abatzoglou

Μανιφέστο υπέρ των συλλαλητηρίων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας: η οπτική ενός Μακεδόνα Έλληνα

Ιωάννης Αμπατζόγλου

Οι Μακεδόνες Έλληνες θεωρώ ότι πρεσβεύουμε κάτι υψηλό και πανανθρώπινο. Με αυτή την έννοια δε θα μπορούσαμε υποστηρίζοντας το δικό μας Εθνικό θέμα να προκαλέσουμε ζημία σε άλλον λαό γιατί τότε θα χανόταν ο πανανθρώπινος χαρακτήρας του Ελληνισμού. Ο κάθε ένας έχει το όνομά του, τον χαρακτήρα του και δεν ισοπεδώνεται από τον άλλον. Άλλωστε και η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι τέτοια ώστε οι κατακτημένοι λαοί καυχώνται ότι κατακτήθηκαν από αυτόν, δεν θεωρούν κατάρα την κατάκτησή τους από τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά ευλογία επειδή ο Έλληνας στρατηλάτης σεβόταν τον κάθε έναν πολιτισμό.

Με τα συλλαλητήρια υπέρ της Μακεδονίας δεν υποτιμούμε κανέναν λαό. Όταν υποστηρίζουμε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας σεβόμαστε όλο τον κόσμο και σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε τους Σκοπιανούς και την ιδιοπροσωπία τους. Οι Σκοπιανοί ως Σλάβοι έχουν τη γλώσσα τους, την παράδοσή τους, το ήθος τους, την φιλοσοφία τους. Έχουν επίσης την Ορθοδοξία. Έχουν και μεγάλους ανθρώπους. Και μόνον ο Σλαβικής καταγωγής Ντοστογιέφσκι είναι ατομική βόμβα του πνεύματος και όλα τα άλλα περισσεύουν. Και οι Αλβανοί έχουν την ιστορία τους, την αρχαία γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Όταν σεβόμαστε την παράδοση των λαών και συγκεκριμένα των Σλάβων και των Αλβανών οι οποίοι έχουν βαθιά παράδοση, τότε σεβόμαστε τους εαυτούς μας και δίνουμε στους λαούς τη δυνατότητα να προχωρήσουν και έτσι μπορούμε να συμβιώσουμε. Ο κάθε ένας λαός με την ιστορία του στηριζόμενος στις ρίζες του μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον και η κάθε δυσκολία μετατρέπεται σε ευλογία. Αντίθετα εάν άγεται και φέρεται από ξένες δυνάμεις και από ψέμματα βασανίζει τον εαυτό του. Προσπαθώντας λοιπόν κάποιοι να πείσουν ότι οι Σκοπιανοί είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα, τους περιφρονούν, τους καπελώνουν, τους αλλοιώνουν. Αυτοί που προσπαθούν να πείσουν τους Σκοπιανούς ότι είναι Μακεδόνες, είναι ανόητοι, ψευτοηγέτες, μεγάλοι, οι οποίοι παρασύρουν τους μικρούς και τους ζαλίζουν για τα δικά τους συμφέροντα. Όταν στηριζόμαστε σε ξένα πόδια, μας τα κόβει ο καθένας, ενώ όταν στηριζόμαστε στις ρίζες μας δεν μπορούν να μας τις κόψουν εύκολα. Μόνον εάν οι άνθρωποι και οι λαοί δεχθούν αυτό που είναι στην πραγματικότητα, μπορούν να προχωρήσουν, να μεγαλουργήσουν, να χαρούν τη ζωή και να πετύχουν στην ιστορία. Ο Ελληνικός, ο Σλαβικός και ο Αλβανικός πολιτισμός έχουν ρίζες βαθιές από μόνοι τους και δεν χρειάζονται ξένα και ψεύτικα δεκανίκια προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά στο μέλλον.

Μετέχοντας κάποιος σε αυτά τα συλλαλητήρια ως Έλληνας Ορθόδοξος δεν κινείται κομματικά αλλά είναι φίλα προσκείμενος προς κάθε έναν άνθρωπο και κάθε ένα λαό, δεν είναι τυχοδιώκτης ούτε θέλει το κακό κανενός άλλου, θέλει το καλό όλων. Οπότε αυτά τα συλλαλητήρια σέβονται τον λαό των Σκοπίων και τον κάθε ένα λαό. Έτσι αναπαύεται η συνείδηση του καθενός ανθρώπου και λαού. Με αυτό το πνεύμα συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια με στόχο να πάμε από το εγώ στο εμείς, από την πλάνη στην αλήθεια.

Υ.Γ. Το κείμενο αυτό απορρέει από την Ελληνορθόδοξη παράδοση και αποτελεί κτήμα όλων όσων μετέχουν σε αυτήν. Ο γράφων απλώς συνέταξε αυτά που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στη ζωή, την ιστορία, την παράδοσή μας, ως Μακεδόνων, ως Ελλήνων, ως Ανθρώπων.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 τη στιγμή κατά την οποία στις Πρέσπες παραδίδονταν το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ήταν αυτός που βιντεοσκόπησε με το κινητό του τον αιμόφυρτο διαδηλωτή ο οποίος τυλιγμένος με την αιματοβαμμένη σημαία των Μακεδονικών Συνταγμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε viral και ευαισθητοποίησε την Ελληνική και Διεθνή κοινή γνώμη. Έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα»

ΠΗΓΗ: Antibaro.gr


ΣΧΟΛΙΑ (12)

Τοmkondil

Για τους πιο πάνω "μορφωμενους": Η Ιστορία δεν ξεκινάει τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτά που προώθησαν οι όποιες κυβερνήσεις για πολιτικές σκοπιμότητες και μην έχοντας υπόψη τι θα προκαλέσουν στο μέλλον, δεν είναι θεσφατα, που εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε. Η Ιστορία της Μακεδονίας είναι πάνω από εμάς και δεν έχουμε δικαίωμα λόγω πολιτικών αποψεων και "προοδευτισμων" να την καταλύσουμε. Και κάτι τελευταίο. Ο,τι χάνεις στα χαρτιά, το κερδίζεις πίσω μόνο με πόλεμο.

Γηγενης μακεδονας

Ο κυριος αρθογραφος με το τουρκικο επωνυμο ηρθε εδω σαν φιλοξενουμενοος, τον δεχτηκαμε και τον αγαπησαμε.Καλυτερα να σταματησει να το παιζει γνωστης , να μας αφησει ησυχους να εχουμε καλες σχεσεις με τους γειτονες μας και να καταλαβει επιτελους οτι η εποχη των φασιστικων δικτατοριων, του ξυλου και της τρομοκρατιας εχει περασει ανεπιστρεπτι!

ε.α.

ν αγιασει το στομα σου

Στρατής

Δυστυχώς, φίλε Γιάννη, ο όρος Έλληνας Μακεδόνας σε λίγο καιρό θα είναι σε διωγμό. Με την αναγνώριση στη Συμφωνία των Πρεσπών του Μακεδονικού έθνους και της Μακεδονικής γλώσσας, καθίσταται αυτονόητο ότι Μακεδόνας θα είναι όποιος μιλάει τη μακεδονική γλώσσα και ανήκει στο Μακεδονικό έθνος. Πιστεύω ότι μετά την έναρξη της συμφωνίας και την ένταξη τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ οι γείτονες θα καταφύγουν σε διεθνή δικαστήρια και οργανισμούς οι οποίοι και θα απαγορεύσουν σε Έλληνες να αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες με το σκεπτικό ότι εγείρουν αλυτρωτικά θέματα και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Για να επαληθευτεί και ο θυμόσοφος λαός που λέει, εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι...

Τι αλλάζει

Η γλώσσα της πΓΔΜ λεγόταν και στην Ελλάδα μακεδονική από το 1950 (σε ελληνικά βιβλία και από τον μεσοπόλεμο) και είναι διεθνώς συμφωνημένη ως macedonian από το 1967 (βλ. ISO 639) και αυτή είναι έως τώρα η μοναδική της ονομασία. Δεν έχει προταθεί άλλη επίσημα στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και στις σχετικές επιτροπές που διαχειρίζονται το international standard for language names and codes. Όσον αφορά την εθνικότητα, αυτή (με την εφαρμογή της συμφωνίας) θα προκαλέσει αλλαγή της ονομασίας από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε υπηκοότητα - εθνικότητα - ιθαγένεια Βόρειας Μακεδονίας. Καλύτερο από το σκέτο που ήταν έως τώρα στο Σύνταγμα της πΓΔΜ.

ΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

"Η Ουρουγουάη, επίσημα ονομαζόμενη Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης (ισπανικά: República Oriental del Uruguay, κυριολεκτικά: Δημοκρατία Ανατολικά του Ουρουγουάη ποταμού), είναι μία χώρα που βρίσκεται στα νότια της Νότιας Αμερικής." Για όσους έχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με το Βόρεια ή σκέτο Μακεδονία.

@Τι αλλάζει

Σε ποια ελληνικά βιβλία διάβασες για την Μακεδονική γλώσσα των Σκοπίων;

Άγνοια...

Δείτε πχ το σάιτ της ΙΜ Παντελεήμονος της Πεντέλης, διαβάστε τα Μυστικά του Βάλτου, διαβάστε το εγκυκλοπαιδικο βιβλίο από τα 60ς/70ς "Αυτό που θέλει να μάθει το παιδί", την καταλογογράφηση της Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Βουλής και όλων των ελληνικών βιβλιοθηκών που έχουν βιβλία στη (σλαβο)μακεδονική. Παντού η γλώσσα αναφέρεται ως μακεδονική ή macedonian, αφού αυτή η ονομασία προβλέπεται από το διεθνές πρότυπο και ΔΕΝ υπάρχει ή έχει προταθεί άλλη ονομασία. Ψάξτε και το άρθρο "Ο κ. Μπαμπινιώτης, η διάσκεψη του 1977 και η μακεδονική γλώσσα" όπου υπάρχει πληθώρα αναφορών που δείχνει ότι η γλώσσα είχε γίνει αποδεκτή ως μακεδονική και από την Ελλάδα πολύ πριν το 1977. Το πρότυπο των γλωσσών υπάρχει μάλιστα, διεθνώς συμφωνημένο, από το 1967.

Βασίλης

Εάν δίπλα στο Έλληνας αισθάνεσαι την ανάγκη να βάλεις το Μακεδόνας ή μετά το Μακεδόνας πρέπει να διευκρινίσεις το Έλληνας, τότε έχεις ήδη ακυρώσει την όποια επιχειρηματολογία σου.

panais

δηλ.εσυ εισαι ελληνας αλλα δεν εισαι θρακιωτης μακεδοναςθεσσαλος απο την στερεα νησιωτης κρητικος αντε να χαθεις

XXX

Ακριβως, Ελληνας κατσικωμενος εκει που ηταν καποτε η αρχαια μακεδονια. Με το τουρκικο επιθετο -ογλου, γνησιος απογονος.

mm

To ογλου το χρησιμοποιούσαν και Ελληνες γιατι οι Τουρκοι τους φώναζαν έτσι. Αλλά η σημασία ειναι στην πολιτιστική πολιτισμική κληρονομιά και συνέχεια, όχι στο dna.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία