τους”, όπως μας λέει χαρακτηριστικά η Χριστίνα. “Πάντα μας έλεγε να προσέχουμε πολύ το προσωπικό, το οποίο σήμερα αριθμεί περί τα 3.100 άτομα τονίζοντάς μας ότι έχουμε ευθύνη απέναντι τους. Μας έμαθε ότι προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε σε όλο και περισσότερους ανθρώπους θέσεις εργασίας. Και ό,τι κάνουμε να είναι μέσα από την καρδιά μας”.

Γι’ αυτό και η ίδια επιμένει ότι κάθε λεπτομέρεια μετράει για τον όμιλο Μήτση: από τον χώρο της πισίνας μέχρι το πιάτο που θα απολαύσει ο φιλοξενούμενος-τονίζοντας την λέξη “απόλαυση” με παραπάνω έμφαση. “Ένα καλό δωμάτιο, κακά τα ψέματα, το εξασφαλίζει κανείς εύκολα αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία προσφέρουν πλέον υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αλλά το φαγητό οφείλει να κάνει τη διαφορά γιατί θα προσφέρει χαρά και απόλαυση που για εμάς αποτελεί σημαντική αξία”.

Με οδηγό της πάντα την οικογένεια αλλά και τους φίλους της, οι οποίοι στέκονται πάντα στο πλευρό της από τα χρόνια του σχολείου, νιώθει πλήρης: “Για μένα έχει μεγάλη αξία η έννοια της φιλίας. Τεράστια. Αυτοί είναι που με παρακινούν να προχωρήσω”, λέει. Φαίνεται ένας άνθρωπος που εκτιμά τα όσα έχει κατακτήσει και αγαπάει βαθιά τη δουλειά της, παρά το ότι “ζούμε σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αλλά έχει τα πρότυπα που τη βοηθούν να συνεχίζει, δυναμικές γυναίκες που κατάφεραν να ανταποκριθούν σε δύσκολους ρόλους με ατσαλένια θέληση και σιγουριά. Γυναίκες που θαυμάζει, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Με τα καλύτερα λόγια μιλάει και για τη συνεργασία της με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την οποία συνδράμει στο φιλανθρωπικό της έργο συμμετέχοντας, στο μέτρο του δυνατού, στις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του Ελπίδα. Αλλά το φιλανθρωπικό έργο δεν τελειώνει εδώ για την οικογένεια Μήτση καθώς ο πατέρας τους, για χρόνια, τους κρατούσε κρυφό ότι βοηθάει την Κιβωτό διατηρώντας μάλιστα στενή φιλική σχέση με τον πατέρα Αντώνιο, κάτι που φροντίζουν να συνεχίζουν στη μνήμη του μέχρι σήμερα.

“Παρά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, ήταν ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος”, μας λέει η Χριστίνα με βαθιά τρυφερότητα και σεβασμό. Ο Κώστας Μήτσης ήταν σκληραγωγημένος από μικρός. Μεγαλωμένος από φτωχή οικογένεια, κατάφερε να φτιάξει από το μηδέν μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, βιώνοντας απίστευτες κακουχίες τις δεκαετίες του '40 και του '50, μια ιστορία που έχει μνημονεύσει, πολλές φορές, και ο φίλος του Νίκος Γκατζογιάννης, ο περίφημος συγγραφέας της '”Ελένης”, μεταξύ άλλων και στο περιοδικό Unique Destination που συνοδεύει τα ξενοδοχεία: “Παρόλη την επιτυχία που είχε στη ζωή του, ο Κώστας δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και πρόσφερε γενναιόδωρα για τη συντήρηση του μικρού χωριού στην Ήπειρο, του Κρυονερίου, χτίζοντας στα εδάφη του μια Εκκλησία με παρακείμενο νεκροταφείο, έναν ξενώνα, ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα καφενείο”.

Με την ίδια συγκίνηση μας μίλησε και για την πολυαναμενόμενη παιδική χαρά που έφτιαξαν στον τόπο όπου στεγάζεται μια σειρά από ξενοδοχεία στο χωριό Καρδάμαινα της Κω. Ήταν μία ευγενική δωρεά στο δήμο, αφιερωμένη στον Κώστα Μήτση και βέβαια στα παιδιά που παίζουν για ώρες εκεί από το περασμένο καλοκαίρι. “Όπως είπε και η μητέρα μου στο λόγο της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, μπορεί ο πατέρας να είχε αδυναμία στην τρίτη ηλικία αφού πάντοτε έλεγε ότι οι ''μεγάλοι και οι άρρωστοι έχουν ανάγκη από βοήθεια και όχι οι νέοι, οι οποίοι θα βρουν το δρόμο τους”, αλλά είναι σίγουρο ότι θα χαιρόταν πολύ με το συγκεκριμένο έργο. Για έναν βασικότατο λόγο: ο ίδιος δεν έπαιξε ποτέ σε παιδική χαρά”!

Κλείνοντας, μας λέει με μοναδική σιγουριά: “Το μυστικό κάθε πετυχημένης επιχείρησης είναι οι στενοί δεσμοί της. Το να καταφέρει να μείνει ενωμένη, αυτό είναι το δίδαγμα που μας άφησε ο πατέρας μου και αυτό πιστεύω και εγώ ακράδαντα-άπαξ και η οικογένεια αποσυντεθεί θα σημάνει και η καταστροφή της”. Και αυτό καθώς φαίνεται τελικά είναι και το μυστικό των Mitsis Hotels και μιας πολύ αγαπημένης, ομολογουμένως, οικογένειας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης