tziovaras_grigoris

Σπούδασε, στ΄ αλήθεια, μηχανικός ο κ. Τσίπρας;

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Σε μια -μάλλον πρόσκαιρη…- κρίση ειλικρίνειας ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ότι «και εμείς φέραμε αρνητικά μέτρα, δεν το αρνούμεθα». Μόνον που η παραδοχή αυτή δεν ήταν παρά ένας φραστικός ελιγμός που στόχο είχε να βρει έρεισμα για να επιδοθεί στην προσφιλή του τακτική της παραβίασης της κοινής λογικής.

Η συνέχεια, άλλωστε, ήταν αποκαλυπτική για όλους όσοι δεν παρασύρονται από τις βερμπαλιστικές ικανότητες του κ. Τσίπρα. «Ο συνολικός λογαριασμός, η σούμα για όσους ξέρουν να μετράνε και έχουν βγάλει και τα πανεπιστήμια τα καλά που έχετε βγάλει εσείς, είναι 65 δισεκατομμύρια ευρώ αρνητικά μέτρα στην πενταετία των δικών σας μνημονιακών χρόνων», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Τα αρνητικά μέτρα που πήραμε εμείς ήταν κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν εσείς σε μια πενταετία πήρατε 65 δισεκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε. Και με την ίδια… ιερά οργή, με την οποία χρωμάτισε τη φωνή του, πρόσθεσε: «Τι έρχεστε να συγκρίνετε σε αυτήν εδώ την αίθουσα; Τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ με τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ; Ποιο είναι βαρύτερο και μεγαλύτερο;».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Τσίπρα τα δημοσιονομικά μέτρα είναι θέμα βάρους ή μεγέθους και αφού τα ζυγίσουμε ή τα μετρήσουμε μπορούμε να αποφανθούμε ποια είναι πιο βαριά ή πιο μεγάλα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), για τον οποίο η υπουργός του κυρία Θεανώ Φωτίου νόμιζε μέχρι πρότινος –και είπε από τη συχνότητα της ΕΡΤ- ότι ήταν φόρος επιχειρήσεων και ότι η κυβέρνησή της θα τον μείωνε.
Την άνοιξη του 2010 και λίγο πριν μπούμε στο πρώτο Μνημόνιο η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου αύξησε κατά δύο μονάδες τον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ που από το 19% πήγε στο 21%. Η αύξηση αυτή απεδείχθη ανεπαρκής για τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που επέβαλαν στη χώρα οι δανειστές αμέσως μετά την ένταξη στο χρηματοδοτικό μηχανισμό που δημιουργήθηκε από την ευρωζώνη για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας. Και έτσι από την 1η Ιουλίου του 2010 έγινε μια ακόμη μεγάλη αύξηση που εκτόξευσε τον συντελεστή στο 23%.

Πράγματι, λοιπόν κατά την πρώτη μνημονιακή περίοδο ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, γεγονός πρωτοφανές και αξιομνημόνευτο για το οποίο υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες με πιο ισχυρές εκείνες των στελεχών και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που ολοφύρονταν για την… αντιλαϊκή αναλγησία των τότε κυβερνώντων. Θα περίμενε, φυσικά, κατόπιν τούτου όταν οι διαμαρτυρόμενοι θα έρχονταν στα πράγματα ότι θα μείωναν τον ΦΠΑ και θα επανέφεραν τον συντελεστή τους στην προτέρα κατάσταση.

Αμ δε! Όχι μόνον δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ, αλλά, αντίθετα, τον Μάιο του 2016, ο μεν ανώτατος συντελεστής αυξήθηκε κατά μία επιπλέον μονάδα, πηγαίνοντας στο 24%, οι δε υπόλοιποι αναπροσαρμόστηκαν. Μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, ακόμη και ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, μετατάχθηκαν από τους χαμηλούς συντελεστές στον υψηλό, ο οποίος έκτοτε ισχύει και στη νησιωτική Ελλάδα που ως τότε απολάμβανε ειδικό καθεστώς με χαμηλότερες επιβαρύνσεις από εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αν πάρουμε, λοιπόν, τοις μετρητοίς την… αριθμητική «λογική» του κ. Τσίπρα τότε θα πρέπει να συνομολογήσουμε ότι το σκορ στον αγώνα αύξησης του ΦΠΑ που έδωσαν οι «μνημονιακοί» κόντρα στους «αντιμνημονιακούς» ήταν 4-1. Είναι έτσι όμως; Προφανώς όχι. Από τη στιγμή που το 1% προστίθεται στο 4%, τότε η, κατά την πρωθυπουργική έκφραση, «σούμα» είναι 5% για τους «αντιμνημονιακούς», καθώς απεδείχθη στην πράξη ότι οι «μνημονιακοί» με την αύξηση του 4% ήταν πιο… φειδωλοί στην αντιλαϊκότητα.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την προπαγανδιστική μηχανή που έχει στηθεί για τις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις που όλες ανεξαιρέτως πήραν την ανιούσα την τελευταία τετραετία. Όπως, βεβαίως, και για τις περικοπές των συντάξεων που σε πείσμα των υποσχέσεων ότι θα τις αποκαθιστούσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δίνοντας πίσω και την περίφημη 13η σύνταξη η οποία καταργήθηκε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.
Αντιδρώντας στην κριτική για τη λαίλαπα του «νόμου Κατρούγκαλου», που δεν άφησε σχεδόν καμία σύνταξη ανεπηρέαστη, οι κυβερνώντες ισχυρίζονται: «Ναι, αλλά οι προηγούμενοι τις είχαν μειώσει δώδεκα φορές…». Είναι η μόνιμη επωδός τους η οποία έχει βεβαίως ακουστεί δεκάδες φορές και από τα χείλη του πρωθυπουργού, επειδή, προφανώς, ο ίδιος και οι συνεργάτες του νομίζουν ότι απευθύνονται σε αφελείς. Σε πολίτες, δηλαδή, που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι και… μισή φορά όταν κόβει κανείς τις συντάξεις όταν έχουν προηγηθεί και μένουν ως έχουν οι 12 προηγούμενες περικοπές, τότε είναι σαν ο τελευταίος να τις κόβει… δωδεκάμισι φορές και όχι… μισή.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος προικισμένος με τη δυνατότητα να κάνει σύνθετες σκέψεις για να αντιληφθεί αυτή την απλή αυτή αλήθεια. Άρα το αναμενόμενο είναι ότι ο κ. Τσίπρας που είναι απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει αυτή τη δυνατότητα. Αν λάβουμε, ωστόσο, υπόψη μας ότι το δίπλωμα του μηχανικού το οποίο διαθέτει δεν τον εμπόδισε να μιλάει για… «στροφή 360 μοιρών», τότε ίσως δικαιολογούνται πολλά από όσα λέει: από τη διαφορά της Λέσβου με τη… Μυτιλήνη έως τον Μεσαίωνα που είναι… ένας άλλος αιώνας.

Πτυχίο μηχανικού έλαβε, όπως και μεταπτυχιακό τίτλο, τον οποίο -όλως τυχαίως- επόπτευσαν πρόσωπα που συνδέθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις σπουδές του, όμως, τις έκανε κανονικά ή ασχολούνταν ολημερίς με τις καταλήψεις και την προετοιμασία της πολιτικής του καριέρας;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Darko

Γράφετε επί το πλείστον αγαπητέ, ενδιαφέροντα άρθρα. Και η (σκληρή ομολογουμένως) κριτική που ασκείτε, έχει πάντοτε έντιμη αφετηρία. Κακοπέφτουν βέβαια συχνά, όπως και ορισμένων άλλων συναδέλφων σας, από τα κάκιστης ποιότητας σχόλια που ακολουθούν, μαρτυρώντας έμμισθη και επαγγελματικού αντιπάθεια των "επιστολογράφων". Υπό τις συνθήκες αυτές, ο ψηφιακός διάλογος ανάμεσα στον συντάκτη και τους σοβαρούς του αναγνώστες, καθίσταται συχνά απαγορευτικός. Στο συγκεκριμένο άρθρο πάντως, ευτυχήσατε να υπάρχει και μια κόσμια εκδοχή σχολιαστών. Πάντα τέτοια!

Simos

Παρακαλούμε τους αξιόλογους δημοσιογράφους του Πθέματος να δημοσιεύσουν το πτυχίο του καθώς και την πρακτική του εξάσκηση όπως και την προυπηρεσία του σε έστω μία επιχείρηση. Είναι ό,τι πιό αμόρφωτο, ημιμαθές και ψεύτικο έχει περάσει από την Ελλάδα, λόγω της χαμηλής πνευματικής στάθμης δεν αντιλαμβάνεται πως οι πιό ευφυείς δεν τον αντέχουν ούτε στιγμή από τις κοτσάνες.

F16

Το ανέκδοτο με την ξανθιά: 'Πως σε λενε εσένα κούκλα μου?' - 'Μαρία' - 'Και που δουλεύεις?' - 'Σε μαγαζί με ρούχα, εσύ? -' Πολιτικός μηχανικός είμαι '-' Ποπο, και πως προλαβαίνεις την Βουλή το πρωί και το συνεργείο το απόγευμα?!!'. Γάντι!

Ε.Μ.Π.1

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012, ώρα 9.55 το πρωΐ στην ΝΕΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις έχει τελειώσει μία ωριαία συνέντευξή του στους Συριζαίους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη – Μαριλένα Κατσίμη. Ξαφνικά, μπαίνει στο στούντιο ο ομότιμος καθηγητής Οπλισμένου Σκυροδέματος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Θεοδόσης Τάσιος, για προγραμματισμένη συνέντευξη. Οι δύο παρουσιαστές ρωτούν τον απόφοιτο του ΕΜΠ, Αλέξη Τσίπρα, αν είχε καθηγητή στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών τον κ. Τάσιο. Ο Αλέξης δηλώνει πως δεν τον πρόλαβε, γιατί ο κ. Τάσιος συνταξιοδοτήθηκε πρίν το 1992 που εισήχθη στο ΕΜΠ… Γίνεται διάλειμμα και αρχίζει η συνέντευξη του καθηγητού Θ. Τάσιου. Οι Συριζαίοι παρουσιαστές ρωτούν τον θρυλικό καθηγητή, αν θυμάται τον Τσίπρα από το Πολυτεχνείο. Ο Θεοδόσης Τάσιος αφήνει να εννοηθεί πως ο ίδιος θυμάται τον φοιτητή Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν θέλει να πει περισσότερα στην Τηλεόραση: Τα υπόλοιπα θα τα βγάλει σε Δελτίο Τύπου, δηλώνει με χιούμορ!.. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος έχει απόλυτο δίκιο, πράγμα που σημαίνει πως ο Τσίπρας ψεύδεται, δηλώνοντας ότι δεν τον πρόλαβε ως καθηγητή της Έδρας Μπετόν Αρμέ στο ΕΜΠ. Ο γεννημένος στην Καστοριά τον Ιανουάριο του 1930 Θεοδόσης Τάσιος δίδασκε οπλισμένο σκυρόδεμα στο ΕΜΠ μέχρι το 1997 οπότε συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 67 ετών. Απλούστατα, το 1993 – 1995 που ο Τάσιος είχε φοιτητή τον Αλέξη, ο Τσίπρας ησχολείτο με διάφορες καταλήψεις κτηρίων και τα κομματικά του Συνασπισμού, αδιαφορώντας για το μάθημα. Δεν επρόκειτο δε να το περάσει σε καμμία περίπτωση, αν δεν επενέβαινε με μπιλιετάκι ο τότε Συνασπισμός του Νίκου Κωνσταντόπουλου, που ζήτησε φορτικά να περάσει ο Αλέξης το Μάθημα του Οπλισμένου Σκυροδέματος με το… «δημοκρατικό πενταράκι» που καθιέρωσε η Αριστερά στα Πανεπιστήμια, μετά την Μεταπολίτευση…

Μαργαριτα

Ασχετα με τον τσιπρα, πειτε μου ενα μονο μελος της οικογενειας μητσοτακη που εχει δωσει πανελληνιες!!

fJkopqaw

Δεν είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Αλλά και να γίνει πάλι καλύτερος θα είναι από έναν ανθέλληνα διχαστικό εχθροπαθή ψεύτη.

Χημικός Μηχανικός

Κύριε Τζιοβάρα, προφανώς είναι ρητορικό το ερώτημά σας. Για να σπουδάσει κάποιος Μηχανικός θα πρέπει να μπεί στο ΕΜΠ ή σε οποιοδήποτε άλλο Πολυτεχνείο της χώρας και να το τελειώσει. Πράγμα εντελώς αδύνατον για άνθρωπο τόσο αστοιχείωτο. Υπάρχουν όμως και μερικοί που ισχυρίζονται ότι σπούδασε σε Πολυτεχνείο του εξωτερικού (Ρουμανία ή κάτι παρόμοιο). Αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό, δεν αναρωτιούνται "σε ποιά γλώσσα σπούδασε στο εξωτερικό"??? Τελικά το ψέμα αυτού του τύπου είναι κάτι το πρωτοφανές. Δεν θα εκπλαγώ άν αύριο μας πεί ότι είναι απόστρατος Ναύαρχος, 65 ετών, απλώς φαίνεται πολύ νεώτερος!

ΠΕΤΣΙΤΗΣ

Για την ακρίβεια, υπάρχει η φήμη ότι ενεγράφη σε πανεπιστήμο της Βαλκανικής και κατόπιν ως μεταγραφή εξωτερικού εισήχθη στο ΕΜΠ (οπότε λύνεται και η απορία σας για την ξένη γλώσσα).

Νικος Πεζος

Πολιτικός μηχανικός ;;;; Έχετε δει πολ.Μηχανικο που δεν μπορεί να τραβήξει. . Δυο παράλληλες ευθείες ή δύο τεμνομενες καθέτους ;;;

Δημήτριος.-

Η γνώση ενός ανθρώπου είναι και πρέπει να είναι πολυποίκιλη. Πιστεύει πραγματικά κανείς ύστερα από 4 χρόνια στην εξουσία, ότι ο Τσίπρας έχει γνώση, μόρφωση και επίπεδο? Το χαρτί του Μηχανικού δεν λέει τίποτα. Η γνώση του είναι στο μηδέν και νιώθω όλο αυτόν τον καιρό ιδιαίτερα άσχημα που ο Πρωθυπουργός μας είναι αμόρφωτος. Από την άλλη, το επίπεδό του είναι τόσο χαμηλό που αμφιβάλλω αν έχει την ικανότητα να σταθεί κάπου χωρίς να έχει αλαζονεία έπαρση και εγωισμό. Αυτά που είπε για τον Τατσόπουλο (δεν είμαι fan του) στην βουλή, είναι ιδιαιτέρως ακατάληπτα να τα λέει Πρωθυπουργός για πρώην βουλευτή του κόμματό του. Η έπαρση τον έχει συνεπάρει.

Πολιτικός μηχανικός ή πολιτικός καιροσκόπος????

Μοναδικός στην προπαγάνδα, να παραφράζει την αλήθεια, να κάνει τη μέρα νύχτα και το μαύρο άσπρο. Εδώ όμως εξαντλούνται οι ικανότητες του! Οι προηγούμενοι φαινομενικά μπορεί να πήραν περισσότερα μέτρα, ξέχασε όμως να μας συγκρίνει και τη δημοσιονομική αφετηρία. Στα μνημόνια μπήκαμε με έλλειμμα 15.5%??? Μήπως ο ίδιος παρέλαβε δημοσιονομικό πλεόνασμα, έστω κι οριακό??? Ας μας εξηγήσει λοιπόν ποιανού ακριβώς ευθύνη και ποιά η αναγκαιότητα των μέτρων που πήρε??? Επίσης ας μας κάνει έναν απολογισμό του κόστους διακυβέρνησης για το Α' εξάμηνο του 2015.??? Πόσα ακριβώς δις μας κόστισαν οι αυταπάτες που ο ίδιος ανερυθρίαστα ομολόγησε???? Κάνει και τον αγανακτισμένο.....

Τσιπροφουσκώματα💨👺 πούφου

Κι εγώ έχω σπουδάσει Αστροναύτης

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία