Ν.Α Μεσόγειος: Ουάσιγκτον καλεί…Άγκυρα
dionysopoulos01

Γιώργος Διονυσόπουλος

Ν.Α Μεσόγειος: Ουάσιγκτον καλεί…Άγκυρα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα σημάδια ότι η  περίοδος ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνει προς το τέλος της, όχι μόνο πληθαίνουν αλλά γίνονται όλο και πιο ορατά.

Πέρα από την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική στην οποία συνεχώς επιδίδονται Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έναντι της χώρας μας, αλλά και της σταδιακής αύξησης της δραστηριότητας της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο κατά τις πρώτες εβδομάδες του Φθινοπώρου, καταλυτικός προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως για πρώτη φορά κατά τα τελευταία χρόνια, θα είναι και ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά τις εκατέρωθεν δηλώσεις αβρότητας και λεκτικής στήριξης των ελληνικών θέσεων, οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο την Άγκυρα, έχουν σταματήσει πλέον να είναι αποχρώσες. Το αντίθετο, γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρες.

Τα πρώτα σημάδια ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να περνάει σε δεύτερη μοίρα ως προς την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στον ορίζοντα. Η συγκεκριμένη προοπτική απασχόλησε άλλωστε σχετικά πρόσφατα και το Μέγαρο Μάξιμου, το οποίο προκαλώντας μία μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, επιχείρησε να αξιολογήσει τις συνέπειες που θα έχει στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, η επαναφορά της ομαλότητας στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούτσογλου στο Κίεβο περί επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία, η ανάθεση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ σε τουρκικά συμφέροντα, αλλά και η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Τουρκία ως προς την προμήθεια αμερικανικών πυραύλων Πάτριοτ, επιβεβαιώνει ότι, αν μη τι άλλο, Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν αρχίσει και πάλι να μιλούν «την ίδια γλώσσα μεταξύ τους».

Για μία ακόμη φορά άλλωστε, ο όγκος, το μέγεθος και κυρίως η γεωγραφία επιβεβαιώνουν ότι αποτελούν βασικά όπλα της τουρκικής πολιτικής και πεδίο συγκερασμού των αμερικανικών και τουρκικών συμφερόντων. Σημαντική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, αλλά, κακά τα ψέματα, ακόμη πιο σημαντική για τις ΗΠΑ η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας. Κοντά στη Ρωσία, παρόχθια χώρα του Εύξεινου Πόντου, με στρατηγικό βάθος στις τουρκόφωνες χώρες του Καυκάσου και πάνω στο σύνορο του «δαχτυλιδιού της Φωτιάς», η Τουρκία συνιστά, αφενός έναν σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης της ρωσικής επέκτασης προς τις «θερμές θάλασσες». αφετέρου έναν μετριοπαθή συνομιλητή μέσα στις τάξεις του ισλαμικού κόσμου.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως η ελληνική πλευρά μοιάζει να έχει γνώση των νέων συνθηκών αλλά και ισορροπιών ισχύος που δημιουργούνται στην περιοχή, στο μέτρο τουλάχιστον που αυτές επηρεάζονται από τη δράση και τις μοχλεύσεις του αμερικανικού παράγοντα.

Κλείσιμο
Μήπως όμως ήρθε και η ώρα να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους για το πώς θα πορευτούμε χωρίς την ύπαρξη μιας πλειάδας αμερικανικών βάσεων που αρκετοί επίσημοι ευαγγελίζονται ότι θα γίνουν εντός ελληνικού εδάφους; Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Άκτιο, επέκταση της Σούδας, μέχρι και Κάρπαθο για να περνούν τις διακοπές τους οι αμερικανοί στρατιωτικοί, αποτελούν ενδεικτικά τις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών για τη δημιουργία σχεδόν κάθε είδους αμερικανικής βάσης επί της ελληνικής επικράτειας.

Η Ελλάδα, άλλωστε, από μόνη της είναι μια δυσανάλογα μικρή χώρα, στην τάξη μεγέθους, για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό βάσεων μιας υπερδύναμης, οι βλέψεις και τα συμφέροντα της οποίας εστιάζονται, ευρύτερα, στον ενιαίο γεωστρατηγικά χώρο που ξεκινά από τη Βαλκανικής και εκτείνεται μέχρι τα όρια του Καυκάσου και τη ζώνη της Μέσης Ανατολής.

Μιας περιοχής, όπου η συντριπτική πλειονότητα των χωρών που την αποτελούν είναι επίσης, το ίδιο με εμάς ή ακόμη πιο σημαντικοί, σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι οι Αμερικανοί θα «ξαναφύγουν» από την, Ελλάδα, μετακινώντας τα πιόνια τους για μία ακόμη φορά προς τα ανατολικά. Το ίδιο πιθανό, αν όχι βέβαιο, θα πρέπει να θεωρείται πως αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει και η ακραία επιθετική τακτική των Τούρκων στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν εξισορροπητικό ρόλο στην περιοχή.

Ο βαθμός όμως της παρέμβασής τους θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από τη δική μας δυνατότητα να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, είτε με διπλωματικούς, είτε με στρατιωτικούς όρους.

Ως εκ τούτου, η χώρα μας, δρώντας, ενδεχομένως, ακόμη και προληπτικά, θα πρέπει κατά την παρούσα χρονική συγκυρία να εστιάσει περισσότερο στις δικές της δυνάμεις και στην αναζήτηση επιπλέον συμμαχιών, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέσης της στην περιοχή, αντί να προσβλέπει αποκλειστικά στην στήριξη τρίτων παραγόντων που εξυπηρετούν κατά βάση τα δικά τους και μόνον συμφέροντα. Τα πολλά παραδείγματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση, αρκούντως διδακτικά …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK